#ÉLETEM

A spárga a következő medvehagyma

2011. május 3., kedd 22:26 |

Túl vagyunk a medvehagyma korszakán, az új kedvenc a spárga. Áprilistól kezdve májusban és egészen június végéig kapható, elegáns növénynek számít, így alkalmas arra is, hogy egy kis luxust csempéssz a konyhádba. Ráadásul afrodiziákumnak is tartják. Nem tagadhatod le, ha spárgát ettél, a vizeleted elárul.

A spárga megosztja az embereket, lehet utálni és lehet szeretni. Vagy csak éppen nem ismerni. Egy közeltmúltbeli munkahelyi ebédig kellett várnom arra, hogy megízleljem a hollandi mártással készült spárgát. Akkor jöttem rá, hogy szeretem, bár a fele a ruhámon landolt. Most van a szezonja, most érdemes kísérletezni vele.

Már az egyiptomiak is

A közönséges spárga (Asparagus officinalis L.) a spárgavirágúak rendjébe, a spárgafélék családjába és a spárgák nemzetségébe tartozó növényfaj. Európában és Ázsiában egyaránt őshonos, mindkét kontinensen jellemzően a tenger- és folyópartokon terem. Már az óegyiptomiak is ismerték. Az ógörögök egy másik spárgafajt, az Asparagus acutifoliust fogyasztották. Nevét is innen kapta, az asparagos szó görögül fiatal hajtást, nyelet jelent. Nálunk népies neve csirág, ezt a kifejezést Kazinczy, Jókai, Krúdy, Mikszáth és Gárdonyi is gyakran használta. A nyúlárnyék nevet pedig azért kapta, mivel évelő növény, nyaranta akár másfél méteresre is megnőnek a hajtásai, így némi árnyékul szolgálhat kisebb-nagyobb állatoknak is. Indiában shavatarinak is hívják, amely jelentése: a nő, akinek száz férje van. Talán nem csak az alakja miatt tekintik afrodiziákumnak.

A liliomfélék családjába tartozik, de nem a spárga nemzetséghez a vadspárga (Ornithogalum Pyrenaicum), amely vadon terem a Pireneusokban, Haute Provance-ban, Cévennes-ben és Maghreb országaiban. Májusban gyűjtik össze, mielőtt virágot hozna. Íze erőteljes és kesernyés, rendkívül illatos, elkészítési módja a spárgáéval azonos.

Úri eledel volt

Írásos formában elsőként Hippokrátesz munkájában találkozhatunk a spárgával az időszámításunk előtti 460-370 körüli időből. Akkoriban főként gyógyhatása miatt tartották becsben, kevésbé volt mindennapi étek. Étkezési célra a rómaiak kezdték el használni, amiről a fennmaradt termesztési útmutató tanúskodik Marcus Portius Cato (i.e. 200 körül) tollából. Franciaországban a reneszánsz idején kezdték el termeszteni. XIV. Lajos egyik kedvence fogása volt, ezért a főkertésze, Quintinie januártól kezdve már gondoskodott arról, hogy az úri asztalra kerülhessen ez az elegáns zöldség.

Mit eszel rajta?

A spárganövénynek női és hímegyedei vannak. Bojtos gyökérzete raktározó és (tápanyagokat) szívógyökerekből áll. Húsos gyökerei hengeresek, nem elágazóak, különböző hosszúságúak, némely egyedé elérheti a 3-4 métert, vastagsága pedig a 10 mm-t is. A spárga gyöktörzse megvastagodott földbeli hajtás, ennek oldalából képződnek a húsos, hengeres gyökerek. A hajtások színe attól függ, hogy a föld felett vagy a föld alatt növekedtek. Ha napfény éri őket, a spárga bezöldül. Színe alapján így megkülönböztetünk halványított (halványító vagy fehér), lila és zöld spárgát.

Fiatal hajtásrendszere minden tavasszal a gyöktörzsből tör elő, sokszor bókoló, dúsan elágazó. A vegetációs időszakban megvastagodó hajtások elfásodnak, elágaznak, ezeket hívjuk spárgaszárnak. Az elágazó szárakon található tűszerű képződmények (kladofillumok) szintén szárak, valójában a levelek szerepét töltik be. Az igazi levelek pikkelyszerű képződmények és a növény talaj feletti részének csak kisebb hányadát alkotják.

Mi van benne?

A növény szárát jól emészthető rostok alkotják, így rendszeres fogyasztása székrekedés ellen hatásos. Inulintartalma (amely szintén egy rostféle) a bélrendszerben élő jótékony hatású bélbaktériumokat táplálja. A hajtások karotin-, B1-, B2-, C- és E-vitaminban, folsavban gazdagok. Energia- (16-20 kcal/100 gramm), fehérje-, szénhidrát- és zsírtartalma elhanyagolható, így az alakformáló menüd része lehet. Sok értékes aminosavat, köztük (nevéhez hasonlóan) aszparaginsavat is tartalmaz. Ásványi anyagok közül kalcium-, foszfor-, vas-, káliumforrásnak tekinthető, bár ezek közül elsősorban a kálium érdemel  mennyiségileg külön említést. A szívednek kedvező, hogy nátriumtartalma igen kevés. A zöld spárga klorofillban dúsabb, több benne a C-vitamin és a karotin, mint a halványított változatában, ezért táplálékként is hasznosabb. A zöldspárga, szemben a halványítottal, érfalvédő hatású rutint és kevés protodioscint is tartalmaz amely a dehidro-epiandroszteron (DHEA) - egy mellékvese-hormon, a tesztoszteronszintézis egyik köztes anyaga - előanyaga és gyakori összetevője a testépítőknek készült étrend-kiegészítőknek.

Hatásai

Lippai János az 1666-ban megjelent Posoni kert című könyvében már a következőket írja a spárga hatásairól: "...igen kiűzi a vizelletet. Ha ennek gyökerét a fájó fogra teszik, megállíttya a fájdalmat. Sőt ha megszárazttyák, porrá törik, és azt a port a fognak üregében teszik, fájdalom nélkűl, mind gyökeresttűl kivonnya. Ha borba meg főzik, és megisszák, megronttya az ember veséjében a követ. Aki olajjal elegyített megtört spárgával megkeni magát, azt a méhek meg nem csípik." Ezeket ma is ismerjük, így a spárga - káliumtartalma miatt is - vízhajtó, fogfájást csillapító hatásáról ismert. Kedvezően hat a belső elválasztású mirigyek működésére, és enyhe hashajtó hatású. Túlzott fogyasztása köszvényes és veseköves (máshol éppen a vesekő-eltávolító hatása miatt javasolt, az igazság félúton lehet), illetve erre hajlamos embereknek nem javasolt. Nagyobb mértékben még az érszűkületre is jó hatással van, ez a rutintartalmának is köszönhető. Indiában a termékenység elősegítésére, szoptató nők tejtermelésének fokozására javasolják. Ennek hátterében a gyökerében található glükozidok állhatnak.

Sok spárga, sok szerető

A spárgát elsősorban gyógyító ereje miatt tartották nagy becsben, még maga Hippokrátész is írt az értékes növényről. A fallosz alakú növényről a népi hiedelem úgy tartotta, hogy aki sok spárgát eszik, annak sok szeretője van, afordiziákumként hajtását fogyasztották, orvosi szempontból azonban a gyökér a legértékesebb rész. Az Ázsiából származó növény a keresztes háborúk idején jutott el Európába, őseink köhögés ellen, máj- és vesebetegségek kezelésére alkalmazták, a növény vizelethajtó és erős vértisztító. Bővebben az afrodiziákumokról.

Felhasználása

Zsenge, megvastagodott hajtásai fogyaszthatóak. A spárgahajtás legfinomabb része a feje, mert ez a legpuhább és legízletesebb. Frissen a legjobb, így a nevesebb, jobb minőséget kínáló éttermekben csak olyat szolgálnak fel, amelyet aznap hajnalban szedtek. A spárga végeit mindig vizsgáld meg, hogy ne legyen fás, vagy kiszáradt, barnás! Receptet hozzá itt olvashatsz.

A friss spárga kemény, könnyen törik, vágott felülete csillogó, a köröm nyomot hagy benne, barnás elszíneződés nem látható rajta. Nedves konyharuhába csavarva legfeljebb három napig tartható el, ezalatt megkeményedik. Felhasználás előtt mindig főzd meg vízben vagy gőzben. A világos spárga 15-20, a zöld színű kevesebb, 10-15 perc alatt fő meg puhára. Ha előzőleg lefagyasztod, már nem szükséges megfőznöd. Vágódeszkán vágd egyforma hosszúságúra, hogy ne törjenek szét. A csúcstól a töve felé haladva hámozd meg, majd gyorsan mosd meg bő vízben. Csepegtesd le és kösd csomóba!

Gyakori elkészítési módjai

Az éttermekben nem csak levesként kérheted, hanem akár csőben sütve (besameles-sajtos mártással leöntve), flamand módra (kemény tojás összetört sárgájával összekevert derített vajjal tálalva), forrón tálalva (különféle vajas mártásokkal leöntve, például hollandi mártással, citromos vajjal, máltai mártással), langyosan tálalva (majonézzel, mustáros vagy tartármártással, vinaigrette-tel) vagy éppen lengyel módra (apróra vagdalt kemény tojással, apróra vágott petrezselyemzölddel és vajon pirított zsemlemorzsával). Készülhet belőle leves is, amit ízesíthetsz kedved szerint pirított pisztáciával, mandulával vagy akár parmezán forgácsokkal is. A lényeg, hogy ne legyen túl karakteres a levesbetét, hogy ne nyomja el a spárga lágy ízét. A receptet itt olvashatod.

Miért lesz büdös a vizelet spárgaevés után?

Ennek a különös jelenségnek az oka a spárgában rejlő kéntartalmú vegyületeknek, köztük a metil-merkaptánnak tulajdonítható (míg más forrás az aszparaginsavat "okolja" ezzel). Amikor spárgaevés után furcsa szagú lesz a vizeleted, az azt jelzi, hogy rendelkezel egy, a merkaptán lebontását szabályozó génnel. Ez a gén egy enzimet termel, az végzi a lebontást, de nem mindenkinél van jelen. A kutatások azt is igazolták, hogy a zsenge spárga evése után a szag intenzívebb, mivel abban több kéntartalmú vegyület található. Érdekes módon azok, akiknek vizelete jellegzetes szagúvá válik spárgaevés után, azok mások vizeletében is megérzik ugyanezt, még akkor is, ha az illető maga a sajátján nem veszi ezt észre. A legfrissebb, 2010-es eredmények azt sugallják, hogy mindenki büdöset vizel a spárgától, de csak a lakosság 22 %-a rendelkezik azzal az autoszomálisan öröklődő génnel, amely képessé teszi felismerni ezt a megváltozott szagot.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.05.04 09:13:47édeskisvirág

  megjött a kedvem hozzá, míg el nem értem ide :
  - Miért lesz büdös a vizelet spárgaevés után? - , pedig nem vagyok egy "miss ajj,ne mondj ilyet" , lehet nem ezzel kellett volna zárni a cikket...:o

 • 2011.05.04 09:28:39TTT1

  Spárgát csak nyersen! Mint a retek.

 • 2011.05.04 10:04:51Attilajukkaja

  édeskisvirág

  Nem tudom megallni, hogy meg ne kerdezzem: ha valaki azt mondja, hogy MINDEN eteltol budoset kakilsz, akkor az evestol is elmegy a kedved?
  ;o)

  Amugy ez a vizelet dolog nagyon erdekes. Kivancsi vagyok, en megerzem-e majd a sajatomon? Azt hiszem, maseval egyelore nem fogok kiserletezni :o))

  TTT1

  Nyersen meg sosem kostoltam. Azt is kiprobalom!!!

 • 2011.05.04 10:15:04bekbórd

  én vártam, hogy kitér erre is a cikk :)

 • 2011.05.04 11:31:04srác a millióból

  Én is vártam. :)
  Ha vki. olvasta az Alexandriai négyest, akkor beugrik egy jelenet onnan is. :)

 • 2011.05.04 11:31:56Attilajukkaja

  bekbórd
  srác a millióból

  Na, es ti benne vagytok abban a buvos 22%-ban?

  Amugy mi az az Alexandriai negyes?

 • 2011.05.04 12:06:16Mrs. Jackman

  Ki a jó isten szagolgatja más vizeletét? Nem kurvára mindegy, hogy mit húzol le a klotyón?

 • 2011.05.04 12:22:09Attilajukkaja

  Mrs. Jackman

  "Nem kurvára mindegy, hogy mit húzol le a klotyón?"

  De. Amig nem antraxrol van szo.

  A vizelet alapu diagnosztikanak amugy tradicioja van es a modern orvostudomany is nagy becsben tartja.
  De regen az orvosok pl. megkostoltak a beteg vizeletet, ha cukorbetegseg (?) gyanuja merult fel. A vizelet edes izebol tudtak meg, mi baja a paciensnek. Mas kulturakban a vizelet ujrahasznositasa is divik, mert egy csomo hasznos dolgot is kiurit a vese.
  En nem vagyok ennek a hive, csak azt akarom mondani, hogy a Vilagmindenseg szempontjabol talan mindegy, mit huzol le a WC-n, de a sajat egeszseged szempontjabol egyaltalan nem!

 • 2011.05.04 15:28:46zanzibar

  Alexandriai négyes: L. Durell remek regénye. A 4 dimenió filozófiája alapján megírva. Ugyan azt a történetet 3 ember nézőpontjából meséli el, majd a 4. kötet folytatja a sztorit. A háttérben a 30-as 40-es évek Egyiptoma (főleg Alexandria és Kairo). Mesés!
  Abban mi volt a spárga sztori? Nekem a regényből a Velencei vámpír sztori és az Alexandriai karnevál leírása az abszolut csúcs. Azóta vágyom egy ilyen anonim dominós buliba.
  Én a Szerelem a kolera idejénre emlékszem. A doktor imádta a spárgát, pont azért, mert (szerinte) jó illatúvá tette a vizeletét.

  Más, eszetekbe ne jusson a zöldspárgát 10 percig előfőzni!!! Pép lesz belőle. Max. 1,5 - 2 perc főzés úgy, hogy a spárgagcsúcsok csak párolódnak. Amennyiben raguba tesszük az előfőzött spárgát, akkor a legvégén, max. 4-5 percre.
  Salátának is elég előfőzni, a saját hőjében is tovább fő, miután kivettük a vízből és jó roppanós lesz.

 • 2011.05.04 15:44:43Attilajukkaja

  zanzibar
  Nagyon szepen koszonom a kedves magyarazatodat. Mar nagyon vagytam ra.
  Imadtam GGM "Szerelem a kolera idején" c. konyvet,...de eszembe sem jutott volna erre aszocialni egy spargarfozes idejen.
  Ma zoldspargat vettem (lusta vagyok a sargat pucolni). A bebispenotos salata receptjet probalom ki. A spargat max 4 percig fozom. Addig puhul meg a feje.
  Utana pedig szabad a gazda!!!

 • 2011.05.04 16:04:07zanzibar

  Jó étvággyat Attilajukkaja!
  Ha 4 percig főzöd, öblítsd le hideg vízzel, mikor kikaptad a vízből, különben túlpuhul!
  Én is spárgát főzök ma, (meg a városban kb. 100 ezren, mert már tök jó árban kapható).
  Zöldspárga görög fetával és magyar sonkával.
  Sok kaporral, petrezselyemmel, egy rozmaringággal.
  A deszert eper lesz. Csak úgy magában, kevés porcukorral.
  Ja és a spárga főzővizét érdemes lefagyasztani spárgamentes ínséges időkre! Tuti alaplé, illetve rizottót / pastát vele főzni isteni!

 • 2011.05.04 16:15:26Attilajukkaja

  zanzibar

  Negy percig fozom. Utana hidegzuhany! Ertettem!!!
  En ma 450 Ft-ert vettem fel kilot.
  A sonkas receptet lehet, hogy kiprobalom a hetvegen az anyukam kedveert. A Feny u.-i piacon van egy sonkas. Ott mindent meg lehet kapni.
  Szerinted melyik sonka a legalkalmasabb egy ilyen recepthez? Olasz, spanyol vagy a speck?

  Az eperrel meg varok,...de ez egy masik tema.

 • 2011.05.04 16:33:54Attilajukkaja

  zanzibar

  Bocsanat. Azt irtad, magyar sonkaval.
  Az mit fed?

 • 2011.05.04 17:29:03sulcus

  Prűd picsa édeskisvirág!
  Akkor ne is egyél semmit mert büdöset fogsz szarni tőle!

 • 2011.05.04 17:31:09sulcus

  Egyébbként nem is rossz szagú a spárgás hugy!

 • 2011.05.04 17:53:17Attilajukkaja

  sulcus

  Volt egy idoszakom, amikor annyira odavoltam egy emberert, hogy meg a pisijet is szivesen szagolgattam volna.
  Ma a hites parom es ha nem huzza le a WC-t, barmikor szagolgathatom.
  Igaz, ez nem nagyon fordul elo :o)
  De ha elofordulna, akkor majd feljegyzem.

 • 2011.05.04 18:00:04Comté ex C.

  A spárgás pisi márpedig büdös. Nem is akármennyire. A spárgát meg imádom. Ilyenkor hetente többször is ezünk. Kevencem sütve. Kevés olívaolajjal, sóval, borssal, csipet cukorral. Tetejére vajforgács. Ha kész, még forróm megy rá a parmezán.

 • 2011.05.04 21:15:00sulcus

  Neked büdös nekem nem!
  Éljen a metil merkaptán és társai!
  Nem sokára lesz ilyen parfüm is,a sznobok meg veszik majd mint a cukrot!

 • 2011.05.04 21:15:58retinax

  A spárgát főzni hiba. Sütőbe kell tolni, és akkor sokkal jobb lesz az íze és az állaga is.
  Egyébként mi ez a cikk? Az Új Magyar Lexikonból másolta ki szó szerint?

 • 2011.05.04 21:20:22sulcus

  Attilakukija,más szaga van a le nem húzott wc nek és más az üde,friss gőzőlgő spárgás pisinek!
  :-) Imádni fogod ha kipróbálod.:-)

 • 2011.05.05 11:36:21zanzibar

  Attilajukkája: a Fény u-i piacon vásárolok én is. A 2. emeleten a sonkás-felvágottasnál (a magyar részen) ez most Esterházy sonka volt. A kövérjét félig eltávolítottam (valami azért maradjon rajta). A parsztsonka is jó (nem a hajszálvékonyra vágott, hanem a rendes).

  3-4 szál sós, cukros, citromos vízben 1,5 percig előfőzött zöld spárga ráfektetve a szelet sonkára, tetejükre a fetasajtból darabok, sonka ráhajtva.
  Serpenyőben kevés vajat melegíteni, rozmaringágat beledobni, óvatosan a spárgacsomókat ráhelyezni, picit hagyni szörcsögni. A spárga főzőlevével felönteni, csomó petrezselymet neki, fedő alatt 10 percet párolni. Utolsó rottyantás előtt megkapja a kaprot. Semmi faxni, 1/2 órán belül tálalható, jó étvágyat :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta