10+1 tipp, hogy a húsvét ne ételmérgezéssel teljen

A Magyar Élelmiszer-biztonsági Hivatal (MÉBIH) útmutatásai alapján összegyűjtöttük a legfontosabb tanácsokat, amiket érdemes betartanod ahhoz, hogy a húsvétot ne rosszulléttel ünnepeld.

1. Ne indulj el bevásárlólista nélkül, így nagyobb az esélyed arra, hogy azt fogod megvenni, amire valóban szükséged van, és nem csábulsz el a csokoládéspultnál.

2. Legyél környezettudatos, és vigyél magaddal elegendő mennyiségű bevásárlószatyrot vagy zacskót, a mélyhűtött termék vásárlásához pedig jó, ha van nálad hűtőtáska is. A különböző élelmiszereket (például zöldség, pékáru, húsfélék, tojás) külön zacskóba tedd, így nem fogják egymást beszennyezni.

3. Az alapanyagokat, élelmiszereket mindig megbízható helyről, üzletben, piacon szerezd be! Soha ne vásárolj ellenőrizetlen helyen, alkalmi árustól, még akkor sem, ha ezzel tetemes mennyiségű pénzt spórolnál, mert ez csak a látszat!

4. Vásárláskor mindig nézd meg a terméken található jelöléseket! (Ha nem látod az apró betűket, ne hagyd otthon a szemüvegedet!) A szabályos csomagoláson magyar nyelvű címke található, és feltüntetik rajta a termék nevét, gyártóját vagy forgalmazóját, a minőségmegőrzési vagy fogyaszthatósági időt, az összetételt és a tároláshoz javasolt körülményeket. Figyelj arra is, hogy nincsenek-e a címke adatai átjavítva, letakarva, ami némi gyanúra adhat okot.

5. A lejárt élelmiszert, sérült vagy szennyezett csomagolású terméket ne vásárold meg, és mielőtt fizetnél, inkább cseréltesd ki sértetlenre, elkerülendő a pénztárossal, vevőszolgálattal való további konfliktust is, ami az ünnepi rohanásban senkinek sem hiányzik. Ugyanígy hanyagold az olyan árut, amit gyaníthatóan az eredeti csomagolásából bontottak ki vagy hiányos a csomagolása, és nem fedi be az egész terméket. A szállítás közben az ilyen termék szennyeződhet, és ez szintén problémákat okozhat.

6. A zúzmarás vagy tömbbé fagyott mélyhűtött terméket se vedd meg, mert valószínűleg felengedett és visszafagyasztott termékről van szó.

7. Ne vásárolj olyan húst, amelynek állaga nem friss, szaga, színe eltér a szokásostól! Ellenőrizd az eladó által becsomagolva átnyújtott terméket is még a vásárlás helyszínén, ekkor még könnyebb reklamálnod. Darált húst csak megbízható helyről vásároljál, ennél sokkal jobb, ha a húst otthon darálod le. A család pedig a szelethússal is jóllakik, ha ezt a procedúrát inkább kihagynád.

8. Zöldség és gyümölcs esetén a frissességet egyszerű ránézéssel megállapíthatod. Ha sérült, ütődött, keress egy épet, ha penészes, akkor valószínűleg a többi is az, csak még nem látszik, ilyenkor másik pultról, ládából vagy árustól vásároljál inkább. Aszalt gyümölcsök esetén gyakori a molyosodás, penészedés, ennek szemmel látható jeleire is fokozottan figyeljél!

9. Nem minden csokinyúl készül valódi csokoládból. A tej-, illetve étbevonó-masszából készült termék és a valódi csokoládé minősége, valamint ára között is különbség van, így a minőségi terméket vedd inkább, a kevesebb néha több.

10. Jobb, ha megőrzöd a termékek számláját (vásárlási blokkját, nyugtáját), mert csak így van lehetőséged bármilyen későbbi reklamációra.

11. Ha olyan jellegű hiányosságot észlelsz, amely hatósági intézkedést igényel (például lejárt és átcímkézett árukba botlasz), jelezd az illetékes helyi élelmiszer-ellenőrző hatóságnak.

A folytatásban a tojással kapcsolatos higiéniai szempontokat vesszük figyelembe.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek