7 ok, amiért egy biciklis szereti az autósokat

A Totalcar a kedvünkért összeszedte, mire nem figyelnek a biciklisek, mivel bosszantják fel őket, és ígértünkhöz hűen, most a biciklisek jönnek. Sinka Károly, azaz Sinya, a Critical Mass egyik főszervezője, vállalta, hogy reagál az autósok felvetéseire, de meglepő módon, nem visszakézből küldte a pofont, inkább dicsérni kezdte őket.

Sinya - Sinka Károly - úgy tűnik, sokkal előremutatóbb tartja, ha nem azon kezd el vitatkozni, ki hol és hogyan közlekedhet. Fontosabbnak tartja, hogy arra a pozitív tendenciára hívja fel a figyelmet, amivel egy ideje szerinte mindenki találkozik, aki részt vesz a közlekedésben. Hét pontban szedte, azokat az élményeket, amelyekről szerinte érdemes megemlékeznünk. Állítása szerint ő akkor lesz a legboldogabb, ha az ablakmosó folyadék málnaszörp ízű lesz, és az előtte lévő, ha véletlenül lefröcsköli vele, az ajándékszámba megy.

Elsőre úgy gondoltuk, talán csak egy-két ember lesz, aki le tudja írni a saját élményeit, azonban mikor kitettük a pontokba szedett pozitívumait, özönlöttek a jó értelemben vett észlelések. Kiválogattuk a számunkra legkedvesebbeket.

Amikor nem dudálnak rám

„Sokszor tapasztaltam már azt a fajta, előrelátó magatartást egy autós részéről, hogy inkább kihagyja a dudálást, mint hogy halálra rémítse a biciklist, aki ijedtében bármire képes. Én többnyire nem elmebeteg módon közlekedem biciklivel, de láttam már pár helyzetet, amikor úgy éreztem, nem lennék az autós helyében és respect neki, amiért higgadt maradt”- írta Petra, aki valóban körültekintően közlekedik.

Amikor lassítanak a pocsolyánál, hogy ne locsoljanak be

„A Kárpát utca tele van kátyúkkal és nem is kell eső, elég ha fellocsolják az utat este - kicsi medencék lesznek. Egyszer jöttem hazafelé tök szomorúan, egy hűvös estén alulöltözve, és hallottam, hogy mögöttem ezerrel jön egy autó, már szinte éreztem a nyakamban a vizet, erre nagy ívben kikerült engem és pocsolyákat - ráadásul taxis volt!!” - így emlékezett vissza Barbi, aki ezt az élményt azóta is előkelő helyen őrzi a szívében.

Amikor előzés után úgy állnak be a lámpához, hogy kényelmesen előre tudjak csorogni

„Régen nagyon sokszor volt halálfélelmem a troli sofőrök játéka miatt: amikor a troli tol maga előtt, ahelyett hogy leelőzne. Mostanában viszont sok a pozitív élmény, békén hagynak. Megszelídültek. Sőt, a Nagymezőn egyszer direkt úgy állt be a troli egy út-közepén-parkoló autó mögé, hogy én még elférjek közöttük. Aztán persze dudálni kezdett mindenki (az autóra) és irigykedve nézték ahogy én átsuhanok a résen” - mesélte Barbi.

Amikor megköszönik az elsőbbséget

Judit is beszámolt pozitív élményéről, mert egy új tendenciára figyelt fel, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni. „Ami nekem mindig nagyon jól esik, hogy az irodába menet a bringaút csurig van jobbkéz-szabályos kereszteződésekkel, és bár nekem (mint bringásnak) kell elsőbbséget adnom, az autósok többsége mégis megáll, és elenged. Ezt nagyon bírom.”

Barbi méltányolja azt is, hogy már van kontaktus az autósok és biciklisek közt. „Szeretem a szemkontaktust, jó érzés, hogy egyre többen figyelnek rám. Amikor megyek keresztül a XIII. kerületen, például a Pannónia utcán, a keresztutcákból soha nem vágnak ki elém. Szépen megvárják még átérek, pedig óvatosságból sokszor lassítok a kereszteződéseknél, mert egyszer már elütöttek.”

Amikor indexelnek sávváltás előtt

Petrának annyi jó élménye van az autósokkal, hogy ehhez a ponthoz is hozzá tudott szólni. „Szeretném megköszönni az autósoknak, hogy az örökkévalóságig tartó felújítás alatt álló Kálvin tér környékén segítik a biciklis közlekedést. Amikor csak a Baross utcából lehetett a Vámház körúti bicikliútra kanyarodni, akkor a kanyarodósávba a többségük úgy sorolt be, hogy a biciklis is elférjen mellettük. Örök hála nekik” - írta Petra, aki többek szerint vizuális élményt is nyújt az autósoknak.

Amikor kutya van az autóban

„Ha biciklivel közlekedem, sokszor gondolok arra, hogy a dugók nagy része elkerülhető lenne, ha sokkal többen tekernének, és ha nem egy ember ülne egy autóban. Akik utálják a tömegközlekedés, azokat meg tudom érteni, hiszen én sem szeretem egy vadidegen szájszagát letüdőzni, és még sorolhatnék rengeteg érvet amellett, hogy miért borzasztó felszállni egy tömegközlekedési eszközre. Az viszont mindig bearanyozza a napom, amikor egy kutya figyel az autóban, mert a legtöbbjük szeret utazni, és ez látszik is rajtuk. Én a teknősömet szoktam autóztatni, ő is imádja, a kalaptartón utazik, és mindenki mosolyog, amikor észreveszi” - írta Viki, aki azért is hálás, hogy néha már a női vezetők is megadják neki az elsőséget, amikor jogosult rá.

Amikor a kisgyerek nyelvet ölt a hátsó ablakban

„Piros lámpánál az autók mellett várakozva kétszer is előfordult már, hogy egy gyerek kinyújtotta a kezét a hátsó ablakon, hogy pacsizzunk le. Az ilyen pillanatokat igen kedvelem” - írta Petra, akit úgy tűnik, az élet azzal ajándékozott meg, hogy minél többször boldoggá tegyék azok, akik négy kerékkel közlekednek.

+ 1 extra: amikor bókolnak

"Van, hogy az autósok füttyögnek meg kiszólnak, amikor miniszoknyában meg sortban tekerek, ezt mondjuk helyzete válogatja, amelyik jófej, annak örülök, amelyik taplón mondja, azt nem szeretem, de egyszer egy lányt kiabált az anyósülésről, hogy jó a flitteres cicanadrágom"- számolt be pozitív visszajelzéseiről Irina.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek