Műláb és démonűző könyv - a legbizarrabb vonaton hagyott tárgyak

Bár a híres Talált Tárgyak Osztálya már régóta nem létezik, a vonaton felejtett dolgok nem tűnnek el nyomtalanul. Legtöbbször iratok, esernyők vagy ruhadarabok kerülnek a két, erre hitelesített páncélszekrénybe, ám a széfekbe nézve egészen különös tárgyakat is találtunk.

A MÁV-START törődik az elhagyott cuccainkkal: ha valamit a vonaton felejtünk, és nem lopják el, akkor a megtaláló – utas, jegyvizsgáló vagy takarító – az Ügyfélszolgálati irodán adja le. Az elhagyott tárgyaknak nem ez a végső állomása, mert itt legfeljebb 1-2 napig parkolnak, utána egy páncélszekrénybe kerülnek.

Hivatalosan már régóta nincs olyan, hogy Talált Tárgyak Osztálya, csupán 2 páncélszekrény van a raktár végében. „Ha valaki keres valamit, a munkatársaim megkérdezik tőle, hogy pontosan melyik járaton utazott, majd utánanéznek, hogy az említett vonatról érkezett-e be valami. Az egyik legszerencsésebben megkerült tárgy egy laptop volt, amit egy becsületes megtaláló leadott. A gazdája hamarosan kereste nálunk és meg is kapta”- mesélte a cég egyik munkatársa. A témával két évvel ezelőtt foglalkozott utoljára egy tévés társaság, de azóta nem nagyon volt érdeklődő a média részéről – tudtuk meg. Ez talán azért is lehet, mert nem jellemző, hogy manapság hivatalosan Talált Tárgyak Osztályát üzemeltet valaki, legyen az intézmény vagy közlekedési társaság.

TB kártyától a menyasszonyi ruháig

Megtudtuk, hogy a legbizarabb elgazdátlanodott és leadott tárgyak között volt már menyasszonyi ruha, bírói talár és műláb is. A fantáziát megmozgató tárgyakat szemlélve ösztönösen elindul a mozi a fejünkben, ami a különös holmik izgalmas történetét vetíti elénk. „Megfigyeléseink szerint, amit leadnak, azt nem keresik, amit viszont keresnek, azt nem adják le" – mondta a raktár egyik munkatársa, aki nem mellesleg a páncélszekrények őrzője és a leletkönyv iktatója is. „Ha valami elveszett, azt általában azonnal keresik. Ilyen esetben a MÁVDIREKT számán, a 06 (40) 49 49 49-en lehet érdeklődni.” Általában 24 órán belül kiderül, hogy elvesztett dolgunkat viszontlátjuk-e még. A tapasztalat az, hogy amit nem vesznek át napokon belül, az a széfben is marad. Sokan lemondanak az elhagyott dolgokról, melyek között okmányok, TB-kártyák, bankkártyák, bizonyítványok, táskák, kulcsok és cipők a leggyakoribbak.

A páncél mélyére néztünk

Találtunk néhány bizsut, női szvettert, női cipőt fekete vászonzsákban, és egy szép, fekete női táska is keresi gazdáját a mai napig, oldalán öt csillaggal. „Minden tétel könyvelve van: ha valaki pontosan fel tudja sorolni, mi volt az elveszett táskában, már viheti is. 1-2 napig a Személyes  Ügyfélszolgálaton vannak a tárgyak, majd ha összegyűlt egy adott mennyiség, akkor ide kerülnek, a páncélba. Ha táskát kapunk, kinyitjuk, és jegyzőkönyvbe vesszük annak tartalmát, illetve, ha élelmiszer van benne, azt megsemmisítjük. Ha évekig nem jelentkezik érte senki, akkor a táska is megsemmisítésre kerül. De jó húsz évvel ezelőtt még elárverezték őket a Nyugatiban” - mesélte a páncélszekrény őre.

Egy hátborzongató lelet

Szarka Péter, ügyfélkapcsolati szakelőadó elmesélte, hogy a leadott tárgyak elég sokfélék, megfordult már náluk személyigazolványtól inzulinig minden. „Nem csak a tulajdonosok keresik a tárgyaikat, de mi is keressük a tulajdonosokat. Ha találunk legalább egy nevet, telefonszámot vagy címet az adott tételhez, amin el tudunk indulni, akkor minden lehetőséget megragadunk, hogy visszajuttassuk azt jogos tulajdonosnak. Ilyenkor használjuk a tudakozót, esetleg a népszerű közösségi portálokat, az Iwiwet vagy a Facebookot. A külföldi tulajdonosokat is kinyomozzuk, ilyenkor a nagykövetségeket hívjuk segítségül." Megtudtuk, hogy a legfrissebb, a napokban leadott tárgyak között van egy diákigazolvány és egy könyv a Keresztény démonológia kistükre címmel.

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek