#ÉLETEM

A technika öl, butít és tönkreteszi az életed

2011. május 11., szerda 13:52

A jól ismert veszélyek mellett a technicizált világ tartogat még néhány kellemetlen meglepetést is. Például SMS-t írni már nem egy életbiztosítás, a Facebook a házasságokat vágja tönkre, a vakok pedig nem halljak, ha hibrid autó megy át az úton, ezért jóhiszeműen lelépnek az úttestre.

Az SMS-ezés öl

A rövid szöveges üzenet népszerűsége lassan kiszorítja a telefonálást is, az emberek inkább smsekben kommunikálnak, még vezetés közben is. Ez pont annyival veszélyesebb a vezetés közbeni telefonálásnál, mint amennyivel többet kell bámulni a teló kijelzőjét, nehogy valami hülyeséget írjunk. A Businessinsider által közölt adat szerint 2001 és 2007 között Amerikában tizenhatezren haltak meg smsezés miatt, de ami még ennél is érdekesebb, hogy gyalogosan is veszélyes sport ez: 2008-ban több mint ezer olyan balesetet kellett ellátni a sürgősségin, amit a gyalogos smsezgetés okozott - írja a Gawker.

A gép előtt ülők korán halnak

A számítógépek elterjedésének másik következménye, hogy rengeteg munkát már gépek előtt ülve végzünk, ami sok-sok rosszul kialakított székben jelent ücsörgést. A hátizmok egy része elsorvad, a mozgáshiány miatt a zsír folyamatosan rakódik le a különböző testrészeken, de nem csak ez a baj: a túl sok ülés konkrétan megölheti az embert, legalább is egy New York Timesban közölt cikk szerint. Ülés közben az izmokban az elektromos aktivitás közelít a nullához, és az izmaink olyanok lesznek, mint egy döglött lóé - állítja a cikk, amivel nemcsak az a baj, hogy harmadannyi kalóriát égetünk, mintha sétálnánk, de például a sejtek anyagcseréje is csökken, ami szépen alájátszhat a kettes típusú cukorbetegség kialakulásának. Ráadásul a túl sok ülés káros hatása összeadódik: azok a nők, akik naponta hat órát ülnek, negyven százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg korábban, mint mások.

A Facebook tönkreteszi a házasságokat

Az elmúlt években Amerikában drasztikusan megnőtt a Facebook miatti válások száma. A sok félreérthető üzenet, féltékenységre okot adó barátkozás, vagy egyszerűen csak az irigység, hogy a másiknak hogyan lehet annyi ismerőse a Facebookon, remekül rombolja szét az addig működőnek gondolt házasságokat. És akkor a rosszul beállított privacy miatt a feleség szeme elé kerülő képekről, amik azon a szuper legénybúcsún készültek, még nem is beszéltük.

Egyre több az alvászavaros

Noha mostanában divat minden apróságot valami szörnyű, de tök trendi kórképpel magyarázni(aki szereti a rendet siránkozik, hogy OCD-je van, akinek rossz kedve van, az depressziós, ha meg utána nagyon jó kedve van, akkor bipoláris stb.), egy Berkeleyn végzett kutatás szerint a lefekvés előtti monitorbámulás komoly alvászavarokat is okozhat. A TV, a mobil és a netezés nemcsak azért nehezíti meg az alvást, mert az agyat ért rengeteg inger miatt az agy pörög lefekvéskor is, hanem mert a képernyők fénye felborítja a bioritmust, és átállítja a szervezet belső óráját. Mindez forgolódáshoz vezet, forgolódástól meg persze stresszelnek, amitől még nehezebben alszanak el, és ha ezt sokáig csinálják, van is egy jó kis alvászavaruk.

Az elektromos autók veszélyesek a vakokra

Az lehet, hogy az elektromos motorral hajtott autók és a hibridek védik a környezetet, de az is biztos, hogy sokkal nagyobb veszélyt jelentenek a vakokra: ezek az autók ugyanis sokkal csendesebbek a benzineseknél, úgyhogy akik főleg hallás alapján tájékozódnak, azoknak ez komoly problémát jelenthet. Az autógyártót egyébként tisztában vannak ezzel a problémával, úgyhogy várhatóan külön zajforrással fogják ellátni ezeket az autókat.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.11 16:17:22Martian

  "Az elektromos autók veszélyesek a vakokra"

  ...és a biciklista, akinek nem zörög a sárhányója?
  :) (vicces cikk)

 • 2011.05.11 17:17:56Lrdx

  "Ráadásul a túl sok ülés káros hatása összeadódik: azok a nők, akik naponta hat órát ülnek, negyven százalékkal nagyobb eséllyel halnak meg korábban, mint mások."

  Azaz 60% eséllyel később.

 • 2011.05.11 17:41:35magyar bucó

  "A technika öl, butít"

  De a szerzőnek nem kell félnie. :)

 • 2011.05.11 18:14:27penelope garcia

  Micsoda kretén ötlet külön csörömpölőt szerelni egy autóra???? Mintha nem lenne elég a zajszennyezés már így is. :(

 • 2011.05.11 18:16:19Dönekszt sztop iz nyugati rélvély sztésön

  Öööö... Ez a dívány ez milyen blog, vagy miez, ilyen velvet-hírcsárda hibrid?

 • 2011.05.12 08:22:14Cerambyx

  "...a vakok pedig nem halljak, ha hibrid autó megy át az úton..."
  Biztos bennem van a hiba, de ez a mondat nem egészen értelmes. Nem lehetne legközelebb átolvastatni a cikkeket megjelenés előtt egy írástudóval? :P

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta