10 tünet, amelyből kiderül, beszippantott-e a web2

Nem új dolog, de csúcsra most járatták a felhasználók. Az okostelefonok viharos terjedése nagyot lendített a közösségi oldalak népszerűségén, és mint sok jó móka az életben, ez is függőséget okozhat. De honnan tudhatod, hogy te is áldozatul estél-e?

A függőség kezdeti stádiuma néhány ártatlan állapot frissítéssel indul a Facebookon, a végső stációban viszont már elburjánzik a bejelentkezéseid száma mindenféle helyszínről, a lájkokokat és a mozaikszavakat kontroll nélküli használod - ahogyan azt a Columnfive grafikája ábrázolja. Ha a lenti tünetek felét felismered magadon, lehet, hogy közösségi háló-detoxra lesz szükséged.

10 tünet, amelyből kiderül beszippantott-e a web2

Lájkkényszer

A lájkolási kényszer platform-független, mindegy, hogy a Facebookon vagy Tumblren töltesz túl sok időt, eljön a perc, hogy felmegy a vérnyomásod, amikor egy emailnél hiába keresed a lájk gombot. Természetesen ezt is lehet súlyosbítani, aki öntött már ki úgy kávét, hogy nem a csésze után nyúlt először, hanem a mentális Ctrl+Z-t nyomta, az első tavaszi napsugarakat is lájkolhatóvá tenné.

Tweet-beszéd

Mikor a munkatársaid megkérdezik, hogy mit csináltál a hétvégén, válaszodat 140 karakterbe sűríted. Valójában úgy érzed, ha valaki ennél hosszabb választ ad, az bosszantó és unalmas alak, és Twitteren se követnéd.

10 tünet, amelyből kiderül beszippantott-e a web2

Megalomán polgármester

Erődön felül küzdöttél és végül 30 különböző helyszínen jutottál el a polgármesteri székig. A napi közlekedési útvonaladat úgy alakítod át, hogy minél többször tudj más-más helyről bejelentkezni. Igaz, hogy többször rendőrt hívtak rád, mert gyanúsan sokszor jelentél meg iPhone-oddal egy bankhoz közeli hotspotnál, hogy belépj a MyTownba.

Műfarmer

A finom határvonal a valóság és a közösségi média valósága között számodra gyakran elmosódik. Csak azért, mert a Farmville csúcskategóriás parasztja vagy, nem biztos, hogy a valódi gazdaságod túl jól menne. Leginkább azért, mert az időd legnagyobb részét a szobádban, a számítógéped előtt töltöd.

Ahab-szindróma

Gyakran fog el kontroll nélküli düh, ha a kedvelt közösségi oldalad szervere pont nem működik? Mikor a hírhedt Fail Whale vagy David Karp háziszörnyei megjelennek, képes vagy Ahab kapitánnyá változni és üldözőbe venni az első utadba kerülő MacbookPro-t.

Kütyümánia

Fizetésed nagy részét olyan új szerkentyűkre költöd, melyek instant jelzéseket küldenek a közösségi oldalakon történtekről, és ezzel egy időben regisztrálnak a legközelebbi elektronikai kereskedésben, hogy még időben megkaphasd a legújabb okostelefont. Elmennél te is személyesen megnézni, de inkább kihagyod, mert annyi idő alatt legalább két tucat tweetet meg lehet írni.

10 tünet, amelyből kiderül beszippantott-e a web2

Hálózat nélküli komplexus

Abban a - parányi eséllyel előforduló - helyzetben, ha esetleg otthon hagynád az iPhone, iPad, netbook, Droid vagy bármely más mobileszközödet, ami folyamatos kapcsolatot biztosít közted és a közösségi háló között: paranoid pszichózisba süllyedsz. A világ összeszűkül körülötted: ekkor már csak egy netkávézó szigetéről küldött postjaidban bízhatsz: abban, hogy kéréseid meghallgatásra kerülnek, és a tűzoltók még a kávézó zárása előtt feltörik a hevederzárad az otthon hagyott netbookodért.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek