A 6 legnépszerűbb fogyókúrás tévhit, avagy miért vagy még mindig hájas

Le kéne fogyni, de nem megy, vagy megy, de ha befejezted, visszapattan az a pár kiló. Miért van ez?

Az a jó, ha kilóban mérem a fogyást

A fitnesz- és diétaipar egyik legnagyobb és legkártékonyabb átverése, hogy az emberek tudatába beledöngölték: a fogyást kilóban kell mérni, illetve a testtömegindex számít és nem a testzsírszázalék. Ez nagyon kényelmes megoldás mindenkinek. A fitnesz- és diétaiparnak azért, mert kilókat veszteni viszonylag könnyű, míg zsírt veszteni viszonylag nehéz, tehát a zsírégetés sosem lesz olyan gyorsan eredményes, mintha pusztán a kilókat mérjük, és nem foglalkozunk azzal, hogy abból mennyi a zsír, mennyi az izom és mennyi a víz.

A fogyókúrázóknak meg azért kényelmes, mert kilót veszteni már egyszerű (és buta) koplalással is lehet, meg citromlével, káposztalevessel, éhgyomorra ivott kávéval, és ha két hét pokol után öt kilóval könnyebbek vagyunk, akkor könnyedén hihetjük azt, hogy elértünk valamit. Igaz, hogy már másnap minden vissza fog jönni, de mit számít az ahhoz a hősies tetthez képest, hogy két hét alatt lefogytunk tök sok kilót.

Az a legjobb diéta, aminek akkor is megmarad a hatása, amikor már nem használom

Ez speciel nem tévedés, ez így van. Az a legjobb. Csak olyan diéta nem létezik. Ennek a belátásához egyébként nem kell zseninek lenni: valaki elhízott egy rossz étrendnek köszönhetően, ami rengeteg szénhidrátot, üres kalóriát és haszontalan tápanyagot adott a szervezetének. Aztán a tragikus evési szokást rendbehozza, mondjuk egy hónapra, és amíg normálisan étkezik, addig a test reagál is rá: elkezd fogyni. És amikor megvan a kívánt eredmény (kapcsford: lefogytál öt kilót, juhúú), akkor minden visszaáll a régi kerékvágásba, és jönnek ugyanazok a rosszul beosztott, rossz minőségű, üres kalóriával teli kaják. Mégis, miért akadályozná meg bármi a testünket abban, hogy azonnal elkezdjen megint raktározni?

Azt kell számolni, hogy mennyi kalóriát eszek meg egy nap, és ha keveset, akkor az jó

Hogy mennyi kalóriát eszel meg egy nap, az fontos, hiszen ha a kalóriamérleged negatív, akkor kezdi el a szervezet a tartalékokat hasznosítani (jó esetben), vagy a saját izomzatát elégetni (általában). Csakhogy ezerszer leírták már: attól, hogy az ember fogy, nem lesz rajta feltétlenül kevesebb a zsír. Márpedig ha valaki kizárólag a kalóriára figyel, és arra nem, hogy mennyi szénhidrátot, fehérjét és zsírt visz be, akkor hiába csökken a testsúly, annak a nagy része izom lesz és víz. A háj marad, a háj marad. Leírjuk mégegyszer?

Zsírt lehet égetni csak diétával / Zsírt lehet égetni csak mozgással

A zsírégetés kizárólag megfelelő diéta és kellő mennyiségű testmozgás (súlyzós edzés és aerob edzés) kombinációjával érhető el. A kettő közül egyiket sem lehet megúszni. Akkor sem, ha szuper genetikai adottságokkal rendelkezik valaki.

Azért nem fogyok le, mert ilyen az alkatom

Az emberek azért nem fogynak le (rendesen, tehát a testzsírszázalék-csökkentés értelmében), mert hiányzik belőlük a kellő önfegyelem ahhoz, hogy egy rendes diétát meg tudjanak csinálni. Ezzel nem akarjuk azt sugallni, hogy nincsenek alkati különbségek. Alkati különbségek vannak, az anyagcsere gyorsaságában meglevő különbségek vannak, könnyen fogyók és nehezen fogyók vannak. Olyan egészséges (tehát valami súlyos anyagcserezavartól nem szenvedő) ember, aki komolyan neki áll diétázni és mozogni, és ennek ellenére nem fogy semennyit – na olyan ember nem létezik.

Nekem nem működik egyik diéta sem, mert tök speciális anyagcserém van

Ha a speciális anyagcsere alatt azt érted, hogy lusta vagy elkezdeni diétázni, akkor igen, ez a helyzet. Egyéb esetben el kell keserítenünk: nincsen speciális anyagcseréd. Ha annyira speciális anyagcseréd lenne, nem híztál volna el.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek