#ÉLETEM

Műláb és démonűző könyv - a legbizarrabb vonaton hagyott tárgyak

2011. április 20., szerda 07:35

Bár a híres Talált Tárgyak Osztálya már régóta nem létezik, a vonaton felejtett dolgok nem tűnnek el nyomtalanul. Legtöbbször iratok, esernyők vagy ruhadarabok kerülnek a két, erre hitelesített páncélszekrénybe, ám a széfekbe nézve egészen különös tárgyakat is találtunk.

A MÁV-START törődik az elhagyott cuccainkkal: ha valamit a vonaton felejtünk, és nem lopják el, akkor a megtaláló – utas, jegyvizsgáló vagy takarító – az Ügyfélszolgálati irodán adja le. Az elhagyott tárgyaknak nem ez a végső állomása, mert itt legfeljebb 1-2 napig parkolnak, utána egy páncélszekrénybe kerülnek.

Hivatalosan már régóta nincs olyan, hogy Talált Tárgyak Osztálya, csupán 2 páncélszekrény van a raktár végében. „Ha valaki keres valamit, a munkatársaim megkérdezik tőle, hogy pontosan melyik járaton utazott, majd utánanéznek, hogy az említett vonatról érkezett-e be valami. Az egyik legszerencsésebben megkerült tárgy egy laptop volt, amit egy becsületes megtaláló leadott. A gazdája hamarosan kereste nálunk és meg is kapta”- mesélte a cég egyik munkatársa. A témával két évvel ezelőtt foglalkozott utoljára egy tévés társaság, de azóta nem nagyon volt érdeklődő a média részéről – tudtuk meg. Ez talán azért is lehet, mert nem jellemző, hogy manapság hivatalosan Talált Tárgyak Osztályát üzemeltet valaki, legyen az intézmény vagy közlekedési társaság.

TB kártyától a menyasszonyi ruháig

Megtudtuk, hogy a legbizarabb elgazdátlanodott és leadott tárgyak között volt már menyasszonyi ruha, bírói talár és műláb is. A fantáziát megmozgató tárgyakat szemlélve ösztönösen elindul a mozi a fejünkben, ami a különös holmik izgalmas történetét vetíti elénk. „Megfigyeléseink szerint, amit leadnak, azt nem keresik, amit viszont keresnek, azt nem adják le" – mondta a raktár egyik munkatársa, aki nem mellesleg a páncélszekrények őrzője és a leletkönyv iktatója is. „Ha valami elveszett, azt általában azonnal keresik. Ilyen esetben a MÁVDIREKT számán, a 06 (40) 49 49 49-en lehet érdeklődni.” Általában 24 órán belül kiderül, hogy elvesztett dolgunkat viszontlátjuk-e még. A tapasztalat az, hogy amit nem vesznek át napokon belül, az a széfben is marad. Sokan lemondanak az elhagyott dolgokról, melyek között okmányok, TB-kártyák, bankkártyák, bizonyítványok, táskák, kulcsok és cipők a leggyakoribbak.

A páncél mélyére néztünk

Találtunk néhány bizsut, női szvettert, női cipőt fekete vászonzsákban, és egy szép, fekete női táska is keresi gazdáját a mai napig, oldalán öt csillaggal. „Minden tétel könyvelve van: ha valaki pontosan fel tudja sorolni, mi volt az elveszett táskában, már viheti is. 1-2 napig a Személyes  Ügyfélszolgálaton vannak a tárgyak, majd ha összegyűlt egy adott mennyiség, akkor ide kerülnek, a páncélba. Ha táskát kapunk, kinyitjuk, és jegyzőkönyvbe vesszük annak tartalmát, illetve, ha élelmiszer van benne, azt megsemmisítjük. Ha évekig nem jelentkezik érte senki, akkor a táska is megsemmisítésre kerül. De jó húsz évvel ezelőtt még elárverezték őket a Nyugatiban” - mesélte a páncélszekrény őre.

Egy hátborzongató lelet

Szarka Péter, ügyfélkapcsolati szakelőadó elmesélte, hogy a leadott tárgyak elég sokfélék, megfordult már náluk személyigazolványtól inzulinig minden. „Nem csak a tulajdonosok keresik a tárgyaikat, de mi is keressük a tulajdonosokat. Ha találunk legalább egy nevet, telefonszámot vagy címet az adott tételhez, amin el tudunk indulni, akkor minden lehetőséget megragadunk, hogy visszajuttassuk azt jogos tulajdonosnak. Ilyenkor használjuk a tudakozót, esetleg a népszerű közösségi portálokat, az Iwiwet vagy a Facebookot. A külföldi tulajdonosokat is kinyomozzuk, ilyenkor a nagykövetségeket hívjuk segítségül." Megtudtuk, hogy a legfrissebb, a napokban leadott tárgyak között van egy diákigazolvány és egy könyv a Keresztény démonológia kistükre címmel.

Fotó: Kováts Dániel

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.20 10:00:52Bogyi

  Fél éve fennfelejtettem az ernyőm a vonaton. Még aznap érdeklődtem a nyugatiban találtak-e esetleg... Elhajtottak.
  Páncélszekrény? Hahaha!

 • 2011.04.20 10:44:08notinlist

  @Bogyi: Amit nem adnak le azt nem tudják neked visszaadni. De bizonyára neked van igazad és a páncélszekrény nem is létezik. Hahaha!

 • 2011.04.20 11:13:21VUVUZELLANÉNI

  Fiatal csinos holgy ismerosunk a tegnapi reggeli nyiregyhazi ICn elvesztette a szuzesseget. Hol lehet erdeklodni?

 • 2011.04.20 11:29:59HostageChicken

  Kábé 7-8 éve egy kabinban ültünk egy fazonnal,jókat dumáltunk,aztán ő ment tovább Szegedre,mi pedig Budapestre.Fennt felejtette a távcsövét.Mivel tudtunk személyleírást adni,és tudtuk az úticélját is,megkértük ( a Nyugatiban) a MÁV munkatársakat,hogy eresszenek már egy telefont a szegedi állomásra...Nem keresi senki. Akkor mit tehetünk? Adják le nekünk,és ha keresi az illető,akkor odaadjuk. ..és ha nem jön érte senki? Akkor elárverezzük egymást közt.
  Szóval így lett távcsövünk :D

 • 2011.04.20 11:37:28Minniemouse

  Én vagyok a szerencsésen megtalált laptop tulajdonosa, pozitívan csalódtam, hogy még vannak becsületes emberek az országban. Hálásan köszönöm az illetőnek!

 • 2011.04.20 12:27:27Yooha

  "ha élelmiszer van benne, azt megsemmisítjük"
  Böff!

 • 2011.04.20 12:37:45agresszívnemnyugodt

  Böff :D

  miez a fasság a démonűző könyvről??? :D az egy sima gagyi könyv

 • 2011.04.20 13:45:51HgGina

  Melyik a legbizarrabb vonat?

  Vagy "...legbizarrabb, vonaton hagyott...", vagy "...a vonaton hagyott legbizarrabb...".

  Mert ez a cím így netto fság. Brutto is az.

 • 2011.04.20 16:28:3050peregy4

  Minniemouse:Fogadjunk hogy Acer volt...Egy Lenovo-t pl.nem adnak le.

 • 2011.04.20 18:13:54kyanzes

  "Jó napot kívánok! Szeretném leadni ezt az Alienware notit és a mellette talált csecsemő nagyságú aranykeresztet. Hogy teccik mondani? Hogy nem is kell semmit kitölteni? Számom se kell? Jaj de jó, hogy nincs adminisztráció. Köszönöm, további kellemes napot!"

 • 2011.04.20 19:10:50evolúciós főútvonal

  VUVUZELLANÉNI: nálam, de nem adom vissza :)

 • 2011.04.20 19:17:07Baranyai405

  Nekem egy Cseh-szlovák kb. 3, hidegben inkább 4 kupicás hálózsákom van. Én buszon nem tudtam soha sem elhagyni, mindig utánam jött, hol a sofőr tartotta fenn a buszon, kétszer is, hol pedig az utasok hozták közvetlenül utánnam. Szóval így még mindig megvan, már nem merem elhagyni.

 • 2011.04.20 19:53:38Didour

  Én csak pozitívat tudok idáig mondani. Vagy 6 éve fent hagytam a notebookot minden szerszámmal stbvel együtt a csomagtartón. Legnagyobb meglepetésemre reggel ott várt a déliben... Vannak még becsületes emberek :)

 • 2011.04.20 19:55:44Brannagh

  Baranyai: a nagymamám (aki szintén baranyai :) kapott egyszer egy piros kendőt a nagypapámtól, és roppantul utálta. Próbálta mindenfelé elhagyni, főleg vonaton (mert vasutas volt) de neki is mindig utánavitték. Végül már azért tartotta meg, mert viccesnek tartotta, hogy mindig visszatalál.

 • 2011.04.20 20:09:11Dour (the sociopathic)

  Nem is tudom, hogy mit hagytam a vonaton.
  Mit mondasz?
  Ja, tényleg...
  A Cavintont.

 • 2011.04.20 20:58:54Dr.perrycox

  .

 • 2011.04.20 22:47:39ColT

  Cimbik egyszer vonaton találtak egy levelet, valami iszonyat sötét ember írhatta a nőjének... Volt egy bizonyos nyelvezete :D


  Albérlőm a pénztárcáját hagyta egy vonaton; fél nap múlva nem volt meg... Aki ellopta, biztos örült a 400Ft-nak, ami benne volt, hogy rohadjon meg-

 • 2011.04.21 05:55:14lobellone

  HgGina

  Ott a pont! A Díványnál viszont sajnos nincs

  se szerkesztő,
  se valaki, akinek ez feltűnne,
  se helyesírási követelmény.

 • 2011.04.21 17:13:10epeficam

  Nincs ott a pont.
  Pl: "a legszebb női divatkiegészítők", "a legdrágább férfi karórák", "a legnagyobb szádba való lófaszok"

 • 2011.04.21 17:15:38epeficam

  Ja és: ekézni csak okosan, szépen.

 • 2011.04.21 19:08:01sbuci2

  epeficam-nak igaza van! :) Lehet szidni, de csak okosan ;)

 • 2011.04.21 21:52:35Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  ColT
  tőlem szintén pénztárcát loptak, itt Angliában.
  az uszodából (nem záródott be a szekrényke, ahova beraktam.)

  a pénztárcát kemény egyetlen fontért vettem, volt benne pár penny, plusz az uszodai tagsági kártyám, ami névre szól és fényképes...sok értelme volt ellopni.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta