#ÉLETEM

Tavaszi nagytakarítás a Facebookon, Twitteren, Tumblren

2011. április 9., szombat 14:07

A tavaszi nagytakarítást nemcsak a lakásban, de az interneten is érdemes elvégezni, különös tekintettel a közösségi média profilunkra. Kis ráfordítással rengeteg bosszúságtól kíméljük meg magunkat – és a hülyéket is kizárhatjuk az életünkből, szinte teljesen. A thenextweb nyomán összeszedtük a facebookon és a twitteren különösen hasznos profilmenedzselési vezérelveket, és hozzácsaptuk a tumblrt is.

Facebook

A barátok rendbetétele: Facebookon ugye mindenki barátja mindenkinek. Bár a különböző csoportok valamint az azoknak adható jogosultságok miatt szépen lehet differenciálni, hogy ki az igazi bari, és ki az, akit csak azért kattintottunk vissza, mert konfliktuskerülő gyáva kukacok vagyunk, azért néha nem árt fölvetni a kérdést, hogy mit profitálunk abból, ha háromezer ismerősünk van. (Utoljára a wiwen volt egyébként státusszimbólum, ha valakinek nagyon sok ismerőse volt, az ezer fölöttiek még külön topikot is nyittattak maguk számára, elképesztő muri volt).

A szelektálás persze nehéz, a cikk írója a következő elv mentén dolgozik: minden nap megnézi a szülinapos dobozt, és akinek a neve nem mond semmit, azt azonnal elhagyja. Ugyanez áll a különböző feedekre: valaki kicseréli a profilképét, szakított vagy megházasodott, és nekünk a név alapján fogalmunk sincsen, hogy kicsoda – akkor egyszerűen vegyük ki az ismerőseink közül.

A hide gomb a legjobb barát: nem lehet eleget hangsúlyozni: a 'bookon két gombnyomással (hide és annak megerősítése) bárkit el lehet tüntetni az oldalunkról, és soha többé nem fogjuk látni a hülyeségeit. A hide gombnál nincs hatékonyabb eszköz arra, hogy tisztán tartsuk az üzenőfalunkat, és mégsem olyan drámai, mint valakit blokkolni vagy kivenni a barik közül. Használjuk a hide-ot úgy, mintha muszáj lenne - mert az is.

Csonkoljuk az oldalt: Ezzel a szkripttel kényelmesen el tudjuk távolítani a facebook egész jobb oldali sávját, ahová a hülye ajánlgatások, hirdetések, kit ismerhetek, kit kellene ismernem feedek jönnek.

Szedjük le magunkat a fotókról (és utána tegyük magunkat nem tagelhetővé): Tényleg elég laza volt a szombati buli, amikor fejen állva adtad vissza a gyomrod tartalmát, miközben kilógott a fél melled, és az is tök jogos, hogy büszke vagy a teljesítményre. De aztán nem ér sírni, ha a laza barátkozási policynek és a még lazábban kezelt privacy beállításoknak köszönhetően a tanárok is rajtad röhögne majd, vagy ha a HR-es mégsem hív vissza az állással kapcsolatban, noha azt mondta, hogy igen. Úgyhogy érdemes egy órát rászánni, megkeresni az összes képet, amin betageltek a barátaid. Mindegyikről szedd le az azonosítót, és ha ezzel megvagy, állítsd be a profilodon, hogy ezt ne tudják többé megcsinálni veled.

Twitter

Unfollow, unfollow, unfollow: furcsán veszi ki magát egy olyan szolgáltatás esetében a nagytakarításról beszélni, ami eleve arra készült, hogy a sok szemetet, érdektelen kis semmiséget az ember kitolja a webre, illetve más hasonló szemeteit olvasgassa, de attól még néhanapján nem árt kicsit rendet vágni. A manageflitter kiváló segítség lehet annak összeszedésére, hogy a követettjeink közül ki mikor, mennyit tweetel, mennyi az inaktív követő, kik követnek vissza, kikkel szoktál kommunikálni. Ennek alapján jóval könnyebb lesz nekiállni a takarításnak (nb.: az inaktív accountok unfizásának, akárcsak a tumblren, itt is puszta hangulatjavító hatása van, egyszerű látszatintézkedés.

Attól nem lesz nekünk kevesebb szemét a falunkon, hogy kigyomláljuk azokat, akik egyébként sem termelnek semmit. De kétségtelenül jó érzés kivágni száz arcot a kukába.)

Tumblr

David Karp infernális találmányát is érdemes idevenni, persze csak addig, amíg össze nem omlik az egész végre a sok üzemhibától, és a tumbliszörnyek nem pusztulnak ki. Lássuk, mit tehetünk józan eszünk megóvása érdekében a tumblren, ha már voltunk olyan lúzerek, hogy mindenkit bekövettünk, és ennek megfelelően napi nyolc óra lenne visszaolvasni a kontentot. Az életminőség javításának két módja van.

Az áthidaló megoldás

Rövid távon ez is enyhülést hozhat a szcéna zsenijei által ránk hozott agyérgörcsre. Egyrészt ki kell pucolni a követettek listáját. Ez első pillantásra nem látszik valami bonyolult dolognak, hiszen az unfollow gomb megnyomása nem olyan nehéz, ám a magyar tumbli régi wiwes időket idéző szociális szerkezete, és a kelleténél nagyobb számban jelen levő nárcisztikus hipsztertömeg bekavarhat a projektbe. Hiszti biztosan lesz, balhé, de oda se neki: az unfi még mindig sokkal kevésbé kínos megoldás, mint naphosszat azon rinyálni nyilvánosan, hogy jaj, jaj, már megint mindenki csöcsöt, kiscicákat, nutellát és magyarra lefordított ezer éves mémeket posztol.

Ha ezzel megvagyunk, jöhet a blokk a különösen fogyatékosokra. Ezzel ők sem látják a mi posztjainkat, és mi sem látjuk, ha valamelyik posztunkhoz hozzászólnak, reblogolnak vagy lájkolnak. Mivel a másnál megjelenő reblogokból még így sem tudjuk kigyomlálni őket, legvégül ott a tumbli grálja, a tumblr savior szkript (zsírmajmos és krómos) amivel kulcsszavak alapján egész otthonszülős- fiú-lány barátság - pisilés és kézmosás threadeket ki tudunk ganézni (tehát a magyar nyelven folyó eszmecserék nagyjából 95 százalékát). Ha mindez megvan, úgy-ahogy bombabiztossá tettük a dashboardunkat az emberi fogyatékosság egy kevéssé szórakoztató szeletétől.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.04.09 14:58:54SomyTomy

  MÉg jó, hogy nem Tumblr-özök (apropó, sose bírtam rájönni, hogy is kéne kiejtenem azt, hogy tumblr)

 • 2011.04.09 16:35:38Jester

  Mi az a tumblr?

 • 2011.04.09 16:50:06samli

  [link]
  2!!!!!!!

 • 2011.04.09 17:25:13max val birca man

  Az iwiw-en kívül szinte minden rendszerben szerepelek. A FB-on mindenkit elfogadok batátnak, aki bejelöl, akkor is, ha nem ismerem. S én is bejelölök mindenkit, ahol már legalább egyszer láttam és tudom a nevét, akkor is, ha még sosem beszéltem vele.

 • 2011.04.09 17:34:05Bambano

  A legegyszerűbb takarítás az lenne, ha végre mindenki elővenné a józan eszét, rádöbbenne, hogy mekkora probléma a facebook, ergo mekkora ökörség regisztrálni rá és egyben törölné az egészet a francba.

  Tehát előre, hagyd ott a facebookot és nem lesz problémád.

 • 2011.04.09 17:37:50áldorivendel

  Jesszus.
  Érzem, hogy jó tippeket ad a cikk.
  De.
  Invalidusnak érzem magam ezen lehetőségek között.
  (58. évemben vagyok.)
  A hide-ot viszont ünneplem. (Használom.)
  (Én is olyan vagyok, ha valaki bejelöl visszaigazolom. Nem akkora kegy, és hadd örüljön. Én mindenesetre csak aki ismerős azt. Sőt. Azt se mind. Idegesítő hülyéket mellőzöm.)
  Pá!

 • 2011.04.09 17:59:20max val birca man

  Bambano

  Ezen az alapon a könyvnyomtatás is "probléma".

  A FB hasznos dolog, s az emberek többsége úgy használja, ahogy kell. Az, hogy van 10 % elmebeteg, az pedig minden másnál is előfordul-

 • 2011.04.09 17:59:55titantoma

  Hogy lehet taggelhetetlenné tennem magam fészbúkon?

 • 2011.04.09 18:01:46max val birca man

  titantoma

  A settingsben van egy beállítás a fényképeknél. Most munkahelyen vagyok, s le van tiltva, nem tudok pontosabbat mondani.

 • 2011.04.09 18:14:51Bambano

  max val birca man: ja, az fb hasznos dolog, minden rosszakaródnak.
  térj észhez, töröld magad a facebookról.

 • 2011.04.09 18:35:38max val birca man

  Bambano

  Azt tedd csak közzé, amit akarsz, s nem lesz gondod. A FB igencsak hasznos, mert régi és távoli ismerősökkel segít fenntartani a kapcsolatot.

 • 2011.04.09 19:13:44Bambano

  max val birca man: érdekelne, hogy vajon tudod-e, hogy a facebook akkor is követi a webes tevékenységed jelentős részét, ha nem vagy bejelentkezve, sőt, ha nem is regisztráltál?

  Engem például kifejezetten irritál, hogy az fb rólam is gyűjt adatokat, pedig én nem akarom, és ezt nem tudom elkerülni. Az meg egy tetű dolog, hogy folyamatosan spammelnek, pedig nincs közöm hozzájuk. És ha felhívom egy-két ismerősöm figyelmét arra, hogy amit az fb-n művelnek, az törvénytelen, és bíróságra lehet őket citálni miatta, akkor van, amelyik nem érti, van, amelyik agresszív lesz tőle. Pedig csak simán tanulatlan idióták.

  Ha az enyém lenne a "labda", már régen ráküldtem volna a szerverfarmukra az usa légierejét, főleg a jó öreg Buffokat.

 • 2011.04.09 19:30:06max val birca man

  Bambano

  "a facebook akkor is követi a webes tevékenységed jelentős részé"

  Nem követi.

  "És ha felhívom egy-két ismerősöm figyelmét arra, hogy amit az fb-n művelnek, az törvénytelen, és bíróságra lehet őket citálni miatta"

  Nem csinálnak semmi törvényelleneset.

 • 2011.04.09 19:35:28Bambano

  max val birca man: nem akarok óvodás szintre süllyedni, úgyhogy maradjunk annyiban, hogy követi. a lájk gombokon keresztül képes követni, hogy merre jártál. sajnos ma már gyakorlatilag mindenhol van lájk gomb.

  De, ha az engedélyem nélkül megadják az email címem a facebooknak, az az adatvédelmi törvény szerint nem legális.

  Ezért pörög annyira jól az fb, mert ennyire tájékozatlanok a felhasználói, mint pl. te.

 • 2011.04.09 19:41:57max val birca man

  Bambano

  Ha megnyomod a lájkoló gombot valahol, akkor nyilván tudja a FB, hogy ott voltál. Dehát ez közismert. Ne nyomd meg a lájkoló gombot, vagy jelentkezz ki a FB-ről, miután már nem használod.

  Senki sem ad meg semmit senkinek.

  Teljesen legális tehát.

  A FB nagyon hasznos, igény van rá, ez a lényeg. S nem kötelező használni.

 • 2011.04.09 21:06:24Bambano

  max val birca man: olvasás terén kihívásokkal küzdő fórumtársunk kedvéért mégegyszer: NEM KELL bejelentkezned ahhoz, hogy kövessenek. még regisztrálnod sem kell. Nem kell lájkoló gombot sem nyomogatnod, a link megjelenítése elég a követéshez.

  Ja, igény van rá, főleg a csúnya bácsik részéről.

  Azt meg nem tudod eldönteni, hogy kötelező-e használni vagy sem: ha azon oldalak, melyeket szeretsz olvasni, szerkesztője fb mániás lett, mint manapság szinte minden oldal, akkor vagy nem olvasod a lapot, vagy fb használó leszel, ha akarod, ha nem. Pl. a díványon is van facebook ikon, ez már elég ahhoz, hogy kövessenek. Akár bejelentkeztél, akár nem. Akár regisztráltál, akár nem.

  Senki sem ad meg semmit senkinek??? azt tudtad, hogyha valamelyik műveletlen haverod engedélyezi a facebooknak, hogy belemásszon a postafiókjába, akkor az fb ellopja és tárolja az összes ott talált email címet is? Vagyis *téged* is regisztrál a paraszt úgy, hogy te esetleg nem is akartad!

  Mondom, boldog tudatlanságban leledzetek, ideje lenne felébredni.

 • 2011.04.09 21:08:35Bambano

  max val birca man: ez kimaradt: az fb legális? az fbhez képest a III/III meg az ávó emberjogi aktivisták voltak...

 • 2011.04.09 22:16:12foreigner

  "Azt meg nem tudod eldönteni, hogy kötelező-e használni vagy sem: ha azon oldalak, melyeket szeretsz olvasni, szerkesztője fb mániás lett, mint manapság szinte minden oldal, akkor vagy nem olvasod a lapot, vagy fb használó leszel, ha akarod, ha nem. Pl. a díványon is van facebook ikon, ez már elég ahhoz, hogy kövessenek. Akár bejelentkeztél, akár nem. Akár regisztráltál, akár nem."
  Ezt ugye Te sem hiszed el? Mégis honnan tudná az e-mailcímed az oldal, amit nézegetsz?

 • 2011.04.10 05:20:48ColT

  @Bambano : És ha gyűjtenek rólam adatokat? Ki nem gyűjt? Google? MS? Tesco? Magyar Állam? APEH?
  Ki nem szarja le, mit gyűjtenek? Ha nekik az jó... Spameket amúgy is kapok... Magánéletem sajnos nem olyan izgalmas, hogy bárkinek jó legyen... Vásárolni tudatosan vásárolok, reklámok hidegen hagynak...

  Gyűjtsék csak...

 • 2011.04.10 05:22:25ColT

  MOndjuk az is igaz, hogy nem kell minden szart kipakolni a FB-ra, ill. mindenkit betaggelni mindenhol... De ez inkább a FB-n múlik, és pl. a taggelés kikapcsolható.

 • 2011.04.10 15:21:19Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  ColT
  hát ez az. hűha, megtudták, hogy megnéztem egy youtube videót. micsoda probléma. mi bajom lesz nekem belőle??

 • 2011.04.10 15:56:34gascan

  max val birca man: "Nem követi."

  Szerintem meg olvasgass egy kicsit:
  [link]

  Ezen is gondolkodj el:
  [link]

  ...és egy ilyen cégre bízod az adataidat. Ügyes vagy.

 • 2011.04.10 16:02:06gascan

  ColT: "Ki nem gyűjt? Google? MS? Tesco? Magyar Állam? APEH?"

  Apró, ámde lényeges különbség, hogy ahhoz nem fér hozzá az egész világ, a személyzetiseket is ideértve.

 • 2011.04.10 19:12:24Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  gascan
  ja, ha belinkelsz két cikket, ami szerint követnek, akkor az úgy is van, nyilván.
  ha írok egy cikket, hogy nem úgy van, akkor meg nem úgy lesz?

  nem kell megosztani, amit nem akarsz. like-olni se kell. de nem értem, mi vele a gond, hogy mondjuk megnéztem egy videóklipet a youtubeon,és tetszett. na és? ebből mégis milyen következtetésre tudnak jutni, mondjuk a személyzetisek?

 • 2011.04.10 20:48:23Bambano

  foreigner: mondtam én olyat, hogy tudja? nem mondtam. azt mondtam, hogy követnek.

  ColT: guglit nem vagy köteles használni, tecsót sem, apeh törvényi felhatalmazás alapján, érvényes jogszabályi adatvédelem mellett gyűjt. ms-t meg már elítélte a bíróság az adatgyűjtési gyakorlatáért, úgyhogy nem jó példa.

  nagyon nagy különbség van aközött, hogy az apeh összeszed rólad mindent, mert azt általad választott országgyűlési képviselők által hozott jogszabályok alapján teszi. Másrészt az apeh azért gyűjt rólad adatot, mert meghatározott célokra pénzt szed be. Ez rohadtul nem ugyanaz, minthogy jön egy tejfelesszájú nyikhaj és azt mondja, hogy ellopom az összes adatodat, mert az milyen cool nekem és mennyi pénzt bírok belőle beharácsolni. Nem tudod, mit gyűjt, nem tudod, kinek adja tovább, semmit nem tudsz róla, perelni meg hiába pereled, nem foglalkozik veled.

  Animacs (a Tyne folyó déli partja): pl. személyzetis megnézi, hány partioldalon van rólad szétütve kép. Meg ezekből hányat raktál fel a saját profilodba. Szélsőséges példa: terroristák azért engedtek el újságírót, mert kiderült, hogy nem ellenük beszélt. Mindenki használja a netet, minden olyanra, amiről te nem is álmodsz.

  Mondjuk megnézed Fletó portálján a dolgokat. Utána majd nem vesz fel a fideszes iskolaigazgató az iskolájába tanárnak. Vagy mondtál pár szakmai tévedést és ezért nem kapsz állást.

  Pl. egyszer megnéztem egy szoftver weblapját, azóta akárhányszor jutúbot nézek, mindig annak a cégnek a tetves hirdetését tolja bele az arcomba. ÁVH, az kispályás ezekhez képest.

  Ha te cikket írsz, azon röhögni fognak, mivel téged nem ismer el senki hiteles forrásnak. A /. az kicsit más kategória hozzád képest.

  Még egy megjegyzés: azért, mert te nem tudod, hogy hogyan működnek a dolgok, azok még úgy működnek.

 • 2011.04.12 20:50:44Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  hát nekem aztán nézegetheti, hogy hány partiképen vagyok szétütve. se a szétütve levés nem szokásom, de ha lenne, akkor meg nem raknám fel...ennyi az egész, nem kötelező ám minden marhaságot megosztani.
  kettő, be lehet azt állítani úgy, hogy ne férjen hozzá.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta