#ÉLETEM

Ezek a szezon legjobb fényvédői

2011. július 12., kedd 14:42

A Tudatos Vásárlók Egyesülete kilenc, hazánkban kapható, közepes erősségű fényvédőt vizsgált meg az összetevők alapján. Az egészségtudatosként hirdetett termékek mellett az egyesület kommersz készítményeket is bevizsgált. A Biola nyerte a versenyt, de ez a termék sem ért el maximális pontszámot. A Garnier az utolsó helyen végzett.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete a napvédőket a csomagoláson feltüntetett összetevők alapján értékelte aszerint, hogy tartalmaznak-e olyan kritikus kozmetikai összetevőket, mint a szintetikus illatanyag, az alumínium, a növényi alapanyag, illetve bio minősítésű összetevők.

Maximális pontszámot nem adtak

Az elérhető maximális 12 pontot a vizsgáltak közül egy termék sem érdemelte ki, de magas, 11 ponttal az első helyen végzett a Biola - 10-es fényvédőfaktorú 4400 Ft -, mely tartósítószer miatt veszített pontot, és jól teljesített a 10 pontos Lavera - 20-as fényvédőfaktorral 3000 Ft -, amelyben szintén a tartósítószert és az alumíniumot kifogásolták a tesztelők. A dobogó harmadik helyére 9 ponttal Ilcsi napozója került - 20-as fényvédőfaktorú 6110 Ft. Itt is a szintetikus illatanyag és alumíniumtartalomért vontak le három pontot.

Mivel a fizikai fényszűrők a bőr felszínén, és nem a mélyebb rétegekben hatnak, kevésbé károsak, mint a kémiai szűrők. Az összes tesztelt napvédő közül mindhárom győztes termék növényi olaj alapú, és kizárólag fizikai szűrőt tartalmaz. A Biola és az Ilcsi napozójában nagy mennyiségben találhatók további antioxidáns és nyugtató hatású növényi kivonatok és préslevek is. Bio minősítésű összetevőkkel csak az első két helyen végzett termék rendelkezik.

A középmezőnyben végeztek a két nagy hazai drogérialánc – a Drogerie Markt és a Rossmann - saját márkás, érzékeny bőrűeknek szánt termékei, egyenlő, 8 pontos eredménnyel. Mindkettő a kémiai fényvédő és a szilikon tartalom miatt veszített pontot, további káros összetevők ezekben a termékekben nincsenek.

A kommersz termékek csúnyán alulmaradtak

Nagy csalódás volt a szakértőknek az Annemarie Börlind terméke, melyet professzionális natúrkozmetikumként hirdetnek, ennek ellenére több kérdéses összetevőt is tartalmaz, így összesen 6 pontot kapott. A termék kémiai szűrőt tartalmaz, ráadásul szintetikus tartósítószert, illatanyagot, továbbá alumíniumot is találtak benne.

A lista végén meglepő módon a közismert, márkás termékek kullognak. Nivea napozónál (5 pont) a kémiai szűrők, kritikus kozmetikai összetevők, szintetikus tartósítószerek és illatanyagok jelentették a problémát. A Hawaiian Tropic terméke (4,5 pont) az utolsó helyen végzett, és a Garnier termékénél csak annyival volt jobb, hogy ebben nincs alumínium, illetve tartalmaz néhány növényi összetevőt is. A Garnier napozó krémében (3,5 pont) gyakorlatilag az összes kritikus vegyületcsoport megtalálható, és csak úgy hemzseg a szintetikus illatanyagoktól.

Ne feledd, hogy önmagukban a legjobb krémek sem nyújtanak teljes védelmet. Fontos, hogy a déli órákban ne menj a napra, és viselj védőruházatot és kalapot is. A teszt eredményei és az összefoglaló elemzés itt olvasható.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.07.12 16:14:17wowerman

  és mit kezdjen egy igazán fehérbőrű 10 vagy 20 faktoros naptejjel, akkor is ha magas pontszámot kaptak? Inkább használom a Nivea 50 faktorosat. Mondjuk biztos nem az enyém kapott alacsony pontszámot mert illatanyag pl nincs benne

 • 2011.07.12 16:53:22greenglass

  10 faktoros naptej nincs a tesztben. Amúgy meg nem a faktorszám számít, 50 faktorossal is szépen le lehet égni, ha az ember nem keni megfelelő időközökben újra.
  Kíváncsi lennék, melyik az a Nivea, amiben nincs illatanyag. Az összes kommersz termékben van. De nem csak a "parfum" szót kell keresni.

 • 2011.07.13 11:10:51valerka78

  első helyen végzett a Biola - 10-es fényvédőfaktorú 4400 Ft
  ezen csodálkozom én is, hogy 10-es?

 • 2011.07.13 11:47:24greenglass

  A Biola Bíbor kasvirág fényvédője, ami az első helyen végzett, 27 faktoros, csak a cikk írója elrontotta. Ajánlom az eredeti cikket is megnézni, ez csak egy összefoglaló arról. Abban pontosan szerepelnek az adatok, és sokkal több infót ad.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta