Ha napközben horpasztasz, tovább élsz

Amennyiben nem tesszük meg, kevesebbé tudunk koncentrálni, csökken a szellemi teljesítőképességünk, és könnyebben halunk meg szív- és érrendszeri betegségben, mint azok, akik heti háromszor napközben is pihennek.

Kutatások igazolták, amit mindig is sejtettünk: egy napközbeni szundítás csodákra képes - írja a Daily Mail. Amerikai kutatási eredmények szerint egy rövid bóbiskolás leviheti a vérnyomást, jót tesz szívünknek, és különösen fontos, ha az éjszakai alvás-mennyiség nem kielégítő. Egy hat éves görög vizsgálat kimutatta, hogy akik hetente háromszor, akár csak fél órát sziesztáztak, 37%-kal csökkentették az esélyüket bármilyen szív- és érrendszeri betegségre.

Felfrissíti az agyunk

Vidámabb végéről megközelítve az alvás és egészség összefüggéseit: a University of California kutatói arra jutottak, már másfél órányi alvás után is megnövekszik szellemi teljesítőképességünk. A kutatásvezető Dr. Matthew Walker szerint ennyi pihenés elég, hogy agyunk frissebb legyen, mint alvás előtt. Pilótákon végzett kísérletek is igazolták a szendergés agypihentető hatását: növelte a teljesítményt, az éberséget. A szakértők szerint horpasztás alatt az agyunk feldolgozza a rövidtávú memóriába pakolt adatokat, ezek átkerülnek a hosszútávú memóriába, és így felszabadul némi tárhely.

Az ideális tartam

6-perc szundítás: ez tényleg csak annyi, de még ez is elég az említett rövidtávú memória felszabadítására.
20 perc: ha nem is elég egy mélyebb alváshoz, már 20 perc is javíthatja koncentrációnkat, éberségünket és hangulatunkat. Pont úgy érezzük magunkat, mint a jóga óra végén.
40 perc: ha nagyon hiányzik pár óra az előző éjjelből, és koncentrációnkat javítani kívánjuk, a 40 perces ledőlés jelenthet megoldást. Ennyi idő alatt már átesünk az úgy nevezett R.E.M (gyors szemmozgás) szakaszon. Vigyázat, fontos az ébresztés, hiszen 45 perc után már mélyülhet álmunk, és átlépünk a lassú agyhullámok szakaszába, na ilyenkor a legnehezebb felébredni.
90 perc: Ha megtehetjük, válasszuk ezt. 90 perc és 3 óra között ugyanis a teljes alvásciklus lezajlik, és ez az igazán pihentető, regeneráló alvás.

Fontos az időzítés

A melatonin hormonszint (az alvásért felel, éjszaka a legmagasabb) emelkedése miatt a kora délután legalkalmasabb egy rövid alvásra. Koránkelők inkább 13 óra tájt, az éjszakázók 14:30 körül hajtsák le fejüket. Mindezek felett ne idegeskedjünk, ha nem jön az álom: alvás-szakértők arról is beszámolnak, hogy pusztán az ellazulás és megnyugvás is van olyan jótékony, mint a tényleges alvás.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek