#ÉLETEM

A magyar nő nem tudja megvédeni magát

2011. június 2., csütörtök 08:23

Képzeld el, ahogy valaki hirtelen teljes erővel megmarkolja a hajadat, hátra ránt, a földre nyom, neked esik, üt és rúg. Támadód jobb esetben a pénztárcádat akarja, rosszabb esetben a testedet. Nem tudsz reagálni, mert hirtelen fel sem fogod, mi történik veled. Rettegsz, félsz és könyörögsz. Támadódban az adrenalin dolgozik, mint egy állat, megy előre. Esélyed sincs. „Egy átlagos támadás képei ezek, ami veled is, velem is megtörténhet”- magyarázza Pöltl Ákos, a W.H. Wolfe Modern Defendo szakmai igazgatója, aki a női önvédelemről, áldozattá válásról és a magyar női öntudatról mesélt.

Az önvédelem nem egy olyan tipikus női sport, amit például a jógához vagy az aerobikhoz hasonlóan választ magának az ember. Mégis nagyon sokan járnak hozzátok edzésre. Ők miért döntenek az önvédelmi tréning mellett?

A motiváció szinte kivétel nélkül a félelem. Van, aki nem elég magabiztos, fél, hogy kellemetlen, kiszolgáltatott helyzetbe kerül vagy volt része valamilyen borzalomban: támadás érte, megerőszakolták.

Vagyis mindig valamilyen személyes, vagy közvetett negatív élmény kell ahhoz, hogy megtanuljuk megvédeni magunkat?

Az önvédelemmel az a baj, hogy a legtöbben rögtön a filmekben látott fizikai erőszakra asszociálnak. A nők többsége ezért is ódzkodik attól, hogy felkeressen bennünket. De Magyarországon a tipikus 'velem ez úgysem történhet meg' mentalitás a jellemző. Más országokkal ellentétben a magyar ember biztonságérzete viszonylag nagy, nem törődik a saját védelmével, és ez a nőkre fokozottan érvényes.

De tovább megyek, ha ez a mentalitás a szülőket is jellemzi, akkor a gyermek ezt a példát követi, soha nem tanulja meg megvédeni magát. Pedig a világban nem újdonság, ha elszedik a pénzed, a mobilod vagy erőszakkal letépik rólad a ruhád, a sportcipőd, elveszik a biciklidet. Hatalmas törést okozhat egy gyermek életében, ha nincs felkészítve az ilyen helyzetekre, de fordítva is igaz, hihetetlenül sok energiát, önbizalmat meríthet abból, ha képes elhárítani egy ellene irányuló támadást.

Ha rajtad múlna, kötelezővé tennéd az önvédelem iskolai oktatását?

Meggyőződésem, hogy az önvédelem egy olyan eszköz, amit minden embernek el kellene sajátítania. Ez nem kedvtelésből végzett sport, ez egy komplex tudás, amiben sok minden benne van: erőnlét, technika, mentális felkészültség, beleértve a jogos önvédelemre vonatkozó jogi ismereteket is. Tíz emberből tíznek fogalma sincs arról, hogy mi az, amit megtehet, és mit kell mindenképpen kerülnie.

 Pöltl Ákos, a W.H. Wolfe Modern Defendo szakmai igazgatója
Pöltl Ákos, a W.H. Wolfe Modern Defendo szakmai igazgatója

Sokan nincsenek tudatában annak, hogy joguk van megvédeni magukat. Ez fokozottan érvényes Magyarországon. Itthon a nők sajnos kevésbé öntudatosak, mint mondjuk a nyugati kultúrákban. Önbizalmuk kisebb, ebből szükségszerűen az következik, hogy nem készülnek fel önmaguk védelmére, ennek felelősségét átruházzák partnerükre, aki értelemszerűen nem lehet mindig mellettük. De előfordulhatnak például olyan helyzetek, amikor gyermekükkel kettesben vannak, és ekkor éri őket valamilyen támadás, akkor nekik kell/kellene védelmezőként fellépniük. Legtöbben azonban verbálisan sem képesek megvédeni magukat, nemhogy fizikálisan.

W.H Wolfe Modern Defendo

A második világháborúban a Szövetségesek első amerikai és kanadai kommandós egységei használták ezt az önvédelmi technikát, amit később a rendőrség és a katonaság is átvett. Úgy fejlesztették tovább, hogy mind mentálisan, mind fizikálisan a leghatékonyabb legyen. Kutatásokat végeztek: a rendőrségen több ezer támadást analizáltak ahhoz, hogy az önvédelmi technikát a tipikus támadásokhoz igazítsák. A Defendoban a technika az önvédelemnek mindössze egyharmad része, sokkal fontosabb a pszichés felkészültség, vagyis a konfliktus mentális kezelése, illetve a megfelelő fizikum. Az önvédelmi tréning során a fizikai, a mentális és az elméleti részt együtt oktatják.

Létezik tipikus áldozat típus?

A válasz egyértelműen igen. Az áldozatról lerí, hogy rossz napja van, hogy nincs energiája, hogy le van törve, ellenállásra képtelen, ezzel szemben, aki duzzad az erőtől, aki egészséges, jó a tartása, magabiztosságot sugároz, abból ritkábban lesz áldozat. A legtöbb támadó előbb teszteli az áldozatot, hogyan reagál: leblokkol, lesüti a szemét, vagy keményen visszaszól? Áldozattá azáltal válik valaki, hogy gyenge. És ezt érzi meg a támadó.

Aki azonban rendelkezik a megfelelő technikákkal, például tudja, hogyan kell határozottan elutasítani valakit, annak jó esélye van arra, hogy a támadó eláll a támadástól – vagyis a megfelelő reakcióval ki lehet zökkenteni a támadási forgatókönyvéből.

Mit kell tudnunk az elkövetőről?

Megdöbbentő, de az elkövetők többsége az áldozat környezetéből kerül ki, a legtöbb erőszakot (90%) ismerős követi el. A legnagyobb médiahír persze mindig azokból az esetekből lesz, amikor az elkövető ismeretlenül csap le áldozatára. De ez a ritkább. A nőket ért szexuális támadásoknak legtöbbször van egy folyamata, ami támadással végződik: kialakul a vágyakozás, ami találkozások során fokozódik. Mondjuk, a potenciális támadó és az áldozat ugyanabba a boltba jár, ott kezdődik a becserkészési időszak, közeledésre a nő legtöbbször elutasítással válaszol, amit a támadó nem akar elfogadni, elkezd nyomulni és végül fizikai erőszak lesz a vége.

Hogyan épül fel a támadás? Van valamiféle tipikus forgatókönyv?

A támadás jelentős része úgy indul, hogy a támadó beszól, fenyeget. Ez egy tesztelési fázis, amit ha nem tudsz megfelelően kezelni, akkor jön a következő, majd a következő támadás. A beszólásaival tesztel, hogy mennyire vagy gyenge, határozott, hogy mennyire félsz. És itt jön be a verbális defenzíva, ami sok esetben eldöntheti a támadás kimenetelét. Ennek függvényében jön létre vagy hiúsul meg a támadás.

Felmérések szerint, egy átlagos támadás három percig tart, ami egyszerű, fizikai okokkal magyarázható: három percig képesnek kell lenned arra, hogy teljes erőből küzdj az életedért. Ez nem tűnik túl soknak, de próbálj meg három percen át teljes erőből ütni egy párnát, pokoli nehéz. Nem sokan bírják. Ez nem csak erőnléti kérdés, gyakran olyan emberek képesek ezt a feladatot végrehajtani, akik erőnlétileg nem, viszont mentálisan nagyon erősek. Ők fejben vívják meg a küzdelmet.

A három perc során elérkezik az a pont, amikor az ember kezd kifáradni, lassulni, a legtöbben ekkor adják fel, valós támadás esetén ennél a pontnál vesznek el. Önvédelmi tréningen megtanítjuk, hogyan lehet tovább küzdeni, a tartalék energiákat mobilizálni. A legpocsékabb fizikai képességgel rendelkező ember is tízszer, tizenötször annyit képes teljesíteni, mint amennyit magából mutat.

Önvédelem során tehát nem csak technikáról beszélünk, ez az önvédelemnek mindössze egyharmad része, ugyanúgy fontos a pszichés felkészültség, vagyis a konfliktus mentális kezelése, illetve a fizikum. Aki fizikailag nincs formában, az már félig veszített. Hiába tudod a technikát, hiába vagy erős agyban is, ha a védekezés annyira kifáraszt, hogy egész egyszerűen elfogy a levegőd.

Az önvédelmi tréning az élet többi területére is kihat?

Persze. A legtöbb ember, aki belevág a tréningbe az első, amit tapasztal, hogy megszabadul a stressztől. A részvevők általában munka után, testileg, lelkileg kilúgozva jönnek az edzésre, megcsinálják az egy órás fizikai edzést, majd elönti őket a boldogsághormon, és kezdik nagyon jól érezni magukat. A két óra hihetetlenül feltölt, még akkor is, ha előtte egyáltalán volt kedved edzésre menni. Mégis a leghatékonyabb képzéseink az 1-3 napos workshopok, ahol koncentráltan és fókuszáltan lehet átadni komoly mennyiségű elméleti és gyakorlati tudást, és sokszor könnyebb egy hétvégére kiszabadulni mint rendszeresen esténként.

A tréning az ember egész életszemléletét megváltoztatja. Elképesztően jó érzés, hogy amikor már úgy érzed, hogy teljesen kész vagy, hogy nem bírod tovább és menten összehányod magad, akkor mégis képes vagy egy további percet küzdeni, mert mentálisan átvetetted magad az akadályon. Aztán ha jön még egy mélypont, és azt is kibírod, utána jön a hihetetlen felszabadultság. Egész egyszerűen erősnek érzed magad. És ez az érzés nemcsak az önvédelemben, de az élet egyéb területein is kihat. Elmondhatatlan, amit például akkor érzel, ha a munkában is képes vagy vállalni a kihívást, képes vagy teljesíteni.

Ez az érzés sokunkra ráférne.

Igen. Jó lenne az önvédelmi tréninget tömegsporttá fejleszteni, beemelni például az iskolai órarendbe, hiszen a társadalomnak óriási szüksége lenne rá. Pont egy olyan korszakot élünk, amikor az emberek félnek egymástól, elkezdenek szerveződni, akár illegálisan is, de védelmi csoportokba szerveződnek. Az emberek többsége fél, nem mer cselekedni, vagy nem ismer eszközöket, melyekkel megvédheti magát, családját. Természetesen nem az a cél, és nincs is arra szükség, hogy terminátorokat képezzünk, hanem arra, hogy egészséges öntudatot neveljünk az emberekbe, és megtanítsuk őket arra, hogy a konfliktushelyzetekre maguk találják meg a megfelelő megoldásokat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.02 10:20:56A Leander-tölgyi M-Bear

  kötelezővé tenni, pont.

 • 2011.06.02 10:42:25Lagavulin

  Egy újabb ostoba PR cikk. Kelts félelmet és adj el valami haszontalant! A csajok inkább Krav-Maga edzésre járjanak az életszerűbb ennél a fosnál. A legszebb az egészben, hogy ez a pocok arcú csiga-puha gyogyegér magyaráz az önvédelemről, mikor látszik, egy kocsmai verekedéshez nem volt köze. Ha jót akartok járjatok a Pumuklihoz, neki van tudása és tapasztalata, minden szinten.

 • 2011.06.02 10:48:23szaktatar

  karcsavarósdi és kravmaki helyett olcsóbb és egyszerűbb egy jó gázrevolver.

 • 2011.06.02 11:27:02toi

  a 2. kép máris failed. nem rogyasztasz ilyenkor, mert azonnal segre ülve találod magad, és akkor lehet pislogni.

 • 2011.06.02 11:28:05pöltlákos

  Nem az számít melyik rendszer, hanem az hogy csinálj valamit, tegyél a biztonságod érdekében és ne hidd el azt hogy stresszhelyzetben vagy varázsszóra meg tudsz csinálni dolgokat. Ezt a Krav Maga Global rendszerével ugyanúgy elérheted mint a W.H. Wolfe féle Modern Defendoval.

 • 2011.06.02 11:31:17szaktatar

  az önvédelem alapszabálya: tartsd távol a támadót. ezért lesz mindig jobb az eszközös önvédelem.
  kíváncsi vagyok ha már egy kóbor eb rágcsálja a lábát, azt hogy "defendózza" le. X-D

 • 2011.06.02 11:32:24WITCH

  HOZZÁTESZEM a legtöbb férfi sem képes megvédeni sem önmagát, sem másokat.

  Egy orosz sorozatgyilkossal kapcsolatos felmérésben (vallomásban) pl. kiderült hogy még az életerős férfiak több mint 90%-a sem védekezik normálisan, elfogadhatóan, ráadásul besokkol az eseménytől ha megtámadják.

  Kb úgy állnak hozzá hogy "ilyen nincs, velem ez nem történhet meg" még akkor is ha már konkrétan agyonverik.

  A hamis biztonságérzetről meg ne is beszéljünk. Mert az hogy valaki 90-100 kiló, és 185 magas, az még nagyjából semmit nem jelent olyan téren hogy képes e legalább minimális mértékben megvédeni magát.

  Az döntő többség semmilyen mértékben nem képes arra hogy megvédje magát - férfiakat is ide értve.

  A legjobb ha jól kommunikálsz és le tudod dumálni a támadót. NA azt meg tudjuk hogy a teljesen befelé forduló jelenlegi társadalmi normák ezzel nem is állhatnának nagyobb ellentétben.

 • 2011.06.02 11:37:3750peregy4

  A nőktől ki védi meg a férfiakat?

  [link]

 • 2011.06.02 11:42:28toi

  @50peregy4: hatalmas könyv.

 • 2011.06.02 11:44:28Camappa

  Az első dolog, ami egy átlagemberrel történik ilyen szituációban az, hogy lebklokkol, lemerevedik, azaz semmit sem tud csinálni.

  Váratlan szituációban a fejből és egyéb belső szervekből az izomzatba áramlik a vér - egyfajta ősi védelmi reakcióként - annak érdekében, hogy minél gyorsabban elfuthassunk a létünket fenyegető "vad" elől.

  Tehát a beszélj vele, beszéld le róla és egyéb agymunkát igénylő faszságokra nincs idő és kivitelezhetetlen egy edzetlen átlagember számára. Át kell élni néhány éles szituációt ahhoz, hogy valaki okosan jöjjön ki egy ilyen rizikós helyzetből.

  Akitől a pénzét követelik, az adja át szépen amije van és ne okoskodjon. Még mindig jobb pár tízezerrel megúszni, mint az intenzívre kerülni szúrt sebbel. Akivel pedig erőszakoskodnak, az küzdjön foggal-körömmel, sikítson és ha van annyi lélekjelenléte a lágy testrészeket célozza meg:

  - rúgja tökön
  - nyúljon a másik szemébe
  - vágja torkon
  - csapjon mindkét kézzel a támadó fülére

  ezek után pedig fusson, ahogy tud, kérjen segítséget.

  Kb. ennyi.

 • 2011.06.02 11:49:10tea fan

  50peregy4

  Jó könyv, de nem a nőktől kell benne megvédeni a férfiakat...

 • 2011.06.02 11:50:06Camappa

  Ja még annyi, hogy minden nőnek, az erőszakoskodókkal szemben bors spray ajánlott. Feltéve, ha nem a retiküljében, hanem jól elérhető helyen tartja. Azonnal hatástalanítja vele az ellenfelét.

 • 2011.06.02 11:58:55maim

  20 éves lehettem,amikor éjjel a belvárosban megtámadott egy pacák.Hosszan követett és egyszer csak elkapta a torkom hátulról.Pedig láttam,hogy követ,de így is úgy meglepődtem,hogy megfagyott bennem a kaki.Ösztönösen megkarmoltam.Nem hiszem,hogy annyira fájt vona neki,de elengedett és elszaladt.Valóban az első pár másodperc a döbbenet jegyében telik el.

 • 2011.06.02 12:09:18pöltlákos

  Nem véletlen az az elterjedt mondás hogy "földbe gyökerezett a lába"...

 • 2011.06.02 12:16:59[sy]

  az igazi kérdés a defendónál is, meg a kravnál is, hogy nem felelőtlenség-e emberekbe önbizalmat önteni, miközben az, amire úgy-ahogy megtanítják őket, az esetek nagy részében lófaszra sem lesz elég az utcán. (tehetségtől és fizikai/mentális adottságoktól függően persze, hiszen ha valaki tehetséges, van affinitáa a bunyóhoz, akkor azért más a helyzet, mintha totális lúzerről beszélünk). ezek az ún. önvédelmi tanfolyamok kreálnak egy csomó embert, akik ugyanúgy nem fogják tudni megvédeni magukat az utcán éles szituban, ha csak egy minimálisan képzett ellenféllel kerülnek szembe, viszont a megnövekedett önbizalomnak köszönhetően most majd esetleg nem elfutnak, hanem beleszaladnak valami nagyobb kellemetlenségbe.

 • 2011.06.02 12:47:02dayaxx

  @[sy]
  Kb két krav maga órán jártam életemben. De kb ezerszer elmondták, hogy az első szabály: Ha tudsz fuss el. Ha nem tudsz, akkor háríts/szabadulj ki és utána fuss el.
  Vagyis a lényeg, hogy minimális sérüléssel, agresszióval elmenekülhess.

 • 2011.06.02 12:58:24kilátástalan

  Honnan merítsen bátorságot a nő egy támadáskor????

 • 2011.06.02 12:59:13korg

  "Támadód jobb esetben a pénztárcádat akarja, rosszabb esetben a testedet. " Éppen fordítva. Az gond ha olyan randa vagy, hogy még megerőszakolni se kellesz!

 • 2011.06.02 13:13:24karlinnyó

  a férfiak sem tudják megvédeni magukat, mert ha megteszik jó eséllyel börtönben kötnek ki és évekig gyakorolhatják ott az önvédelmet.

 • 2011.06.02 13:18:37Triple Seven

  Ekkora marhaságot még életemben nem hallottam, hogy 3 percig tart egy támadás! Ezt honnan veszik? 3 perc az totál irreális, mit csinál valaki addig? Ahhoz, hogy valakit megverjenek, elvegyék valamilyét, max 8-10 másodperc kell, nem több.

  A másik pedig az, hogy ezek az önvédelmi képzések igen, jók, meg használható technikákat tanítanak, de semmit nem érnek abban az esetben, hogyha az illeti nem jár RENDSZERESEN, éveken keresztül. Ahhoz, hogy egy váratlan támadás esetén bármi működjön, és általában csak a legegyszerűbb technikák működnek, ahhoz az kell, hogy valaki ösztönösen reagáljon, az meg hosszú évek kitartó edzésének az eredménye. Attól, hogy a hölgy lement 10-20 foglalkozásra és megcsinálta a bizonyos gyakorlatot, szabadulást stb mondjuk 100-xor, nem fog még semmi előjönni. Max hamis biztonságérzet, bár azt vehetjük önbizalomnak is, ami meg valóban arra jó, hogy nem őt fogják megtalálni elsőre.

 • 2011.06.02 13:19:28HUN_Sector

  Camappa: "Még mindig jobb pár tízezerrel megúszni, mint az intenzívre kerülni szúrt sebbel."
  Sokaknak az a néhány tízezer több havi számla, étkezés, esetleg törlesztő. A bankot nem érdekli hogy a kórházban fekszel e, csak hogy fizess, csakúgy mint a gáz-villany-vízműveket. Tehát ez se jobb. Én azt mondom, szembe kell szállni. Gázspayből a folyadék alapút kapni legálisan (ammóniás), a paprika-bors és egyéb nyalánkságokat pedig pult alól. Aki még jobbat akar, vegyen gázrevolvert, gázpisztolyt (utóbbinál szó szerint gáz van ha elakad a félautomata mechanizmusban a töltény), és váltsa ki rá az engedélyt. Egy női kis táskában egy négylövetű lazán elfér utóbbi típusból. Végezetül vannak a gumilövedékesek, ez (legálisan) nem hordható, de ha ezzel odapörkölsz valakinek, az nem kel fel egy jó ideig.

 • 2011.06.02 13:30:06karlinnyó

  ha megtámadnak és véletlenül visszatámadnál, úgy tedd, hogy végül csak te tudd elmondani mi és hogyan történt.
  ha lőni kell, csakis fejre célozz, majd lőj egyet a földbe is. később senki nem fogja tudni megmondani melyik lövés történt előbb, a figyelmeztető, vagy a fejlövés.

 • 2011.06.02 13:38:31Pernahajder Viktor

  Mennyi bátor és tapasztalt harcos ... :-)

 • 2011.06.02 13:40:58HUN_Sector

  illetve ha megtámadnak és sikeresen földre küldted a delikvenst, ugyan mondják hogy fekvő emberbe nem rúgunk, de izomból rúgd fejbe, hogy még ájuljon is el, úgy biztos nem megy utánad és nem fog emlékezni az arcodra :)

 • 2011.06.02 13:41:28Laslow

  Ha jár valaki modern defendóra, akkor először is nem otthon tunyul a TV előtt: elkerülhetetlenül erősebbé válik a fizikuma, esetleg megszabadul pár felesleges kilótól, ha van olyanja. Attól, hogy mozog az ember jobban fogja érezni magát amikor utána hazamegy, ennek biológiai okai vannak. Persze ha focizni, gyúrni vagy táncolni jár az ember, akkor is ugyanitt van.

  Azonban ha valamikor az életben verekedésbe keveredik az ember, a focinak és a táncnak semmi hasznát nem veszi. A gyúrásnak valamennyit, de az önmagában mire elég, ha közben földbe gyökerezik a lába, ha nem tud moccanni sem, nemhogy odacsapni egy nagyot? Ám ha eszébe jut, vagy jobb esetben a sok gyakorlás után automatikusan jön, hogy ilyen helyzetben hova/hogyan SZOKOTT ütni vagy rúgni, és ez nem újdonság, hanem egy természetes dolog lesz számára, megvan az esélye, hogy megvédhesse magát. Akkor is, ha egy 50 kilós lányról van szó.

 • 2011.06.02 13:47:34Pernahajder Viktor

  A legtutibb, mikor begyakorolják, hogy a partner arca és teste előtt megállítják az ütést :-)

 • 2011.06.02 13:50:16Pernahajder Viktor

  .... meg amikor nincsenek meg az alapok. Nincs egy stabil támadóállás, és abból elmozdulás, mikor fingjuk sincs, hogy tegyék bele egy-egy ütésbe vagy rúgásba a testüket, mikor úgy ütnek-rúgnak, hogy önmaguk sérülnek meg.
  Ajj-ajj-jajj... :-)

 • 2011.06.02 14:26:58Mr Garrison

  a képen látható csaj engem is "letámadhatna"...

 • 2011.06.02 14:27:19Bandibacsi21

  Más országokkal ellentétben a magyar ember biztonságérzete viszonylag nagy, nem törődik a saját védelmével, és ez a nőkre fokozottan érvényes.... Na ez igaz is. Azert eleg keves embert tamadnak meg ma Magyarorszagon, kiveve, ha "olyan" kornyeken lakik. Illetve foleg idos, magatehetetlen mebereket tamadnak meg vagy egy embert csoportosan, akkor meg alig ernek valamit ezek a technikak.

  Sokkal fontosabb mentalis erot fejleszteni, de az nem segit mindenhol.

 • 2011.06.02 14:47:58kilátástalan

  "Azert eleg keves embert tamadnak meg ma Magyarorszagon, kiveve, ha "olyan" kornyeken lakik. Illetve foleg idos, magatehetetlen mebereket tamadnak meg vagy egy embert csoportosan, akkor meg alig ernek valamit ezek a technikak"

  Engem néhány éve fényes nappal, normális környéken, munkából hazafelé támadtak meg. És sajnos nem csak a pénzemet akarta (szerezte meg). Nem mertem semmit tenni ellene, mert halálfélelmem volt mikor egy 20 centis pengéjű kést szorított az oldalamhoz. Azóta pánikbeteg vagyok és rettegek egyedül lenni, hiába kapták el.

 • 2011.06.02 16:05:49ancsamancs

  sokszor a düh minden félelmet feloszlat, érzik és beszarnak

 • 2011.06.02 17:20:22ancsamancs

  mi lenne ha a kamu pénztárcám adnám oda és ha egyéb szándékai vannak benyögöm, hogy AIDSes vagyok:)

 • 2011.06.02 17:39:52tunketiko

  "és ha egyéb szándékai vannak benyögöm, hogy AIDSes vagyok:)"

  Sok éve olvastam valahol, hogy egy nő ezt eljátszotta a támadójával, ezt mondta, lehet, hogy AIDS-es. Erre a támadó dühében kitörte egy mozdulattal az asztal lábát, és ugyanúgy letépte a nő ruháit (állítólag az öklével is behúzott a nőnek az arcába), és utána az asztal lábával erőszakolta meg a nőt.
  Az iyleneket semmi nem rettenti el, ami éppen a keze ügyébe kerül, azt használja csak azért is... :(

  Jobb inkább síkitozni és/vagy futni mint a nyúl, - ha van rá mód...

 • 2011.06.02 19:18:39ancsamancs

  a futással én is egyetértek, amit abban a pillanatban kell elkezdeni, mikor kezdi lecsekkolni a kamutárcádat és éppen arra figyel. az ijedtség meg fürgévé tesz.

 • 2011.06.02 19:20:54ancsamancs

  futottunk így párszor a barátnőkkel és senkinek semmi baja még

 • 2011.06.02 19:36:28ancsamancs

  ha meg futni nem lehet akkor HARC, ingyen semmit! Anyám is szétrúgta seggüket, pedig ő alulról 40 kg. én meg 50.

 • 2011.06.02 21:06:55Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  dayaxx
  igen, taekwondon is ezt tanítja. de szerintem a többi is. ha tudsz, fuss el, ha nem, akkor szabadulj ki, és fuss.

 • 2011.06.02 21:09:59Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  akarom mondani, taekwondon is ezt tanítják. vagy hogy a taekwondo is ezt tanítja. kicsit összemostam a kettőt:)

 • 2011.06.02 23:15:38monstertruck

  Hát ez mekkora egy szar cikk már!
  Persze egy 50 kilós nő biztosan meg fogja tudni védeni magát egy sokkal erősebb fizikumú baromállat erőszakoskodó ellen.
  Vegyél inkább pepper gázsprayt, mellé egy-két gázpisztolyt (szabadon megvásárolható és lehet rá viselési engedélyt kiváltani, így legálisan hordhatod) és azokat tartsad mindig a kezed ügyében. Legyél mindig résen, és figyeld a környezetedet, lehetőleg olyan helyeken közlekedj ahol nem tudnak meglepni váratlanul. Támadás esetén duplázni, triplázni esetleg az egész tárat kiüríteni a támadó arcába, közben kitérni előle aztán nyúlcipő.
  Persze ezek sem csodafegyverek, nem tesznek sebezhetetlen szuperharcossá senkit. Sőt vannak helyzetek amikor ezek sem érnek semmit (pl. csoportos támadás, olyankor egy éles fegyver sem fog megvédeni) De ha rászánod az időt és rendszeresen gyakorlod a használatát akkor több esélyed lesz megúszni a dolgot mint puszta kézzel.

  Tudom ajánlani a gazpisztoly pont hu - t

 • 2011.06.02 23:28:20Sadist

  Úgy tudom kapszaicin tartalmú gázspray-t is lehet vásárolni, csak a benne lévő hatóanyag mennyisége van korlátozva. Abból ha valakinek a szemébe jut, fél órán keresztül nem fog látni.

 • 2011.06.02 23:51:27szaktatar

  "HUN_Sector

  Gázspayből a folyadék alapút kapni legálisan (ammóniás), a paprika-bors és egyéb nyalánkságokat pedig pult alól."

  ember! nem kéne baromságokat írnod.
  a pepperspray LEGÁLISAN vásárolható, tartható M.o.-n!!!

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

KAPCSOLATSULI 6 szokás, amivel villámgyorsan kinyírhatod a kapcsolatodat

Vannak szokásaink, amelyekről nem is tudjuk, hogy észrevétlenül, ám annál hatékonyabban rombolják a párkapcsolatunkat. Amikor pedig a párunk a válást, szakítást fontolgatja, nem értjük, hogy mi történt.

TÖRI MÁSKÉPP Szőrös hableány, tudós ló - mulatságok a Monarchiában

A kiegyezést követően gyors tempóban újabb és újabb létesítmények emelkedtek a Ligetben, amit a milleniumi ünnepségek még inkább felgyorsítottak. És ott aztán volt mulatság!

DICE&SORCERY A látszat sohasem csalt még ekkorát!

A Mario + Rabbids Kingdom Battle amennyire valószínűtlen, annyira zseniális. Játékosok figyelem!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta