#ÉLETEM

Szex és egy kis repülés - a 10 leggyakoribb álom

2011. június 1., szerda 18:27

Az álmok világa a legizgalmasabb vizsgálódási területek egyike, a titokzatos dimenzió megismerésével sokan megpróbálkoztak már, de az álmok eredete és jelentése nem mindig világos. Mindenesetre, amíg a bölcsek rátalálnak a megoldásra, nézzük, mik a leggyakoribb álmaink.

Senki álma nem illik bele tökéletesen egyetlen álomlexikonba sem, ahány álom, annyi jelentés, de valamilyen magyarázatra minden embernek szüksége van. Deirdre Barrett pszichológus a tíz leggyakoribb álmot magyarázza.

1. Vizsgázol, de felkészületlen vagy

A leggyakoribb (rém)álom közé tartozik a sikertelen vizsgahelyzet, amikor az ember nem emlékszik, leblokkol, rosszul lesz vagy a vizsgáztató szemétkedik. Ez az álomtípus az iskola lecsengése után rendszerint abbamarad, illetve átalakul. Egy színész például nem a vizsgahelyzetről álmodik, hanem arról, hogy elfelejti a szövegét. A vizsga nem más, mint egy szimbólum, hogy valaki bírál, kioktat és elvár tőled valamit.

Judit (29) a mai napig retteg a vizsgahelyzetektől

"Az egyetem alatt szinte csak ilyen álmaim voltak, rendszerint régi, megtörtént, nagyon rosszul sikerült vizsgák képei jöttek elő újra meg újra: ahogy a prof teljes erőből rácsapott az asztalra, ahogy lehülyézett, de nagyon rossz élmény volt az is, amikor egész egyszerűen nem bírtam megszólalni."

2. Meztelen vagy hiányos öltözetben nyilvános helyen

Ez az egyik leggyakoribb álom, ami legtöbbször a szégyennel áll kapcsolatban, de hogy kinek mit jelent az alulöltözöttség és mi vált ki szégyenérzést, változó. Míg sokaknál a pucér láb már meztelenkedésnek számít, addig másokból például fedetlen mellük vált ki szégyenérzetet.

3. Üldöznek

A gyermekek gyakrabban szenvednek az üldözéses rémálmoktól, álmaikban szörnyek vagy egy gonosz ember kergeti őket. Ennek hátterében fizikai félelem áll, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a gyermekek testileg sebezhetőbbek, mint a felnőttek, és még nem tanulták meg, hogy mi az igazi veszély.

4. Zuhansz

Aki álmában egy szikláról vagy épületből zuhan, álmát legtöbbször a kontrollvesztéssel járó félelem váltja ki. A zuhanástól az álmodó pedig sokkal rosszabbat vár egy sima becsapódásnál. Különbség van aközött, ha valaki azt álmodja, hogy zuhan vagy érzékeli a zuhanás élményét is, utóbbi esetben az agy egyensúly központja is dolgozik.

Van, hogy élőbb az élmény, mint a valóság

"Én egy időben rendszeresen azt álmodtam, hogy készülődtem utazni, de valamiért nagyon késésben voltam, és fura útvonalon kellett menni a reptérre, és útközben, ahogy felnéztem az égre láttam ahogy egy repülőgép zuhanni kezd. Láttam is, ahogy leesik, sőt egy alkalommal olyan is volt, hogy bementem a roncsba és láttam a hullákat. Nagyon ijesztő volt minden alkalommal, már az is amikor esni kezdett lefelé." - írja Kata (30).

Karina (35) nemcsak külső szemlélőként élte meg a zuhanás élményét, visszatérő álmában rendszeresen zuhant. "Sokszor álmodtam, hogy egy folyón próbálok átkelni a köveken, de sikerül beleesnem a vízbe, és elsodor a víz, és hamarosan egy vízesés tetejére érkezem. Próbálok megkapaszkodni, de mindig lezuhanok. Sokáig csak idáig álmodtam a sztorit, és ijedten felébredtem, de egyszer előfordult, hogy továbbmentünk a történetben és lezuhantam a vízesésen, és kiderült, hogy tudok levegőt venni a víz alatt. Azóta, hogy tapasztaltam, hogy fulladok meg, nem álmodtam ilyet.”

5. Elvesztél

Gyakori álom azoknál, akik gyakran elkésnek vagy kimondottan rosszul orientálódnak, ilyen esetben az álom a valóság reprezentációja, de lehet átvitt értelmű is, sokan elveszettnek érzik magukat vagy nem tudják, hogyan valósítsanak meg valamit, vagy hogyan érjék azt el.

6. Kiesett a fogad

A kiesett fog sokak szerint betegséget és halált jelöl, és bár ez a hiedelem mind a mai napig nagyon erős, érdemes további jelentések után kutatni. A szakértő szerint a fog elvesztése nagyon gyakran az agresszióval áll összefüggésben, a fog összeszorítása, csikorgatása ennek tipikus megjelenése. De gyakran nincs is mit megfejteni, csak érik egy látogatás a fogorvosnál.

7. Elsodor egy hullám

Ennek az álomnak a hátterében legtöbbször valami komoly trauma áll, az álmodónak például valami természeti katasztrófában (lavina, földrengés, tűzeset) volt része, de gyakran álmodnak hullámmal azok is, akik erőszak vagy erőszakkísérlet áldozatai voltak. Nem azt álmodják meg, ahogy történt, az erőszak érzelmi oldala jön vissza az álomban.

Henriett (37) álmaiban a vilégvége rendszeresen visszatérő elem:

"Ezek azért nagyon ijesztőek, mert mindig valami teljesen hihető, természeti jelenség végez velünk. Például óriási földrengés, mindent elpusztító vihar. Általában addig van meg az álom, hogy elkezdődik az armageddon, és tudom, hogy most mindennek vége lesz; de olyan is volt már, amikor a közepében voltam és egy maréknyi túlélővel kuporgunk valami elhagyatott épületben és körülöttünk minden olyan volt, mint a Mátrixban, amikor Morpheus megmutatja Neónak, hogyan néz ki valójában a Föld, és hatalmas dörgés hallatszott mindenhonnan, és omlott össze a táj.”

8. Szexelsz

A szexuális tartalmú álmok nagyon gyakoriak, elsősorban a férfiak szoktak szexszel álmodni, de ami a legmeglepőbb, míg a férfiak többsége negatív tartalmú álomképekkel küzd, addig a nők pozitívakkal, bár ők ritkábban álmodnak a szexről. A férfiak szexálmait gyakran a szorongás vagy az agresszió generálja, és álmaik pedig gyakran szimbolikusak (szivar, pisztoly), tényleges szex, meztelenség nincs az álmokban. Természetesen ez is csak egy felvetés.

Szonja (31) álmai gyakran erotikus töltetűek, de nem mindig kellemesek.

„Nem vagyok az a fajta, aki elfojtaná a szexuális vágyait, mégis sok erotikus álmom van. Van, amikor alakváltó nőkkel szeretkezem, van, amikor a saját apámmal – ez utóbbi nagyon ijesztő volt, amikor szex közben kiderült, hogy az apámmal üzekedünk, onnantól kezdve nem tudtam átadni magam az érzésnek. Volt olyan is, sajnos, hogy az exem feküdt a kádban, én meg örömömben felpattantam rá, de utána nagyon rossz volt napokig a hiánya.”

9. Szülsz

Ez az álom rendszerint nőknél jelentkezik, de néha férfiak is beszámolnak róla, elsősorban azok, akik felesége terhes. Gyakran álmodják, hogy valami nincs rendben a babával, koraszülött, rossz pózban fekszik. Aki nem terhes, de szüléssel álmodik, gyakran egy gyermek utáni vágyát álmodja meg, vagy retteg, hogy terhes. Az álom azonban nagyon gyakran metaforikus, például szólhat egy olyan munkáról, alkotásról, aminek életet ad az álmodó. Persze mindez leírva szörnyen egyszerűnek és érthetőnek tűnik.

Mónika (29) álomsorozata után be kell látni, bonyolult műfaj az álomfejtés:

„Szülni évek óta átlagosan havonta szoktam álmomban, és a gyakoriság miatt vettem észre, hogy álomról álomra tudok fejlődni ebben a témában. Eleinte mindig felkészületlen voltam, volt, hogy labdát szültem, volt, hogy egy öregembert, volt, hogy tengerben szültem és elvitte a víz a babát, akkor úgy ébredtem, hogy sírok. Volt olyan is, hogy anyatej helyett tejszínhabot tudtam csak fejni, és volt, hogy amiatt aggódtam, hogy sokat ittam, és nem tudtam a terhességemről és biztos tönkretettem vele a gyerekemet. Volt már olyan is, hogy az aggasztott, hogy a szülés nem fáj, ezért biztos nem alakul majd ki a kötődés a gyerekemmel és türelmetlen leszek vele egész életében. Legutóbb azonban szokatlanul lazán szültem, csak amiatt aggódtam, hogy pont egy repülőgépen indult meg a szülés a kapitány mellett és nem akartam összevérezni az ülését.”.

10. Repülsz

Egyszer az életben mindenki álmodik a repülésről, az élmény pedig legtöbb esetben pozitív. A repülés élménye a szabadságról, emelkedettségről, lendületről szól. Persze ezt sem kell készpénznek venni.

Erika (32) álma egyáltalán nem emelkedett

"Egy álmot sose fogok tudni kiverni a fejemből. Hat éves voltam, amikor azt álmodtam, hogy egy végtelen nagy mező felett repülök, de nem virágok, bokrok, fák meg füvecskék színesítettek a tájat, hanem egy végtelen nagy temető. Nem féltem, csak sajnáltam, hogy kihalt az emberiség, de örültem, hogy valakinek volt energiája eltemetni ezt a sok embert."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.06.01 19:06:25odamondó

  Aki nem álmodik? :)

 • 2011.06.01 19:24:39lucius AIMERnius

  Nem álmodtam még repülésről.
  Most gáz vagyok?

 • 2011.06.01 19:57:24wowerman

  álmodtál csak nem emlékszel

 • 2011.06.01 20:10:36Dead like Me

  Én mindig a fogkiesésről álmodok,
  meg néha zombiapokalipszisről.. de azt élvezem XD

 • 2011.06.01 20:21:25igenember

  Én is szoktam repülésről álmodni. Főleg akkor amikor iszonyatos nyomás alatt vagyok, meló vagy bármi miatt. Maga az álom jó, de akkor az élet nagyon húzos.

 • 2011.06.01 20:29:05wmiki

  engem űrszörnyek szoktak üldözni :((

 • 2011.06.01 20:42:41wmiki

  gyakran halott, robot, zombi űrszörnyek :(((

 • 2011.06.01 21:37:30nincsjonev

  Legtöbbször alienek vagy zombik üldöznek, de néha én üldözöm őket:)

 • 2011.06.01 21:38:16SzLacika

  Nekem a gyilkolás a visszatérő álmom, már régóta. Általában késsel ölök, de van, hogy lőfegyverrel. Katonákat, többnyire.
  Családi életem rendezett, elégedett vagyok mindennel, gyerekként is jól bántak velem, termetes emberként katonaságban sem szivattak. Ja és nem nézek gyakran háborús filmeket .
  Mégis valószínű valami tudat alatti agresszió testesül meg álmaimban, pedig valójában nem vagyok agresszív...

 • 2011.06.01 21:48:27Zigomer Trubahin

  Le kéne állni az anyagról, miki.

 • 2011.06.01 22:00:07susztertangó

  Ha választanom kéne minden éjjel szex helyett repülést választanám. Szex már volt, ébren is :-)), de a repülés nagyon kéne. Hogy úszol a levegőben, hú.10 rossz baszást egy jó repülésért.A jót, azt meggondolnám...

 • 2011.06.01 22:08:34csupasz gőte

  Ha én azt álmodom, hogy szexelek, akkor a zember rám szól: ne aludj közben:D

 • 2011.06.01 22:25:05penelope garcia

  Az űrszörnyes álmok klasszak, mert akkor lehet hatalmasakat bunyózni, meg ratatatázni, és hullanak ám az űrzombik rendesen! :)

 • 2011.06.01 22:31:18szanalmas

  "Ez az egyik leggyakoribb álom, ami legtöbbször a szégyennel áll kapcsolatban ..."

  "Ennek hátterében fizikai félelem áll, ami valószínűleg arra vezethető vissza, hogy a gyermekek testileg sebezhetőbbek, mint a felnőttek ..."

  "Aki álmában egy szikláról vagy épületből zuhan, álmát legtöbbször a kontrollvesztéssel járó félelem váltja ki."

  Ezek aztán magyarázatok... És ez Ph.D., beszarás, szerintem inkább egy idióta.

 • 2011.06.02 00:05:26Mezőbándi

  Én egyszer aziránt érdeklődtem álmomban egy szakértőtől, hogy vajon a tigris - mint macskaféle - is a talpára esik-e, ha a lábainál fogva felemeljük és leejtjük... Sajnos felébedtem és azóta se tudom a választ. Gondolom nem várná ki a tigris, hogy emelgessem. Na meg el se bírnám.

 • 2011.06.02 00:10:44Loona1989

  Én rendszeresen azt álmodom, hogy valamilyen módon kiesnek a fogaim, vagy csak meglazulnak és mozognak. Lehet trauma volt a számomra a tejfogak elvesztése. :) Mostanában az álmaimban rágózom, és a rágó valahogy ráragad a fogsoromra, és ahogy próbálom kiszedni, jönnek vele a fogaim is.

 • 2011.06.02 01:15:54kéne 1 nick

  szanalmas:
  Egyetértek, a magyarázatok válogatott faszságok.

  Álom közben az agy meséket gyárt az addig kapott (esetleg nem is tudatosult) élményekből. Ennyi.

 • 2011.06.02 01:38:24treedog

  én rendszeresen álmodok horrort, az egyik legrémesebb az volt, amikor a kezemben a csecsemő kislányommal menekültem a pszicho féle késes gyilkosok elől akikkel a kezeim foglaltsága okán nem tudtam felvenni a küzdelmet, csak annyit tehettem, hogy a testemmel fogtam fel a szúrásokat a baba elől.

  Tegnapi álmom: egy űrgyarmaton voltam utolsó senki (valami karbantartó, technikai melós vagy ilyesmi), amikor belefutottunk egy olyan idegen kígyószerű fajba, ami a marásával petézett bele az emberekbe, amikből aztán (némi sápadtság, beteges kinézet meg rosszullét után) tucatjával ömlöttek elő a szájukon át a kis idegenek. Több embert elkaptak, én is alig úsztam meg. Ideiglenesen egy hermetikusan lezárt helységbe vonultunk vissza, hogy megbeszéljük, hogyan tovább. A vezetőség ötlettelen volt, ezért olyan ügyesen kellett forgatnom a szót a katasztrófatanácsban, hogy az legyen, amit én akarok. Megszavaztattam, és hősiesen elmenekültünk a bolygóról (menet közben pár kígyódögöt széttapostam a csizmámmal). Ezután az űrhajón váratlan fordulatként mindenkit cselesen bezártam egy cellába, és figyeltem, kin üt ki a fertőzés... (azok így jártak) A Földre visszatérve valamilyen okból (a tapasztalataim miatt?) én vezettem a földi tárgyalásokat az idegenekkel (amiknek volt egy feljettebb, kétlábú, beszélni tudó verziója), és azt a szerződést kötöttük (ultimátumot adtuk), hogy megkapják az űrgyarmatot szabad használatra, mi szállítunk nekik marhákat hogy tudjanak szaporodni, de cserébe soha többé nem jönnek a földre. Ha mégis ezt teszik, akkor atomot kap a földi leszállóhely és az űrgyarmat is porrá lesz égetve. A tárgyalásról kifelé jövet a szemem sarkából azonban egy ilyen kígyódögöt láttam kisunnyogni a tárgyalóból a szabadba. Sajnos nem tudtam meg, mi lett a sztori vége, mert asszony felébresztett.

  amúgy normális vagyok.

 • 2011.06.02 03:42:41kéne 1 nick

  treedog:
  Én is álmodtam már olyat, hogy egy egykori főiskolás csoporttársam (és akkoriban egyik legjobb barátom - az álom vagy 15 évvel későbbi) pisztolyt tartott a fejemhez valami kábítószerügyben (soha nem éltem vele, pláne nem terjesztettem), és álmomban üvöltve próbáltam jobb belátásra bírni (az akkori csajom felébresztett, mert állítólag nagyon nyöszörögtem - jókat lehet röhögni a filmeken, amikor valaki ordítva ül fel rémálmából, ez ugyanis totál kamu).

  Meg olyat, hogy akarattal leállítom a szívem, majd utána puszta akaratommal felélesztem magam. Ezt pl. ma sem tudom, nem történt-e meg tényleg.

  Ne nézz több 8. utast! :-)

  Szerintem is normális vagy, az agy fura dolgokat produkál, amikor "pihen".

  Nekem is nagyon eleven álmaim vannak, egyszer le kéne írni őket könyvbe, nem lenne totál unalom. :-)

  (Én mondjuk nem merném egyértelműen kijelenteni, hogy normális vagyok - mit tekintünk normálisnak? -, és ezzel ismerőseim is egyetértenek. :-)

  A fent felsoroltak közül a repülés (az egyik hobbim), a zuhanás, a meztelenség (annyira, hogy a munkahelyre meztelenül mentem be, meg meztelenül járkáltam a városban, de engem egyáltalán nem zavart, természetesnek éreztem - kvázi nudista vagyok egyébként), a vizsgázás (jó 15 évvel az utolsó vizsgáim után), a szex (persze férfiaknál ez többnyire van, ha 1-2 hétnél hosszabb ideig se nem dug, se nem maszturbál) megvolt, a többi nem.
  Meg persze az adott munka, amit az ember túlhajt (a középiskolás szüretektől kezdve a mai kimerítő munkáimig, amikor álmomban is azt csináltam/csinálom, amit nappal.)

 • 2011.06.02 08:19:28ZON

  Álmom: Legénykoromban ülök az édesanyám konyhájában, reggelizek.Bejön a macska. és egy, méretre készített, SZTK stílusú szemüveget visel.
  Nem lepődök meg, ha kell, hát kell.

  A volt főnököm sírt a röhögéstől, mikor elmondtam neki az álmot.

 • 2011.06.02 09:20:18jtamas86

  Nekem 6-10 éves koromig volt egy folyamatosan, 2 hetente-havonta visszatérő álmom: tekerek a bringámmal a hozzánk közel lévő Tisza-hídon, aminek lebontották a korlátait. A híd közepéhez érve a kormányom magától balra kiakad és menthetetlenül lezuhanok a hídról. Ez olyan valóságosnak tűnt, hogy rendszeresen rúgtam is 1-et 2-őt zuhanás közben, azonban a becsapódást egyszer sem tapasztaltam meg, mindig felkeltem előtte. (Akkor még nem tudtam úszni és csak később tanultam meg, de az álom magától elmúlt és azóta sem tudom, hogy ez mit jelentett.)

 • 2011.06.02 10:02:43BiG_

  .

 • 2011.06.02 13:35:26BiG_

  hol a kommentem?

 • 2011.06.02 13:54:16waszabi

  Ekkora baromságokat. Miért kell mindig a legavatatlanabb forrásból butítani a népet?
  Ha már újságír valaki, pláne a neten, akkor legalább tájékozódjon már legalább ott. Vagy nincs gugli se?

 • 2011.06.02 18:13:41éjfqwghkbsam kjbfhwkfbmnbdflwhgeb

  Nekem az a visszatérő álmom, hogy a szexvizsgán egy szülő nőt üldözök hiányos öltözetben, aki a hullámok közé zuhan, én meg repülök utána, és közben elveszik a kieső foga.

 • 2011.06.04 11:20:04kutanmikozis

  azért ez az álom dolog sokkal inkább bonyolult, mint amilyennek itt leírják, az expertek az mondják, hogy az agy vmi információt közöl illetve dolgoz fel az álmok útján, így témája nem annyira érdekes, inkább csak az információ, amit hordoz

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta