Dohánystop után csak az elektromos cigi marad

Nem sípol a tüdőm, tisztábban lélegzem, jobb a közérzetem – mondja a korábban napi 1-1,5 dobozt szívó Viktor, aki azóta nem gyújtott rá, hogy elektromos cigit használ. A fogyasztók tapasztalatai az egyetlen alternatív cigiről, amit a törvény sem tilthat ki a kocsmákból.

Nemrég röppent fel a hír, hogy a kormány kitiltaná a dohányzást a zárt légterű nyilvános helyekről, így többek közt a kocsmákból, kávézókból is, ahol általában a legharaphatóbb a füst. Az engedékenyebb politikusok, illetve a tervezett szankciók ellenzői azt javasolják, hogy legalább egy elkülönített, zárt helyiség álljon a dohányosok rendelkezésére. Ám addig is, amíg valami konkrétum kiderül, elgondolkodtunk az egyik lehetséges alternatíván, ami az utóbbi időben egyre több ember kezében virít: az elektromos cigin.

Az elektromos cigi használóinak 95%-a nem szokik vissza

„A cigaretta árához képest egyszeri, minimális befektetést igényel, ami 1-2 hónap alatt megtérül, utána pedig már kezdheti is tervezni, hogy mire költi majd a megspórolt százezreket!” – hirdeti termékét az egyik elektromos cigarettát („e-cigit”) forgalmazó oldal. Az itt feltüntetett statisztikai adatok szerint az e-cigi-használók 95 %-a soha nem tér vissza „az igazira”, legfeljebb a szórakozás hevében szív el egy-két szálat, ami egyébként a nemdohányzók bizonyos részére is jellemző. Sokan úgy gondolják, hogy az e-cigi a dohányzás bizonyítottan legjobb alternatívája – a tapaszokkal, rágókkal és társaikkal szemben –, de az is tény, hogy akármennyire is akar például vizuálisan hasonlítani az eredetire, a soha el nem fogyó, műanyag szerkentyű azért valljuk be, hogy némileg bizarr hatást kelt.

A rágyújtás szertartása hiányzik

Judit (25), aki már 8 éve dohányzik, például éppen a lassan fogyó cigaretta látványát és a „szertartás-részt” hiányolta az elektromos cigi kipróbálásakor: „A leginkább az zavart benne, hogy pont a cigarettára gyújtás szertartása hiányzik belőle, hogy előveszed a cigit, rágyújtasz, és elszívod, aztán ha elszívtad, akkor befejezted. Ezt nem tudod elszívni, mert benne van egy adag dohány, amiből időnként szívsz egyet – a srác, akitől kölcsönkaptam, legalábbis így csinálta. Mondják, hogy az elektromos cigi segít a leszokásban, de szerintem az sokkal rosszabb, ha állandóan ott a zsebedben a cigid, és időnként megszívod, amikor már érzed, hogy nikotinhiányod van”. Juditnak tehát nem igazán jött be ez a verzió, de találtunk olyanokat is, akik kifejezetten erre esküsznek.

12 év után az elektromos ciginek köszönhetően szokott le

Viktor (28) bevallása szerint például átlagban 1-1,5 doboz cigarettát szívott el naponta, 11-12 éve dohányzott rendszeresen, amikor úgy döntött, hogy leteszi. Előrelátható volt számára, hogy valamiféle mankóra szüksége lesz. „Ennek ellenére az első füstmentes napot megpróbáltam segítség nélkül átvészelni, aminek az lett az eredménye, hogy aznap délutánra kezelhetetlenné váltam környezetem és saját magam számára egyaránt. Még aznap vettem egy elektromos cigarettát 8 ezer forintért (ez körülbelül 1 heti cigarettám ára), amihez vásároltam nikotint tartalmazó és nikotinmentes patronokat is. Egy ilyen patron körülbelül 2 napig elég és 700 Ft/darab az ára, tehát aki erős dohányos, az szignifikáns összegeket spórolhat meg vele, ha ez a cél. Azóta nem gyújtottam rá” – taglalta a pozitív tendenciát alátámasztó tapasztalatait.

A fizikailag tapasztalt hatások között említette, hogy a korábbiakhoz képest „nem sípol a tüdeje” egy-egy nap, illetve éjszaka után, amikor sokat használja, „bár valamiféle nyomást azért érez az ember.” Hozzátette: tisztábban lélegzem, jobb a közérzetem. A hosszú távú cél számomra az, hogy ezt is elhagyjam, de mint leszokásban segítő eszközt mindenkinek ajánlani tudom. Annak szintén, aki sokat repül, esetleg ellenállhatatlan vágyat érez, hogy templomban, óvodákban, játszótereken, villamosmegállókban füstölögjön, mert ezt mindenhol használhatja”.

Ugyanúgy kaparja a torkod, érzed a nikotint

A leszokni, illetve spórolni vágyók tehát a jelek szerint jól járhatnak a cigit utánzó szerkezettel. Egy másik megszólalónk, a harmincas éveiben járó Attila, viszont a sör mellé elfogyasztott másfél doboz cigi és a másnapi fejfájás miatt döntött úgy, hogy elkezdi használni. A kollégáinál látta először az elektromos cigit, akik közül rutinos dohányosok szoktak át rá – ő maga még csak pár hete él vele. Elmondása szerint neki beválik, azóta nem dohányzik, mióta elkezdte.

Alapvető kérdés egy dohányos esetében, hogy miben hasonlít a hőn szeretett cigi leváltására szolgáló eszköz az eredetihez. Attila szerint az elektromos szerkezetnél „a füst működik, kaparja a torkod, érzed a nikotint”, különbségként viszont ugyanazt említette, amit korábban Judit is kiemelt: nincs sercegés, amikor szívod, nehéz, ezért furcsán kell tartani, nincs soha vége, tehát nincs meg az érzés, hogy elszívtam egy szálat.

Az ára soknak tűnhet, de van, akinek megéri

Árak tekintetében a 8-10 ezer forinttól egészen a 23-25 ezer forintig találunk ilyen szetteket, ami ugyan egy összegben soknak tűnhet, de a normál cigimennyiségek tükrében komoly megtakarítást ígér. Már ha valóban beválik. Ráadásul a patronokat, illetve utántöltő folyadékokat is rengeteg ízben kínálják, a csokitól a kávén keresztül a gyümölcsig (ezeknek az ára 240 és 1000 forint között mozog, az utántöltő folyadékok, illetve az ízesített patronok ennél valamivel drágábbak).

Aki meg akar bizonyosodni arról, hogy pénzügyileg megéri, ezt különböző kalkulátorokkal is megteheti. Lehet, hogy az e-cigi elsőre játékcigaretta benyomását kelti – esetleg a cigirágó is beugorhat róla –, és a többi dohányos  pedig nyerítve mutogat majd ránk, de ilyen ez a popszakma.

Oszd meg másokkal is!
Mustra