Ahová férfi nem teheti be a lábát: szállodák csak nőknek

Az idegenforgalmi ipar egyre speciálisabb igények kielégítésével igyekszik növelni profitját. Így már léteznek egyes szállodákban szeparált női részlegek, illetve kizárólag hölgy alkalmazottakkal dolgozó női hotelek. A kapcsolt szolgáltatások pedig több-kevesebb sikerrel megpróbálják letapogatni, hogy mire is van szüksége egy utazó nőnek.

Még nem sok van belőlük, de azért mégis találni olyan szállodákat, ahol egy egész emeletet női vendégeknek alakítanak ki, sőt olyan is, ahol egyáltalán nem szállhat meg férfi. Sok nő utazik egyedül, és már csak emiatt sem érzi magát biztonságban. Valós igény van arra, hogy szeparálva legyenek, vagyis nemcsak szobájukba, de az egész női szakaszba csak kulcskártyával lehessen belépni - írja az MSNBC.

Kényelmes papucs, hajvasaló és puszikamera

Ilyen például az atlantai Ellis Hotel, ahol azon túl, hogy lehetősége van arra az ott megszálló hölgyeknek, hogy férfivel egyáltalán ne találkozzanak, kényelmes papucsot, hajvasalót vagy éppen göndörítésre alkalmas hajsütővasat is kapnak - írja a szálloda honlapja. Arra is van gondja a hotel vezetésének, hogy a megszálló hölgyeket emlékeztessék, hogy kívánjon jó éjszakát a családtagjainak, habár kicsit fura módon, egy nálunk teljesen ismeretlen eszköz alkalmazásával. Amerikai baseball-stadionokban van külön arra a célra beüzemelt kamera, hogy a közönség sorait pásztázva megtalálja a szerelmespárokat, az egymás mellett ülő férjeket és feleségeket. Az eredményjelző táblára kivetíti képüket, miután rájuk közelít, a stadion közönsége arra bíztatja őket, leheljenek puszit egymás szájára. Az nem derül ki, hogy ezt a remek találmányt hogyan lehet egy szálloda női emeletén is alkalmazni, de hát nem mindenhol eresztett mély gyökereket a baseball, focimeccseken meg nincs csókkijelző.

Valahol más attrakciókkal kényeztetik az odalátogatókat: a New York-i Manhattanben található Premiumban például jógamatrac jár a szállóvendégeknek, a berlini Artemisia Hotel meg amiatt különleges, hogy egy olyan galériát üzemeltet, ahol csak női művészek munkái láthatóak.

Megszállnál női szállodában?

Férfimentes szállodák

A 28 szobás zürichi Lady's First Design Hotelnek mind a tulajdonosa, mind személyzete csak nőkből áll, sőt, tizenkét részmunkaidős állást tartanak fenn a környékbeli munkanélküli nők számára, ha éppen van ilyenre szükség.

Főleg gazdag üzletasszonyok szállnak meg a Luthan Hotel & Spa luxusfokozatú rijádi szállodában az országban szokásos merev nemi szerepekhez képest egész kényelmes viszonyok között. Mivel ott is csak női alkalmazottak dolgoznak, a vendégek ahogy megérkeznek, nyugodtan levethetik a fátylukat.

A szándék jó, de...

Néhány szállodában - mint például a szingapúri Naumi Hotelban - úgy gondolják, attól lesz csajos az emelet, ha rózsaszín árnyalatú virágos tapétával borítják a szobák falait és kávészürcsölés mellé kellő mennyiségű női magazint készítenek be.

Habár a törekvés előremutató, mármint, hogy a szállodák megpróbálják követni a nők igényeit, de ilyenkor azért előkerülnek a jó öreg sztereotípiák is. Természetesen sok hölgy olvas női magazinokat és szereti magát fürdőkkel kényeztetni, de azt feltételezni, hogy minden nő ettől érzi jobban magát, lealacsonyító.

Férfiszakaszt is!

Természetesen a jelenség a méltányosság kérdését is felveti. Férfiaknak nem lehet igényük hasonló elkülönülésre? Egyáltalán: biztos, hogy a nőknek van szükségük arra, hogy elparentálják magukat egy külön emeletre?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek