#ÉLETEM

Katolikus esküvő: hanyagold a mély dekoltázst és a vörös ruhát!

2011. június 10., péntek 14:32

Új, esküvői illemtanról szóló sorozatunkban végigmegyünk a különböző vallású esküvőkön, elmondjuk hogyan zajlik a szertartás, és vendégként mit illik, és mi nem, hogy ne legyél zavarban, ha meghívást kapsz egy ilyen esküvőre. Az első részben a katolikus esküvővel és az ahhoz kapcsolódó etikettel foglalkozunk.

Az esküvői szezonban számos meghívás érkezik ilyen-olyan vallású esküvőkre, ahol nemcsak a párnak, de a vendégeknek is illik tudni az alapvető etikettet. Vallástól függetlenül minden esküvőre igaz, hogy az a nap csak és kizárólag a párról kell, hogy szóljon, és semmiképp sem rólunk, így kerülni kell minden feltűnést, jelenetet, érzelmi kitörést, még a megjelenésünkkel sem szabad magunkra vonnunk a figyelmet.

Bár katolikus esküvőből van a legtöbb, sokan zavarba jönnek attól, hogyan kell a templomban viselkedni a szertartás alatt, vagy mikor jön el az ideje a nászajándékok átadásának.

Az első a polgári szertartás

A katolikus templomi esküvői ceremóniát is megelőzi a polgári szertartás, ami lehet az esküvő napján, vagy jóval korábbi időpontban is. A polgári szertartást sok pár egészen szűk körben, míg mások az egész násznép bevonásával szeretnék ünnepelni, ez mindig az adott jegyespár döntése. Gyakran előfordul az is, hogy a távolabbi ismerősök csak a polgári szertartásra kapnak meghívást, vagy csak a templomira, ám a lagzira már nem, ezek a meghívóban mindig világosan le vannak írva.

Fotó: Jesus Gorriti
Fotó: Jesus Gorriti

A katolikus párok esetében a hangsúly mindig a templomi esküvőn van, mert ott zajlik az Isten színe előtti házasságkötés, így ennek jóval nagyobb a jelentősége is. Akármelyik szertartásra is kapsz meghívót, illik megjelenni, és ha esetleg a lakodalomra, vagy a templomi szertartásra nem vagy hivatalos, a nemtetszésed mindenképp tartsd meg magadnak. Az esküvő, az esketés, a fogadás, a vacsora nem kötetlen program, a kezdési időket pontosan be kell tartani.

Szertartás: személyre szóló üzenetek

A katolikus esketési szertartás ünnepélyes, zenével kísért bevonulással kezdődik, majd a hívek üdvözlésével és a könyörgéssel folytatódik. Ezután a pap felolvas az egybegyűlteknek. A római katolikus esküvő során a jegyesek a pap és két tanú előtt nyilvánítják ki házassági szándékukat, hűséget fogadnak egymásnak, és ígérik, hogy leendő gyermekeiket az egyház hite szerint nevelik.

A katolikus esküvők különlegessége, hogy a két fél egymásnak szolgáltatja ki a szentséget, és megnyílik a házasság szentségének kegyelme a számukra. A szertartás alatt az eskető pap a jegyespárhoz kérdéseket intéz, majd ezt követően a pár esküvel erősíti meg ígéretét. A pap ezután megáldja a gyűrűket, amelyeket a férj és a feleség a szeretet és a hűség jeléül egymás ujjára húz. A gyűrűhúzást követően a pap és a násznép könyörgéssel kérik Istent, hogy szentelje meg és halmozza el áldásával az új házastársakat, majd a pap nászáldást kér a párra. A záró akkordként a pap vezeti ki az ifjú házasokat a templomból.

A szertartás menete mindig hasonló, de mégsem ugyanúgy zajlik le. A pap személyre szóló szavakat is intéz a párnak, de énekek vagy imák is következhetnek. Előfordulhat az is, hogy az esküvői szertartás egy szentmise keretében zajlik, ilyenkor az áldozás is történik, de olyan is van, hogy a pár a szimpla esketési szertartáson belül is szeretne áldozni, ami szintén módosítja a rendet.

Szeretet = türelem, takarékosság

„Jézus legfőbb parancsa úgy hangzik, „Szeresd Uradat, Istenedet teljes szívedből, teljes lelkedből, teljes elmédből, és felebarátodat, mint önmagadat". Persze ehhez fontos tudnunk, mit is jelent a valódi szeretet. A szeretet nemcsak azt jelenti, hogy érzelmileg kötődöm valakihez, szeretet például a türelem, a takarékosság, az udvariasság, vagy egyszerűen csak az áldozathozatal, és még sok olyan lelki tulajdonság, amely nekünk – a mai világ emberének – sokszor hiányosságunk. Mindent szeretetből tenni, ez a legfontosabb." -mondta Binder Anita MA diplomás, okleveles, római katolikus hittanár a Világvallások sorozatunkban, amelyikben a kereszténységgel is foglalkoztunk. Részletek itt.

Templomi etikett: keresztet vetni mindenképp illik

A templom bejáratánál található a szenteltvíztartó, ebbe illik az ujjaid végét belemártani, és keresztet vetni, még akkor is, ha nem vagy vallásos, mert ezzel a gesztussal a tiszteleted fejezed ki. Igyekezz minél gyorsabban helyet keresni, attól függően, hogy mennyire állsz közel a párhoz - az első sorokban mindig a családtagok ülnek. A szertartás előtt és alatt is illik teljes csendben lenni. Ha kisgyerekkel érkeznél, és hangoskodni kezdene, akkor inkább menjetek ki, ne zavarjátok a szertartást.

Minden ceremóniának megvan a maga menete a vendégek számára is: a megfelelő pillanatban keresztet kell vetni, le kell térdelni, állva kell imádkozni, az imádságokat pedig időnként a zsoltárok éneklése váltja fel. Ha nem vagy katolikus, akkor is igyekezz nyomon követni, mi történik. Miután a fiatal pár kimondta a boldogító igent, és véget ért a szentmise, ne rohanj ki azonnal a templomból.

Rizs és konfetti

Fotó: Jose Maria Cuellar
Fotó: Jose Maria Cuellar

Amikor a násznép és a pár kilép a templomból, szokás rizst, virágszirmot vagy konfettit szórni a házasokra, majd általában a gratulációk fogadása és fotózás következik. A szertartást követő ebéd, vagy vacsora már jóval kötetlenebb és sokszor vallástól teljesen független. A lagzin már az általános etikett szabályokat illik betartani.

A lagzi: az ültetési rend alapvető

Természetesen semmilyen program nem kötelező, de ha már elmentél az esküvőre, tiszteld meg a párt azzal, hogy jól érzed magad, vagy legalábbis tegyél úgy.

Az étteremben a vendégeket általában ültetési renddel várják. A rendet nem illik felrúgni, akkor sem, ha valamiért nem vagy elégedett a helyeddel, később úgyis helyet tud cserélni, aki akar. Az esküvői asztalnál az ifjú pár ül a főhelyen, amelyet asztali dísz is jelez. Közvetlen a menyasszony mellett a szülei, férje mellett pedig az ő szülei foglalnak helyet. Utánuk ülnek a rokonok, majd a barátok és a távolabbi ismerősök.

A tószton nem illik vicceskedni

Miután mindenki leült, következnek a tósztok. A mennyasszony édesapja mondja az elsőt, majd a vőlegény tanúja a következőt. Ezután van lehetőség a többieknek is szólni néhány szót. Nagyon fontos, hogy a tósztokon nem illik a házasság intézményét sértő vicceket puffogtatni. Az esküvői torta behozatala, felvágása szintén külön esemény, ezt akkor is illik megvárni, ha korábban szeretnénk távozni.

Fotó: Juan Antonio Capo
Fotó: Juan Antonio Capo

Az ebédet, vacsorát (fogadást) követő táncos mulatság az ifjú pár nyitótáncával kezdődik, majd a második a menyasszony édesapjáé, miközben az ifjú férj az anyósát kéri fel, ezután csatlakozhat a többi vendég is.

Hazánkban szokás a menyasszonytánc, amire általában éjfél után kerül sor, szokás szerint a vőfély gyűjti a bankjegyeket. A táncot sokszor játékokkal szakítják meg, lehetőség szerint ezekben is érdemes részt venni, ahelyett, hogy a sarokban duzzognál valamiért. Ha valamilyen előadást tervezel, azaz énekelnél, verset mondanál, vagy valamilyen extra ajándékkal kedveskednél a párnak, azt mindenképp beszéld meg előre legalább a vőféllyel, hogy be tudja tervezni a programba.

Nászajándék: ez mindig fejtörést okoz

A nászajándék mindig komoly fejtörést okoz a násznépnek, így egyre elterjedtebb, hogy a pár előre jelzi az igényeit. Ha kapunk nászajándéklistát, akkor egyezkedni kell, hogy ki mit vesz, ez általában komoly bonyodalmakat szül, viszont megelőzhető, hogy a pár két ugyanolyan ajándékot kapjon.

Ha nincs lista, akkor mindenképpen érdemes a párral jó előre megbeszélni, hogy mire vágynak. Ha saját kézzel készített ajándékkal kedveskedsz, nagyot nem tévedhetsz. Mindig nagy sikert arat, ha valamilyen fotósorozattal, vagy emlékkel leped meg a párt.

Jobb személyesen átadni

A nászajándékokat átadhatjuk személyesen, vagy letehetjük egy erre kijelölt asztalra is. A személyes átadás mindig meghittebb, erre vacsora előtt vagy után kerülhet sor, de általában csak a kisebb esküvőkön működik jól. A nagyobb esküvőkön inkább a kijelölt asztal a jellemző, mert komoly felfordulást tud okozni, mikor mindenki egyszerre rohanja le a párt. Jó megoldás lehet az is, ha már az esküvő előtt, egy személyes látogatás során adod át az ajándékot.

Ha a pár pénzt kér, akkor is több variáció van az átadásra. Átadhatjuk díszes borítékban, ilyenkor illik néhány személyes sort hozzá tűzni, vagy ha van kihelyezett doboz, bedobhatod abba is. Át lehet adni a menyasszonytánc alatt is, ebben az esetben viszont valami aprósággal mindenképpen illik még kedveskedni a párnak. Az, hogy mekkora összeget kell adni, mindenkinek a saját belátására és anyagi lehetőségeire van bízva, de tízezer forintnál kisebb címletű pénzt nem illik adni.

Mit viselj? Feketét, fehéret, pirosat ne!

A legáltalánosabb és legismertebb szabály, hogy ne viselj fehéret (lehetőleg tört fehéret sem), mert ez a menyasszony kiváltsága. A fekete színt az általános negatív jelentése miatt érdemes kerülni, a pirosat pedig azért, mert a menyecskeruha színe várhatólag piros lesz.

Fotó: Lan Bui
Fotó: Lan Bui

Olyan elegáns, lehetőleg pasztell színű alkalmi viseletet válassz, amiben nem vagy feltűnő, kerülni kell tehát a nagyon élénk színeket, a csillogó ékszereket, és minden olyan túlzást, amivel felhívod magadra a figyelmet. A templomba nem illik fedetlen vállal, vagy mély dekoltázzsal belépni, így jó ha van nálad legalább egy kendő, amit a válladra teríthetsz. Azt is érdemes figyelembe venni, hogy az esküvő mennyire lesz elegáns, szabad téren, vagy beltérben zajlik-e, ha van valamilyen speciális tematika, akkor pedig illik ahhoz alkalmazkodni.

Ha párban érkeztek, akkor valamilyen szinten illik összehangolnotok az öltözéketeket. Nem kell emiatt mindkettőtöknek komplett új ruhát venni, de legyen egy közös szín, vagy motívum, ami megegyezik. Jó és pénztárcakímélő megoldás, ha a párod a ruháddal harmonizáló színű inget vagy nyakkendőt választ.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.10 15:03:42Álmos

  "A templom bejáratánál található a szenteltvíztartó, ebbe illik az ujjaid végét belemártani, és keresztet vetni, még akkor is, ha nem vagy vallásos, mert ezzel a gesztussal a tiszteleted fejezed ki."

  És ha én egy cseppet sem tisztelem az egyházat, akkor mi van? Nem fogok bohóckodni senki kedvéért.

 • 2011.06.10 15:25:39krampam

  "És ha én egy cseppet sem tisztelem az egyházat, akkor mi van? Nem fogok bohóckodni senki kedvéért."

  akkor húzzál haza!

 • 2011.06.10 15:28:09lelkecske

  Ez hülyeség. Protestáns vagyok, számomra a saját egyházam szembeköpését jelentené a szenteltvízzel történő keresztvetés. Szóval aki nem érzi sajátjának, ne csinálja, tapasztalataim szerint ezen a katolikusok nem sértődnek meg, inkább örülnek, hogy nem álságoskodsz.
  A menyasszonytánc attól menyasszonytánc, hogy menyasszonyi ruhában történik. A menyasszony általában éjfél körül öltözik át menyecskeruhába, ha abban táncol, azt már menyecsketáncnak hívják. Ahány ház, annyi szokás, ezt mindenki maga dönti el, hoyg mikor, milyen ruhában és hogyan csinálja.

 • 2011.06.10 15:31:37v79benno

  "És ha én egy cseppet sem tisztelem az egyházat, akkor mi van? Nem fogok bohóckodni senki kedvéért."

  Én ezt a jótanácsot (katolikusként) túlzásnak tartom. Nem kell keresztet vetni, se a szenteltvíztartóba dugni a mancsodat. Elég, ha nem zavarod a többieket ugyanebben, és ha megtartod a csöndet a templomban, nem mászkálsz, nem használod a telefonodat, és nem tapsolsz (azt lehet kint).

  Az egyéb mozgásokat is lehet tisztelettel követni kívülállóként is, amibe például nem tartozik bele a térdelés, mikor mások térdelnek, ülve lehet maradni. Ha áll mindenki, akkor viszont illik felállni. Ennyi szerintem.

 • 2011.06.10 15:35:24v79benno

  Arról nem szólva, hogy a templomba való belépéskor a fontos tiszteletadás voltaképpen nem is a szenteltvíz+keresztvetés, hanem a térdhajtás, ami a tabernákulumban jelen lévő Krisztusnak szól, nem a templomnak.

  Ha nem őriznek a tabernákulumban konszekrált ostyát, (általában mécsessel jelzik, ha igen), akkor ez a tiszteletadás el is marad.

  A szenteltvízzel való keresztvetés a szakrális térbe belépéskor szenteli meg a belépőt. Mint abban többen megegyeztünk, ez nem tartozik a kívülállóként is illő tiszteletadáshoz.

 • 2011.06.10 15:37:17balazsman

  a bejáratnál való keresztvetés CSAK a katolikus hívőknek illendő, ez nem olyan, mint a cipő levétele egy buddhista templomban.
  Érdemes lett volna a cikk megírása előtt egy pappal is beszélni, hogy ténylegesen mit vár el az egyház a "vendégeitől"

  és persze a kisfiúkat érdemes egy ilyen templomban jól eldugni... :P

 • 2011.06.10 15:39:12v79benno

  "ha én egy cseppet sem tisztelem az egyházat" -- még valami: nem is kell, elég, ha a híveket tiszteled, amikor vendégként jelen vagy egy templomban. Ez a tisztelet bárhol bárkinek jár, egy sakk-kör tagjainak is, akiket nem zavarsz a játszmában vagy a tanfolyamban.

 • 2011.06.10 15:41:24ebfül

  A fedetlen vállakról meg csak annyit, hogy láttam több olyan fotósorozatot is, ahol a Bazilikában tartott esküvőn a menyasszonyon alig volt ruha, Elől-hátul köldökig-fenékig dekoltált. Hogy a többit ne is említsem. A pap meg csak lesett megdöbbenten. Amikor járnak jegyesoktatásra nem mondják el, mi illik?

 • 2011.06.10 15:52:40tunketiko

  "A templom bejáratánál található a szenteltvíztartó, ebbe illik az ujjaid végét belemártani, és keresztet vetni, még akkor is, ha nem vagy vallásos, mert..."

  Nem, ez egész biztos nem illik, hanem inkább nevetség tárgyává tesz egy ateistát. Mit fogllakozzon keresztvetéssel az, aki nem érzi magáénak. Épp elég baj önmagában is egy ateistának (vagy egész más vallásúnak, nem katolikusnak), ha katolikus templomi szertartásra hivatalos.

  Soha életemben nem vetettem keresztet. Sőt, végig ülve maradtam templomban egy esküvőn, -mivel halvány fogalmam sem volt mit hadoválnak, mások hol felálltak, hol leültek, imát mormogtak, -hátborzongató volt, öröm volt kilépni a kapun. Akkor amúgy szép csöndben a hátsó sorban végig szenvedtem egyszer egy templomi esketést. Soha többet... Azóta csak polgári szertartásra megyek, a templomira nem...

  Azzal sem értek egyet, hogy illik megjelenni az esküvőn. Nem, nem illik, főleg akkor nem, ha olyanról van szó, akik alig tartják a kapcsolatot, de mégis szegről végről rokon. Az a meghívó, feltehetően amúgy is csak illemből szól, nem azért, mert számítana, hogy ott van, vagy nincs. Észre se vennék se akkor ha ott van, de azt se, hogy nincs...

  Sőt, lagziba se megyek olyannál, akivel amúgy nem tartom a kapcsolatot, de pl. sokadik, távoli rokon. Minekminek fizessek az esküvőére egy fillért is, -ha előtte szinte soha nem beszélgettünk? Az ilyen meghívót, ahogy megkapom, udvariasan lemondom (tehát tudják előre, hogy nem megyek, nem rendelnek rám már kaját...stb.).

 • 2011.06.10 16:13:11Bambano

  Álmos: megvárod a templom előtt a párt meg a násznépet.

 • 2011.06.10 16:24:28Tuszun

  Jo kedzdemenyezesnek tartom, hogy a kulonbozo vallasi felekezetek eskuvoi szokasait bemutatjatok, hiszen ki tudja, mikor milyen eskuvore leszunk egyszer meg hivatalosak.
  Par megjegyzes:
  - Szenteltvizzel keresztet vetni gyakran maguk a katolikusok sem tartjak. Szerintem nem illik nem katolikuskent probalkozni.
  - Katolikus templomba valo belepesnel a katolikusok leterdepelnek es keresztet vetnek (ha kint van az oltariszentseg), nem katolikuskent ajanlom az osszeszedett magatartast, inkabb csendesebb beszedet.
  - Illik folallni-leulni, mint amikor a tobbiek, terdeplesnel inkabb maradjon ulve az, aki nem erzi sajatjanak az ott folyo esemenyeket.
  - Ha misevel egybekotott eskuvo van, nem illik (nagyon nem illik) megprobalni aldozni.

  - egyebkent erdemes egyszer a "hadovalast" is meghallgatni, ha az akusztika engedi. Ha masert nem, kivancsisagbol. (Mint ahogy mar hallgattam zsido eskuvot - a nem heber reszeket... :-))

 • 2011.06.10 16:45:52himpellér

  A leghelyesebb, ha az ateista parasztok (itt most néhány bugris kommentelőre gondoltam,nem a normális gondolkozásúakra)elkerülik Isten házát, és a szertartás alatt a sarki kocsmában cserélnek eszmét lenin elvtársról...

 • 2011.06.10 17:24:08penelope garcia

  Ja, majd biztos belenyúlok egy olyan gyanús löttybe, ami ott poshad, ki tudja, mióta, és mindenki beletolja a mancsát.
  Hülye azé' nem vagyok.

 • 2011.06.10 17:26:10Adelaide Josephine von Styrum-Limburg

  Nem gondolom, hogy a menyasszonytánc, meg ilyesmik a katolikus esküvő témájához tartoznak, Magyarországon ez általánosan elterjedt szokás.
  Lehet persze írni az esküvői etikettről, de nem kapcsolódik nagyon felekezethez,hogy kikapcsoljuk a mobilunkat, meg ilyesmi.

  Ja, szerintem se kell keresztet vetni, meg pláne szentelt vízbe nyúlni annak, aki nem is keresztény...a legjobb, ha nem csinálsz semmit, csak bemész és csendben leülsz...

 • 2011.06.10 17:30:36penelope garcia

  Egyébként szerintem ezt az esküvős illemesdit nem kéne túlspilázni.
  Ha elmegyek egy esküvőre, az azért van, mert jóban vagyok a pár legalább egy tagjával. Ekkor nyilván beszélőviszonyban vagyunk egymással, tehát ahelyett, hogy az etikett-könyveket bújnám, egyszerűen megkérdezem tőle, hogy van-e valami szabály, amihez ragaszkodnak. Az összes többi potenciális szabály meg nem fog érdekelni.

 • 2011.06.10 17:31:59penelope garcia

  Adelaide,
  hogy neked micsudálatos neved van! Ejha! :O

 • 2011.06.10 17:35:14Momina

  A más vallásúakat vagy az ateistákat szerintem se buzdítsuk a keresztvetésre. Az vessen keresztet, aki katolikus. Egy idegen vallású szent helyen, templomban enélkül is simán meg lehet adni az alap etikett szerint a tiszteletet.

 • 2011.06.10 17:38:16Momina

  Engem a barátnőim megkérdeztek az esküvőm előtt, mit vegyenek fel, milyen szïnűt, mit szeretnék. Mondtam, hogy amiben nem fognak feszengeni, kényelmes, olyan cipőt, amiben tudnak táncolni, egyébként mindegy.

 • 2011.06.10 17:39:35boszorsi

  Sokféle felekezethez tartozó pár esküvőjén voltam már, s szerintem a templomon kívüli események nem függnek a felekezeti hovatartozástól, sokkal inkább a pár habitusát tükrözik.

  Katolikus vagyok, és csak azt tudom tanácsolni minden nem katolikusnak, ha katolikus templomba hívják, hogy csendesen, a meghívói iránti tisztelettel állja, vagy ülje végig a szertartást. Ha nem akar részt venni a felállni-leülni-letérdelni "tornagyakorlatban", akkor lehetőleg a hátsóbb padokban foglaljon helyet, és visszafogott viselkedéssel szemlélje az eseményeket. És felejtsen el minden olyant, mint szenteltvíztartó, meg egyebek. Pont annyit várnak el a hívők a nem hívő vendégektől, mint egy városnézőtől, aki csak azért érkezett, hogy megcsodálja a festményeket...
  És egyetértek penelope garciával: ha bizonytalan vagy, kérdezd azt, aki meghívott.

 • 2011.06.10 19:23:42==T==

  Álmos, fogadd meg krampam tanácsát.

  Az hisztiző kisgyerekek tényleg rémesek tudnak lenni, főleg amikor a liberális szemléletű szülők szabadon hagyják rohangálni őket pl. akár egy templomi szertartás kellős közepén.

  A pénzes menyasszonytáncot pedig rém cikinek tartom, bár tudom, hogy maga a lagzi - főleg sok emberrel - elég sokba fáj.

  A keresztvetéstől/szenteltvíztől meg senkinek nem törik el a keze. Ha egy zsinagógában kötelező fejfedőt viselni, akkor ez is betartható.

 • 2011.06.10 19:43:19Adelaide Josephine von Styrum-Limburg

  Penelope, köszönöm, neked is szép neved van. :)

  Hát igen, itt az esküvői szezon, témát ad 1-2 íráshoz... Azért remélem, lesznek ennél érdekesebbek.

  De tényleg nem kell túllihegni az illemtant, én pl még sosem voltam egyik királyi család esküvőjén sem, ahol zavarba jöttem volna, hogy jajj, most hova üljek, vagy ilyesmi.

 • 2011.06.10 20:27:04A nép fia

  Szép dolgokat ír le a cikk szerzője, és külön öröm számomra, hogy ennyire felhívja a figyelmet a templomban való viselkedésre és részletezi a szent esküvő menetét.

  Viszont biztos vagyok benne, hogy még az életben falusi lakodalomban, de legalábbis igazi parasztlagziban részt nem vett...

 • 2011.06.10 21:23:33Harold Zidler

  reformátusként katolikus templomban nem egyszer jártam, sőt nálunk szokás, hogy az éjféli misét a pap és a lelkész ketten tartják.

  de soha nem éreztem úgy, hogy keresztet kéne vetnem, sem térdelnem, sem könyörögnöm stb., azt csinálják azok, akik tényleg hisznek az ilyesmiben. viszont kalapot illik levenni (férfiak), vállat,hátat elfedni (nők), telefont kikapcsolni. nem is hiszem, h lenne olyan aki ezeket nem tudja... de hívőként elmondom én is a miatyánkot, beszállok az imába, a zsoltárokba, miért ne?

  mégegy észrevétel: RIZS?? én nem tudom melyik egyháznál szokás az ilyesmi. én úgy tudom a babonákat az egyházak elutasítják...

 • 2011.06.10 21:36:57Mikrobi

  A szertartás menete meglepő módon teljesen korrekten van leírva, de azért vannak a cikkben hülyeségek.
  Először is: egyáltalán nem érdekel minket, hogy mikor tartja a jegyespár a polgári esküvőjét, vagy van-e egyáltalán. A házasság számunkra csak a szentség, hogy az anyakönyvvezetővel mit bohóckodnak, az az ő magánügyük. Vallását gyakorló katolikusok többnyire a lehető legegyszerűbb módját választják a polgári kötésnek.
  Szenteltvízbe nyúlni, letérdelni nem kötelező, nem illik egy nem katolikusnak. Ha misével van (ill. minden misén) az ateista, protestáns, zsidó, stb. álljon fel.
  A rizsszórás tényleg babonás szokás, ettől függetlenül szabad csinálni, ha nem hiszik, hogy ettől lesznek termékenyek és nem botránkoztatják meg a násznépet (pl. Harold Zidler).
  Ja és áldozni ne menjen, aki nincs a megszentelő kegyelem állapotában (mert pl. nem jár templomba), ez aztán tényleg sértő!

 • 2011.06.10 22:14:23KLMS

  lelkecske: én is protestáns vagyok, és hasonlóan gondolkodom, mint te, ti.: nem értek egyet a cikk írójával. A családomból - habár vallásos - senki nem tanított meg engem keresztet vetni. Persze, tudom hogyan kell, de én is álságosnak érezném, ha ezt tenném.

  Számtalanszor előfordult már, hogy katolikus templomba léptünk be a párommal, aki katolikus. Ő letérdelt és keresztet vetett; én "csak" fejet hajtottam. Ezzel eddig még soha semmilyen gond nem volt.

  Azt hiszem ezek a külsőségeken való lovaglások pontosan a vallás és a hit lényegét ölik meg.

 • 2011.06.11 05:39:00mrasid

  Én muszlim vagyok, és igyekszem tiszteletben tartani más vallását, főleg, ha mint meghívott vendég vagyok jelen egy szertartáson, de teljes képtelenségnem tartanám, ha részt is kellene vennem benne. Számos, vallását gyakorló katolikus ismerősöm van, de egyik sem kért meg rá, hogy keresztet vessek, letérdeljek vagy ilyesmi. Ez sokkal inkább illetlenség lenne, konkrétan a magam és a másik vallásának egyidejű megcsúfolása, mint az, hogy tisztelettudóan de a szertartásban részt nem véve teszek eleget a meghívásnak. Nyilván nem ülök főhelyre, sőt, ha nagyobb a tömeg, akkor le sem ülök, hanem szépen meghúzódok valahol.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta