30-ig mókás: szépségápolás, amit a legjobban utálunk

Ha egy nő minden ápoltsági követelménynek meg akarna felelni, reggeltől estig tatarozhatná magát. Nem meglepő módon a nők ezek közül legalább egyet teljes szívükből gyűlölnek, mert fájdalmas, hiábavaló vagy időigényes. Dobogós a szőrtelenítés, a manikűr-pedikűr és a sminklemosás is.

A Cosmopolitan.com felmérése szerint a férfiak utálják a körömlakk szagát és azt, ha látják, hogy a párjuk nyomkodja a pattanásait. Mi most arra voltunk kíváncsiak, hogy mik azok a rituálék, amik az ápoltság alapjaihoz tartoznak, ám a nők utálják őket: megcsinálják, de fogcsikorgatva. Nem meglepetés, hogy a legnagyobb mumus a szőrtelenítés, de kiderült az is, hogy olykor inkább nem sminkelnek, csak hogy ne kelljen lemosni.

Időrabló és fájdalmas tevékenység

Első helyen a szőrtelenítés végzett, minden lehetséges formájában. Van, aki végleges lézeres szőrmentesítésről álmodozik, és van, aki emiatt minden héten megbánja, hogy nőnek született.

A legtöbb alanyunk olyan zsigeri utálatot érez a borotva, a gyanta vagy az epilátor iránt, hogy érvelni is nehezen tudott. Szilvi (26) ezt mondta: „Amellett, hogy rengeteg idő, azért utálom, mert a tökéletes simaság csak pár napig tart, mindegy, milyen módszerrel próbálkozom.” Dalma (22) halálos ellensége a bikinigyanta: „Egy óra, mire eljutok a kedvenc helyemre, mert persze nem egyszerű olyan kozmetikust találni, aki nem nyúz meg élve. És még így is fáj, elegem van belőle. Sajnos viszont rájöttem, hogy a teljes intim szőrtelenítés jobban bejön, mintha csíkokat meg háromszögeket hagynék, úgyhogy a hiúságom miatt eléggé szenvedek.”

Nem akarok Kiszel Tünde lenni

Viola (28) a karját is gyantázza, ami amellett, hogy fájdalmas, szinte fél napos program: „Mindig szegény anyukámra hárul a feladat. 20 perc alatt megvan, de akkor is: át kell rendezni hozzá a lakást, minden ragad utána, speciális olaj kell hozzá, amivel utána lekenem a bőröm, mert persze hiperérzékeny, és olyan, mintha harmadfokú égési sérüléseket szenvedtem volna...”

A szemöldökszedés szintén hálátlan munka: az eredményt csak pár napig lehet élvezni, aztán kezdhetjük elölről. Hajni (37) is ezt rühelli igazán: „Soha nincs időm kozmetikushoz járni – ha véletlenül mégis, akkor elfelejtem –, ezért magamnak kell csinálnom, mert irtó gyorsan nő, és tiszta Kiszel Tünde lennék. Középen is összenőne, bár ez tizeniksz éve nem történt meg.” A jelenség általános, Viola úgy érzi, reggeltől estig csinálhatná, és akkor se lenne rendben: „Kiborító. Akárhányszor belenézek a tükörbe, mindig olyan, mintha hetek óta nem nyúltam volna hozzá: itt egy szál, ott egy szál.”

Egy robotot szeretnék

Szintén népszerűtlen befutó a manikűr és a pedikűr, mert úgy tűnik, ezt sem lehet elég alaposan csinálni.

Nóra (32) büszke magára, ha jól sikerül a manikűr, de ez sovány vigasz: „Egyszerűen béna vagyok hozzá, főleg bal kézzel. A lakkozást utálom a legjobban, az annak való, aki nem végez házimunkát és nem nyúl semmihez. Különben minden nap le kell mosni és újrakenni, mert ha lepattogzik, az gáz. Ha több lenne a fizetésem, akkor egy-két hetente megcsináltatnám profival, hogy nekem pedig csak ülni kelljen és nézni, ahogy szép lesz.” Juli (35) nemes egyszerűséggel azt mondta: „Egy manikűr-pedikűr robotot szeretnék.”

Zsófi (26) is másra bízná a pedikűrt: „A világon a legsziszifuszibb dolgok egyike. Sosem elég belőle, és alig tudom elérni a tökéletes ápoltság állapotát, mindegy, milyen eszközzel nyúlok hozzá vagy mit kenek rá... ráadásul nehezen hozzáférhető terület, fárasztó, és unalmas is.”

Pandaszemek és hajholokauszt

Bár a hajukkal többen is kifejezetten szeretnek foglalkozni, bőven vannak, akik hadilábon állnak vele. Szilvi ugyan próbálkozik, de hiába: „Azért nem szeretek fodrászkodni, mert minden nap megmosom, ezért kín lenne állandóan belőni, így viszont marad az uncsi copf megoldás. Sőt még ha meg is próbálkozom valamivel, akkor sem tudom profin beszárítani, szóval végül úgyis összekötöm, mert nem néz ki elég jól.”

Másokat, például Dórát a múlt kísérti: „Utálok hajat mosni és szárítani a kamaszkori hajkísérleteim, hajvágásaim, komplett hajholokausztom eredményeképp. Azóta minden, utánam következő generációnak üzenem: bízzanak a fodrászban!”

Tortúra az arcápolás és a sminkelés is, de legfőképpen, amikor este le kell mosni - ez ellen mindenki kikelt. Barbara (25), miután a szépségápolási rutinja spártai, ezt utálja a legjobban: „Hazaérni és félálomban levakarni a sminket a legrosszabb. Sokszor ébredek fekete foltokkal a szemem alatt, ami nem túl vonzó látvány.” Juli szerint az, hogy mit utálunk meg, a korral jár: „30 alatt minden mókás, 30 felett már semmi sem az. Én a sminkelést is nagyon meguntam. Kozmetikushoz alig jártam, ahol fél óránál több időt kell töltenem, az már tortúra, ezzel nem is foglalkozom. Majd jöhet a kollagén injekció, aztán szép jó napot kívánok.”

De a megkérdezettek említették a soha be nem szívódó narancsbőr-krémet, a monoton fogmosást, a bajusszőkítést és a fogselymezést is - a sort a végtelenségig folytathatnánk. Ti melyiket utáljátok a legjobban?

Melyik a legfájóbb rutin?

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek