#ÉLETEM

A barátnőd vőlegényét rajtakapni - a legnehezebb döntési helyzetek

2011. május 6., péntek 19:33

Gyakran sodródunk olyan helyzetbe, ahol nincs egyértelmű jó választás. Olyan döntést kell hoznunk, ami mindenképpen áldozattal jár. Most néhány szélsőséges gondolati játékon és a valóságban is előforduló szituációban tesztelheted, merre lendítene saját erkölcsi parancsod.

1. Orvos és a haldoklók

Tegyük fel, hogy orvos vagy. Öt beteged haldoklik, mindegyiküknek új szervre van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. Persze egy donor sincs a közelben és ha nem végzed el gyorsan a szervátültetéseket, a betegeid hamarosan meghalnak. Véletlenül pont jön egy hatodik beteg, aki egy egyszerű kezelés nélkül halálra van ítélve, viszont ha kezeled, néhány hétig még életben maradhat. Ha ez a hatodik beteg meghal, a szerveivel megmentheted a többi öt beteg életét. Az idő sürget, döntened kell. Hagynád meghalni a hatodik beteget, hogy a szerveivel megmenthesd a többiek életét? Vagy kezelnéd és akkor a többi beteg nem kapja meg a létfontosságú szerveket?

2. Robin Hood, a bankrabló

Szemtanúja vagy, ahogy egy ember kirabol egy bankot, majd teljesen váratlanul a zsákmányt a szomszéd árvaháznak adja. Nagyon valószínű helyzet. Azt viszont már könnyebb elképzelni, hogy az árvaház lepukkant, málló falú épületében nem jut elég élelem, ruha és ivóvíz a gyerekeknek. Viszont a jókor jött tőkeinjekció megváltoztathatná az árvák életét, akik hirtelen szebb jövőt remélhetnek. De a pénz, mégiscsak rablásból jött: ezért te feldobnád a bankrablót? Még akkor is, ha az árváktól visszaveszik a pénzt és újra csak hideg répafőzelék lesz egy héten át?

3. A barátnő esküvője

A legjobb barátnőd házasodni készül. A nagy esemény egy órán belül kezdődik és az esküvőre menet észreveszed, hogy a barátnőd vőlegénye mélyen lekap egy hírhedt hölgyet. A helyzet félreérthetetlen; úgy gondolod, ez az alak nem lesz hűséges. De ha elmondod a barátnődnek, tönkreteszed a házasságát, amire olyan régóta készül. Elmondanád neki, vagy a titok inkább veled szálljon a sírba?

4. A plágium dilemma

Egy középiskola igazgatója vagy és éppen életed egyik nehéz döntése előtt állsz. A legtehetségesebb végzős diákod - aki kitűnő tanuló, az osztály inspiráló tagja és minden hétvégén áfonyás süteményt süt a nagyinak, fokozzuk még? - hirtelen beteg lesz. Az tanév vége előtt nem sokkal lázasodott be és két hetet kihagyott az iskolából. Egy fontos házidolgozatot kell megírnia, abból a tárgyból, amiből majd egyetemre szeretne felvételizni, arra a helyre, ahová már régóta készül és szerinted is oda való. A lány betegsége miatt nem tudja idejében megírni a dolgozatot, ezért egy, a netről letöltött írást a saját nevén ad be. A szaktanár rájön, és az ügy hozzád került. Most a te kezedben van a lány jövője: megbüntetheted plagizálás miatt, de akkor vége az egyetemi álmoknak. Viszont szemet is hunyhatsz a hamisítás felett, de így lehet, hogy zöld utat adsz a további hasonló eseteknek? Hogyan döntenél?

5. Fotólabor rejtélye

Fényképek kidolgozásával foglalkozol egy cégnél, amit naponta sok vásárló keres fel. Egy házaspár az elmúlt hetekben nálad hívatta elő a családi fotóit: a fényképeken a pár gyereke is látszik. Észreveszed, hogy a srácot minden képen zúzódások, kék foltok borítják. Az egyik képen a keze gipszben van, a másikon látszik, hogy megégett az arca. Tudod, hogy a céged kötelez a gyanús fényképek bejelentésére, de attól félsz, ha ezt megteszed, a rendőrség és gyámügyi hivatal azonnal elveszi a gyereket a szülőktől. Talán ártatlanok és csak egy örökmozgó gyerekről feltételezed, hogy családi erőszak áldozata. Ha jelented a képeket és megvádolják a szülőket, ezeket a rágalmakat nem lesz egyszerű tisztázni. Könnyen lehet, hogy a bírósági és gyámügyi eljárás tönkreteszi az életüket. De mi lesz, ha nem teszed és mégis verik a gyereket?

6. A halhatatlanság forrása

Ez a probléma Natalie Babbittól származik, akinek könyvéből Örök kaland címen film is készült. Tehát: szerelmed és családja halhatatlan. Te, mint egyszerű halandó ihatsz az örök élet forrásából és szerelmeddel maradhatsz időtlen-időkig, de a családod és mindenki akit szeretsz ezt nem teheti meg. Ha így döntesz, ők melletted fognak megöregedni és végül meghalni, miközben te fiatal maradsz. Viszont ha nem iszol, a szerelmednek kell végignéznie, ahogyan te megöregszel és a végén meghalsz. Egyik sem kellemes kép, mégis döntened kell. Melyiket választanád?

+1. Megkérdőjelezhetetlen barátság

Végül egy könnyen elképzelhető lehetőség. HR-es vagy egy cégnél, egyedül a te döntésed, hogy a vállalat kit vesz fel és kit utasít vissza. Barátod jelentkezett nálad egy állásra és úgy tűnik, képzettsége is megvan a a pozíció betöltéséhez. Azonban valaki más is pályázott, aki sokkal jobban megfelelne ugyanarra a posztra. A munkát a barátodnak akarod adni, de bűnösnek érzed magad, mert hiszel a pártatlanság elvében. Ő is ugyanezt mondja neked; pártatlannak kell lenni, ez a morál lényege. Csakhogy te a barátságotokat az erkölcsi aggályaid fölé helyezed, hiszen a baráti kapcsolat bizonyos esetekben igenis megköveteli a részrehajlást. Vagy mégsem? Ki lesz az új kolléga?

Melyik a totális patthelyzet számodra?

 • 1163
  Ovos és haldoklók esete
 • 145
  Árvák és bankrabló sztorija
 • 505
  Barátnődet megcsaló vőlegény
 • 193
  Plagizáló diák esete
 • 288
  Családon belüli erőszak
 • 498
  A halhatatlanság italát elfogyasztani
 • 429
  A barátság kérdés egy munkánál

Forrás: listverse

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta