A diplomások ötezer forintot herdálnak el szórakozásra

A diszkó és a partyzás a tízes-húszas éveikben járó fiatalok körében továbbra is hasít, ám a harmincas-negyvenes korosztály a házibulik meghitt varázsára esküszik. Átlagosan 4400 Ft-ot költünk szórakozásra egy szombat este, fejenként.

A szombat nem mindenkit hoz lázba egyformán. Lazítás helyett otthon kushadunk. A lakosság négytizede általában otthon tölti a pénteki, s hétvégi estéit, egyáltalán nem mozdul ki - derül ki az Ipsos Média egyik felméréséből. A teszten résztvevők 5 százaléka rendszeresen jár hétvégenként valamilyen nyilvános zenés, táncos rendezvényre, 4 százaléka moziba, 2 százaléka étterembe, 1 százaléka színházba, koncertre.

A lakosság 5 százaléka folyamatosan jár diszkókba

Az érintettek – saját bevallásuk szerint - átlagosan 4400 Ft-ot költenek egy hétvégén esti szórakozásra. Az otthon maradók többsége nem is vágyik zajos hétvégi estékre, egynegyedük viszont, ha módjában állna, elmenne szórakozni - ezek a legfontosabb megállapításai annak a közvélemény-kutatásnak, amelyet március első felében készített az Ipsos, az ország 15 év feletti népességét reprezentáló 1050 fő személyes módon történő megkérdezésével.

Fotó: Emily Walker
Fotó: Emily Walker

A barátokkal, haverokkal történő beszélgetés, bulizás az iskolai végzettség emelkedésével egyre kedveltebb időtöltés s inkább a városokban, mint a kisebb településeken jellemző. További sajátosság, hogy a diszkóba járás, a partyzás a tízes-húszas éveikben járók körében elterjedt, addig a házibulik a harmincas-negyvenes korosztály számára is vonzóak.

Az alacsony képzettségűek nem sokat költenek kicsapongásra

Moziba 4 százalék gyakran, 32 százalék ritkán jár a hétvégi estéken. Ez a kikapcsolódási forma is főleg a fiatalok és a városiak körében jellemző. Színházba, koncertre péntek és vasárnap között a lakosság 1 százaléka megy rendszeresen, 28 százaléka esetenként. E közönség karaktere is megrajzolható: leginkább 50 év alattiakból, városiakból és érettségizettekből, diplomásokból áll. Az étterembe járás a lakosság 2 százalékának gyakori elfoglaltsága péntek, szombat, vasárnap estéken – ennek törzsközönsége leginkább a közép- és felső státuszúak köréből áll. A lakosság négytizede sehová nem megy hétvégi estéin. Az otthoni elfoglaltságok - ez elsősorban tévézést jelent - különösképpen az idősek körében elterjedtek.

A szórakozni járók válaszai alapján fejenként egy hétvégén átlagosan 4400 forintot költenek esti szabadidejükre. Az összesített adatok mögött azonban jelentős eltérések mutatkoznak. A fővárosiak például jóval többet tudnak/kényszerülnek költeni egy-egy esti, hétvégi időtöltés esetében: átlagban 6000 forintot. Ugyancsak viszonylagosan sok pénzt hagynak ilyen alkalmakkor a szórakozóhelyeken a középkorúak és a diplomások (5200-5200 Ft). Az idős emberek és az alacsony képzettségűek viszont sokkal kevesebbet, nagyjából 1800 Ft-ot költenek hétvégi kikapcsolódásra.

Fotó: Alan Cleaver
Fotó: Alan Cleaver

Otthonmaradt negyvenesek

Akik otthon töltik hétvégi estéiket, többségükben (74 %) megbékéltek ezzel a helyzettel, nem kívánnak nagyobb társaságot maguknak. Az otthon maradók egynegyedét viszont a kíváncsiság hajtja, szívesen elmenne valamelyik hétvégi estéjén szórakozni. Ez az óhaj az életkor függvénye, főleg a lakásukba kényszerülő húszas korosztály mozdulna ki (61 %). Az otthon maradó negyvenesek köréből már csak egyharmad mutatna érdeklődést külső programok iránt, az ötvenesek köréből pedig egynegyed rész. Az otthonukban szórakozó legidősebbek körében alig egytizednyien kívánkoznak el valamilyen szórakozóhelyre.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek