#ÉLETEM

7 ok, amiért egy biciklis szereti az autósokat

2011. április 29., péntek 13:58

A Totalcar a kedvünkért összeszedte, mire nem figyelnek a biciklisek, mivel bosszantják fel őket, és ígértünkhöz hűen, most a biciklisek jönnek. Sinka Károly, azaz Sinya, a Critical Mass egyik főszervezője, vállalta, hogy reagál az autósok felvetéseire, de meglepő módon, nem visszakézből küldte a pofont, inkább dicsérni kezdte őket.

Sinya - Sinka Károly - úgy tűnik, sokkal előremutatóbb tartja, ha nem azon kezd el vitatkozni, ki hol és hogyan közlekedhet. Fontosabbnak tartja, hogy arra a pozitív tendenciára hívja fel a figyelmet, amivel egy ideje szerinte mindenki találkozik, aki részt vesz a közlekedésben. Hét pontban szedte, azokat az élményeket, amelyekről szerinte érdemes megemlékeznünk. Állítása szerint ő akkor lesz a legboldogabb, ha az ablakmosó folyadék málnaszörp ízű lesz, és az előtte lévő, ha véletlenül lefröcsköli vele, az ajándékszámba megy.

Elsőre úgy gondoltuk, talán csak egy-két ember lesz, aki le tudja írni a saját élményeit, azonban mikor kitettük a pontokba szedett pozitívumait, özönlöttek a jó értelemben vett észlelések. Kiválogattuk a számunkra legkedvesebbeket.

Amikor nem dudálnak rám

„Sokszor tapasztaltam már azt a fajta, előrelátó magatartást egy autós részéről, hogy inkább kihagyja a dudálást, mint hogy halálra rémítse a biciklist, aki ijedtében bármire képes. Én többnyire nem elmebeteg módon közlekedem biciklivel, de láttam már pár helyzetet, amikor úgy éreztem, nem lennék az autós helyében és respect neki, amiért higgadt maradt”- írta Petra, aki valóban körültekintően közlekedik.

Amikor lassítanak a pocsolyánál, hogy ne locsoljanak be

„A Kárpát utca tele van kátyúkkal és nem is kell eső, elég ha fellocsolják az utat este - kicsi medencék lesznek. Egyszer jöttem hazafelé tök szomorúan, egy hűvös estén alulöltözve, és hallottam, hogy mögöttem ezerrel jön egy autó, már szinte éreztem a nyakamban a vizet, erre nagy ívben kikerült engem és pocsolyákat - ráadásul taxis volt!!” - így emlékezett vissza Barbi, aki ezt az élményt azóta is előkelő helyen őrzi a szívében.

Amikor előzés után úgy állnak be a lámpához, hogy kényelmesen előre tudjak csorogni

„Régen nagyon sokszor volt halálfélelmem a troli sofőrök játéka miatt: amikor a troli tol maga előtt, ahelyett hogy leelőzne. Mostanában viszont sok a pozitív élmény, békén hagynak. Megszelídültek. Sőt, a Nagymezőn egyszer direkt úgy állt be a troli egy út-közepén-parkoló autó mögé, hogy én még elférjek közöttük. Aztán persze dudálni kezdett mindenki (az autóra) és irigykedve nézték ahogy én átsuhanok a résen” - mesélte Barbi.

Amikor megköszönik az elsőbbséget

Judit is beszámolt pozitív élményéről, mert egy új tendenciára figyelt fel, ami mellett nem tud szó nélkül elmenni. „Ami nekem mindig nagyon jól esik, hogy az irodába menet a bringaút csurig van jobbkéz-szabályos kereszteződésekkel, és bár nekem (mint bringásnak) kell elsőbbséget adnom, az autósok többsége mégis megáll, és elenged. Ezt nagyon bírom.”

Barbi méltányolja azt is, hogy már van kontaktus az autósok és biciklisek közt. „Szeretem a szemkontaktust, jó érzés, hogy egyre többen figyelnek rám. Amikor megyek keresztül a XIII. kerületen, például a Pannónia utcán, a keresztutcákból soha nem vágnak ki elém. Szépen megvárják még átérek, pedig óvatosságból sokszor lassítok a kereszteződéseknél, mert egyszer már elütöttek.”

Amikor indexelnek sávváltás előtt

Petrának annyi jó élménye van az autósokkal, hogy ehhez a ponthoz is hozzá tudott szólni. „Szeretném megköszönni az autósoknak, hogy az örökkévalóságig tartó felújítás alatt álló Kálvin tér környékén segítik a biciklis közlekedést. Amikor csak a Baross utcából lehetett a Vámház körúti bicikliútra kanyarodni, akkor a kanyarodósávba a többségük úgy sorolt be, hogy a biciklis is elférjen mellettük. Örök hála nekik” - írta Petra, aki többek szerint vizuális élményt is nyújt az autósoknak.

Amikor kutya van az autóban

„Ha biciklivel közlekedem, sokszor gondolok arra, hogy a dugók nagy része elkerülhető lenne, ha sokkal többen tekernének, és ha nem egy ember ülne egy autóban. Akik utálják a tömegközlekedés, azokat meg tudom érteni, hiszen én sem szeretem egy vadidegen szájszagát letüdőzni, és még sorolhatnék rengeteg érvet amellett, hogy miért borzasztó felszállni egy tömegközlekedési eszközre. Az viszont mindig bearanyozza a napom, amikor egy kutya figyel az autóban, mert a legtöbbjük szeret utazni, és ez látszik is rajtuk. Én a teknősömet szoktam autóztatni, ő is imádja, a kalaptartón utazik, és mindenki mosolyog, amikor észreveszi” - írta Viki, aki azért is hálás, hogy néha már a női vezetők is megadják neki az elsőséget, amikor jogosult rá.

Amikor a kisgyerek nyelvet ölt a hátsó ablakban

„Piros lámpánál az autók mellett várakozva kétszer is előfordult már, hogy egy gyerek kinyújtotta a kezét a hátsó ablakon, hogy pacsizzunk le. Az ilyen pillanatokat igen kedvelem” - írta Petra, akit úgy tűnik, az élet azzal ajándékozott meg, hogy minél többször boldoggá tegyék azok, akik négy kerékkel közlekednek.

+ 1 extra: amikor bókolnak

"Van, hogy az autósok füttyögnek meg kiszólnak, amikor miniszoknyában meg sortban tekerek, ezt mondjuk helyzete válogatja, amelyik jófej, annak örülök, amelyik taplón mondja, azt nem szeretem, de egyszer egy lányt kiabált az anyósülésről, hogy jó a flitteres cicanadrágom"- számolt be pozitív visszajelzéseiről Irina.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.29 14:28:48tucka

  off:lennék az ülés helyébe :) és első :)

 • 2011.04.29 15:13:51akiraj

  Mondjuk ennek csak az a szépséghibája, hogy ha nem vagyok jócsaj (ennek sajnos esetemben min két oka van) akkor már kevésbé jó arcok az autósok. De a formabontó, pozitív replika klassz.

 • 2011.04.29 15:25:51Alf

  Még jó, hogy csak csajok bicajoznak.

 • 2011.04.29 15:29:21Norv

  Nagyon jó válasz, köszönjük Sinya!
  Itt volt az ideje hogy a folyamatos autós-biciklis internetes háborúban valaki békejobbot nyújtson.
  Finoman érzékelhető a színvonalbeli különbség a totalcaros negatív és ráadásul helytelen (méghogy inkább menj a járdára, na szép) kritika meg e között a barátságos válasz között. Nem vagyunk ellenségek, autósok örüljetek hogy látszik valami a lányok formás lábából, a kocsiban az ajtó eltakarja :) A cikk egyébként remekül leírja a lényeget: figyeljünk egymásra, senki nem hal bele ha elenged valakit legfeljebb 10 másodperccel később ér oda, kissé jobb hangulatban.

 • 2011.04.29 15:30:07Noname Cowboy

  Meg ha szembe jön egy jó mélyen dekoltált hölgy! Szinte a bugyijáig látni! :D:D:D
  Na azért megéri.

 • 2011.04.29 15:46:54valakitalánvagyok

  Petrát megnézném ezek után!

 • 2011.04.29 15:59:41odir

  Én egy randa biciklis pasi vagyok, de az élményeim túlnyomó többsége nekem is pozitív: ha nagy a sor mögöttem, vagy érezhetően feltartom a mögöttem jövőt félreállok: nagyon sokszor megköszönik. Ami fura, az a fiatalok viselkedése: legtöbbször 18-20 éves srácok dudálnak rám agresszíven. Azt hiszik ettől nagyfiúk. De egyszer majd ők is felnőnek. És utólag is köszönöm a pasinak, aki pár éve reggel 6-kor nem ütött el, pedig elfelejtettem megadni neki az elsőbbséget. Azóta sem bringázom álmosan.
  Békejobb mindig is volt, csak a hőbörgők hangosabbak...

 • 2011.04.29 16:10:34Alf

  én pasi vaok és teccik ha megdicsérik a nacimat vagy afelsőmet. itt a bicajom:
  [link]

 • 2011.04.29 16:13:13Jofiu

  Jol latom, hogy csak csajok szerepelnek a cikkben.
  Nem meglepo, hogy vannak pozitiv elmenyeik, oket szivesen maga ele engedi az ember.
  A rendszeres bicajozas formas labakat csinal, amit a bicajos poz es a mozgas csak ki is emel.
  Skandinaviaban pl. mire beer az ember a munkahelyre bicajjal, annyi kellemes vizualis elmeny eri, hogy vidaman indul a nap.

 • 2011.04.29 16:21:27Shadwell

  8. Nem parkolnak a kerékpársávon
  9. Betratják a legalább 1 méteres oldalírányú távolságot pl. előzésnél.
  10. Nem dudálnak rád, ha nem a buszsávba mész (ahol nem szabad)
  12. Ha valamit rosszul csinálsz, megszeged a kreszt nem akarnak a tonnás vassal megbüntetni jól. (azért mert valaki szabálytalankodik, még nem érdemli meg a halált.)
  13. Dogóban félrehúzodnak, hogy elférjen a kerékpáros
  14. Kerékpárútnál, (ahol az útat és a k.útat sajnos egy zold vagy más sáv határol) jobbrakanyarodáskor benéznek a holterükbe, mert legtöbbször a k.sáv pont oda esik. (ugye ezért ellenzik a bicajosok a k.útat, és a k.sávot részesítik előnybe)
  15. A kerékpáros egyenrangú közlekedő félként kezelik, és nem holmi játszadozó gyerekeknek.
  15.Három utcával arrébb nem kocsival megy.
  16. A legjobban azokat az autósokat szeretjük, akik csak akkor használják a bringa helyett autójukat, ha nagyon szükséges...

  Valószinüleg sokat még kiagytam....

 • 2011.04.29 17:09:20Pista bá

  jaj de édibédicukkermuller cikkecske, naonari

 • 2011.04.29 18:09:58Pista bá

  (cukkermukker)

 • 2011.04.29 19:47:24L'c

  Tegnap este végig olvastam egy totalcar-os uszító cikket, no meg a hozzáillő kommenteket és NAGYON szomorú voltam. Ez a cikk viszont meggyőzött, hogy nincs még minden veszve. Átmelegítette a lelkem.
  Férfi vagyok, gyerek, család van. 10 éve aktívan (télen is) járom a várost és SOHA nem volt komoly gondom autóssal. Figyelek rájuk, ők pedig vigyáznak rám. Pedig biztos hibázom én is néha.Köszönet érte! A cikkért pláne!!!

 • 2011.04.29 20:13:13Figyel Castro

  Nekem az tetszett a legjobban, amikor négyen érkeztünk meg az egyenrangúba, négy felöl, én bicajjal. Jót nevettünk, majd engem elengedtek, de látszott,hogy jól esik az autósnak, hogy nem derogált megállnom :)

 • 2011.04.29 21:26:53problémamegoldó

  1. a troli azért nem előzött, mert így jobb volt a rálátás a hátsódra.
  2. addig örülj, amíg a troli tol és nem előz... előzéshez kell neki + egy egy méter két oldalról, és nem akar porrá zúzni.

 • 2011.05.01 18:00:26Nancsi

  Ennyire szeretik a bringások az autósokat, hát persze... Nem is tudom ki az elégedetlen, ki vonulgat fel időről időre emelgetni a járművét demonstrálni hogy mekkora fasza gyerek.

 • 2011.05.01 22:14:32szciklon

  Egy hibus: a Vámház körúton kerékpársáv van, nem kerékpárút.

 • 2011.05.01 22:15:26szciklon

  @Nancsi: évente kétszer szeretek bringával felvonulni. Az év többi napján pedig tekerni, békében.
  Ki elégedetlenkedett tegnap? Béke volt és boldogság-

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta