Játszd el, hogy autószerelő vagy - terápia a szerelemért

A kapcsolatoknak a közös élményszerzés használ a legjobbat. Baktay Miklós és Zelka párkapcsolati terápiáján jártunk és tapasztaltuk, hogy módszerük azon alapul, hogy a párok ne egymással szembe, hanem egy irányba forduljanak. A szerepjátékkal azt érik el, hogy közös identitásuk alakuljon ki.

Kissé félve léptem be a Kapcsolatgazdagító Akadémia ajtaján. A név elsőre, sőt másodikra is furcsának tűnt, de Baktay Miklós és Zelka párkapcsolati terapeuták bebizonyították, hogy félelmem alaptalan.

Forralt bor vagy tea? – nyitott rögtön az egyik vendéglátó, amikor megérkeztünk. A ház, bár frissen berendezett, nagyon otthonos volt. A házigazda pár barátságosan és segítőkészen viselkedett, nem tűntek pszichológusnak.

Kilencedik randi után már unalmas

Baktay Miklós elmondta, hogy felfogásuk a pszichológiai módszerekről egészen rendhagyó. Szerintük a mindennapi játszmáink hasznosak, mert meghatározzák azt a kerékvágást, ami nélkül nem működnének megfelelően a hétköznapjaink. Fel kell ismerni, melyek a problémát jelentő szerepek, és azokon kell változtatni. Nem mindre kell reagálni, mert az idegrendszerünket tönkretenné a reflexió. Sokan úgy tartják, kibillenni a kerékvágásból, a megfelelő gyógymód, de ahhoz kell is valami, amiből kibillenünk.

A jelszó: közös élmények. Ezekre van a legnagyobb szükség egy párkapcsolatban. Ha a férfi és a nő egymás felé fordul, először romantikus, de hosszú távon frusztráló vagy unalmas lehet. Vegyünk például egy esetet, amikor a kávézóban szemben ül a pár. Minden idilli, természetes, de a kilencedik randi után már nem lesz ilyen meghitt a hangulat.

A terapeuták azt javasolják, hogy a párok ne ugyanazokat a közös programokat ismételgessék, inkább menjenek a hegyekbe, vagy csak sétálni. Az ingergazdag terep tapasztalatokkal tarkítja kapcsolatukat.

Honlapkészítés az első randin

Baktay Miklós elmesélt egy történetet egy fiúról, aki nem tudott becsajozni. Próbálta, de nem ment, túlságosan stresszes volt a randevúkon.

Azt tanácsolták neki, hogy vegye számba, mihez ért. A srác remekül tudott honlapot szerkeszteni, meghirdette interneten a lehetőséget, és a lányokkal, akik jelentkeztek, együtt készítették el a kívánt felületet. Munka közben sokkal jobban fel tudott oldódni. A feszültség szinte teljesen megszűnt, amikor egy felé koncentráltak, és nem egymást vizslatták.

Kapcsolatépítő tábor

Az akadémia kifejezés hallatán mindenkinek egy szigorú iskola ugrik be. Ez közel sem az. Az egész tavaly nyáron indult, olyan volt, mint egy tábor a Balaton mellett. A párok együtt töltöttek egy hetet más párokkal és a gyerekeiket is vihették magukkal. A gyerekekre vigyázott a megfelelő személy, így egymással tudtak foglalkozni, miközben azért a csemetéiket sem tévesztették szem elől.

Az első próbálkozás után csupa pozitív visszajelzés jött, így áthelyezték a támaszpontot Budapestre, pontosabban Hidegkútra. A több emeletes házba pénteken költöznek az új párok. Egyelőre havonta egyszer lesz ilyen alkalom, de később szaporítani fogják a kurzusokat.

Mi is ez tulajdonképpen?

Szerepjáték, csak nagyban játsszák. Amikor egy kapcsolatban elérkezik az a pont, hogy a párok változást igényelnek és felkeresik Baktayékat, közösen felállítanak egy stratégiát, a pár tagjainak ki kell találniuk magukat és egymást. Létrehoznak egy teljesen új, közös indentitást. „A tudattalan számára mindegy, hogy igaz-e, vagy sem, csak legyen.” - indokolta Miklós a metódust. Az fontos, hogy ki-ki a foglalkozásától nagyon messze álló karakter bőrébe bújjon bele.

Tamás például, aki részt vett az első kurzuson Almádiban, autókereskedőt játszott egy hétig, holott valójában informatikus. Napokon keresztül folyik a bentlakásos játék, a lakók egyáltalán nem tudják, kik valójában a többiek. A párok természetesen igen, így segíthetnek egymásnak minél tökéletesebbre dolgozni a karaktert.

A párok hátrahagyják a múltat

A terapeuták szerint ezzel a módszerrel teljesen új dimenziók nyílnak meg a kapcsolatokban, mert hátrahagyhatják a múltat, így maximálisan a jelenben tudnak maradni. Kialakíthatnak egy új múltat maguknak, amely akár visszavihet a gyerekkorba is. „Ez más pszichológiai módszerekkel akár több évig is eltart.” – jegyzi meg Miklós kedélyesen.

És mi a tanulság? Egy párkapcsolattal sok a gond. Ez a legtöbb esetben jobb, mintha nem lenne, ezért becsüljük meg párunkat, de ne féljünk változtatni a rossz berögződéseken.

Speciális terápiák

Meseterápia

Boldizsár Ildikó író, mesekutató, etnográfus kidolgozta a módszert, amellyel felnőttek lelki válságain lehet segíteni: „A nők bizonytalanok, nem tudják hogy mit tegyenek az indulataikkal, az érzelmeikkel, a testükkel. Vannak, akik nők szeretnének lenni, de belekényszerülnek a sárkányölő szerepébe”. A meseterápiának az egészséges felnőttek életében is fontos szerepe lehet: „A módszert nem csak a harmonikus működésből kibillent felnőttek esetében lehet alkalmazni, hanem az önismereti munkában is”.

Szexuálterápia

Molnár Tamás szexológus a témáról így beszélt. „ A terápiás helyzet kívülről egy négyszemközti - vagy hatszemközti - beszélgetésre hasonlít. Lazítani kell és mondani a gondolatokat, érzéseket, emlékeket.” A pácienseknek néha komoly problémát okoz intim témákról beszélni. „A terapeuta feladata, hogy segítsen abban, hogy természetes legyen a szexről, intimitásról, érzelmekről beszélni. A  cél eléréséhez szembe kell nézni az esetleges bűntudatunkkal, szorongásainkkal, fájdalmas emlékeinkkel, de a terapeuta egyben véd is, biztonságot is ad az úton.”

Fotóterápia

Szirtes András fotós úgynevezett szellemportrákat készít nőkről, amelyek az önismeretet segítik. Kipróbáltuk. Szórakoztató volt, de az önismeretet nem sokban segítette. „Mindnyájan betegek vagyunk. A világ egy nagy kórház lesz, tele betegekkel és humánus ápolókkal” – mondta a fotós, majd szerzőnk itt összegezte, amit a fotóterápián tanult magáról.

Rajzelemzés

Ez ugyan nem komplett terápia, de ahogyan más módszerek is, ez is lelki problémák kezelését segíti. „Rajzelemzést akkor érdemes kérni, ha valakinek gondjai vannak. Például megoldásra váró párkapcsolati problémái adódtak, esetleg pályaválasztás, pályamódosítás előtt áll, de gyakran jönnek hozzám akkor is, ha konkrét kérdésekre keresik a választ. Egy párkapcsolati kérdésnél a két fél írásából kideríthető, hogy mennyire illik össze a pár, a rajzuk pedig arra a problémára is rávilágít, ha valamelyikük nem zárta le lelkileg sikeresen előző kapcsolatát”- mondta Darvas Ágnes grafológus.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek