#ÉLETEM

Mobbing - Amikor a főnök a combodat tapogatja

2011. május 9., hétfő 19:22

A mai világban szerencsésnek tudhatja magát az, akinek van munkahelye, néhány ember számára azonban a munkahely maga a pokol, az állandó stressz, a kollégák kegyetlensége, a felettes folyamatos zaklatása idegileg felőrli őket. Csak akkor nyerhet az áldozat, ha kiáll magáért.

Számtalan élethelyzet stresszel jár, legnagyobb dózisban mégis a munkahelyén kap belőle az ember. A szituációk kimenetelét pedig legtöbb esetben az dönti el, hogy ki hogyan tud megküzdeni az adott problémával, mennyire bízik önmagában, saját erejében, döntései helyességében, mennyire képes tulajdon hibáit fel- és beismerni, ezek tükrében pedig megfelelően lépni.

Objektív és szubjektív munkahelyi stressz

Az objektív stressz szükségszerűen együtt jár az adott munkával, előre látható, tudható, kiszámítható, éppen ezért munkába álláskor mindenki szabadon el tudja döntheti, hogy mindezek ellenére vállalja-e a megbízatást. Ilyen objektív körülmény például a monoton munka, az egyhelyben ülés, a zaj vagy az összezártság. Szubjektív stressz esetén azonban már kiszámíthatatlan körülményekről beszélünk, melyek oka gyakran legbelül, a személyiségben keresendők, leggyakrabban önismereti vagy toleranciahiány, önértékelési zavar, és önbizalomproblémák és/vagy váratlanul előálló krízishelyzet áll a háttérben.

A munkahelyi közösségek nagyon gyakran úgy vezetik le a nyomást, a munkahellyel kapcsolatos problémát és frusztrációt, hogy a probléma átgondolása, a helyzet javítása helyett tovább nehezítik egymás helyzetét, „ha nekem rossz, legyen neked is rossz” alapon bántják, megalázzák, rossz helyzetbe hozzák egymást.

Hat hónapig bírtam az előző munkahelyemen

"Két férfi felettesem volt, együtt ültem velük egy alig húsz négyzetméteres irodában. Reggelente gyomorgörccsel mentem be dolgozni, mert már előre tudtam, hogy mi vár rám. Pajzán viccek, kétértelmű beszólások, falánk tekintetek, ez ment minden áldott nap. Képtelen voltam megvédeni magam, egyszerűen nem tudtam uralni a helyzetet. Két irányból kaptam a támadást, meg se próbálták visszafogni magukat. Ez az egész helyzet nemhogy megerősített, de lelkileg szépen lassan összetört. Az tette be a kaput, amikor egyik este egyikük magához húzott, és a combomat tapogatta. Másnap beadtam a felmondásom" - meséli Anna (29), aki egy pályázatíró cégnél szenvedte el a megaláztatásokat.

Kiközösíteni, megalázni, tönkretenni, kikészíteni

A fenti magatartásforma mai fedőneve a mobbing. A kiszemelt kolléga háta mögött sugdolózni, jelenlétében elhallgatni, öltözékét gúnyosan végigmérni, a cigarettafüstöt az arcába fújni, közösségi kávézásból, ebédből kihagyni vagy konzekvensen a legunalmasabb munkával megbízni, mind e jelenség velejárói lehetnek.

Emberi játszma és védekezés

De mindig voltak és mindig lesznek olyanok, akiknek az a jó, ha a másiknak rossz, ennek érdekében pedig bármire képesek. Kevesen tudják, de ez a fajta játszma csak akkor működik, ha ebben a másik fél is aktívan részt vesz. A pszichológia a jelenséget emberi játszmának nevezi, ami azonnal működésképtelenné válik, ha a szenvedő fél másképp reagál, vagyis megvédi magát, kiáll önmagáért. Ilyen helyzetben a mobbingoló törekvése sikertelen lesz, hiszen a játszma nem úgy zajlik, ahogy elképzelte, ezzel pedig a stressz megszüntethető. Vagyis a munkahelyi stresszhelyzetek kezelésében fontos a pozitív énkép, a reális önértékelés, a valós eredményeken nyugvó önbizalom, a változtatni tudás képessége és a bátorság.

Amikor a hátad mögött beszélnek ki

"Sok közösségben dolgoztam már, nem is rendszeres az ilyen, de az nagyon tipikus, amikor belépsz a szobába, a folyosón még hallod a beszélgetést, de mire meglátnak téged, egyből elhallgat mindenki. Feltételezések alapján kibeszélik a magánéletedet, amit szándékosan nem osztasz meg velük, és meg vannak győződve arról, hogy minden úgy van, ahogy azt ők kitárgyalták. A mindig minden, mindenki szar, és mindent utálni kell elv nagyon fárasztó, ha te nem teszed, ki vagy közösítve. Ha nem beszélgetsz velük egész nap, mert éppen dolgozol, el vagy foglalva, épp nincs kedved dumálni, akkor úgy érzik, szándékosan eltitkolsz valamit, de minimum lelki sérültnek vagy beállítva" - meséli Nikolett (30), ő egy ingatlanfejlesztő cégnél szenved a kollégák támadásaitól.

A vezető felelőssége

A munkahelyi állapotok ellehetetlenülése a munkaadó felelőssége is egyben, egy jó vezető odafigyel a munkahelyi stressz okozta ártalmakra, dolgozói számára rendszeres feltöltődést, pihenést, tréningeket biztosít. Utóbbiak pontosan azt a célt szolgálják, hogy a munkatársak olyan módszereket tanuljanak meg, amelyek a hatékony konfliktuskezelést, a megértést segítik.

Pozitív énkép és relaxáció

Egy erős pszichével, a legjobb vezetővel és egy ideális munkahelyen is megesik, hogy munkavégzés közben az ember elfárad, telítődik és elveszik a sok információ között. Ilyenkor nagyon jót tesz a relaxáció, az autogén tréning, de sokat segít néhány egyszerű mozdulatsor, jógagyakorlat, az agykontroll és néhány korty folyadék vagy egy rövid séta a friss levegőn.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.09 20:37:35Nancsi

  "A mai világban szerencsésnek tudhatja magát az, akinek van munkahelye"
  Erre mondják azt, hogy mindenki a saját szerencséjének kovácsa. Mondjuk akit ez "konzekvensen a legunalmasabb munkával megbízni" zavar, az nagyon el van tévedve. A munkához alapban úgy kell állni, hogy fáj - kárpótlásul adnak érte pénzt. Jó esetben időnként kellemes meglepetés ér minket, hogy mégse fáj. Akármi unalmas munka jobb, mint 40 fokban trágyát pakolni. Próbálva. Nem is panaszkodok munkára sose.

 • 2011.05.09 21:39:49Boston2

  Egy részrehajló és cseszegetős főnök is pokollá teheti a amúgy elviselhető vagy még akár jó munkát.
  Aki rendszeresen nyilvánosan célozgat rá, hogy milyen hülye vagy, hogy te ehhez nem értesz és a kérdéseidre tenyérbemászóan kioktató hangnemben válaszol, ha egyáltalán.
  Bár végső soron pozitív hozadéka is volt: hozzásegített egy lényegesen jobb amerikai munkahelyhez, ahol sokkal inkább megbecsülnek és megbíznak bennem.

 • 2011.05.09 21:40:40jani_a_hegyről

  Egyrészt szerencsés, akinek van munkahelye, másrészt durva, hogy idáig süllyedtünk, hogy már annak is örülünk, ha van hol dolgozni, pedig mindenki azt sulykolta, hogy tanulj, és viszed valamire, annak is örülünk, ha az orvos egy kismamát nem öl meg szüléskor, ezért hálapénzt adunk, kifordult a világ...
  Amúgy a fent említett problémát úton-útfélen tapasztalni, de saját tapasztalatok alapján a műveletlen, bunkók akik ilyen játszmákat kezdeményeznek, láttam már embert, aki suttog, ócsárolja más ruháját, holott igénytelen zsíros a hajjal, szakadt ruhába többször jelent meg, és kis tréning+gyakorlat biztosításával pótolható is.
  Amúgy ezek a szarságok valahogy itthon erőteljesebben tudnak jelentkezni, sokan elfásultak, megcsömörlöttek, emberi értékeiket elvesztették és már csak más kárának tudnak igazán örülni.

 • 2011.05.09 23:01:33fakof

  csak nőkkel ne kelljen dolgozni, csak azokkal ne!

 • 2011.05.10 05:11:27petru

  Az ilyen fonokok nem ferfiak!

 • 2011.05.10 05:29:13Kolb Ace

  Viszont nőkön kelljen. :)

 • 2011.05.10 08:21:18fehéregér

  Az ilyen főnököknek, vagy az ilyen férfi kollégáknak száradjon le a micsodájuk, mégis mi a fenét képzelnek?? És őszintén szólva arra is kiváncsi lennék, hogy az édesanyjuk ugyan miért nem nevelte őket a nők, egyáltalán a másik ember tiszteletére?

 • 2011.05.10 08:23:11fehéregér

  Még annyit: akit ilyen inzultus ér, ne tűrjön, szenvedjen csöndben, ma már meg lehet találni a segítséget, léteznek civil szervezetek is, amelyek tanácsokat adhatnak az ilyen helyzetek kezelésére. Senki ne hagyja magát!!!!

 • 2011.05.10 08:32:30Dorombolo

  Bocsánat, hogy nő létemre ilyet írok, de szerintem meg fel kell venni a kesztyűt. lehet kezelni a pasik pajzán beszólásait, dumáit, sőt még a kezdeményezéseiket is. Csak a helyén és értékén kell kezelni! A beszólás, duma nem szexuális inzultus, és a pajzán vicc nem felhívás szexuális aktusra. tessék jót nevetni rajta. ha meg valaki megfogja a combom, hát tegye, én is megfogom az illetőét és megkritizálom. ha jó jó, löttyedt ház azt hallja... Ezzel kezdjenek valamit..:-)

 • 2011.05.10 08:34:51Jozsó_

  "A mai világban szerencsésnek tudhatja magát az, akinek van munkahelye"

  Ja. Cégünknél fél éve próbáljuk feltölteni a létszámot, de nem sikerül. Egyszerűen nincs elég jelentkező, aki van, az meg meglép egy hét alatt. Hát igen, segélyt kapni messze egyszerűbb mint minden reggel korán felkelni és bejönni dolgozni.

  Elment egy értékesítőnk, adtunk fel hirdetést. Csak annyi volt, hogy német tudás és műszaki végzettség. Feldobtuk a hirdetést mindenhova. Kérdezem hány jelentező volt, gondolom vagy kétszáz. Értékesítési vezető röhögött azt mondja mindösszesen 12 db.

  Több magyarországi gyár külföldről hozza a munkásokat. Nem azért mert az olcsóbb. Éppenhogy drágább, de itt egyszerűen nincs elég jelentkező. Most indul Győrben az Audinak egy új üzeme, szerintem az sem tud 1800 munkást felvenni, amennyit akarnak.

 • 2011.05.10 08:47:32plasztikcsirke

  jOZSÓ_

  Műszaki végzettséggel, német tudással értékesítőt? Te normális vagy? És még csodálkozol, hogy csak 12-en jelentkeztek? Egy mérnök nem fog neked szar jutalékos rendszerben kilincselni vagy telefonon embereket zaklatni.

 • 2011.05.10 08:53:27fehéregér

  Doromboló egy katasztrófa amit írsz. A pajzán vicc, van akinek igenis inzultus és ezt tiszteletben kell tartani. Az pedig, hogy a te combod szabad préda a fogdosásra, legyen a te bajod.

 • 2011.05.10 12:59:15Mrs. Jackman

  Doromboló, pont az ilyen nők miatt gondolják a faszik, hogy mókás meg jópofa, ha célozgatnak. Azért megnéznélek éles helyzetben, hogy megfogod a pöcsét és még be is szólsz valami vicceset.

 • 2011.05.11 14:10:46Almandin

  @plasztikcsirke:Igazad van. Az értékesítői állások hírhedtek arról, hogy nemigen lehet belőlük megélni. A mai üzleti viszonyok között kb. 100 emberből 1 tud sikeressé válni (az olyan típusok, akik a sivatagban is el tudják adni a homokot). Hiába nagy a munkanélküliség, az ügynöki állásokra nemritkán lasszóval fogják a jelentkezőket.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta