#ÉLETEM

A víz fogyaszt, a cukor diabéteszt okoz - 5 tévhit a táplálkozásról

2011. május 13., péntek 08:39 |

Az egészséggel kapcsolatos féligazságok és mítoszok a legveszélyesebbek: íme 5 olyan, kész tényként kezelt állítás, amelynek ugyan van valóságalapja, de ezeket érdemes tisztába tenni.

Rengeteg féligazság kering a köztudatban, amelyeket ugyan nem láttunk bizonyítva, mégis tényként kezelünk. A Shine cikke nyomán néhány ilyen tévhitnek járunk utána: mindegyiknek van alapja, de érdemes őket fenntartásokkal kezelni.

1. A víz fogyaszt

A fenti állítás így, ebben a formában nem állja meg a helyét, a zsírpárnák néhány pluszpohárnak köszönhetően még nem tűnnek el. Az igazsághoz viszont hozzátartozik, hogy az étkezési előtti kiadós vízbevitel után előfordulhat, hogy kevesebbet eszel.

A Virginia Polytechnic Institute and State University kutatói 12 hétig követtek figyelemmel egy fogyókúrázó felnőttekből álló csoportot, amelynek eredményeként kiderült: azok, akik minden étkezés előtt két kisebb pohár vizet ittak, négy és félszer több súlyfeleslegtől szabadultak meg, mint azok, akik ezt nem tették meg. A szakértők szerint az is jó húzás lehet a kalóriák elleni harc szempontjából, ha a cukros, szénsavas üdítőt és a gyümölcsleveket vízre cseréled, ha pedig unnád az íztelen vizet, dobd fel egy kis citrommal vagy lime-mal. Vigyázat, az ízesített ásványvizek és bizonyos vitaminos italok üvegenként akár 200 kalóriát is tartalmazhatnak.

2. A hasábburgonya pattanásokat okoz

Az olajtúltengés okozhat bőrproblémákat, de ehhez általában semmi köze az olajos ételeknek. Az American Academy of Dermatology (AAD) szerint, ha bizonyos növényi olajok a már aknés bőrre kerülnek, ronthatnak a helyzeten – szóval mindig töröld meg jól a szádat, és olajos kézzel lehetőleg ne nagyon nyúlkálj az arcodhoz. De mi van a csokival? Egy tanulmány szerint a csokoládé fogyasztása erősen serkenti a pattanások elszaporodását az aknéra egyébként is hajlamos emberek esetében.

3. A répa javítja a látást

Igaz, ami igaz, a répában vannak olyan tápanyagok, amelyek segítik a jó látás megőrzését. A-vitaminban gazdag, ami fontos az egészséges látáshoz, de erre a célra a spenót, édesburgonya és a sütőtök is megfelel.

Szóval a répa mindenképp jót tesz a látásnak, de nem javítja azt - állítja az Amerikai Szemészeti Akadémia. Ahhoz, hogy a szemeidet karbantartsd, sokkal fontosabb, hogy kiegyensúlyozottan étkezz és így minden szükséges tápanyagot biztosíts a szervezeted számára. És nem utolsósorban vigyázz a súlyodra, az elhízás ugyanis kedvez a cukorbetegségnek és egyéb érrendszeri megbetegedéseknek, amik látásvesztéshez is vezethetnek.

4. A sötétedés utáni evéstől könnyebben el lehet hízni

Minden esetben a bevitt kalóriáknak köszönheted, ha felszedsz pár kilót - az már teljesen mindegy, hogy ez mikor történik. Annyi igazság viszont van a dologban, hogy éjszaka az ember sokkal hajlamosabb degeszre enni magát: ilyenkor az éhséget esetenként az unalom vagy egyéb érzelem helyettesítheti, a kalóriák pedig zsírként raktározódnak el. Azok, akik késő este esznek, általában kihagyják a reggelit, azt az étkezést, ami elvileg a napi kalóriabevitel egyik legfontosabb szabályozója. Az éjszakai nassolás elkerülése érdekében az utolsó étkezés után rögtön moss fogat (ezzel is azt üzened, hogy vége a mai kajálásnak), lefekvés előtt két órával pedig már ne menj a konyha közelébe és pakold el jó messzire a nassolnivalókat.

5. A cukor diabéteszt okoz

Ilyen direktben nem tehetünk egyenlőségjelet a kettő közé, csupán annyiról van szó, hogy a cukor hozzájárul a súlynövekedéshez, ami pedig növeli a diabétesz kockázatát. A kettő közt nem ugyanaz az összefüggés, mint például a cigaretta és rák között, a vizsgálatok annyit mutattak ki, hogy a cukor szerepet játszhat a kialakulásban.

Néhány kutatás ennek ellenére megállapította, hogy a túlzott cukorfogyasztás a súlytól függetlenül is megnövelte a kockázatot: egy tanulmány szerint azoknál a nőknél, akik egy 4 éves perióduson belül a heti egy cukros üdítőről napi egyre tértek át, közel megkétszereződött a betegség esélye.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.13 11:02:54Alvarez

  "A víz fogyaszt"

  Pontosabban a hideg víz. azt ugyanis az szervezet felmelegíti testhőmérsékletre, ami energiafelhasználással jár.

  hideg víz=negatív kalória

 • 2011.05.13 11:04:46Triest

  A vizes rész teljes zagyvaság véleményem szerint. Az alap eset sem értem. "a zsírpárnák néhány pluszpohárnak köszönhetően még nem tűnnek el..." Ezt szerintem senki nem is állította soha. Sőt azt sem, hogy ha megiszol 1 pohár vizet úgy fogsz kinézni mint egy anorexiás másnapra.

  A napi folyadékbevitel nem pár pohár, hanem cirka 2-3 liter.

  Egyszerű fizika, ha az ember 24 fokos vizet iszik, a teste pedig 36 fokos. A víz hűti a szervezetet, amit ellensúlyozandó a szervezet energiát kell befektessen, ha úgy tetszik, akkor a 24 fokos vizet 36 fokosra kell melegítenie. Ennek az energiának a biztosítása extra kalória elhasználást eredményez. Tehát a víznek van fogyasztó hatása, de természetesen nem ez a fogyás leghatásosabb módja, de ezt gondolom senki nem is állította. Ellenben a fenti állítás így ebben a formában igaz: a víz fogyaszt.

 • 2011.05.13 11:07:24Sunbeam

  "...A Shine cikke nyomán néhány ilyen tévhitnek járunk utána"... Ki járt utána? Dietetikus??? Orvos??? Hány szakértővel konzultált eme cikk szerzője?

  "Minden esetben a bevitt kalóriáknak köszönheted, ha felszedsz pár kilót - az már teljesen mindegy, hogy ez mikor történik." -- Tényleg? Ez érdekes, mivel köztudott, hogy az ember anyagcseréje nem konstans, reggel és délelőtt a leggyorsabb, és utána folyamatosan lassul.

  A "sötétedés utáni evés" kifejezés szerint télen 3 után már hízni kezdek, de nyáron este 9-ig falhatok nyugodtan. De jó!!!!!!!!

 • 2011.05.13 11:20:23kotyomfitty

  Ize, utananeztem.
  Csinalnak cukorral inzulinrezisztens egereket az allatkiserletekhez, de egyreszt 2 hetig tart, masreszt csak sivatagi fajokon mukodik! Az ember vajon sivatagi?

 • 2011.05.13 11:56:16coeurace

  Anyagcsere specialisták!

  Értem, hogy az ember anyagcseréje nem konstans. Ez mindössze annyit jelent, hogy a napi 1000-2000 kalóriát nem óránként 40-80 kalória formájában égeti el, hanem nappal mondjuk 80-160 éjjel meg 20-40 kalória formájában. Az összeg ettől még nem változik!
  Ha több kalóriát viszel be, mint amennyit egész nap elégetsz, akkor hizni fogsz. Ha kevesebbet, akkor fogyni. Mit módosit ebben az evés időpontja?

  (Olyan kutatásokról hallottam, amik igazolták, hogy a fáradtságot a szervezet éhségérzettel próbálja kompenzálni. Ez magyarázza az éjjel etetett egerek elhizását, meg azt is, hogy éjfélkor menetrend szerint kirámolom a hűtőt.)

 • 2011.05.13 12:00:19MikeBoy

  coeurace:

  Ugyan annyi kalóriát kapott mindkét egér csoport. Akik éjszaka ettek, elhíztak a nappaliakhoz képest.

 • 2011.05.13 12:03:54Figyel Castro

  Alvarez: akkor jeget kellene enni, nem? Sőt, a fagyi is fogyaszt.

 • 2011.05.13 12:09:44al kotmány aláiro álamfö

  Nűnű: azért ezt beszéld meg minimum egy dietetikussal vagy inkább egy belgyógyásszal, mert ennyire nem egyértelmű a dolog!
  Ha ez így lenne, akkor szinte mindenki cukorbeteg lenne.

 • 2011.05.13 12:13:28MikeBoy

  Alvarez és Trieszt.

  Pontos adatok hiányában is azt állítom, a test szinte biztosan nagyságrendekkel több energiát veszít a felületén keresztül, mint hideg víz ivásával. Ráadásul ezt szabályozni is képes bizonyos mértékig pl. izzadással.
  Tehát főleg melegben a hideg víz gyakorlatilag semennyi kalóriát nem fogyaszt, hanem csak módosítja a hőleadó képességet (hisz a szervezet pont hűteni akar minket, de most már nem kell annyira).
  Komoly hidegben más a helyzet, de olyankor éppen hogy nem vágysz hideg vízre.

 • 2011.05.13 13:22:57Archenemy

  Akkor a meleg víztől az ember csak hájasabb lesz! Például akkor a hatvan fokos vízben már több ezer kalória is lehet!

 • 2011.05.13 13:30:46Triest

  Mikeboy úgy gondolom a test nem mindenhol egyenlő hőmérsékletű és nem feltétlenül van a felszíni izzadás és a gyomor hőmérséklete közvetlen kapcsolatban. A bemenő víz 24 fokos, a kijövő produktum 36. A kettő közötti munkát valaminek el kell végezni, ami kétlem, hogy a levegő hőmérséklete lenne a bevitt folyadéknál. A többlet munka többlet energia. Abban az esetben lenne igazad, ha a bevitt 24 fokos víz, mivel a szervezetnek nincs szüksége hűtésre 24 fokosan távozna belőled. Ha ez így van, akkor nem szóltam.

  Archenemy neked gondolom az abszolút érték fogalma sem ment általánosban. Tudod 36 fokra kell terminálni.

 • 2011.05.13 13:36:54Robi, a hód

  Azért arra kíváncsi lennék, hogy a sokat szidott fehér liszt a teljes kiörlésűhöz képest mennyivel gyorsabban növeli a vércukorszintet?
  Meg arra is, hogy mi az alapja annak, hogy esetleg éjszaka a szervezet hatékonyabban használja fel a bevitt energiát? Mert ha a bevitt kalória ugyanaz, akkor csak ez történhetne, bár a logika ennek ellentmondani igyekszik. (Nappal ugyanolyan feltétetelek mellett kevesebb kell általában, mert a magasabb hőmérséklet mellett az alapanyagcserét könnyebb fenntartani.)

 • 2011.05.13 13:38:22Triest

  Archenemy. Ha 1 órát futsz, elégetsz 300 kalóriát, aztán állsz 1 órát, nem fogsz hízni 300 kalóriát.

 • 2011.05.13 13:39:14Robi, a hód

  Feltételezem, Mikeboy arra gondolt, hogy 300 g 20 fokos víz elfogyasztásával a szervezet elhasznál mondjuk 15*300 calóriát, ami 4,5 kcal, viszont a 70kg-os test 36.5 fokon tartásához lényegesen több kell. (Óránként kb. 80kcal.)

 • 2011.05.13 13:43:00Robi, a hód

  Az a 4,5 kcal pedig fél gramm zsír. :-)

 • 2011.05.13 13:54:33Robi, a hód

  Akkor Nűnű írásából a lényeg:

  Nem az számít, hogy mit eszel, hanem hogy a táplálkozás és az energiafelhasználás energiamérlege közel 0 legyen.

  Éljenek a cukros vízek és a maraton! :-)

 • 2011.05.13 13:58:16Robi, a hód

  Az éjszaka elraktározott zsírt (esetleg glikogént) nappal nem lehet felhasználni? Mert az anyagcsere lassulásával érvelők ezt kellene állítsák.

 • 2011.05.13 14:03:36roby5

  Egy ilyen BAROM aki ezt a cikket irta, talalhatna maganak mas elfoglaltsagot ahelyett, hogy olyanba kontarkodik bele amihez nem ert! Kepzetlen hulye aki a bugyuta irasaval emberek gondolkodasat befolyasolja rossz iranyba!! ''Utanajartunk'' persze: te idiota. A kommentekben tobb igazsag van mint ebben az irasban. Cukorrol irott pl a legnagyobb baromsag es meg veszelyes is egyben mert elhiteti az emberekkel, hogy csak a sulynovekedes miatt van kapcsolat a cukor es a diabetesz kozott. Ha lenne egy minimalis kepzettsege, tudna milyen osszetett hormonalis folyamatok jatszanak itt kozre. Nem szabadna egy ilyen embert irni engedni olyan temaban amihez halvany fogalma sincs es amivel emberek egeszseget befolyasolhatja. Giay Robert, gyogytornasz, szemelyi edzo

 • 2011.05.13 14:22:33MikeBoy

  "Akkor a meleg víztől az ember csak hájasabb lesz! Például akkor a hatvan fokos vízben már több ezer kalória is lehet!"

  Nem! Izzadni kezdesz és a tested így leadja a fölösleges hőt, ha az fölösleges volt, hisz nem hiába esik jól télen a forró tea!

 • 2011.05.13 14:29:09MikeBoy

  Triest!

  Nem erről van szó. A tested energiát veszít mindenféleképpen, ha pedig izzadsz akkor SZÁNDÉKOSAN többet veszít.
  A hideg víz ami elvonja az energiát, ahogy írod, megspórolja a testfelületen keresztül elvesztett energia egy részét.
  Vagyis energetikailag a hideg víz fogyasztó hatása nem magyarázható így.

 • 2011.05.13 14:33:35joka100

  roby5, ha valaki megnézi a facebook profilképedet, hát finoman szólva sem azonnal Einsteinre fog asszociálni.
  Nem az jön le belőle, mint aki valamilyen aerob sportot űz, amivel hatékonyan elégethetné az akár cukor formájában bevitt kalóriát is. Súlyzózással meg pontosan addig lehet csak elutni, mint ami látszik is...

 • 2011.05.13 14:37:58nopicnic

  szalonnával lehet fogat mosni?

 • 2011.05.13 14:46:56roby5

  @joka100
  Nem nagyon tudnak erdekelni az asszociaciod. Sajnalom , hogy te a kovetkezteteseidet fenykep alapjan vonod le, ez minosit is. Igen a sulyzos edzesnel az energia fokent ATP-bol szarmazik de mivel emellett (szemelyi edzokent is) tobb sportot is muvelek a cukrot is felhasznalom:) Viszont az emberek tobbsegerol nem mondhato ez el, foleg aki irodai munkat vegez es egesz napi kaloria felhasznalasa boven alatta marad a bevitelnek.Ha utanna neznel a cukorbetegek szama emelkedik Magyarorszagon, koszonve ezt a rengeteg cukor es finomitott szenhidrat pl feher liszt bevitelnek. Azt meg nem allitottam , hogy Einstein lennek, csak valaki, akit zavar az , hogy ilyen cikkek jelennek meg ami egyaltalan nem jarul hozza ahhoz, hogy informalja az embereket az egeszseges eletmodrol.

 • 2011.05.13 14:53:39pixeltoki

  biztos, hogy a finomított szénhidrátok miatt emelkedik a cukorbetegek száma. Nem inkább azért mert a fizikai munka / irodai munka aránya az utóbbi időben megváltozott?

 • 2011.05.13 14:57:41Triest

  Ha nem iszol vs iszol energia használat szempontjából mindig az iszol felé fog billenni => a víz fogyaszt. Ez az én véleményem.

 • 2011.05.13 15:01:31joka100

  OK, csak lehetett volna kicsit indulatmentesebben is megfogalmazni a mondandót, amúgy meg ik ook spreek een beetje in het nederlands vagy valami ilyesmi:)

 • 2011.05.13 15:02:38Anatómus

  joka100

  Márpedig a személyi edzőnek van igaza... ez egy nagyon súlyos tévedéseket közlő cikk, ami azért veszélyes, mert hamis biztonságba ringatja azokat akik ezt szeretnék hinni. Sajnos a köznép nem olvas szakirodalmat, és nem is művelt eléggé ahhoz, hogy érdekeljék az ilyen alapvető dolgok, pedig nem is tegnap találták ki a legtöbbet, üdítő kivételként a napi ciklussal összefüggő raktározásról már más is olvasott (lásd feljebb), stb.
  A cukorfogyasztás igenis rossz, a glukóz-fruktóz szirup még rosszabb, és igenis köze van nemcsak a diabéteszhez, de a gyulladásos és daganatos kórképek gyakoribbá válásához is.
  Az olaj (főleg a kukorica, szója és napraforgó olaja)is igencsak káros, mégis erről írja még mindig hibásan minden szakbarbár, hogy egészséges...
  A pattanások nem a csokitól nőnek, hanem mindentől, ami finomított cukrot, olajat tartalmaz. És az olajos kézzel hozzányúlás is biztosan félrefordítás :-)
  Aki nem hiszi, hogy sületlenség a fenti cikk használja a Google tudóst vagy a pubmedet és angol kulcsszavakat adjon meg!

  (további marhaságok még, amiről cikkezni lehetne: hydrocolon terápia, MBT-cipő, eszetlen lúgosítás)

 • 2011.05.13 15:05:52roby5

  @pixeltoki
  Mindketto kozrejatszik,a finomitott szenhidratok es az inaktivitas is. A finomitott szenhidratok nemcsak a cukorbetegseg szemponjabol elonytelenek.Nezz utana:)

 • 2011.05.13 15:07:19roby5

  @Anatomus
  Koszi a megerositest:)

 • 2011.05.13 15:13:15MikeBoy

  Lehet, hogy fogyaszt, csak ne a fizikára és az energiára fogd, mert az nem állja meg a helyét.

 • 2011.05.13 15:15:46roby5

  joka100
  Dat is heel mooi als je nederlands spreekt ( az jo ha beszelsz hollandul) ...bar nem nagyon hiszem, mert amit irtal is hibas volt:) Egyebkent indulatos vagyok akkor, ha arra van szukseg. az embernek vannak erzelmei nem robot. Pl meg a bibliaban is Jezus aki ugye mindig szeretetrol beszelt INDULATOSAN kiuzte a penzvaltokat a templombol:) Az ilyen embereknek pedig nem sabadna tert engedni mint ez a cikkiro, aki nem tudja mirol beszel...na ezert vagyok indulatos.

 • 2011.05.13 15:28:42Bébimanó

  A víz nem fogyaszt, hanem segíti a fogyást: a zsírbontáshoz szükséges a víz. (Biokémia!!!) Az már csak plusz, ha teleiszod magad vízzel evés előtt, akkor persze, hogy nem leszel éhes.

  Anatómus:
  Az MBT-cipő miért marhaság?

 • 2011.05.13 15:52:47Anatómus

  Szívesen, roby5, bármikor!

  Bébimanó:
  Az MBT-cipő neve massai barefoot technology - a maszájok nem járnak félhengeren :-)
  Nade komolyan, az ilyen cipő ortopédcipő és arra való, hogy azoknak segítsen, akiknél nem működik a nagylábujj elrugaszkodó funkciója, mert gyulladás, vagy egyéb probléma van. A hengertalp átgördít a sarokról a láb elejére, tehát tud járni és nemcsak totyogni. Ha egészséges ember veszi fel, pont ott terheli a talpat, ahol nem kellene érintkeznie a talajjal (normálisan hárompontos alátámasztással vagyunk kitalálva) és kikapcsolja a talp és a nagylábujj természetes mozgását, valamint nem segíti a fogyást, nem tesz jót a derékfájásnak blablabla, nyilván. Amúgy meg aki viseli (figyelem őket) állandóan lábujjhegyen áll, mert az a biztonságos - tehát ilyen erővel egy csinos magassarkú cipőt is felvehetne. Ennyi pénzért meg valami nagyon szépet lehet már venni. Aki pedig gyereknek gyárt/vesz ilyent valamilyen elvakult meggyőződésből, az sarlatán, vagy rosszabb. De mivel vagyonokat lehet belőle csinálni, és viszik mint a cukrot (na tessék ezért is káros :-) ezért nem kockáztatom meg a pert és nem rendezek belőle szekciót az Anatómus Társaság ezévi pécsi konferenciáján (már 2 évvel ezelőtt is akartam volna, de kell a fenének az inzultus).

 • 2011.05.13 16:31:32Advanced Flight

  Anatómus: követtem tanácsod, és csekkoltam az első szembejövő angol nyelvű cikket a tudóson.
  Link:
  [link]

  Idéznék egy keveset a kettes típusú cukorbetegségről írottakból:

  "The majority of patients with this form of diabetes are obese, and obesity itself causes or aggravates insulin resistance (39,40). Many of those who are not obese by traditional weight criteria may have an increased percentage of body fat distributed predominantly in the abdominal region.
  (...) The risk of developing Type 2 diabetes increases with age, obesity, and lack of physical activity."

  Hát itt egy büdös szó nincs a cukorzabálásról mint kockázati tényezőről.
  És a magyar nyelvű cikkek is az elhízást emelik ki, az "együnk kevesebb csokit" sajna sehol nem szerepel.

  A fruktózzal meg nem tudom, mi bajod, már a gyümölcs is egészségtelen?

 • 2011.05.13 16:53:35roby5

  @Advanced flight
  Mivel jol beszelek angolul el tudnek olvasni akarmilyen cikket pl szamitogep temakorben de az alapveto osszefuggesek es tudas nelkul nem biztos h megertenem ill. ki tudnam azt ertekelni helyesen. Anatomus nagyon jol irta le amit irt. A '' cukor'' a diabetesz szempontjabol pedig nem csak a csokit jelenti meg a cukrot amivel edesitunk hanem a finomitott szenhidratokat. Kiragadva itt egy tanulmany neked angolul pl a High fruktoz kukorica sziruprol.
  [link]

 • 2011.05.13 17:33:25Anatómus

  Köszi Roby, írtam egy hosszú és részletes, sok cikket tartalmazó választ, Advanced Flight részére, de elröpült (a válasz), csak a legutolsó idézetet tudom ide bevágni:

  "A Princeton University research team has demonstrated that all sweeteners are not equal when it comes to weight gain: Rats with access to high-fructose corn syrup gained significantly more weight than those with access to table sugar, even when their overall caloric intake was the same."

  Lehet, hogy nekünk együtt kellene dolgoznunk :-)

 • 2011.05.13 18:21:12Robi, a hód

  Ez a cikk az elhízás okaira keresi a választ. Kérdés, hogy akkor is káros -e akár a glükóz-fruktóz szirup, akár a fehér liszt, vagy bármi cukros étel-ital, ha egyébként az energiabevitel-leadás egyensúlyban van?
  Gyakran említik a glikémiás indexet, és hogy a magas indexűeket kell kerüljék, akiknek problémájuk van az étkezéssel. Ilyenkor persze előjönnek a fentebb már emlitett ételek, italok, de mondjuk én még nem nagyon olvastam sehol sem, hogy élénken kampányoltak volna a sör - ebből a szempontból, mint a glikémiás index táblázat csúcsán szereplő egyébként sokat dicsért ital -ellen.

 • 2011.05.13 18:55:25Alvarez

  MikeBoy: ezt a hideg víz=negatív kalória dolgot félig viccnek szántam, a vicces cikkre reagálva. A felmelegítéshez szükséges energia mértéke tényleg elhanyagolható a mérleg többi komponenséhez képest. Nem s hőmérséklet számít, hanem az, hogy vizet igyunk és ne cukros löttyöt, mégha gyümölcslének is van eladva.

  A többet hideget iszol-kevesebbet izzadsz kérdés azért nem ilyen egyszerű, próbálj kánikulában sokat inni, úgy izzadsz majd tőle, mint a ló.

 • 2011.05.13 19:13:46domeq

  Magasröptű cikk. Blikk színvonal.

 • 2011.05.13 23:52:44Advanced Flight

  Anatómus: már bocsi, de ez az egyébként teljesen irreleváns idézet mégis hol mond ellen annak a - cikkben is szereplő - állításnak, hogy a II-es típusú diabétesz elsődleges oka az elhízás és nem a túlzott cukorfogyasztás? Mert ti ezt cikiztétek, holott az összes, általam talált és átolvasott cikk az elhízást, illetve kisebb részben a genetikai hajlamot emlegeti.

  De tulképpen miért is nem linkeltek be végre egy mérvadó, akár angol, akár magyar nyelvű cikket, ahol feketén-fehéren le van írva, hogy a túlzott cukor (és szénhidrát) fogyasztástól cukorbajt lehet kapni?
  Mert folyamatosan csak mellébeszéltek, meg jöttök a patkánykísérletekkel....

 • 2011.05.13 23:59:25megmondóember NO1

  fogyáshoz én a www.militarycamp.eu-t ajánlom. mind fizikálisan, mint pedig mentálisan jó. az utóbbi arra kell, hogyha valamit elérünk, akkor meg is tudjuk tartani, és az agyban dől el.

 • 2011.05.14 00:00:29Advanced Flight

  Roby5: Roby, a hód már leírta a lényeget. Ha azt a roppant egyszerű distinkciót nem vagy képes megtenni, miszerint is a cukorfogyasztás okozHAT elhízást (ami oka lehet a diabétesznek), de önmagában nem okoz cukorbetegséget, akkor sajnos még a Dívány igénytelen szintjét sem üti meg az íkúd, bár nem volt célom személyeskedni, de mással már tényleg nem tudom magyarázni ezt az értetlenséget....

 • 2011.05.14 00:30:02Anatómus

  Nem szimpatikus ez az állandó kioktatósdi - ósdi.
  tessék egy link (magyarul, gyk)
  [link]
  és részemről befejezve, hálistennek van ennél jobb dolgunk is :-)

 • 2011.05.14 10:57:09kotyomfitty

  Azert patkanykiserletekkel jovunk, mert a masodik vilaghaboru ota nem divat embereket laboratoriumi korulmenyek kozt tartani.

  Ugyhogy marad a patkany.
  Google keresobe beirod hogy diabetes rodent model, ez az elso talalat:
  [link]

  Masodik oldal aljan tablazat, milyen allatnal milyen egyoldalu taplalektol milyen betegseg alakul ki.
  Fructose, Sucrose soroknal "IR" = inzulin rezisztencia.

  Mindenki azt hisz, amit akar, de a tobbieket hulyiteni felelotlenseg.

 • 2011.05.14 15:43:31rofilany

  szerintem ti marhák vagytok (akik jönnek ezzel a finomított cukor/liszt káros szöveggel), mert rohadtul nem az számít, hogy mennyire van feldolgozva, hanem hogy mennyit eszel. és igenis az irodában ülő embereknek is kell cukrot fogyasztaniuk, sőt! főleg nekik kell, mivel ők feltehetően szellemi munkát végeznek, és köztudott (?), hogy az agysejtek glükózzal táplálkoznak.
  az meg pláne bicskanyitogató, hogy ez a gyógytornász robi itt professzorként adja elő magát, mert tanult valami alap biológiát, aztán azt hiszi magáról, hogy egészségügyi szakember... húú hát tényleg nagyon bosszantó, hogy ez a cikk "átveri" az embereket, de szerintem aki olyan marha, hogy egy ilyen cikk alapján állítja össze az étrendjét, az meg is érdemli...

 • 2011.05.14 17:21:03MikeBoy

  rofilany:

  Nagyjából az elégtelen szintet alulról megütötte, amit írtál....

 • 2011.05.14 21:38:14Advanced Flight

  Anatómus: sztem is gáz a kioktatósdi, ezért nem értem, miért csinálod folyamatosan:-)
  Én csak kérdéseket tettem fel.
  A linket köszi, de ez sajnos egy bulvárcikk....nekem ez kicsit kevés.

 • 2011.05.14 21:57:05Advanced Flight

  kotyomfitty: ja, az állatkísérletek nagyon hasznosak minden esetben, ld. Contergan.

  Egyébként meg táplálkozástudmányi jellegű kísérleteket egész nyugodtan lehet végezni (és végeznek is) embereken--természetesen önkéntes alapon.
  Hogy primitív rágcsálókat teletömnek folyékony kukoricasziruppal két hétig, majd nagy boldogan megállapítják, hogy fú de felfordultak és jé meg hűha...ettől még bárki nyugodtan ihatja két cukorral a kávéját, nem fog elzsírosodni a mája.
  Ha a cukor tényleg ennyire káros lenne, már mindenki cukorbajban szenvedne, mert a hozzáadott cukor fogyasztását teljesen kiküszöbölni egy fejlett országban gyakorlatilag lehetetlen, hacsak valaki nem salátalevélen akarja leélni hátralevő életét.

 • 2011.05.15 01:19:02rofilany

  MikeBoy
  Lehet, hogy kulturáltabban is megfogalmazhattam volna, de olyan zavaró, hogy egyesek azt terjesztik a cukorról, hogy micsoda méreg, pedig hát ez az egyik legfontosabb anyag, amire szükségünk van... (nem hiába alakult ki, hogy szeretjük az édességet..) Véleményem szerint aki a nagy táplálkozási öntudatában abszolút kerül(ni próbálja) a cukorbevitelt, az lényegében többet árt a szervezetének, mintha csak normálisan élne..

 • 2011.05.17 18:24:47Robi, a hód

  kotyomfitty által idézet cikkből:

  "Research has shown that
  increased exercise can ameliorate or even reverse
  the progression of diseases that make up the MS."

  Ez mit igazol akkor?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta