A barátnőd vőlegényét rajtakapni - a legnehezebb döntési helyzetek

Gyakran sodródunk olyan helyzetbe, ahol nincs egyértelmű jó választás. Olyan döntést kell hoznunk, ami mindenképpen áldozattal jár. Most néhány szélsőséges gondolati játékon és a valóságban is előforduló szituációban tesztelheted, merre lendítene saját erkölcsi parancsod.

1. Orvos és a haldoklók

Tegyük fel, hogy orvos vagy. Öt beteged haldoklik, mindegyiküknek új szervre van szüksége ahhoz, hogy életben maradjon. Persze egy donor sincs a közelben és ha nem végzed el gyorsan a szervátültetéseket, a betegeid hamarosan meghalnak. Véletlenül pont jön egy hatodik beteg, aki egy egyszerű kezelés nélkül halálra van ítélve, viszont ha kezeled, néhány hétig még életben maradhat. Ha ez a hatodik beteg meghal, a szerveivel megmentheted a többi öt beteg életét. Az idő sürget, döntened kell. Hagynád meghalni a hatodik beteget, hogy a szerveivel megmenthesd a többiek életét? Vagy kezelnéd és akkor a többi beteg nem kapja meg a létfontosságú szerveket?

2. Robin Hood, a bankrabló

Szemtanúja vagy, ahogy egy ember kirabol egy bankot, majd teljesen váratlanul a zsákmányt a szomszéd árvaháznak adja. Nagyon valószínű helyzet. Azt viszont már könnyebb elképzelni, hogy az árvaház lepukkant, málló falú épületében nem jut elég élelem, ruha és ivóvíz a gyerekeknek. Viszont a jókor jött tőkeinjekció megváltoztathatná az árvák életét, akik hirtelen szebb jövőt remélhetnek. De a pénz, mégiscsak rablásból jött: ezért te feldobnád a bankrablót? Még akkor is, ha az árváktól visszaveszik a pénzt és újra csak hideg répafőzelék lesz egy héten át?

3. A barátnő esküvője

A legjobb barátnőd házasodni készül. A nagy esemény egy órán belül kezdődik és az esküvőre menet észreveszed, hogy a barátnőd vőlegénye mélyen lekap egy hírhedt hölgyet. A helyzet félreérthetetlen; úgy gondolod, ez az alak nem lesz hűséges. De ha elmondod a barátnődnek, tönkreteszed a házasságát, amire olyan régóta készül. Elmondanád neki, vagy a titok inkább veled szálljon a sírba?

4. A plágium dilemma

Egy középiskola igazgatója vagy és éppen életed egyik nehéz döntése előtt állsz. A legtehetségesebb végzős diákod - aki kitűnő tanuló, az osztály inspiráló tagja és minden hétvégén áfonyás süteményt süt a nagyinak, fokozzuk még? - hirtelen beteg lesz. Az tanév vége előtt nem sokkal lázasodott be és két hetet kihagyott az iskolából. Egy fontos házidolgozatot kell megírnia, abból a tárgyból, amiből majd egyetemre szeretne felvételizni, arra a helyre, ahová már régóta készül és szerinted is oda való. A lány betegsége miatt nem tudja idejében megírni a dolgozatot, ezért egy, a netről letöltött írást a saját nevén ad be. A szaktanár rájön, és az ügy hozzád került. Most a te kezedben van a lány jövője: megbüntetheted plagizálás miatt, de akkor vége az egyetemi álmoknak. Viszont szemet is hunyhatsz a hamisítás felett, de így lehet, hogy zöld utat adsz a további hasonló eseteknek? Hogyan döntenél?

5. Fotólabor rejtélye

Fényképek kidolgozásával foglalkozol egy cégnél, amit naponta sok vásárló keres fel. Egy házaspár az elmúlt hetekben nálad hívatta elő a családi fotóit: a fényképeken a pár gyereke is látszik. Észreveszed, hogy a srácot minden képen zúzódások, kék foltok borítják. Az egyik képen a keze gipszben van, a másikon látszik, hogy megégett az arca. Tudod, hogy a céged kötelez a gyanús fényképek bejelentésére, de attól félsz, ha ezt megteszed, a rendőrség és gyámügyi hivatal azonnal elveszi a gyereket a szülőktől. Talán ártatlanok és csak egy örökmozgó gyerekről feltételezed, hogy családi erőszak áldozata. Ha jelented a képeket és megvádolják a szülőket, ezeket a rágalmakat nem lesz egyszerű tisztázni. Könnyen lehet, hogy a bírósági és gyámügyi eljárás tönkreteszi az életüket. De mi lesz, ha nem teszed és mégis verik a gyereket?

6. A halhatatlanság forrása

Ez a probléma Natalie Babbittól származik, akinek könyvéből Örök kaland címen film is készült. Tehát: szerelmed és családja halhatatlan. Te, mint egyszerű halandó ihatsz az örök élet forrásából és szerelmeddel maradhatsz időtlen-időkig, de a családod és mindenki akit szeretsz ezt nem teheti meg. Ha így döntesz, ők melletted fognak megöregedni és végül meghalni, miközben te fiatal maradsz. Viszont ha nem iszol, a szerelmednek kell végignéznie, ahogyan te megöregszel és a végén meghalsz. Egyik sem kellemes kép, mégis döntened kell. Melyiket választanád?

+1. Megkérdőjelezhetetlen barátság

Végül egy könnyen elképzelhető lehetőség. HR-es vagy egy cégnél, egyedül a te döntésed, hogy a vállalat kit vesz fel és kit utasít vissza. Barátod jelentkezett nálad egy állásra és úgy tűnik, képzettsége is megvan a a pozíció betöltéséhez. Azonban valaki más is pályázott, aki sokkal jobban megfelelne ugyanarra a posztra. A munkát a barátodnak akarod adni, de bűnösnek érzed magad, mert hiszel a pártatlanság elvében. Ő is ugyanezt mondja neked; pártatlannak kell lenni, ez a morál lényege. Csakhogy te a barátságotokat az erkölcsi aggályaid fölé helyezed, hiszen a baráti kapcsolat bizonyos esetekben igenis megköveteli a részrehajlást. Vagy mégsem? Ki lesz az új kolléga?

Melyik a totális patthelyzet számodra?

Forrás: listverse

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek