Friss sminktetoválással ne menj napra! - 5 kezelés, amit nyáron már ne vállalj be

Ha sima lábra, kisimult ráncokra és megújult bőrre vágysz, gyorsan keresd fel valamelyik esztétikai centrumot, mielőtt erősebb lesz a napsugárzás! Például a mélyhámlasztás és kozmetikai tetoválás sem napozás-kompatibilis. Készítettünk nektek egy listát a nyáron kerülendő kezelésekről.

Egyre erősebben süt a nap, ami csodálatos, ezért nyílnak ki a virágok, és ezért kerülnek elő hamarosan a kis szoknyáink is. Viszont ha túl későn kapsz észbe, és rájössz, hogy fedetlen testrészeiden milyen hibákat kéne korrigálni, könnyen pórul járhatsz! Összegyűjtöttük, melyek azok a szépségipari beavatkozások, melyeket nyáron egyáltalán nem javasolt igénybe venni.

1. Mélyhámlasztás

A mélyhámlasztás vagy mikrodermabrázió olyan kozmetikai (esetenként orvos által végzett) kezelést jelöl, melynek során manuálisan vagy géppel, fájdalommentesen és nagyon hatékonyan újítják meg a bőrt. A működési elve az, hogy a természetes sejtképződést stimulálja, azaz az elhalt hámréteget géppel vagy kézzel eltávolítják, így bátorítva a bőrt az új, friss réteg kialakítására. Az eltávolított legfelső hámréteg bejárást biztosít a mélyebb bőrrétegekbe, így a hatóanyagok is könnyebben célba jutnak.

Az eredmény rendkívül látványos, ugyanakkor fényérzékennyé teszi a bőrt, így magát a kezelést is lefüggönyözött kezelőszobában végzik, lelkiismeretes kozmetikus pedig nyáron nem is vállal ilyet. A félreértések elkerülése végett hangsúlyozzuk: a természetes módszer is fényérzékennyé tesz, tehát például egy gyógynövényes mélyhámlasztás után ugyanúgy 3-4 hétig kell kerülni a napfényt, ahogy minden enzimatikus, gyümölcssavas peeling után! Nemrégiben megjelent a nyárbarát verziója, a hidroabrázió, itt vízsugárral radírozzák le az elhalt hámréteget. Állítólag nyáron is elvégezhető, de ezt nem mertük tesztelni.

2. Kollagén-indukciós terápia

Nagyszerű kezelés, feltétel nélkül ajánljuk - még kb. 2 hétig, utána csak ősszel. Az eljárás lényege az, hogy szervezetünket arra ösztönzi, hogy a legklasszabb, legtermészetesebb ráncfeltöltő anyag, a kollagén - az idő előrehaladtával egyre lassuló - termelődésének adjon egy kis boostot. A kezelés során egy hengert görgetnek a bőrfelületen, ezen apró (tényleg apró, nem kell félni) tűk vannak, melyek több száz apró sebet ejtenek a bőrünkön. (Más és már méretű tűkről van szó az egyes eszközök esetében, kozmetikus max. 0,5 mm hosszúságút használhat, az orvosok azonban akár 2 mm hosszút is.) A henger tulajdonképpen testünk öngyógyító reakciójára apellál, és egyszerre nagy felületen ösztönzi a kollagén és az elasztin hatványozott termelődését. Mivel otthon is használható készülékek is kaphatók, nagyon fontos, hogy tudd: a kezelést követően 6-8 (!) hétig kerülni kell az erős napfényt, így egy rossz ötlet elronthatja az egész nyaralásodat.

3. Ráncfeltöltés

A ráncfeltöltésnek számtalan módja van, viszont nincs olyan kezelés, mely ne tenne legalább 1 hétre napfény-inkompatibilissé. Az ajakvastagítás után ugyanúgy várni kell a tünetek (arcpír, enyhe duzzanatok) elmúlásáig, mint például a nevetőráncok vagy a homlokráncok feltöltése után. A legtöbb esetben valamilyen mesterséges anyagot fecskendeznek a kezelendő felületbe, maga az akció rövid ideig tart és általában fájdalommentes. Vannak átmeneti és tartós eredményt garantáló kezelések, de mindegyik fényérzékennyé tesz, akár csak pár hónapra simítjuk ki a bőrünket vagy pumpáltatjuk ajkainkat, akár egy életre. Igazából minden esetben 1 hónapig kerülni kell az erős napfényt és szoláriumba sem szabad menni, de különösen fontos betartani ezt a szabályt, ha bio-alkamidos ráncfeltöltésen estünk túl.

4. Sminktetoválás

Ha már mindenképp szeretnél tartós sminktetoválást, akkor legalább időzíts jól! Mi alapvetően csak abban az esetben támogatjuk ezt a beavatkozást, ha ez kifejezetten indokolt, például ha a szemöldököd gyakorlatilag eltűnt, vagy az ajkaid kontúrja annyira egyenetlen, hogy minden reggel fél órát kell béndzsizned a szájkontúrceruzával. Ezeken túl határozottan kérünk, hogy nagyon alaposan nézz körül, milyen szakembert választasz, mert Magyarországon számos kiváló sminktetováló űzi az ipart, viszont ők vannak kevesebben, és senki sem akar évekig csodálkozó szemöldökkel élni, ugye. Tehát ha már rászánod magad, tedd azt még a nyár előtt. Bár elvileg csak 1-2 hétig kell kerülni a napot és a szoláriumot, aki ment már kéthónapos tetkóval tűző napra, az tudja, hogy ha az egészségét nem is rendítette meg különösebben, a festék és a kontúrok kárát láthatják.

5. Tartós/végleges szőrtelenítés

Az IPL-es (villanófényes) technológiának köszönhetően a végleges szőrtelenítés kifejezés már valóban jelenthet végleges megoldást (attól függően, milyen a kiindulási állapot). Ez a fájdalommentesnek kifejezetten nem mondható kezelés nagyon sok nő életét könnyítheti meg, de inkább télre ajánljuk. Mivel egy több alkalmas, esetenként hetekig elhúzódó kezelésről van szó, világos, hogy nagyjából már most is kár belevágni, hiszen sokszor a kezelések között is kell 1-2 hetes (néha több) szünetet tartani, és a befejezése után is minimum egy hétig kerülni kell a napfényt, de inkább 3-4 hétről van szó, és ezt követően is csak fényvédő krémmel léphetünk ki az utcára.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek