Tavaszi nagytakarítás a Facebookon, Twitteren, Tumblren

A tavaszi nagytakarítást nemcsak a lakásban, de az interneten is érdemes elvégezni, különös tekintettel a közösségi média profilunkra. Kis ráfordítással rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat – és a hülyéket is kizárhatjuk az életünkből, szinte teljesen. A thenextweb nyomán összeszedtük a facebookon és a twitteren különösen hasznos profilmenedzselési vezérelveket, és hozzácsaptuk a tumblrt is.

Facebook

A barátok rendbetétele: Facebookon ugye mindenki barátja mindenkinek. Bár a különböző csoportok valamint az azoknak adható jogosultságok miatt szépen lehet differenciálni, hogy ki az igazi bari, és ki az, akit csak azért kattintottunk vissza, mert konfliktuskerülő gyáva kukacok vagyunk, azért néha nem árt fölvetni a kérdést, hogy mit profitálunk abból, ha háromezer ismerősünk van. (Utoljára a wiwen volt egyébként státusszimbólum, ha valakinek nagyon sok ismerőse volt, az ezer fölöttiek még külön topikot is nyittattak maguk számára, elképesztő muri volt).

A szelektálás persze nehéz, a cikk írója a következő elv mentén dolgozik: minden nap megnézi a szülinapos dobozt, és akinek a neve nem mond semmit, azt azonnal elhagyja. Ugyanez áll a különböző feedekre: valaki kicseréli a profilképét, szakított vagy megházasodott, és nekünk a név alapján fogalmunk sincsen, hogy kicsoda – akkor egyszerűen vegyük ki az ismerőseink közül.

A hide gomb a legjobb barát: nem lehet eleget hangsúlyozni: a 'bookon két gombnyomással (hide és annak megerősítése) bárkit el lehet tüntetni az oldalunkról, és soha többé nem fogjuk látni a hülyeségeit. A hide gombnál nincs hatékonyabb eszköz arra, hogy tisztán tartsuk az üzenőfalunkat, és mégsem olyan drámai, mint valakit blokkolni vagy kivenni a barik közül. Használjuk a hide-ot úgy, mintha muszáj lenne - mert az is.

Csonkoljuk az oldalt: Ezzel a szkripttel kényelmesen el tudjuk távolítani a facebook egész jobb oldali sávját, ahová a hülye ajánlgatások, hirdetések, kit ismerhetek, kit kellene ismernem feedek jönnek.

Szedjük le magunkat a fotókról (és utána tegyük magunkat nem tagelhetővé): Tényleg elég laza volt a szombati buli, amikor fejen állva adtad vissza a gyomrod tartalmát, miközben kilógott a fél melled, és az is tök jogos, hogy büszke vagy a teljesítményre. De aztán nem ér sírni, ha a laza barátkozási policynek és a még lazábban kezelt privacy beállításoknak köszönhetően a tanárok is rajtad röhögne majd, vagy ha a HR-es mégsem hív vissza az állással kapcsolatban, noha azt mondta, hogy igen. Úgyhogy érdemes egy órát rászánni, megkeresni az összes képet, amin betageltek a barátaid. Mindegyikről szedd le az azonosítót, és ha ezzel megvagy, állítsd be a profilodon, hogy ezt ne tudják többé megcsinálni veled.

Twitter

Unfollow, unfollow, unfollow: furcsán veszi ki magát egy olyan szolgáltatás esetében a nagytakarításról beszélni, ami eleve arra készült, hogy a sok szemetet, érdektelen kis semmiséget az ember kitolja a webre, illetve más hasonló szemeteit olvasgassa, de attól még néhanapján nem árt kicsit rendet vágni. A manageflitter kiváló segítség lehet annak összeszedésére, hogy a követettjeink közül ki mikor, mennyit tweetel, mennyi az inaktív követő, kik követnek vissza, kikkel szoktál kommunikálni. Ennek alapján jóval könnyebb lesz nekiállni a takarításnak (nb.: az inaktív accountok unfizásának, akárcsak a tumblren, itt is puszta hangulatjavító hatása van, egyszerű látszatintézkedés.

Attól nem lesz nekünk kevesebb szemét a falunkon, hogy kigyomláljuk azokat, akik egyébként sem termelnek semmit. De kétségtelenül jó érzés kivágni száz arcot a kukába.)

Tumblr

David Karp infernális találmányát is érdemes idevenni, persze csak addig, amíg össze nem omlik az egész végre a sok üzemhibától, és a tumbliszörnyek nem pusztulnak ki. Lássuk, mit tehetünk józan eszünk megóvása érdekében a tumblren, ha már voltunk olyan lúzerek, hogy mindenkit bekövettünk, és ennek megfelelően napi nyolc óra lenne visszaolvasni a kontentot. Az életminőség javításának két módja van.

Az áthidaló megoldás

Rövid távon ez is enyhülést hozhat a szcéna zsenijei által ránk hozott agyérgörcsre. Egyrészt ki kell pucolni a követettek listáját. Ez első pillantásra nem látszik valami bonyolult dolognak, hiszen az unfollow gomb megnyomása nem olyan nehéz, ám a magyar tumbli régi wiwes időket idéző szociális szerkezete, és a kelleténél nagyobb számban jelen levő nárcisztikus hipsztertömeg bekavarhat a projektbe. Hiszti biztosan lesz, balhé, de oda se neki: az unfi még mindig sokkal kevésbé kínos megoldás, mint naphosszat azon rinyálni nyilvánosan, hogy jaj, jaj, már megint mindenki csöcsöt, kiscicákat, nutellát és magyarra lefordított ezer éves mémeket posztol.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a blokk a különösen fogyatékosokra. Ezzel ők sem látják a mi posztjainkat, és mi sem látjuk, ha valamelyik posztunkhoz hozzászólnak, reblogolnak vagy lájkolnak. Mivel a másnál megjelenő reblogokból még így sem tudjuk kigyomlálni őket, legvégül ott a tumbli grálja, a tumblr savior szkript (zsírmajmos és krómos) amivel kulcsszavak alapján egész otthonszülős- fiú-lány barátság - pisilés és kézmosás threadeket ki tudunk ganézni (tehát a magyar nyelven folyó eszmecserék nagyjából 95 százalékát). Ha mindez megvan, úgy-ahogy bombabiztossá tettük a dashboardunkat az emberi fogyatékosság egy kevéssé szórakoztató szeletétől.

Oszd meg másokkal is!
Mustra