Tavasszal méregteleníts mustármaggal

A fehér mustármag remek méregtelenítő, és ráadásul olcsó is. Rengeteg a tápanyag tartalma, és bizonyítottan gyorsítja az anyagcserét. Tavasszal hasznos lehet elvégezni egy kúrát vele, ami egy kicsit tömény, de annál hatékonyabb.

Az angliai Oxford Polytechnic Institute kutatásai azt bizonyították, hogy csupán egy teáskanál csípős magos mustár hozzáadása az ételhez 25%-kal felgyorsítja az anyagcserét, ami egy 700 kalóriát tartalmazó ebédnél például plusz 45 kalória elégetését jelenti.

Magas a szelén- és a triptofánaminosav-tartalma

A magból naponta 3 x 1 csapott kávéskanállal, szétrágás nélkül kell lenyelni, mint az orvosságot. Evés előtt ajánlatos bevenni, vízzel és egy jó nagy levegő kíséretében. Ha valaki nem szereti annyira a fűszeres erős ízeket, neki inkább ez javasolt, mert nem érződik annyira a csípős íz. Az efféle kúra maximum 6-8 hétig tarts, utána pihentetni kell a szervezetet.

A mustármag jó a pattanásos, kiütéses bőrre, érelmeszesedés, magas vérnyomás, anyagcsere-zavarok, epe- és májbántalmak emésztési panaszok esetén is. Tisztító hatása abban rejlik, hogy a bélben kioldódnak az emulziók és letakarítják a falát. Nagyon magas a szelén- és a triptofánaminosav-tartalma. Ezek hatására csökken az étvágy, és kevésbé kívánjuk a magas cukortartalmú ételeket. Emiatt a fogyókúrát is ki lehet egészíteni vele. Omega-3 zsírsavakat is tartalmaz, emellett még magnéziumot, vasat, foszfort és kalciumot. Fehérjében és rostokban is gazdag. Tehát gyakorlatilag egy főnyeremény!

Mellékhatások

Schmidt Judit dietetikus szakértő szerint a mag mellékhatása lehet - főleg az érzékenyebb emésztőrendszerűeknél - az erős vagy kevésbé intenzív hasmenés. "Ez egyes esetekben, ha valaki székrekedéssel küzd, vagy arra hajlamos, akár kedvező is lehet, de egyben veszélyekkel is járhat: kiszáradást, a bélflóra károsodását is okozhatja. Ha csak annyit változatunk az étrendünkön, hogy mustármagot kezdünk el eszegetni, de nem iszunk rá folyadékot, vagy éppen továbbra is zsírosan és össze-vissza étkezünk, akkor sok jó hatást még ne várjunk tőle. Fogyni hashajtással csak átmenetileg lehet (addig a pontig, amíg a lerakódott bélsártól megszabadulunk), ami persze megkönnyebbülést jelenthet a szervezetnek, de a súlyfelesleg okát nem képes megoldani." Tehát inkább tisztító kúrának ajánljuk, a fogyókúrában csak kiegészítő szerepet kaphat a termés.

Kipróbáltuk, működik

12 napja csinálom a mustármag kúrát. Az első napokban még semmi különöset nem észleltem, de egy hét után jobb lett a közérzetem és az emésztésem. Már nem fúvódok fel olyan könnyen bizonyos ételektől. Nem étkezem zsírosan egyébként sem, de elkezdtek nagyon taszítani a tocsogós ételek, ezt a tisztulási folyamat is okozhatja. Rövid távú hatása olyan, mint a kávénak, pörget. Kicsit talán a ginsenghez is hasonlítható, mert az agyam is jobban fog, amikor beveszem az adagomat. Ez körülbelül egy fél óráig tart, de hasznos, főleg, hogy le akarok szokni a koffeinről. Nem mondom, hogy le tudnám élni az életem úgy, hogy minden nap mustármagot rágcsálok, mert az íze nem a legjobb; viszont egy próbát mindenképpen megér a dolog.

Oszd meg másokkal is!
Mustra