A 20 legjobb szívvédő diéta

A túlsúly csak az egyike azoknak a kockázati tényezőknek, amelyek szívbetegséghez vagy szélütéshez vezethetnek. Egy igazán hatásos szívvédő diéta segít lefogyni vagy csökkenteni a koleszterinszintet, a vérnyomást vagy a trigliceridszintet.

A US News Health rovata 20 népszerű diétát értékelt és rangsorolt szakértők bevonásával. A szív- és érrendszer védelme és egészsége szempontjából a leghatékonyabb diétának az Ornish-diéta bizonyult.

1. Ornish-diéta

Szívességet teszel a szívednek, ha az Ornish-diétát követed, különösen akkor, ha Dr. Dean Ornish módszerét is végzed mellette, amely egy komplex életmódprogramot tartalmaz. A kiegyensúlyozott és megbízható menü védi a szívedet, ha – a szakértők hangsúlyozzák a ha szót – követed az étrend előírásait. Bővebben az Ornish-diétáról itt olvashatsz.

2. TLC diéta

A TLC a Therapeutic Lifestyle Changes rövidítése, magyarul Terápiás Életmód-változtatásoknak nevezhetnénk. A diéta segít kontrollálni azokat a kockázati tényezőket, amelyek a szív- és érrendszeri betegségek melegágyát képezik, állítják a szakemberek, akik felülbírálták a kutatást. A diéta követésével különösképpen a koleszterinszinted csökkentése és a vérnyomásod karbantartása válhat elérhetővé. A zsírszegény szívbarát diéta azt ígéri ugyanis, hogy hat hét alatt 8-10%-kal csökkentheted az LDL-koleszterinszintedet.

3. DASH-diéta

A DASH a Dietary Approaches to Stop Hypertension rövidítése, a gyümölcsökön, zöldségeken, teljes kiőrlésű gabonákon, zsírszegény tejtermékeken, baromfihúson, halakon, csonthéjas gyümölcsökön alapuló, kevesebb vöröshúst és szénhidrátot tartalmazó diéta lényege pedig az, hogy a magasvérnyomás-betegség megállítását, kezelését célozza meg. Egyike a tudományosan bizonyított hatékonyságú diétáknak, így nem csoda, hogy a szakértők úgy vélték, valóban egy jó szívvédő étrendről van szó.

4. Mediterrán diéta

Számos kutatás validálta a mediterrán diéta hatékonyságát a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére azáltal, hogy az egyszeresen telítetlen zsírsavakra, a halakból származó fehérjékre koncentrál és csak kis mennyiségű vöröshúst engedélyez. Ugyan a mediterrán népek étrendje nem egy és ugyanaz, az alapelveket érdemes tanulmányozni, és a jó részeket átvenni (például a sok zöldség, gyümölcs fogyasztását), a vörösborivást pedig csak mértékkel követni. Ha a rendszeres sport és a kellő mennyiségű pihenés is része az életednek, a hatás garantált.

5. Vegán diéta

A vegán étrend jó pontszámokat kapott a lehetséges kardiovaszkuláris egészségre kifejtett jótékony hatására. A megfelelő élelmiszerek (gyümölcsök, zöldségek, teljes kiőrlésű gabonák) fogyasztását hangsúlyozza, miközben a sózott, élelmiszeripar által feldolgozott termékekről való lemondást javasolja. A nehézségek a megfelelő fehérjepárosítás és a B12-vitamin hiánya jelentheti, mindenkinek nem ajánlott a követése.

6. Mayo Klinika diétája

A szakértők azt állítják, hogy a Mayo Klinika diétája egy megfelelő választás a szívproblémák megelőzésére vagy karbantartására. Arra helyezi a hangsúlyt, hogy vezesse a diétázókat azon az úton, hogy egészséges, hosszan tartó szokásokat alakítsanak ki a javasolt és kerülendő ételek közti választás során.

6. (7.) Vegetáriánus étrend

(A pontszámai alapján a Mayo Klinikával osztozik a helyen, így ez a 7., a későbbiekben is ennek megfelelően értendőek a sorszámok.)

A szakértők szerint a vegetáriánus étrend képes a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésére, egészen addig, amíg vegetáriánusként nem tömöd magad zsíros tejtermékekkel és iparilag feldolgozott termékekkel. Azoknak a szívükért aggódó diétázóknak a legjobb, akiknek amúgy sem lenne szívet állatokat enni.

8. Volumetrics diéta

A kutatások arra utalnak, hogy a Volumetrics pozitív hatással van a szív és az érrendszer egészségére, és a diéta a szívbarát étrend lényegét világítja meg. Alapvetően a fogyást célozza azáltal, hogy a kis energiasűrűségű nyersanyagokat, élelmiszereket javasolja (ezeket négy kategóriába sorolva), vagyis az azonos térfogatban kevesebb energiát tartalmazóakat, amelyek viszont jobban laktatnak, így összességében kevesebb energiát eszel, de nem éhezel. Gyümölcsökben, zöldségekben, teljes kiőrlésű gabonákban gazdag, miközben a telített zsírokat és a sót kerüli.

9. Weight Watchers

A Weight Watchers (Súlyfigyelők) szintén szívbarát étrend a szakértők szerint, bár ezen a területen nem annyira erős, mint a testtömegcsökkentésben. Némi bizonyíték utal arra, hogy segít csökkenteni a koleszterin- és a trigliceridszintet, amivel a szívproblémákat segíthet elkerülni. Maga a fogyás már önmagában segíthet megelőzni a szívbetegséget. A Weight Watchers hátterében többek között az áll, hogy pontozza az élelmiszereket azok fehérje-, szénhidrát-, zsír-, rost- és energiatartalma alapján, illetve azt is figyeli, hogy mennyi munkát jelent a testednek az „elégetésük”. A laktató és tápanyagokban gazdag változatok mindig kevesebbet érnek, ezáltal javasoltabbak, mint az üres kalóriák.

10. Öko-Atkins-diéta

A diéta, mint ahogy a szakértők szívvédőnek titulálták, jól teljesített. A kutatás alátámasztja a nézőpontjukat, hogy alkalmas a kardiovaszkuláris egészség javítására. Egy tanulmány például azt találta, hogy azoknak, akik ezt a diétát követték, 23%-kal kisebb volt az esélye arra, hogy szívbetegségben halnak meg, mint azoknak, akik szénhidrátszegény, húsban gazdag étrendet követtek. Az Atkins-alapú diétában a zsírban és koleszterinben gazdag húsok helyett fehérjében gazdag növények (például szárazhüvelyesek), zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak, olajok szerepelnek, így bár továbbra is zsírban gazdag (és ezáltal szénhidrátban) szegény diéta, az elsősorban növényi forrásokból ered.

11. Jenny Craig-diéta

A szakértők nem voltak elájulva attól a kutatástól, amelyben Jenny Craig szerint a diétája javítja a vérnyomást, és csak mérsékelten hatásosnak tekintették a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának csökkentésében. Ugyanakkor Jenny diétája, mivel fogyaszt, mégis javíthatja a szíved és ereid egészségét. A diéta lényegében egy személyre szabott étrendet és edzéstervet tartalmazó csomag, aminek megvásárlásával előre csomagolt, házhoz szállított, a személyes energiaszükségletednek megfelelő energiatartalmú menüt (napi öt étkezésre lebontva) kapsz a hetente rendszeresített konzultáció mellé. Ugyanakkor a konzulensed nem egészségügyi végzettségű, ha problémád lenne, akkor a rendszer hivatalos dietetikus tud segíteni a fogyásban.

12. South Beach diéta

Habár szívbarát étrendnek tervezték, azzal a céllal, hogy elérje az ideálisnak számító vérzsírszintet, a zsírokat és a szénhidrátokat jó és rossz csoportba soroló, lényegében szénhidrátszegény, fehérjében és „jó” zsírokban gazdag South Beach diéta mégsem üti meg a lécet a szakértők szerint. Mivel csak a fogyás már önmagában segít a krónikus betegségek, köztük a szívproblémák, megelőzésében, így a South Beach diétának is lehetnek pozitív hatásai.

13. Nyerskoszt diéta

Az öt csillagból alig ért el 3-at, ami azt mutatja, hogy nem igazán bír jótékony hatással a szívedre, ereidre. Ugyanakkor gazdag gyümölcsökben, zöldségekben, telítetlen zsírsavakban, magvakban, és kevés telített zsírsavat és sót tartalmaz, ami segíthet a szívbetegségek elkerülésében. Alapelve, hogy a nyersanyagokat sem főzni, sütni, párolni, mikrohullámú sütőben sütni, vegyszerekkel kezelni, genetikailag módosítani vagy bármilyen módon feldolgozni nem szabad, mivel az károsítja a növényekben található enzimeket. A meggyőző tudományos bizonyítékok még hiányoznak a diéta hatékonyságáról.

13. (14.) Slim Fast diéta

A nem éppen konyhatündéreknek szánt fogyókúrás porból kevert turmixra és étkezéshelyettesítő szeletekre alapozott, igen kis energiatartalmú Slim Fast diétát nem szívvédő étrendnek találták ki, és miközben nem lenne szabad, hogy növelje a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát, nem valószínű, hogy egyáltalán a megelőzésükben esélyes lehet. Ez a diéta eléggé leszerepelt a szakértői pontozásban.

13. (15.) Zóna diéta

A Zóna diéta közepesen jó véleményeket kapott a szakértőktől, ha szívvédő diétaként tekintettek rá. Néhány kutatás mégis azt mutatja, hogy segít csökkenteni az LDL-koleszterinszintet, amely a szívproblémák egyik fő kockázati tényezője.

Habár néhány kutatás szerint a Medifast jótékonyan hathat a szív egészségére, a diétákat rangsoroló szakemberek nem voltak nagyon elragadtatva az eredményektől. Éppen ezért a Medifastot a lista végén helyezték el. Az alapvetően fogyásra szánt diéta igen kis energiatartalmú (800-1000 kcal), hat étkezést tartalmaz, ezek között a Medifast-termékek (például turmix, szelet, zabkása, leves) is helyet kapnak. Hátránya, hogy sok mellékhatás írható a számlájára, többek között szédülés vagy fáradtság, hajhullás, székrekedés vagy éppen hasmenés, fejfejás, nőknél a menstruális ciklus változásai.

17. Nutrisystem diéta

A hátul kullogó Nutrisystem diétára a szakértők elég gyenge pontszámokat adtak, és nem is igazán sok minden említhető a szívvédő hatásairól sem. Ez is alapvetően egy testtömegcsökkentő étrend, ami a szénhidrátokat osztja jó és rossz kategóriára, a glikémiás indexet is alapul véve. A diéta követését segíti, hogy az előre csomagolt, egy adagos kiszerelésű ételek házhoz szállítása szükségtelenné teszi a kalóriaszámolgatást, persze a siker többnyire addig tart, amíg nem eszel mellé.

18. Glikémiás index diéta

A glikémiás index szív- és érrendszeri betegségekre kifejtett pozitív hatásairól szóló meggyőző kutatási eredmények hiányában, a szakértők meglehetősen lepontozták a GI diétát szívügyi szempontból. Megállapították, hogy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében nem túlzottan hatásos. A glikémiás indexről bővebben itt.

19. Atkins-diéta

A  cukrokat húsra és szalonnára cserélő Atkins-diétát a szakértők a legkisebb pontszámmal illették zsírdússága miatt. Ugyan az Atkins-diéta segít a fogyásban (rövid távon) - és mint tudjuk, a fogyás csökkenti a szívproblémák kockázatát - a szakértők komolyabb hosszú távú vizsgálatok eredményeit szeretnék látni, mielőtt elfogadnák a lehetséges előnyeit. Talán az sem győzte meg őket, hogy maga Atkins doktor is szívprobléma miatt halt meg, túlsúlyosan.

19. (20.) Paleo diéta

A szakértőgárda úgy találta, a mára kissé lecsengeni tűnő, de hamar népszerűvé vált Paleo diéta nem igazán alkalmas a a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésére vagy kezelésére. A legtöbb szakértő hiányolta a tudományos bizonyítékokat az egészségügyi előnyökkel kapcsolatban. Talán az sem véletlen, hogy a többi diétarangsorban is az utolsó helyen végzett (egy kivételével).

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek