#ÉLETEM

A jógalobbi beindult: a jóga az új szívvédő csodaszer

2011. április 6., szerda 15:01

A jóga nemcsak a magas vérnyomást és koleszterinszintet csökkenti, hanem felére szoríthatja vissza egy gyakori és veszélyes szívritmuszavar előfordulását, derült ki egy amerikai tanulmányból.

Ez volt az első tanulmány, jelentette a Reuters, amely a jógának a pitvarfibrillációra gyakorolt hatását vizsgálta: ez a probléma vezet a stroke kiváltó okai közt és idős embereknél a leggyakoribb. Azon túl, hogy a jóga megfelezte a pitvarfibrilláció eseteinek számát, a tanulmány azt is kimutatta, hogy csökkentette az ezzel az állapottal járó depressziót és szorongást.

A jóga jót tesz a szívritmuszavarnak

"Ezek az eredmények azért fontosak, mert a pitvarfibrillációnál a legtöbb megszokott kezelési stratégia beavatkozással jár vagy olyan gyógyszereket kell hozzá szedni, aminek nem kívánt mellékhatásai lehetnek" - mondta el Dr. Dhanunjaya Lakkireddy, a kutatást vezető professzor.

A kutatás 49 szívritmuszavaros páciens részvételével zajlott, akik korábban még nem jógáztak. Hat hónapig vizsgálták a szívük működését. Az első három hónapban bármilyen fizikai aktivitás megengedett volt, amit végezni szerettek volna. A második negyedévben egy felügyelt jógaprogramban vettek részt, légzőgyakorlatokkal, jógaállásokkal, meditációval és relaxációval. Hetente háromszor 45 percet jógáztak egy oktatóval és bátorították őket a mindennapos otthoni gyakorlásra is. A szívüket végig műszerekkel figyelték és a betegek maguk is vezettek naplót a közérzetükről.

Jelentős hatás

A jóga hatására átlagosan felére csökkent a szabálytalan szívverés előfordulása, csökkentek a szorongás és a depresszió jelei, de javult a fizikai és lelki erő, az általános közérzet, a vitalitás. "Látszik, hogy a jógának jelentős pozitív hatása volt a szívritmus szabályozására és úgy általában az életminőségre" - elemezte Dr. Lakkireddy.

A pitvarfibrilláció során a szívpitvarok a kamrákhoz képest szabálytalan ritmusban vernek. A felső szívkamrákban összegyűlhet a vér, emiatt vérrögök keletkezhetnek, amik az agyba érve stroke-ot okozhatnak. Betegek milliói szednek vérhígítót, hogy csökkentsék a rögök kialakulásának veszélyét és a stroke előfordulását.

Lakkireddy szerint alacsony költsége és jó hatásai miatt a jógát be kellene venni a szívritmuszavarok kezelési módjai közé. Hozzátette, hogy természetesen ez előtt nagyobb létszámú kutatásokra lenne szükség és egyelőre nem állítja, hogy a jóga önmagában mindent megold, ezért senkinek sem tanácsolja, hogy abbahagyja a gyógyszer szedését, viszont kiegészítő módszernek hasznos.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta