Top 10 zöldség, amelyből hazait vegyél!

Valami frissre, zöldre, vitamindúsra vágysz, de nem akarsz kemikáliákkal teletömött, fólia alatt nevelkedett zöldségeket, gyümölcsöket enni. Mégis mit válassz, hogy ha a friss, hazai ízek közül választanál? Top 10 lista következik, receptekkel.

Fotó: Raquel van Nice
Fotó: Raquel van Nice

Nincs több kifogás, hogy nem kapsz friss zöldséget, gyümölcsöt a piacon. Nézz körül jobban, számos vitamindús csemege közül válogathatsz.

  1. Feketeretek: nem túl bizalom gerjesztő színe miatt hátrányos helyzetű zöldség, pedig csak a külseje miatt még ne hagyd ott a piacon. Hámozd meg, reszeld le, edd salátaként vagy frissen préselt levét keverd el egy pohár vízben és idd epehajtó, székrekedés elleni „koktélként”. Ha elkapna a tavaszi nátha, akkor próbáld ki ezt.
  2. Zeller: nyersen lereszelve ez a szintén nem szemet gyönyörködtető, ám igen káliumdús zöldség a Waldorf-saláta alapeleme, főzve krémlevesként jöhet jól egy csípősebb, szelesebb napon. Variálhatod almával is!
  3. Sárgarépa: reszeld le a salátádba vagy akár a szendvicsedbe, így már tettél valamit a szemeid egészségéért (kevés olajjal meglocsolva igazán hatásos). Porold le végre a gyümölcscentrifugát és almával (esetleg naranccsal) együtt préseld ki a levét, kiváló napindító válik belőle. A megmaradt rostokat se dobd el, azokat szendvicskrémbe vagy főzelékbe is felhasználhatod (természetesen előtte alaposan mosd meg, szükség esetén hámozd is le, de csak vékonyan).
  4. Cékla: ha csíkokra vágod, akkor kevés hagymával, almával máris kész a friss és vasban gazdag savanyúság az ebéd mellé. Ha nem szereted az ízét magában, almával, sárgarépával préselt levét ihatod. Meglepően édes, nemhiába használja az élelmiszeripar akár édesítőként is. Vigyázz, fog, így ne a fehér blúzodban vagy az abroszon állj neki a műveletnek. Válogatós gyerekeknek sütiként tálald.
  5. Karalábé: kicsit többet mutat a mérleg a kelleténél, de nem bírod ki, hogy ebéd előtt vagy után ne rágcsálj valamit? A sárgarépa, zellerszár páros mellé a karalábécsíkokat is bátran vesd be: ropogós, friss, lédús. A sós és zsíros nassok helyett igazi bikinibarát alternatíva!
  6. Káposzta: az igazi jolly joker, ami szinte minden magyar konyhában jelen van. Nyersen salátának kiváló, de tölthetsz bele sovány húsos, túrós keveréket, amit barnarizzsel vagy akár hajdinával lazítasz. Máris kész a light, tavaszi töltött káposzta.
  7. Póréhagyma: inkább hétvégi vagy munkaszüneti napokra javasolt, hacsak nem távmunkában dolgozol. Apróra vágva, friss sajttal, sovány túróval keverve ínyenc szendvicskrémet keverhetsz belőle. Hidegebb napokon pedig levesként kanalazd.
  8. Burgonya: nem, nem olajban sütve és nem agyonpürésítve, de héjában (tepsiben, kevés olajon) sütve vagy akár hasábra vágva és hasonlóan zsírszegényen elkészítve már inkább passzol egy bőséges zöldséges ebédhez/vacsorához. Emellett egy kiadósabb saláta alapja is lehet, majonézes tejföl helyett inkább csak fűszeres joghurttal.
  9. Alma: ha már unod így egyben, és napközben nem szeretnél a hámozással, csutkával bajlódni, tedd meg ezt még reggel és egy műanyag dobozban vidd magaddal felszeletelve a munkába. Indíts divatot belőle a munkahelyen, a kólaautomata helyett kérjetek almaautomatát, még a cég is jobban jár az egészségesebb munkaerővel.
  10. Körte: vidd magaddal uzsonnára vagy készíts belőle krémlevest, mártást vagy éppen dobd fel vele a vacsorádat. Sovány túróval töltve és kevés mézzel leöntve, majd a sütőben megsütve pompás desszertet kapsz.
Fotó: Gabriel S. Delgado
Fotó: Gabriel S. Delgado
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek