#ÉLETEM

5 tipp arra, hogyan aludj észrevétlenül a munkahelyeden

2011. március 16., szerda 14:22

Az ebéd utáni szieszta jótékony hatása rég bizonyított, a legtöbb munkahelyen azonban elképzelhetetlen, hogy a beosztottak délutáni pihenés után fussanak neki a nap második felének. Sokan mégis megoldják a problémát a vécében, a tárgyalóban. Olyan is van, aki az autóban vagy a kanapén kómáznak.

Körülbelül 80 centiméter széles lehet a kis helyiség, a kulcsot belülről ráfordítom, leülök a földre, térdeimet felhúzom, derekamat a falnak nyomom, fejemet a térdeimen pihentetem: ebben a pózban mindössze 10-15 percet tudok aludni, de frissen és kipihenten ébredek - a mellékhelyiség padlóján.

A hosszú kávé helyett presszókávé se elég

Kilenc éve dolgozom, kilenc éve szenvedek attól a súlyos fáradtságtól, ami kora délután rendszeresen rám tör. Ilyenkor egy jóllakott óvodás szintjére zuhanok, az értelem legparányibb szikrája nélkül bámulom a monitort, szemeimet dörzsölöm, fájdalmasan nagyokat ásítok, és gyakran megesik, hogy az íróasztalnál dől le a nyakamról a fejem. Tíz perc kóma azonban csodákat művel, frissen, fitten és kipihenten ébredek. Próbálkoztam már más technikákkal, elmentem negyed órára sétálni, ugráltam a friss levegőn, hosszú kávé helyett presszókávéra váltottam, rászoktam a cigire, masszíroztattam magam a kolléganőmmel, de az alvás utáni kipihentséget semmi nem pótolta. Maradt hát a vécé.

Pénzben mérhető a fáradt munkaerő okozta teljesítménykiesés

A Better Sleep Council statisztikái alapján a kialvatlan beosztottak, a munka elégtelen minősége és az ítélőképesség hiánya miatt, komoly anyagi kárt okoznak a munkáltatónak. 2008-as statisztikai adatok alapján a kialvatlanság miatti munkaerő kiesés és hatékonyság csökkenés évente 150 milliárd amerikai dollár gazdasági mínuszt jelent az USA-ban. A fáradtsággal legtöbben kávéval és energiafokozókkal veszik fel a harcot, sokan a friss levegőn próbálnak töltődni, míg húsz százalék 10 perces alvással igyekszik felfrissülni. Sokan úgy hiszik, kevesebb alvással több idő jut a munkára, azzal azonban nincsenek tisztában, hogy a kialvatlanság az élet valamennyi szegmensére, az egészségügyi állapottól kezdve a magánélet minőségén keresztül egészen a munkahelyi produktivitásig egyaránt kihat.

Nem vagyok egyedül

A vécével nem találtam fel a spanyolviaszt, sokak alvóhelye a mellékhelyiség. Edina (33) kollégájáról mesélte, hogy rendszeresen kijár a vécébe aludni, ő pedig a padlón fekszik, állítása szerint azért, mert pont ott szalad egy fűtéscső, emiatt kellemes meleg van. Ő azonban tizenöt perc után nem bír felkelni, minimum egy óra az alvásigénye.

Alma (31) szintén a mosdóban szabadul meg a fáradtságtól. „Kimegyek a mosdóba, a radiátornak támasztom a hátam és guggoló helyzetben relaxálok. Ez a póz azért jó, mert néhány perc múlva kényelmetlen és felébredek. De ülve is tudok a gép előtt, csak nagyon ciki, amikor az izomrángásra ébredek fel.”

Cecília (31) nem aludni jár a mosódba: „Körülbelül a nap felénél bezárkózom a kis kockámba, lehajtom az ülőkét, ráülök és tíz percig agykontrollal pihentetem magam".

Krisztina (28) kellemesebb körülményeket választ a szunyókához, ő a recepciós együttműködésével sziesztázik a tárgyaló padlószőnyegén.”Ha nagyon-nagyon kivagyok, akkor bemegyek az egyik tárgyalóba, és elnyúlok a padlószőnyegen, és megkérem a recepcióst, hogy ne engedjen be senkit. Beállítom az ébresztőt is, szerintem maximum fél órára lehet észrevétlenül eltűnni. Egyszer rám nyitott a HR-es, de kimagyaráztam magam azzal, hogy rosszul vagyok, mire közölte, hogy ő is szokott aludni néha, vagy bejön jógázni, úgyhogy ne szarjak be.”  A munkahelyen ráadásul nem Krisztina az egyetlen, aki igényli a délutáni alvást: „egy kollégám a kocsijába járt aludni, a közös mélygarázsba, aztán egyszer a mellette parkoló kolléga előtt lebukott, azóta nem bóbiskol.” – meséli Krisztina.

Fotó: Rolands Lakis
Fotó: Rolands Lakis

Kanapé az irodában

Aki vezető pozícióban van kényelmesebb eszközökhöz folyamodhat, egy kanapé az irodában fel se tűnik. Mátyás (37), mint cégvezető ezt megengedte magának. „Napközben sajnos nem mindig hagynak aludni, pedig igényem lenne rá, de ha valamelyik magazinunk nyomdai leadása kicsit elhúzódik, akkor megesik, hogy bent éjszakázunk. Szerkesztőségünkben van egy kanapé. Ha a szükség úgy hozza, ott szoktam felkészíteni magamat a következő nap kihívásaira, legtöbbször öltönyben. Más kérdés, hogy ha így teszek, akkor másnap sok mindenre már nem vagyok alkalmas, valamint úgy nézek ki, mint akit a kutya szájából húztak ki.”

A profik így alszanak a munkahelyen

A TV-Lesson stábja egy videóanyagot készített arról, hogy kell aludni a munkahelyen úgy, hogy az senkinek ne tűnjön fel. 1.) A monitornak támasztott fej, az egérre helyezett kéz úgy hat, mintha az illető valami apróbetűs szöveget szeretne kibogarászni a monitoron. 2.) A gondolkodó ember pozíciója szintén nem kelt feltűnést, ehhez az asztalra kell könyökölni, a fejet a kézzel megtámasztani. 3.) Egy további póz, amikor a beosztott az asztalon vagy a billentyűzeten pihenteti a fejét, kezeit a föld felé lógatja, a kéz közelébe pedig egy tollat helyez; ha a főnök belép, azt hiszi, a tollat keresi az illető. 4.) A földön alvás tökéletes változata, amikor a megfáradt munkaerő az asztala alá fekszik be úgy, hogy fejét a számítógép eltakarja. Ez a póz olyan benyomást kelt, mintha az illető szerelné a számítógépét, vagy egy kábelt próbál csatlakoztatni. 5.) Szintén a gondolkodó ember benyomását kelti, amikor a beosztott székével egészen közel helyezkedik el az asztalához, úgy, hogy felsőtestét az íróasztal szélének nyomja, fejét pedig a szék támláján pihenteti. Jó alvást kívánunk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.16 15:00:52Toll

  Ha agyonvernenek sem tudnek napkozben aludni. Egyszer fordult csak elo, de amikor felebredtem nem tudtam hol vagyok, hany ora van, milyen nap van. Remiszto volt...

 • 2011.03.16 15:16:42Tuszun

  En a mikroszkopnak dolve szoktam hunyni egyet, bar kicsit furcsa az utana marado karika a szemem korul... :-)

 • 2011.03.16 15:30:13st37

  Nem probléma. Lecsúszok a széken, hátradőlök és alszom. A kollégák ugyse beszélnek hangosan.
  Egyébkent állva is tudok aludni.

 • 2011.03.16 15:32:10robian

  Tuszun: az jó, én politikus vagyok, és a felsőházi teremben ejtem meg a délutáni sziesztát, bársonyszéken, ülve, nyitott szemmel

 • 2011.03.16 15:35:41Petyhüdt Petymeg a dinamikus kritikus

  a felsőházi teremben nincsenek bársonyszékek :) vagy legalábbis korántsem olyan kényelmesek, mint a másikban.. :) én csak tudom, én is ott szoktam horkolni :)

 • 2011.03.16 15:55:12Mister Sandman

  Hehe, az 5 profi tanács közül csak a földönfekvőset nem csináltam még, mert azért az már kicsit mégis túlzás... viszont a legjobb megoldás tényleg a vécés... főleg ha a főnököd asztala szomszédos a tieddel... és az a 10 perc vécén való nem is feltétlenül alvás, hanem csak simán a csendben való elernyedés elég túd lenni és ez munkáltatói szempontból is sokkal jobban megéri, hogy utána felfrissülve dolgozol tovább, mint hogy folytonosan ájuldozz és ne tudd normálisan végezni a dolgod.

 • 2011.03.16 16:22:17ColT

  Én éjszakásban olyan jókat tudok aludni... nappal mondjuk nem sok idő van azon gondolkodni, hogy álmos vagyok-e, mert akkor viszont pörgés van...

 • 2011.03.16 16:38:06venszivar

  Azért az,aki ott tud pihizni,hol mások ürítenek....Azok oda is valók!

 • 2011.03.16 16:39:14magyar_ugar

  kinában, japánban teljesen normális bevett szokás, hogy az emberek a déli ebédszünetben az íróasztallapra borulva alszanak. én még a pekingi tájékoztatásügyi minisztériumban asztal alatt alvó embert is láttam. ez nem most, hanem 1997ben volt. egy tárgyalás során az akkor 82 éves német professzor a székén ülve elszundikált.
  a kínai tárgyalásvezetö mikor észrevette, azt mondta: micsoda megtiszteltetés, nyilván otthon érzi magát. és kért bennünket, hogy folytassuk valami más, nem ide tartozó témáról a beszélgetést amíg felébred.
  de beszéljünk tovább, mert a csend felébresztené.
  így is lehet. ahány ház, annyi szokás. számomra csodálatos tapasztalás volt.

 • 2011.03.16 16:44:54smokedoc

  a WCn alvás az új típusú üvegkalitka tízemeletes banki irodaház ocsmányságokban nehéz. 1 büdös van 2 60 emberre jut egy wc 3 nincs villanykapcsoló, 4 állandóan rád akarnak nyitni. Nemhogy aludni, de wc zni egy jót se lehet. Marad az ásítozás és a kávédrogozás, ja meg a selejttermelés... üdv a kapitalizmusban!

 • 2011.03.16 17:49:05baliquez

  Pompás hogy ekkora munkanélküliségnél sokaknak az a legnagyobb problémája hogyan aludjon a munkahelyén. Basznám ki mint macskát szarni.

 • 2011.03.16 18:31:22efi

  Na és miért álmosak a dúgozók?
  Mert nálunk még mindig a tikokkal kell kelni 6 körül, hogy 7-kor, fél 8-kor, esetleg 8-kor el lehessen kezdeni a munkát. A 6-14 rémálmot már nem is említeném.

 • 2011.03.16 18:46:04Kis ember

  @baliquez

  mennyivel künönb naponta egyszer tíz percet pihenni, mint nyolcszor 5-6 percet kijárni dohányozni?

  Én amikor még kötött munkahelyem volt, nem értettem, hogy ha a tíz órás munka alatt a többiek kimehetnek 8 x 5 percre dohányozni (40 perc), akkor én miért nem húnyhatok kaja után 20 percet, ami után sokkal hatékonyabban dolgozom.

 • 2011.03.16 19:56:27Brannagh

  Hm, azt hiszem, az óránként 5 perc pihiidő jár munkában. Mindenesetre ha munkáltató lennék, fel nem vennék dohányost, van olyan jelentkező is biztos, aki nem cigis. Az összesen 40 perc pihenőidőt meg tőlem úgy használná ki a dolgozó, ahogy akarja, alhatna tőlem nyugodtan. De a sunyizás azért mégsem valami szép dolog.

 • 2011.03.16 21:21:56Fokhagymástejfölös

  van akinek olyan a bioritmusa, hogy kell neki egy délutáni szieszta, mert utána tényleg jobban tud dolgozni. Németországban 3 órás ebédszünetet tartottunk ami miatt rászoktam az ebéd utáni szunyókálásra, nem volt rossz, de azért inkább a megszokott 8tól négyig. Nem tudom ki írta h állva is tud aludni, de az nem lehet igaz szigorúan orvosi szempontból, ugyanis amint elalszol kikapcsolt az izomtónus fenntartása és elesel, vagyis elesnél, de mikor felriadsz gyorsan helyreteszed a történetet:)

 • 2011.03.16 21:59:39efi

  Brannagh
  Nem jól tudod. Legalább 0-6 óra esetén 0 (!) perc, 6-9 óra meló esetén 20 perc, 9-12 óra esetén össz 40, 12 óra esetén össz 60.
  Szóval 8 órásnál 20 perc, de akkor vagy kaja vagy alvás.
  Az 5 perc az meg 10, de csak arra vonatkozik, aki egész nap sasolja a monitort és abban a 10 percben sem szunyálhat, hanem olvasgathat papaíralapú A/4-es iratokat pl.

 • 2011.03.17 01:15:21catshannon

  Eh, de gáz tippek a keretes részben. Egyáltalán, ez a trükközgetés is az. 20 kib. percet nem lehet aludni, anélkül, hogy paráznod kéne. Szabad világ, mi?

 • 2011.03.17 02:21:22Yeah You

  Én már a 4, 6 vill.-on is aludtam, állva. Legalábbis a Wesselényi és Blaha közti időszakban álmodtam. Nyilván nem teljes alvás volt, akkor összerogytam volna. De pont vmi izomrángás a lábamban ébresztett fel.
  Trolin (ott 15 percet utazom), ülve- bármikor lehanyatlik a fejem. A múltkor az Izabella u. közepén álmodtam vmiket.
  Cégnél, karácsonyi hajtás legközepén, kértem a főnöktől 20 percet. Bementem a raktárba, de a létrától nem volt hely (felfelé pakoltak a kis alapterület miatt), úh. lepakoltam egy polcot és ott aludtam, jaj, de jót!

 • 2011.03.18 17:38:15efi

  Yeah You
  Az ilyenek szoktak a volán mögött elaludni...

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JÓ FÉNYEKET Szelfi tippek kezdőknek és függőknek

Fejlődni mindig lehet, és garantálom, hogy az itt felsorolt tippek közül még a Kardashian lányok sem ismerik mindegyiket! Sosem értetted, másnak hogy lesznek mindig tökéletesek a képei? Hát így

ÚTIKALAUZ ANATÓMIÁBA Miért olyan makacs az ekcéma?

A világ egyik legelterjedtebb bőrbetegsége, gyakran hosszú hónapokig vagy évekig is eltarthat, ameddig javulni kezd az állapot. Sőt, gyakran a terápia ellenére hullámzó ritmusban, újra és újra visszatérnek a tünetek. Min múlik a tartós gyógyulás?

LELKI ZÓNA A szépség mellékhatásai

Ami szép, az jó is! Ez az összefüggés automatikus működésbe lép, ha más emberekről mondunk ítéltet – akkor is, ha racionális énünk nem ért egyet vele. A kedvező fizikai megjelenés átterjed az egyén megítélésének más dimenzióira is.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta