#ÉLETEM

Még ő akadt ki, pedig helyette dolgoztam - passzív agresszív kollégák

2011. március 17., csütörtök 08:13

Egy passzív agresszív kollégával a lehető legnehezebb bánni, mert mindig elhiteti veled, hogy te hibáztál, és el tudja érni, hogy helyette is dolgozz. A Harvard Business Review szerint három módja van, hogy munkára bírjuk a problémás munkatársat, aki úgy keseríti meg a napjainkat, hogy nem tehetjük őt felelőssé.

"Egyetem alatt, az első, részmunkaidős helyemen ismertem meg,  milyen is egy passzív agresszív kolléga" - kezdte saját történetét Kata (29.)

Egy passzív vámpír nem tesz semmit

"Egy negyvenes nővel kerültem egy irodába, négyen voltunk összesen. A nőnek nem volt családja, csak  egy állandóan utazgató férje, folyton egyedül volt és panaszkodott. Profi volt abban, hogy meg sem kellett szólalnia, már irtó nyomasztó hangulatot csinált a fájdalmas ábrázatával, sóhajtozásaival. Ha bekapcsoltuk a rádiót, addig-addig piszkált minket, hogy fáj a feje és nem tud dolgozni a hülye zenéinktől, amíg ki nem kapcsoltuk. Ekkor állt össze bennem, hogy egy passzív vámpír nem tesz semmit, csak addig nyomaszt, amíg el nem éri, amit akar."

Fotó: Jo Guldi
Fotó: Jo Guldi

"Ha kimentünk a lányokkal cigizni, mindig akkor talált meg azzal, hogy épp most csörgött az irodába az ügyfél, aki tajtékzik, mert a szerződésében hibát vétettem. Elnyomtam a cigit, gyorsan visszahívtam az ügyfelet, aki megköszönte, hogy máris hívtam, és tök normálisan  megkért, hogy javítsak ki valamit, semmi tajtékzás. Amikor ebédeltünk, akkor is rendszeresen bejött a konyhába például azzal, hogy ha végeztél, kérlek ne felejtsd el, hogy a számlákat ki kell postázni még délután. Mindent megtett, hogy egy nyugodt pillanatom se legyen, élvezte, ha elrontotta mindannyiunk kedvét. Nem tudtam ellene mit tenni, de azóta az  első mozdulatáról felismerem ezt a típust és ha tehetem, kerülöm."

A passzív agresszió

Tari Annamária pszichoterapeuta korábban, a Kettős látásban a párkapcsolatokban működő passzív agresszív viselkedésről így nyilatkozott. "A passzív agresszió az egyik legnehezebben viselhető jelenség. Olyan, mintha az egyik ember bekebelezné a másikat, vagy állandóan kényszerítené arra, hogy az legyen, amit ő akar. Általában szavak nélkül működik, a másik folyamatos érzelmi satuval éri el, hogy befolyásolja a párját. Ha erre meg rákérdez valaki, akkor rácsodálkozik, hogy dehát ő nem csinál semmit, nem is erőszakol semmit, csak a másik érzi.

Olyan tudattalan érzelmi mechanizmusok működtetik, amik rejtve maradnak a külvilág elől, a társak csak azt szokták érezni, hogy megfulladnak vagy bilincsben vannak. Az oka általában tudattalan félelem és szorongás a másik nemtől, olyan nárcisztikus védekezés, ami már páncéllá fejlődött, és arra szolgál, hogy ne kelljen átélnie valakinek a kiszolgáltatottságot. Az ilyen karakterű emberek képtelenek valakiben igazán megbízni, kötődni hozzá végképp nem. A felszínen lehetnek nyájasak és kedvesek, csak valahogy állandóan uralkodnak a másik felett.

Jellegzetes passzív forma, ha egy társaságban valaki direkt különvonul, és mikor már az ötödik ember kérdezi, hogy mi a baj, és nem válaszol semmit, vagy elhárítja azt, eléri, hogy mindenki kezdi rosszul érezni magát. Mintha csúnya dolog lenne jól érezni magukat, miközben a társuk nincs jól. Segíteni nem lehet, nem hagyja, viszont eléri, hogy mindenki vele foglalkozik, majd elveszíti eredeti jókedvét. Valójában tehát egy érzelmi kizsákmányolást látunk. A közbeszéd őket szokta energiavámpírnak hívni."

A konfliktusokat, amelyeket egy passzív agresszív ember generál, többek közt azért is nehéz kezelni, mert ő mindent megtesz annak érdekében, hogy úgy tűnjön, nincs is semmiféle konfliktus. Ez az a típus, amelyik felelősséget nem vállal.

Hallom, megpróbáltad munkára bírni őt

Sára (33) története is tipikus, arra a fajta passzív agresszív munkatársra példa, amelyik helyett kell dolgozni. "Egy szállítmányozási vállalatnál dolgoztam, a cég kiemelt ügyfeleinek voltam a kapcsolattartója. A kárügyintézés külön munkakör. Az ezt betöltő munkatársat nem tudták elérni az ügyfelek, emiatt engem kerestek ilyen ügyekben is. Mivel nem a megfelelő tájékoztatást kaptam, amit közvetíthettem volna az ügyfelek felé, ezért a sokadik ilyen megkeresés után a céges mobiltelefonomban ordító ügyfelemmel lementem ehhez a munkatárshoz és átadtam neki a telefont".

"Amikor visszakaptam, az ügyfelem ingerült volt, hogy hogy beszélt vele az az ügyintéző, aki viszont ahelyett, hogy megpróbálta volna legalább kimagyarázni magát, azonnal felnyomott a főnökömnél, hogy én hogy merészelem átadni neki a telefonom. Sajnos az ügynek nem lehet következménye. Azért a főnököm mosolyogva megjegyezte: Hallom, megpróbáltad munkára bírni a kollégát."

Hogyan bírd munkára?

Hihetetlenül bosszantó, amikor a passzív agresszív munkatársad egyetértően bólogat, ha valamilyen közös munkát igénylő akciótervet eszelsz ki, de aztán elvonul és csak a saját dolgával foglalkozik.

Fotó: Lars Plougmann
Fotó: Lars Plougmann

Ez egy nagyon is gyakori viselkedés, de igencsak megnehezíti, hogy a céljaidat elérd. Előfordul, hogy olyan kollégával dolgozol, aki egyvalamit mond és azután teljesen mást tesz. a Harward Business Review ehhez az embertípushoz próbál kezelési útmutatót adni.

 1. Adj visszajelzést. Magyarázd el munkatársadnak, amit látsz és tapasztalsz. Magyarázd meg neki, milyen hatása van viselkedésének a tiedre és mondd el, miben szeretnél tőle változtatást kérni.
 2. Fókuszálj a munkára és ne a személyre. Kár arra várni, hogy együttműködésre nem képes kollégád megváltozzon. Akármilyen is a stílusa, a munkának akkor is meg kell lennie.
 3. Kérj elkötelezettséget. Az értekezlet végén ismételtesd el mindenkivel (nem csak azzal a kollégával, akivel problémád van), hogy mit fog tenni és mikorra készül el vele. A közösségi nyomás még a leginkább passzív agresszív munkatársakat is rászoríthatja a munkára.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.17 08:35:36dolgi

  Volt "szerencsém" 7 évig ilyen főnökkel dolgozni...
  Mai napig borsózik a hátam, ha eszembe jut, viszont sokat tanultam tőle arról, hogyan NEM szabad csinálni...
  Egy gyengébb ember simán belebetegszik az ilyen munkatársba, engem szerencsére csak megerősített (persze ezt csak utólag látom, érzem).

 • 2011.03.17 08:41:37cdrom70

  A cikk írója sosem dolgozott ilyen környezetben.

 • 2011.03.17 09:01:36Megélhetési rasszista

  Azért a főnököm mosolyogva megjegyezte: Hallom, megpróbáltad munkára bírni a kollégát."

  Én azért megkérdeztem volna a főnököt, hogy a kollegina miért van még mindig a cégnél, ha léhasága ennyire híres?!

 • 2011.03.17 09:09:32tre'

  ez meg mi? miről szól ez a cikk? egyetértek cdrom70-el, és még hozzátenném: nincs információja, se mondanivalója a cikknek.

 • 2011.03.17 09:23:05Állásrafal

  20 évig dolgoztam egy helyen, ahol mindig igyekeztem megcsinálni a lehető legkisebb hibával a munkámat úgy, hogy a munkaidő végén haza tudjak menni a családomhoz. Ez idő alatt nem kaptam egyszer sem abból a plusz pénzből, amit minden év elején és végén osztottak és szinte mindenki kapott, aki már pár hónapja ott dolgozott. Egyszer kaptam dicséretet a munkám miatt, ez az alkalom akkor volt, amikor nem tudtak hozzá pénzt adni. Közben akik munkaidő alatt az asztal tetején ülve a vezetőt szórakoztatták, fiúikat napi több alkalommal a munkahelyen fogadták, vagy - igaz jó munkakörnyezetet teremtettek maguknak - , újságot olvasva, órákat társalogva, piperecikkeket árulva élvezték a munkaidőt túlórára kényszerültek, természetesen plusz pénzért és én voltam aki nem tud viselkedni. Pár hónapja dolgozott ott a protekcióval, vezető mellé felvett 20 éves, akit bármit megtehetett, majd a vezető "elit" körei összefogtak és fegyelmit indítottak ellenem. Természetesen a jó munkaerők, akik fentiek miatt túlóráztak voltak a jegyzőkönyvekben szereplők. Tudomásul kellett vennem, hogy nincs esélyem velük szemben, felmondtam. Ők büszkék voltak magukra, hogy ilyen sikeresek voltak, elintézték amit a vezető akart, megszabadulni tőlem. Most én vagyok a dolgozni nem akaró több mint 30 éves munkaviszonnyal, a viselkedni nem tudó, ők a jó munkaerők, a dolgozni tudok. Gratulálok ehhez a kiemelkedő teljesítményhez.

 • 2011.03.17 09:56:55reloaded

  Totál meg tudlak érteni, kúrva lesz előbb utóbb férfiből, nőből egyaránt, azt csinál mindenkiből ez a szaros vadkapitalista világ.

 • 2011.03.17 11:27:41vasgyuszi

  @tre'
  "ez meg mi? miről szól ez a cikk? egyetértek cdrom70-el, és még hozzátenném: nincs információja, se mondanivalója a cikknek."

  Ahogy a legtöbb dívány-os cikk, felületes, hibákkal tuzdelt, információ tartalma közelít a nullához. Még arra sem jó, hogy a figyelmet felkeltse, inkább ingerültté tesz, hogy megint bedoltem a hangzatos címnek és idot szántam az életembol erre a sz..ra. Az vígasztal, hogy a véleményemmel nem vagyok egyedül :)

 • 2011.03.17 12:01:11napocskin9

  Harvard, nem Harward

 • 2011.03.17 12:07:15Bizi Clop

  Maga a cikk is passzív-agresszív.

  "Egy passzív agresszív dívány cikkel a lehető legnehezebb bánni, mert mindig elhiteti veled, hogy te hibáztál, amiéert elolvastad, és el tudja érni, hogy helyette is dolgozz a kommentekben."

 • 2011.03.17 13:38:15Pumpui

  Magamra ismertem! :-) Bekaphatjátok, én ilyen vagyok és kész! :-) Nárcisztikus személyiségzavar rulez!

 • 2011.03.17 13:53:48Johnny Tinenbalm2

  2011.03.17 12:07:15 Bizi Clop

  :D :D :D és milyen igaz.

 • 2011.03.20 15:05:48cincogó johanna

  Komolyan ez a kezelési útmutató?
  Még mondjam is el neki, hogy rosszul érzem magam a viselkedésétől? Ekkora balek dolgot. Röhöghet a markába. Hosszú távon sem lehet kizárni egy irritáló személyt, és csak a munkával foglalkozni. Elkötelezettség kérés? Ha utána számon kérhető, lehet hogy megcsinálja. Mi van azokkal, akik pozíciójuknál fogva nem tehetik meg, hogy megkérdezzék kollégájukat, miért nem csinálta meg a dolgát?
  Érdekes főnök, aki azt mondja:
  "-Hallom, megpróbáltad munkára bírni őt"
  Különös érdekek fűzhetik az ilyen ember alkalmazásához.
  3 évig ültem egy irodában egy passzív agresszív lénnyel.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta