#ÉLETEM

Hatalmas, színes és hangos - ilyen az igazi roma lagzi

2011. július 16., szombat 09:53

Egy igazi roma lagzi teljes támadást mér minden érzékszervre, szinte elviselhetetlen zajjal, feldolgozhatatlan színkavalkáddal és gyomrot próbáló kulináris orgiával jár.

A roma házassági hagyományokban erősen dominálnak a hindu esküvői szokások, de megtalálhatóak a zsidó gyökerek is. Az egyes népcsoportok esküvői hagyományait természetesen befolyásolják a helyi szokások is. Cigány körökben az esküvő kiemelten fontos családi esemény, ilyenkor van együtt az egész klán, aminek a romák zárt, összetartó közösségében kiemelt jelentősége van. Így ha valamin biztos nem spórol a család, akkor az a lakodalom.

Ha nem adják a lányt, akkor szöktetni kell

A cigányok az udvarlásnak sosem tulajdonítottak különösebb jelentőséget, egyrészt a legtöbb közösségben a pár már ismeri egymást, másrészt a családnak igen nagy beleszólása van abba, hogy ki kit vesz el, mert a frigy elsősorban vagyoni alapon köttetik, a szerelmi házasság nagyon ritka.

A romáknál házasodásnak két elfogadott útja van, a kikérés és a szöktetés. A hagyományok szerint a vőlegénynek a lány kezét az apjától, vagy egy idősebb fiú testvérétől kell megkérni, de fontos a leendő menyasszony beleegyezése is. Ha azonban a család valamilyen kifogással élt a kérő ellen, akkor a fiú megszöktetheti a lányt. Ilyenkor a fiú saját szüleihez viszi jelöltjét, a családok pedig az első ünnep alkalmával megbékülnek egymással, és utólag jóvá hagyják a frigyet. Mivel szöktetés esetén a nagy kiadásokkal járó lakodalom elmarad, így takarékossági okokból is sok cigány választja ezt a megoldást.

A szüzességet bizonyítani is kell

A cigányok többnyire tizenéves korukban, tehát meglehetősen korán házasodnak, de ez bizonyos értelemben kényszer is, hiszen a lányok szüzességének nagy jelentőséget tulajdonítanak. A romák már a lányok szeméből ki tudják olvasni az ártatlanságot, szerintük a szűz lányoknak nyílt, csillogó tekintete van. A babonák szerint az a lány, aki a szüzességet szimbolizáló mirtusz koszorúval a fején, tisztátalanul áll az oltár elé, egész életében szerencsétlen lesz. A lányok szüzességét az első együttlét után a közszemlére tett alsószoknyával bizonyították, ha azonban kiderült, hogy a menyasszonynak nem ez volt az első alkalom, akkor a lányos háznak vissza kellett téríteni az esküvő tetemes költségét a fiú családjának.

Nem kell pap, elég a vajda is

A hagyományos cigány esküvők zárt körben zajlottak le, az egyéb, nem roma intézmények teljes kizárásával. Nem kellett tehát sem anyakönyvvezető, sem pap, elég volt a cigány vajda, de a párt összeadhatta a nagybácsi vagy a legöregebb cigány is. Manapság már általában polgári házasságkötés is van, (bár sokszor ez csak később, a nagykorúvá válás után történik meg), de napjainkban gyakori a templomi esküvő is.

A házassági fogadalom során egy tányérba sót és kenyeret tesznek, majd borral meglocsolják, a párnak pedig ebből kell enniük, majd örök hűséget ígérni egymásnak. A házastársi hűséget a cigányoknál a nőktől szigorúan elvárják, a férfiak félrelépéseit azonban jóval lazábban kezelik. A fogadalom után következik a gyűrűhúzás, majd a násznép áldásokat, köszöntőket mond az ifjú párra, és kezdetét veszi a végeláthatatlan eszem-iszom.

Hetedhét országra szóló lakodalom

A cigány lakodalom általában igen hangos, gyakran napokig, sőt, sokszor hetekig is eltart, és rengeteg vendég van. A sok vendég a család és az esküvő rangját emeli, minél módosabb cigányokról van szó, annál nagyobb a lagzi és több a túlzás. Az asztalok roskadásig megtelnek minden földi jóval, az ételekhez-italokhoz a vendégek is hozzá járulnak. Általában rengeteg húsos étellel, fő fogásként húsos káposztával, és gazdagon rakott gyümölcstálakkal várják a vendégeket. A násznép nagyon felszabadultan és meglehetősen szenvedélyesen mulat, a gazdag családoknál külön cigány-és tánczenekar is van. Ha nincs pénz zenekarra, a násznép akkor is minden keze ügyébe kerülő tárggyal zenél, és teli torokból énekel. A romák fáradhatatlanok, ha táncról van szó, ha azonban gyászol a család, akkor tánc nélkül zajlik le az egész mulatság.

Éjfél előtt kezdődik a menyasszonytánc, a hagyományok szerint az ifjú asszonyt először az após kéri fel, majd a többi vendég. A pénzt az ara kendőjében gyűjtik, a tánc végén pedig ezzel a kendővel kötik be a fejét. A cigány asszonynak ezután illik a kendőt viselni, de legalább a haját hátra kell fognia. A fiatalok általában edényeket vagy ékszert kapnak nászajándékba, de a tehetős rokonok nem fukarkodnak a pénzzel sem. A torta sem marad el, a lagzi csúcspontján hatalmas, sok emeletes, émelyítő tortacsodákat szolgálnak fel a vendégeknek.

A készülődés közben mindeki kibékül

A cigányok általában napokig, sőt, hetekig készülnek a lakodalomra, ilyenkor az egész család napokig együtt van, főznek, készülődnek, iszogatnak. A felfokozott hangulatban általában még a legnagyobb ellenségek is megbékülnek egymással, így az esküvőre mindenki jókedvű és felszabadult lesz. A hangsúly a cigány esküvőknél is a közösségi örömön van.

A giccses ruha és a pecsétgyűrű kötelező

A módos cigányok sok ékszert, főleg aranyat viselnek, és a nagy alkalmakra mindent magukra aggatnak. Az ékszerek egyrészt szerencsét hoznak, másrészt fontosak a cigány kultúrkörben, mert a vándorló életmód nem engedte meg, hogy nagyobb értéktárgyakat cipeljenek magukkal, így minden vagyonukat magukon hordták.

Még a legszegényebb romák is nagyon ügyelnek a gazdag, tarka-barka viseletre, a nők gyakran habos-babos, csillogó báli ruhákat kölcsönöznek a lagzira. A menyasszonyi ruha a cigányoknál  szigorúan fehér, de erre is a barokkos túlzás a jellemző, az ifjú ara általában agyon van cicomázva, amire szükség is van, ha ki akar tűnni a meglehetősen színes forgatagból. Gyakran a vőlegény is fehér öltönyben esküszik, a férfi vendégek pedig hagyományos cigány viseletben, csizmában, keményített ingben, mellényben és kalapban mulatnak. A roma férfiaknál hagyományosan státuszszimbólumnak számít az arany nyaklánc, a zsebóra és a pecsétgyűrű is.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta