#ÉLETEM

Mindig nyitott ablaknál szexelt - szomszédok, akik megkeserítik az életünket

2011. március 8., kedd 18:59

Annak, aki családi házban él, esélye sincs megtapasztalni, milyen az, amikor egy igazán elviselhetetlen szomszéd keseríti meg minden nap az életét. Persze a szomszéd házból is lehet szívatni a szomszédokat, de felkopogni a plafonon, vagy villáskulccsal ütni a fűtéscsövet csak társasházban van értelme. Válogatott szomszédtörténetek következnek.

A Gáborék lakása alatti emeletre egy éve költözött egy magányos, fiatal nő, aki kéthavonta többoldalas kézzel írott levéllel lepi meg a szomszédokat. Ebből kiderült, hogy nagyon magas a törlesztőrészlete, amiért sokat kell dolgoznia, ezért szüksége van a pihenésre.

De ő nappal szeretne aludni

Igen ám, de ő nappal aludna, mert éjszaka dolgozik. Ezzel nincs is baj, a felette lakó család reggel fél nyolckor elmegy otthonról, és csak öt körül ér haza. Mivel egy szem gyerekük első osztályos, így este nyolc után csend van a lakásban, a gyerek alszik. Havonta csupán egy hétvégét töltenek otthon, az utóbbi öt évben még születésnapi buli sem volt náluk.

Mégis arról szólnak a levelek, hogy mennyire elviselhetetlen az a zaj, amit folyamatosan a lakásban csapnak: a konyhában beszélgetnek és tárgyakat dobálnak. Jobb, ha tudják, hogy az alattuk lévő lakásba minden szó lehallatszik, és az ott lakó mindent hall természetesen, és a lépcsőházban nem illik beszélni, miközben a saját lakásukat közelítik meg.

Elviselhetetlen a zaj: 20 ezer forint

Norberték se jártak sokkal jobban: szintén dolgozó család, napközben munkahelyen vagy iskolában van a család minden tagja, hétvégén vidéken. A szomszéd mégis többször feljelentette őket az önkormányzaton, mert szerinte elviselhetetlen az a zaj, amit a négy és hatéves gyerekek délutánonként az ébrenlétük alatt, napi három órában csapnak.

Az önkormányzat két figyelmeztető levelet küldött, majd berendelték a családfőt, és bár ők is nonszensznek nevezték az egész történetet, húszezer forintos bírságot helyeztek kilátásba, ha a szomszéd még egyszer feljelentést teszt. Ki nem mennek, zajszintet nem mérnek, oldják meg maguk között!

Este tíz után ne használd a fürdőszobádat!

Dóráék újszülött kisbabával költöztek, ahol rögtön az első napon becsöngetett az alattuk lakó, és kérte, hogy este tíz után ne használják a fürdőszobát, mert őt zavarja a lefolyó víz hangja, és különben is, szemben az anyukával, ő dolgozik.

Boglárka szomszédjairól, egy első ránézésre konszolidáltnak tűnő jogász házaspárról kiderült, hogy folyton cseszegették a takarítónőt, hogy ne reggel takarítsa a lépcsőházat, mert ők felébrednek a partvis hangjára. A szomszédok csendes, négy személyes filmnézését őrült partiként élték meg, és átmentek másnap, hogy nagyon remélik, ilyen nem fordul elő többet. Aztán házirend-paragrafusokat nyomtattak ki, hogy ráragaszthassák a senkit semmiben nem zavaró folyosón tárolt biciklikre, miután kiszúrták a kerekét. Ezeket a szomszédokat egy tényleg hangos, de jó előre bejelentett bulival sikerült vidékre üldözniük Boglárkáéknak, de előtte a szegény szomszéd elvesztette a fejét, és rájuk akarta rúgni az ajtót.

Volt egy keményebb harc az ajtóban

Ekkor volt egy keményebb harc az ajtóban sok szemtanúval, amiért másnap elnézést kért, de pár hónap múlva inkább családi házba költözött. Bosszúból egyetemistáknak adták ki a lakást, kéjesen jelentve be, hogy öt új szomszédjuk lesz, de szerencsére csendes jogászpalánták voltak,  így az Activity partik egyáltalán nem zavartak senkit. Ennek fényében különösen vicces az a hatgyerekes keresztény család, aki a másik szomszédban lakik, és mindig, ha összefutnak, szabadkoznak, hogy biztos hangosak a gyerekek, mire mindig azt válaszolják, hogy semmi baj, úgysem hallják a zenétől.

Panninak két „kedvence” is akadt:

Vasárnap reggel 6-kor bekapcsolta a tévét

Egyik a középkorú, egyedül élő nő. Onnan fogva, hogy a papírvékony falra felszerelte a 70 centis plazmatévét, reggelente nem kellett vekker, a tévéjére kelt az egész család, mindig tudták, mit néz - azóta is előszeretettel néz olyasmit, amiben sírnak, üvöltenek, nyögnek, szenvednek, stb.

Egy időben fejből tudták, mik a szomszédasszony kedvenc számai, mert azokat mindig felhangosította, már az első taktusokból mindenki tudta mi következik, azóta pl. Moby nem túl népszerű Panninál. Végül ezt megoldotta egy beszélgetés, amiből kiderült, a szomszédasszony nem sejtette, hogy bárkit zavarna a zene, annyira hozzászokott ahhoz, hogy senki nem lakik a szomszéd lakásban. Ennek ellenére szombaton és vasárnap továbbra is reggel hatkor kapcsolja be a tévét, de ezt már szinte kezdik megszokni.

A szexelős szomszéd

Ebben a házban is lakik mindenki kedvence, a szexelős szomszéd, akihez mondjuk délelőttönként jár a szeretője, és kötelességüknek érzik nyitott ablaknál, hangosan sikoltozva megélni az élményeiket. Szerencsés a helyzet, ha ilyenkor fel lehet hangosítani a zenét, de ha ugyanez a szomszéd éjjel kezdi el a sikoltozást, akkor marad az ablakon kikiabálás.

Sanyi szomszédai minden délelőtt tízkor egymásnak estek hetente háromszor. Ennek állandó koreográfiája volt, amit a szomszédok hamar megtanultak, és fél perccel megelőzve a párocskát ők is előadtak. Fogócskával kezdődött, majd a kutyát a Buksi kifelé! legalább tízszeri elmondásával parancsolták ki a szobából. Aztán amikor az egész ház a Buksi kifelé-t kiáltotta, megértették, hogy illene bezárni az ablakot.

A szomszéd feneke csúszkál a kádban

Az se szerencsés, ha valakinek a fürdőszobája a szomszéd hálószobájával határos. Hajnalban arra ébredni, hogy a szomszéd feneke csúszkál a kádban, nem vicces. Panni szomszédai meg is kapták a Bálnák becenevet, mert fürdéskor mindig olyan hang jött át tőlük a falon, mintha bálnákat edzenének a kádban. Miután elköltöztek, utánuk jött egy fiatal srác meg egy lány, de nehéz volt eldönteni, hogy tesók vagy járnak. A lány imádott fürdeni, ezért ő is megkapta a korábbi bálna minősítést, de ő rosszabb volt, mert a nap bármely szakában és akár többször is egy nap lenyomta a pancsolást. Amikor éppen nem pancsoltak, akkor valamilyen konzoljátékon lőtték egymást, hatalmas hangfalakkal.

Tipikus, és úgy tűnik, minden házban lakik egy macskás néni, akinek legalább hat macskája van. Ezek a macskák előszeretettel vizelnek a szomszédok lábtörlőire, amit persze a néni tagad, mert az ő macskái nem járnak ki a lakásból.

A büdös szomszéd mindent visz

Másik kedves szomszédtípus a büdös. Ő az, akinél olyan szag van a lakásban, hogy ha kinyitja a lakásajtót, akkor mindenki sírva menekül a lépcsőházból. Általában nyáron se szellőztet, de ha igen, akkor az összes lakó egyszerer rohan becsukni a saját ablakát. Szagos probléma lehet még egy nagyon sokat főző szomszéd is. Feri azért adta el a lakását, mert az alatta lakó meglehetősen kedves és barátságos indonéz szomszédok miatt soha nem tudott ablakot nyitni. A soktagú családban egész nap főtt valami, ami eleinte izgalmas volt, de később, amikor egy utazás alatt a bőröndöt kinyitva indonéz étel szaga terjengett a levegőben, Feri feladott egy lakáshirdetést.

Néhány tanács, mielőtt elköltöznél

Jobb, ha tudod, hogy a családi házakban élőknek is van szomszédjuk. Angliában például a legtöbb szomszédvita a tuják miatt alakul ki. Az angolok képesek éjjel kivágni egymás tujáit, de nem egyszer riasztják a rendőrséget a bokrok miatt összeverekedő szomszédokhoz is.

A közösképviselők szerint a problémák megbeszélése és a kompromisszumkészség lehet csak megoldás a gondokra. A pereskedés mindkét fél életét tönkreteszi, hosszú éveket képes elvenni a családok életéből, és a lakók gyakran észre se veszik azt a pillanatot, amikor már csak a gyűlöletnek élnek.

A közös képviselő erre jó

Vitás esetben a közösképviselők gyakran nyomtatják ki mindkét félnek a házirendet, amiben benne van, hogy illik tájékoztatni a szomszédot az esti házibuliról, de az is, hogy a lakásfelújítási munkálatokat hétköznap kell végezni.

Harminc éve még ismerték egymást a társasházak lakói, igaz, akkor sem szerette mindenki az összes szomszédját. Akkoriban egy-egy partvisnyéllel feldörömbölésnél ritkán ment messzebb a vita. Közhelyesnek tűnik, de igenis működik a vasárnap átvitt süteményszelet, vagy a zajos gyerek kedves rajza az idős szomszédról.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.08 23:58:20dukeekud

  "egy panellakás gyakorlatilag élhetetlen lesz, ha a felső szomszéd kicseréli a szőnyegpadlót és pvc-t kőre"

  Ugy tudom, hogy ezt nem teheti, muszaj valamilyen hangszigetelot tennie ala.

 • 2011.03.09 00:13:33Juliette28

  Nálunk a fürdőszobában állandóan fűszag terjeng ha nyitva hagyjuk az ablakot - és a fürdőszobában ez tanácsos. Valaki a házban sokat szív a fürdőjében, és kinyitja a szellőzőaknára nyíló wc ablakot. Mi meg szagoljuk. Hihetetlen büdös.

 • 2011.03.09 00:38:42mertcsak

  minden este 8-10 között furdik a szomszed, es mivel a furdoszobaja szomszedos a nappalimmal, igy 2 ev utan mar igencsak elegem van a "bálnákból"

  emellett nem egyszer este 8-kor vagy 9-kor inditjak a mosogepet, holott hazirend irja elo, h este 7 utan tilos.

  es amikor megyek aludni, akkor a masik szomszed nyitja ram a vizcsapot, nem egyszer ejjel 2kor vagy reggel 6kor ..

  reggelente arra ebredek, h a szomszed felveszi a magassarku cipojet, tipeg a jarolapon, majd egyszercsak kilep a folyosora. mindezt 3 zart ajton keresztul.

  az alattam lako rendszeresen tart bulikat, a zaj mellett a kozos szellozo rendszeresen felhozza a fozes illatait

  az ujepitesu haz kivitelezoje meg csak ki sem vizsgalta az athallasokat, pedig garancialis idoben jelentettem

  jah, es azert koltoztem legfelso emeletre, h senki ne ugraljon a fejem folott, ehelyett most a mellettem es alattam lako tolakszik az eletembe

 • 2011.03.09 00:45:46_FoxiMaxi_

  dukeekud 2011.03.08 23:58:20
  Ez az amit elméletileg meg sem tehetne...
  A panel födémek terhelése nem erre lett kitalálva.
  A 150 kg/nm terhelési korlát vészesen veszélybe kerül egy ilyen művelet során.

 • 2011.03.09 06:15:40zsebi66

  Nagyapám gyerekkorában a gangon a lábtörlőre pisilős macskákat elkapta és fél diókat tett a lábukra. Ahogy én hallottam nagyszüleimtől megoldódik a bizonyítás hogy merre jár a macskosz.

  Nekem a kedvencem a hetven feletti nyugdíjas unatkozó szomszédnéni aki már a lakásban meghallja a cipőfűző bekötését vagy épp ház előtt a kulcs csörgését meghallva rögtön a folyosón terem hogy első kézből szerezzen információt a ki? hová? kitől ? hányszor ?
  Egyébként aki társasházban lakótelepen lakik az nyilván szereti az urbanizációt, másképp kisvárosban házban, tanyán, vagy falun élne ahol ilyen problémák nincsenek. A mostani ingatlanárakkal nem kérdés hogy lehet-e máshol.

 • 2011.03.09 07:30:36ifrance

  a szomszéd néni tv-je miatt szenvedő családnak üzenem: ha belefér a szoba méretébe, tegyenek fel 5-8 cm hungarocellt a falra, azt szépen le lehet glettelni, majd tapétázni/festeni. nagyon sok zajt el fog nekik nyelni. persze ha már eleve csak 3,4nm a szoba, akkor minden centi számít...

 • 2011.03.09 07:42:52őröltbors

  "Hajnalban arra ébredni, hogy a szomszéd feneke csúszkál a kádban"

  Aki erre felébred, az ne költözzön abba a házba. Ugyanis nem a szomszéddal van baja, hanem a hangszigeteléssel.

  "este tíz után ne használják a fürdőszobát, mert őt zavarja a lefolyó víz hangja"

  Hány asztmás költözik szemétégető mellé?
  Hány mogyoróallergiás költözik mogyoró csomagolóüzembe?

  Miért pont az álmatlanok költöznek panelba, ahol nem jó nekik?
  Tudom, olcsó, de többek között pont azért, mert hallani mit csinál a szomszéd. Tudta, amikor beköltözött, ez nem titok...

  Persze aki hangosan akar éjjel zenét hallgatni, mosni, nyomtatni, bútort összeszegelni, ez nyilván arra is vonatkozik...

 • 2011.03.09 08:03:36őröltbors

  "minden este 8-10 között furdik a szomszed, es mivel a furdoszobaja szomszedos a nappalimmal, igy 2 ev utan mar igencsak elegem van a 'bálnákból'"

  Te a nappaliban alszol? Vagy miben zavar az a hatalmas zaj, amit csap?

 • 2011.03.09 08:40:24giga66

  A legfelső emelet sem garancia a nyugalomra, az alattam lakó biciklis lány cipőjének kopogására még a felsőbb emeleten lakók is rendszeresen felébredtek.
  Szólni kell ha zavar valami, ha érzi a "kedves szomszéd" a problémát és nem egy tapló akkor mérsékli magát.

 • 2011.03.09 08:59:45TH

  2011.03.09 08:40:24 giga66

  Hát szerintem tapló az, akit egy kopogó cipő annyira zavar, hogy szól a cipő tulajának emiatt.

 • 2011.03.09 09:01:06TH

  2011.03.08 20:55:09 homér
  a vasárnap délutáni bútorszerelés olyan tragikus? Mikor jobb? Hétköznap este vagy hétvégén? lehet választani, de valakit úgyis zavar. Persze éjjel kalapálni az gáz, de az másik kérdés.

 • 2011.03.09 09:19:37kudarc

  A mellettünk lakó minden reggel 6 és 6.45 között sétálgatott fel-alá a lakásban járólapon, kopogós cipőben. Nem pihent. Azóta elköltöztek.
  Az alattunk lévő a szélsőségek embere. Őrült ordítás (nyáron az erkélyen), és brutális nyögés váltja egymást, előfordul, hogy 30 percenként. Mindig csak női hangot hallani. Most még nem érdekel, de nyáron...

 • 2011.03.09 09:56:12ezisvalami?

  50nm-en németjuhászt tartani, ami egész nap egyedül van otthon, amíg a gazdik gályáznak?

 • 2011.03.09 10:22:40iqlightblondiee

  Nálam az volt, hogy vmi baj volt a szomszéd fürdőajtajával és nem csukta, hanem csapta -vágta, remegtek a falak. Átmentem és felajánlottam, hogy komolyan kifizetem a szerelést, de elviselhetetlen. Természetesen, ilyen magyaros módra még én voltam a köcsög és annál jobban csapkodták. Különben a konyhája a hálómmal szomszédos és szeret vasárnap kora reggel mosogatni :)
  Galambszar alap itt is.

 • 2011.03.09 10:46:37Wilika

  TH 2011.03.09 08:59:45
  azért egy jó kis keménytalpú monticipő, vagy egy spd cipő aminek nincs teljesen a talpába süllyesztve a patent (LOOK-cipőről már ne is beszéljünk), kb. akkora élvezetet nyújthat, mint egy fapapucs a márványon. :)

 • 2011.03.09 10:56:36plasztikcsirke

  Egy vasárnap délelőtt észrevettem, hogy a nyitott erkélyajtón át dől be a nappaliba a szarszag. Kinézek. Föntről csorog az áldás. Kiderült, hogy a fölöttem lakó (szerintem kicsit fogyatékos) fiú WC-je elromlott, gumikesztyűs kézzel szedte ki a cuccot a kagylóból vödörbe, a vödör tartalmát meg kiöntötte az erkélyén. Hát noooormális az ilyen??

 • 2011.03.09 11:03:16Wilika

  Juliette28 2011.03.09 00:13:33
  először megörültem, és nem is értettem, hogy mi ezzel a baj, mert én automatikusan a frissen vágott gyep illatára gondoltam, az pedig olyan jó. :D

  engem az lepett meg, hogy a páréves gyerekek tényleg mekkora zajt tudnak csapni. Amikor a felettünk lakó házmester bácsiékhoz jönnek az unokák, akkor baromira hallani ahogy futkosnak fel-alá. Pedig basszus nem túlsúlyosak és falábuk sincs, szóval valamit nagyon ügyesen csinálnak. :) De amúgy nem zavart, mert estig valahogy mindig kifáradnak, meg amúgy is bírom a házmesterbát. (ő sem szólt meg soha, mikor hajnalban dührohamot kaptam párszor a munkámmal elszálló gép miatt :D )
  De legjobbak a nemrég fölülünk kihalt lakók; gurulászó üvegek hangja valamint "a tologatás"... Fogjatok egy masszív, merev fából készült széket, támaszkodjatok rá és toljátok el vele magatokat a konyha kövén a szoba másik végéig, és közben gondoljatok arra, hogy az alattatok lakónak milyen jó. :D

 • 2011.03.09 11:22:18400m

  A barátnőm aki egyedüli dohányos a családjukban, a kis kínai étterem tulajdonosával azon veszekszik állandóan, hogy mitől büdös a lichthof, a cigifüsttől, vagy a kínai kajától. Vicces, amikor kiabálnak egymással.

 • 2011.03.09 11:22:27Wilika

  (jah, kétlaki vagyok, így lehetnek felettem hol házmesterék, hol széktologatók)

 • 2011.03.09 11:29:47Laceeka82

  hozzám egyszer jött fel a szomszéd, hogy a lövöldözős játékom miatt nem tud aludni, szó nélkül bebasztam az ajtót, jobban felhangositottam a játékot, többet nem jött XD XD XD XD

 • 2011.03.09 11:29:48oliv08

  A gyerekeim nappal 6-kor kelnek és fél 9-kor fekszenek. Nappal 2 órát sétálunk és 2 órát alszanak. Ennek ellenére rettentő zajosak vagyunk, mert a kicsi sír, dobálja a játékait, a földön! autózik és nem hajlandó megérteni, hogy éjjel aludni kell és valamit nem szabad. 10 hós. A nagy nyugis gyerek, eltologatja az autóit az ágyon!, könyvet nézeget, legózik, viszont ha szólok, hogy gyere ide, akkor ezt futva teszi. A kicsi meg négykézlábazik. Kíváncsi vagyok, mikor jelentenek fel, ugyanis már ordított velem az utcán a felső szomszéd, hogy neveljem meg őket, mert rendkívüli módon zavaróak. Alsó lakó kulturáltan szólt, hogy hangos a gyerek műanyag autója, ne játsszon vele annyit. Megértettük, mert éppen beteg volt. Elvettük tőle a kedvenc 8ezer forintos autót, aminek az a baja, hogy műanyag a kereke és lehallatszik. És fel is, természetesen. Most mit csináljak, keringjek egész nap a városban, ahol nincs egy tetves játszótér, mert ami van, az szemétlerakóhoz hasonlít, nincs homok a homokozóban, a csúszda 3 éves kortól van és laphinta van, nem tudunk vele játszani. Persze kutyagumis is. Nincs park sem. A kicsi meg utálja a babakocsit, nem tud menni, ő csak itthon tud játszani. Ha nem mozog eleget, akkor éjjel ordít, mert nem fáradt le nappal. A lenyugtatózáson kívül még mit tudok velük csinálni, hogy ne zavarjam NAPPAL a szomszédokat?

 • 2011.03.09 11:37:29Wilika

  Laceeka82 2011.03.09 11:29:47
  az kurva intelligens dolog volt... fejhallgató, ilyesmi?
  (Ha mindezt ordítva közölte az más)

 • 2011.03.09 11:43:49sutiz

  Családi házban sem olyan egyszerű az élet. A szomszédban focizni szoktak a gyerekek (vagy inkább ördögök) és ha átjött a labda átmásztak a kerítésen vagy alul felszedték és átbújtak alatta aminek az lett az eredménye, hogy a 150cm-es kerítésünkből 1 nyár alatt akkora kerítés lett amin egy 10 éves gyerek át tudja emelni a lábát. Sajnos hiába tettük szóvá 1000-szer azután is megtették. Na most vettünk egy 170cm-es kerítést és alulra meg beton zsalut amibe belefogattuk a drótot, hogy ne lehessen felemelni. Most már csak azt hallgatjuk, hogy káromkodnak óriási hangerővel és rúgják neki a labdát a kerítésnek ami már most hasas. Egy fillért nem adtak az új kerítésbe és a pokolba kívánom őket de nemtudok mit tenni. Ha ez a kerítés is tönkremegy feljelentem őket de nem tudom ez változtat-e majd valamin. Plusz van egy 3 éves gyerekük is aki már tavaly nyáron simán káromkodott!!! és csak röhögnek rajta! Más olyankor még nem is beszél szinte...óóó csak géppuskám ne legyen soha... Arról nem is beszélve, hogy nálunk landol a fagyi az udvaron amit már nem kér, átdobálják a félig megrágott almát... Szóval élhetetlenek. Nem tudom mit szólnának ha én is ott flangálnék az udvarukban és tönkretenném mondjuk a kapujukat, hogy aztán drága pénzért ők is vehessenek egy másikat.

 • 2011.03.09 12:52:48zanzibar

  Kedves Oliv08: azt a gyereket Te szülted / Te csináltad, szóval foglalkozz vele. Amit leírtál, abból az derül ki, hogy ő ezt igényli, a tesója elvan jól magában. Igen, aki otthon van napközben (vagy mert öreg / beteg, vagy mert otthonról dolgozik), pokoli zavaró lehet egy bizonyos mennyiségű zaj. Mit szolnál hozzá, ha a kedves szomszéd egész nap zenét / tv-t üvöltetne, és nem tudnának pihenni a gyerekeid? Nyilván dühös lennél, kikérnéd magadnak, mire ő meg nézne nagy szemekkel, hogy De hát napközben miért ne?
  A hangosan szexelős szomszédhoz meg annyi a hozzászólásom, hogy egy időben felettem egy 43 kg-os csaj lakott, aki pokoli hangos volt. Gyakorlatilag nem aludt (sem éjjel, sem nappal), ha nem takarított éppen (órákat minden 3. nap), akkor a Tv / DVD játszó üvöltött nála. Na lett egy barátja, akivel baromi jól érezte magát az ágyban. Minden éjjel pontban 1/2 12-kor hangosan visított a gyönyörtöl. Ez ment kb. 1/2 órát, majd csend lett. Legalább reggel 6.-ig. Imába foglaltam a pasi nevét :).

 • 2011.03.09 12:55:34oliv08

  zanzibar: mondd, miből gondolod, hogy nem foglalkozom velük? mert olykor bőg a kicsi és visít a dackorszakos? Mert az autót a földön tolja a kicsi és dobálja a játékait, mert ezt élvezi? Na, mesélj, most ráérek, alszanak.

 • 2011.03.09 13:00:56waszabi

  Sok stressz éri az embereket. Stressz az, amikor elképzeléseiket nem igazolják az élet történései.
  Ergo, ha a valóság leszarja az elképzeléseket, akkor az elképzeléseken kell változtatni a harmónia érdekében - vagy marad a stressz, a feszültség. Az alkalmazkodás a nyugodt, hosszú és boldog élet kulcsa. Lehet ragaszkodni jogainkhoz, érdekeinket védeni, viszont az ilymódon magunk által fenntartott (mert ugye kettőn áll a vásár mindig) feszültségek, meg nem oldódó konfliktusok pozitív élmények elől foglalják a helyet életünkben. Lehet anyázni, bosszankodni, de érdemes megszámolni, hogy egy nap alatt mennyi figyelmet és energiát vesz el a bosszankodás - telejsen feleslegesen. Én is lakásban lakom, ismerősek a sztorik, de igyekszem tudomásul venni, hogy ez ezzel jár. Ez csak rajtam múlik, nem kell hozzá egyik szomszéd sem.

 • 2011.03.09 13:05:43zanzibar

  A témában ajánlanám Vekerdy Tamás könyveit / cikkeit, ha komolyan gondolod. Van gyerekhiszti persze, meg dackorszak. De ez nem egész napra terjed ki. A mindíg síró, mindig üvöltő, csapkodó gyerek az más téma. Nagyobb a testi kontakt igénye: többet kell megsimogatni, becézgetni, beszélni hozzá. Vagy pld. amkor főzöl, és elég nagy a konyha, hogy elférjen, felállítod ott a járókát (ha használsz), és beszélsz hozzá: hogy éppen mit csinálsz, esetleg egy-egy fakanalat, sütikiszúró szilikonmimtát beadsz neki, hogy rágcsálja, utánozzon Téged.
  Még egy dolog érdekes lehet: ha éjjel nem akar aludni, érdemes megnézni, hogy nem-e az a baj, hogy túl sötét van. Sok kisgyerek nem szereti a teljes sötétet: egy kislámpa gyenge fénnyel megnyugtatja. Sok ilyen dolog van még. A mamád / anyósod is tud talán tippeket mondani.
  Ami a játékdobálást illeti: rá kell szólni, finoman, határozottan, kedvesen. Ez a zaj Téged is zavar. És a nagyot is: ahogy írod nyugis gyerk. talán túl jó is, és ő nem szól, csak egyre visszahúzódobb, "jobb". A kisautó alá meg kell keríteni egy olyan alapot, amin tologathatja nyugodtan, de mérsékli a hangot. Nem hiszem, hogy erre ne lehetne alkalmas tárgyat találni.

 • 2011.03.09 13:14:10oliv08

  zanzibar: a dackorszakos gyerekem a nyugodt, vele sokat kell rajzolni és könyveket nézni, de egyedül autózgat, legózik. Imád sétálni, de a kicsi meg utálja a babakocsit. Ezért üvölt benne. Nem mindig dobálja a 10 hós a játékokat, de ez tetszik neki, hogy hangot ad, egymásnak is üti pont ezért a játékokat. Igen, rászólok, de nem tudja ennyi idősen megjegyezni, hogy nem szabad. Majd idővel rögzül, de addig zavaró. Járóka nincs, mert már kapaszkodva lépeget, de a négykézlábazása hangos, mert a padlónak csapódik a térde. Éjjel sokszor felébred, mert jön a foga. Mindkettő visít, ha vágom a körmét. Ha ugyanazt a játékot akarják. Ez utóbbi nagy gond, főleg. Hiába pakolom őket szét külön játékokkal, pont az kell, ami a másé, folyamatosan. A kicsivel a mindig üvöltés főleg eleinte volt rettenetes, már csak akkor ordít, ha a nagy ellöki. Együtt alszanak, a kislámpa nem megoldás, mert a nagy a sötétet szereti.

 • 2011.03.09 13:16:14oliv08

  Ja, és igen. Legjobb lenne 3 cm-es hangelnyelő szőnyeggel bevonni a nappalit és a konyhát is, de amíg egyik sem tud normálisan enni, inni, naponta kell porszívózni, felmosni, addig ez lehetetlen. A nappali szőnyege egy év alatt tönkrement, de nem érdemes kicserélni, míg kicsik.

 • 2011.03.09 13:23:43zanzibar

  Hát rászólni bizony annyiszor kell, ahányszor rendetlenkedik:). Ez a játékösszecsapkodás úgy tűnik Téged is zavar, szóval kell ellene tenni. Figyeld meg, mi köti még le: azt kellene inkább nyomatni. Annyira más minden gyerek, de el lehet ám kapni mindegyiknek az izlését (meg persze változnak is).
  Az éjjeli fény / sötét témában nem ártana egy próbát tenni. Vannak azok a konektorba dugható világítós lámpák is, van olyan ygerek, akinek az is elég, a nagyot sem fogja zavarni.
  Még egy pozitívum: a kicsi általában utánozza a nagyot: ha a nagy csendesen eljátszik magában, valószínűleg ő is követni fogja.
  Ha a babakocsiban mindíg sír, valami gond van a kocsival: lehet máskép állítani (Pld, hogy magasabban / alacsonyabban legyen, jobban kilásson)? Valamiért ő úgy nem szereti, ahogy van. Próbáltátok ezt variálni?
  Amúgy azt hiszem, azokon az összerakható betűszőnyegeken remekül tologathatóak a kisautók. Próbáltátok azt?

 • 2011.03.09 13:35:30oliv08

  zanzibar: igen, rászólok, hátha megragad. Pl. ha tiltott gombokat nyomkod, rá tudok szólni, mert látom, mit akar, de előre nem látom, hogy el akarja-e dobni a kisautót, vagy sem, mert ő a gyorsabb. Van betűszőnyegünk, 36 darabos, befedi az egész nappalit, de el kellett rakni, mert a kicsi rágcsálta, mint mindent mostanában. Az tényleg jó volt, mert a nagynál nem is volt panasz, hogy hangos! Pedig ő is dobált. Igen, próbálkozom más játékkal, de eléggé önfejűek, főleg a kicsi, ő nagyon izgága, és tök ellentétesek természetileg. Igen, sok minden ragad a kicsire a nagytól, azért akar ugyanazzal játszani mindig!!
  Szerintem egyszerűen csak utálja a kicsi a babakocsit, mert 3 állásban lehet használni, egyik sem tetszik neki. Mivel 10 hós, már ül, de ha elalszik, meg szoktam kicsit dönteni. Ha felébred, ordít, ki akarja vetni magát. Ő itthon szeret a lakásban korlátlanul mászkálni. Mivel amerikai típusú a konyha, oda is kijön a nappaliból, eleve nem nagy az egész terület. Labda, autó is kigurul a kőre, hangos. Igen, visszagurítom a szőnyegre.
  A másik gond, hogy a nagy futva közlekedik. Tapadós zokniban. Nem percekig fut, csak egyik szobából a másikba. Előre nem tudok rászólni, hogy ne fuss, csak utána. Akkor meg már hallották a szomszédok.

 • 2011.03.09 13:43:19tralalla

  Oliv08-nak teljesen igaza van! Nehogy már fényes nappal ne autózhasson vagy szaladhasson oda az anyjához egy kisgyerek!
  A társasház nem szanatórium, ahol kussban kell lenni egész nap! Mindenki volt gyerek, és egy egészséges gyerek így viselkedik, ez van. Majd ha ovisok lesznek, kevesebbet lesznek otthon, de addig az a "zajt" amit két ekkora gyerek okoz igenis el kell viselniük a szomszédoknak. Ezek normális, mondhatni az élet zajai, nem ütvefúrózés, vagy házimozi rendszeren hallgatott ufótámadás!

 • 2011.03.09 13:57:34oliv08

  tralalla: a gond, hogy akármennyit sétálok a naggyal, attól ő még fut. A kicsi meg nem bírja a babakocsiban a kötöttséget. Soha nem bírta, semmi változást, csak a kiságyát piciként meg a szobát. Sajnos tudom, hogy ezek a játékok zajjal járnak! Én is hallom a köhögést, a széktologatást, a kutyaugatást. Csak amikor minden neszre dörömbölés a válasz, azonnal, a sírásra, a hangos jókedvre, a visításra, a futásra meg a négykézlábazásra, akkor már tök ideg vagyok, hogy mi lesz a következő zaj. Alsó szomszédék aranyosak, ők egész nap otthon vannak, szeretik a gyereket, a felső, aki dolgozik, ő nem bírja a zajt. Vele nem lehet beszélni, egyszer leordított az utcán, dörömböl, ezek után nem tudok mit tenni.

 • 2011.03.09 14:04:33tralalla

  Persze, hogy zajjal járnak, de nem elviselhetetlen zajjal! Szerintem írj neki levelet, és ha nem hagyja abba a dörömbölést, kérd a közös képviselő segítségét. Mit szólna ha minden éjjel buliznátok? Akkor dörömbölhetne jogosan.

 • 2011.03.09 14:28:46oliv08

  tralalla: ő akar közös képviselőhöz fordulni. Első babával nem volt gond, egész nap vele foglalkoztam, de kettővel már nehezebb. Pl. a kicsi ordított, míg a nagy evett. Aki még lassabban evett erre. 10 perc ordítás. Már kinőtte, de ez napi ötször tényleg hangos. Ez úgy van, hogy aki meg akarja érteni, beszélő viszonyban van velünk, az tudja, hogy mi a helyzet, megérti. Esetleg érdeklődik is, miért volt az ordítás, elesett vagy a foga jön, vagy mi van. Aki meg nem ismer minket, csak dörömböl, hogy az a büdös kölök megint mi a francért ordít, az meg minden pici zajon még jobban felhúzza magát.
  Az a baj, hogy bármilyen lépés csak elmérgesíti a viszonyt, amennyiben nem lehet kommunikálni a másikkal.

 • 2011.03.09 14:46:17kaffka

  "Annak, aki családi házban él, esélye sincs megtapasztalni, milyen az, amikor egy igazán elviselhetetlen szomszéd keseríti meg minden nap az életét"

  Amíg panelban laktam, csak a szomszéd néni csengetett reggel 6-kor, hogy kössük meg a kendőjét..
  De mióta kertesben lakunk, háááááááááááát...
  Fincsiségek:
  hajnal 3-kor fát vág a bal szomszéd a kandallóba (másnap kajánul szajkózza, hogy alig fizet gáz, kit érdekel??)
  hétvégeken üvölt "lilibaba" a jobb szomszédnál
  balra szemben nem hallják a csengőt a karaoke-tól (nem mi csengettünk)
  jobbra szemben építkeznek és téglát vágnak reggel 7.30-tól 16 ó-ig

  soroljam még?

 • 2011.03.09 16:38:36oliv08

  Anyósom és sógorom két házhellyel rendelkezik, szélső ház, másik oldalon nincs szomszéd. Úgy fél anyósom a betörőktől, hogy csak na. Semmi se jó.

 • 2011.03.09 17:56:19ghilea

  Nem azért, de itt vagy 50 hozzászólás van és szinte mind azt ecseteli, hogy mit nem lehet elviselni társasházban. Nem lehet, hogy a hozzáállással van baj?
  Én is laktam olyan helyen, ahol két kicsi gyerek volt a fölöttünk lévő lakásban. Reggeltől estig trappoltak, dobálóztak, játszottak. De könyörgöm, ez az élet rendje. Persze, hogy zavaró. De a normális gyerek ordít, ha nem tetszik neki valami, tologatja az autóját, rájön, hogy ha eldobja, akkor a labda pattog és milyen jó.
  Persze lehet, hogy az anyuka rohangál utána, hogy "nemszabad, nemszabad, nemszabad". Ezekből lesznek a frusztrált gyerekek.
  Én akkortájt otthonróol dolgoztam. De egyszer sem volt olyan, hogy fel kellett volna mennem szólni nekik. Vettem egy pár füldugót, vagy hallgattam zenét közben. Mert irreális elvárás az, hogy a gyerek azonnal viselkedjen úgy, mint egy felnőtt.
  Egyébként ugyanabban a házban volt olyan szomszédunk, az már a mi szintünkön, aki átjött, hogy hangos a "házimozi". A lakótársaim a szomszéd szobában filmeztek, én egyáltalán nem hallottam, amíg a szomszéd át nem jött. De végül is kedves volt, mert akkora bókot az a kis 40 centis, 15 éves tévé még soha nem kapott :)
  Ugyanez a szomszéd közölte, hogy este tíz után nem szabad a vécét használni. Ez megint irreális. Ha menni kell, hát menni kell.

  Társasházban vannak olyan dolgok, amiket egyszerűen el kell viselni. Ami a normális élettel járó zaj, azzal nem lehet mit tenni.

  Még egy gondolat, a cikk végén a vasárnapi sütit ajánlják. Na mi most ezt csináljuk a szomszéddal, pontosabban ő ad sütit, mi megszereljük a gépét amikor elrontja (havonta legalább 1-2 alkalommal), és megbeszéljük a kérdéses dolgokat. Például hogy én legkorábban este nyolckor tudok mosni. Szóltam, mondták, hogy ok. Mennyivel egyszerűbb így, mint pereskedni...

 • 2011.03.09 19:04:16kkkk556

  Na, az ilyenek ("a négy és hatéves gyerekek délutánonként az ébrenlétük alatt, napi három órában csapnak, a lépcsőházban beszáélik meg a tegnapi moúnika-sót, este tíz után a fürdőszobában randalírozó "főállású anya", stb..." ellen ellen az egyetlen védekezés: Kiadni min. 10 gyerekes kisebbséginek a lakást, azon feltétellel, hogy amennyiben hetente legalább egyszer a sürgősségire kell vinni a neveletlen kölköket, "főállású anya" elesik a lépcsőházban és szilánkosra töri az orrát, stb... úgy elengedem a lakbért! :-) Mivel kisebbségieket nem lehet megbüntetni, tutira költöznek a neveletlen kölkös ősemberek és a többi együttélni nem tudó/akaró barom! :-)

 • 2011.03.09 19:14:08oliv08

  kkkk556: próbáld ki. Aztán ne csodálkozzál, ha nem akarnak kiköltözni a lakásodból. Egyébként meg a "főállású anya" 3 évig otthon, az kényszerpálya, többnyire. Mondhatni, munkanélküli, ha nem tudnád, csak a gyes jobban hangzik.

 • 2011.03.09 19:15:36oliv08

  ghilea: nincs reggeltől estig trapp, ordítás. De már van idegbeteg anya, aki egész nap azt kiabálja, hogy mit nem szabad.

 • 2011.03.09 19:26:51kkkk556

  oliv08: Nem a levegőbe beszéltem, a dolog működik! "Egyébként meg" az én szememben nem "Anya" az, aki(?) pénzt fogad el a gyereke neveléséért! Az én Édesanyám 2 hónapos koromtól visszament dolgozni és nem a sült galambot várta a pénzespostás személyében!

 • 2011.03.09 20:37:43oliv08

  Persze, biztos volt kire bízni. Azért hosszabbították meg most a gyest is, mert rájöttek, nem tudják az anyák hová tenni a gyereküket, nincs bölcsőde. Nincs nagyszülő, aki bevállalná a gyereket (különben sem az övé). Gyerek beteg, kirúgnak, jobb esetben fel sem vesznek. Persze ha beleírod az önéletrajzodba, hogy fizetett bébiszitter fog otthon lenni a gyerekeddel, ha beteg, akkor több esélyed van.

 • 2011.03.09 20:41:14oliv08

  Lakás: ha megéri neked, hogy lelakják a lakásodat...egyébként kaphatsz rosszabb szomszédot is. Az albérlőid meg örökre a nyakadon maradnak.

 • 2011.03.11 13:58:27linfury

  ghilea
  Teljesen igazad van.
  Akit minden lófütty zavar, az költözzön tanyára!
  PŐlusz remélem, hogy az ilyenek még véletlenül sem mennek be pl. autóval a belvárosba - nehogy zavarják az ottlakókat!

 • 2011.03.11 14:01:31linfury

  Lakott fölöttünk egy kétgyerekes házaspár, akinek a nagyobbik gyereke 1 éven át minden éjjel hosszan sírt, bármit csináltak vele. Ha pattogok, mire megyek?

 • 2011.03.11 18:07:10oliv08

  Hm, úgy látom, még mindig a gyerekek a legidegesítőbbek. Azért az egy éven át ordító gyerek az már orvosi eset szerintem. Biztos volt valami baja. Nekem mindegyik 1 éjszakát ordított át, a többi esetben meg tudtam nyugtatni őket, vagy virrasztottam velük és nem ordítottak. Persze szerencsém is volt.

 • 2011.03.12 17:12:37vinka

  30 évvel ezelőtt is társasházban laktam,ahol volt házirend,de érdekes módon,senki nem cirkuszolt,senki nem jelentette fel az alattam lakókat,akik minden nap éjjel 10-kor jöttek haza tökrészegen és akkor nekiálltak üvöltve veszekedni.verekedni.
  Most 3 éve ahol lakunk,mi is már kaptunk hasonló levelet,hogy elviselhetetlen amit csinálunk.Hajnalban mosok állítólag,mikor életemben nem kapcsoltam be a mosógépet 7 előtt és soha úgy hogy este 7 előtt ne járjon le.Napközben dolgozunk,buli sem volt nálunk soha.A férjem már 7-kor lefekszik,és én is tévézek.Állítólag hintaszéken nyikorgunk(nincs hintaszékünk) és kora reggel darálok valamit.Könyörgöm egy kávét főzök mielőtt dolgozni megyünk.Ennyi a vétkünk,.Érdekes,hogy a tévét soha nem hallották szólni,pedig 4 db tévénk is van.A fiam már nem lakik itthon,lányom csak hétvégén van itthon.Na én is feljelenthetém már óket,hogy alaptalan vádakkal gyanusitanak és az életvitelemben gátolnak.Egész életemben panelban laktamn,de soha sehol ilyen gondom nem volt.

 • 2011.03.12 17:23:04oliv08

  vinka: mert ismerték egymást az emberek, és megbeszélték, ha probléma volt. Most meg inkább csak ledörömbölnek, ahelyett, hogy normális hangnemben tisztáznák a problémákat.

 • 2011.03.12 22:15:28trippy

  Kertesben sem jobb a helyzet. Az a gond, ha valaki nem szimpi mindenkinek és elkezdik szapulni, akkor tehet amit akar, találnak benne hibákat. Mint a kis nyuszi, ha van rajta sapka azért, ha nincs, akkor azért kap.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MAI MANÓ 6 híres első kép a természettudomány világából

A tornádóról egészen odáig a legtöbben azt hitték, csak valami babonás mendemonda, ami nem is létezik. Híres első képek.

SCHRÖDINGER Közeli vagy távoli jövő a fejátültetés?

A sajtóban néha elő-előbukkan egy hangzatos főcím, néha olyan is, amely 2017 végére már komplett fejátültetést is sugall. Mennyi igazság lehet ezekben? Hol tart a tudomány jelenleg?

HEALTH A legjobb módszer, ha leszoknál a dohányzásra

A leszokás sikerrátája "natúrban" csak 5-7 százalék. Ha viszont felkészülten állsz neki, ezt 50-70 százalékra növelheted. Leszokás lépésről, lépésre.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta