6 féle edzéstípus, amely garantáltan átformál

Zumba, spinning, kickbox - ha az ember izzadni akar, egymillió lehetősége van rá, csak éppen azt nem mindig könnyű kitalálni, hogy melyiket válasszuk. A healthmeup.com segítségével összeszedtük, mik közül érdemes választani, ha nem hiszel a kéthetes csodadiétákban.

Spinning

A speciális szobabiciklin végzett, különböző nehézségű és iramú tekerésről szóló spinning manapság minden fitneszteremben hozzáférhető. Hatékonyságát jól mutatja, hogy téli edzésnek számos profi bringás választja.

Mikor válaszd: Ha főleg jó állóképességet szeretnél, és bírod a hangos zenét.

Biciklizés

Megvan a maga varázsa annak is, ha az ember közlekedési eszközként rendszeresíti a biciklit, de ha fejlődni szeretne valaki, akkor érdemesebb fegyelmezetten csinálni, és úgy tekerni, mintha edzenénk. Egy óra folyamatos (!), közepes tempójú biciklizés 400-800 kalóriát éget el. Ha valaki fél a forgalomtól, válassza a kora reggeli órákat, akkor legalább még a meleg sem elviselhetetlen. Buda adottságainak köszönhetően ráadásul hegyimeneteket is teljesíthetünk, ha már nagyon érezzük a dolgot.

Mikor válaszd: Ha nem bírod a termek monotóniáját, vagy nem szeretsz másokkal együtt edzeni.

Zumba

400-600 kalóriát éget el óránként, de nem is ezért jó, hanem mert tánc közben izzadhatsz meg. Intenzív aerobic gyakorlatokat kombinál hasonlóan intenzív, saját testsúlyos gyakorlatokkal, úgyhogy ha a végére mozdulni sem tudsz, az nem feltétlenül a te hibád (de egy kicsit azért igen). Ráadásul különböző nehézségi fokozatai vannak, úgyhogy mindig akad új kihívás.

Mikor válaszd: Ha van némi ritmusérzéked és a törzs izmait szeretnéd rendesen megerősíteni.

Kickbox/Fitbox

Nem kell megijedni, nem a verekedésről van szó, hanem a kickbox mozdulatokat felhasználó fitnesz módszerről. Pár alapmozdulat, ütés, rúgás sokszínű kombinációjából áll össze az edzés, amit zsákon vagy a levegőben végez az ember.

Mikor válaszd: Ha nemcsak erőt szeretnél növelni, de gyorsabbá és ruganyosabbá is akarsz válni.

Ugróköteles edzés

Igen, azt írtuk, ugrókötelezés. Az dedós? Akkor tessék tíz percig egyfolytában csinálni, és utána beszélgethetünk. Óránként 500 kalória ezzel is elmegy, ráadásul rövid idő alatt az egekbe röpíti a kardiovaszkuláris állóképességet - nem véletlenül használják minden komolyabb küzdősport mellé kiegészítésként. Eleinte öt, később tíz-tizenöt perces meneteket érdemes csinálni többször egymás után, némi pihenővel. És persze mindig lehet variálni: előre, hátra, keresztbe, guggolva, váltott lábbal stb.

Mikor válaszd: Ha túl tudsz lépni azon, hogy ez "csak" ugrálókötelezés.

Súlyzós edzés

A gyúrásról van szó, igen. Persze senki nem akar brutálisan kigyúrt testű lenni (kivéve a testépítőket), de ez a veszély nem is áll fenn: még egy normálisan kinéző izmos test is évek kemény munkája. Ha csak kicsit erősödni és feszesedni szeretne valaki, nem kell attól félnie, hogy egy hét alatt gyűrött nyakú béemvés lesz belőle. Úgyhogy ha heti két-háromszor lemész a terembe, hogy átmozgasd magad, csak a pozitívumait fogod érezni.

Mikor válaszd: Ha szeretnél formás és izmos testet, és képes vagy odafigyelni arra, hogy mit eszel.

Oszd meg másokkal is!
Mustra