#ÉLETEM

12 évesen már loptunk az IKEÁ-ból

2011. március 6., vasárnap 18:50

A fogvatartottak szabadulás utáni visszaesésének megelőzése közös felelősség, ezért a szabadultak biztos lakhatási körülményeinek, lehetőségeinek megteremtése nem másodlagos cél. Az emberi kapcsolatok kialakítása és az erkölcsi támogatás kulcsfontosságú. A diszkrimináció elleni küzdelem egyrészt a szélesebb nyilvánosságot célozza, hiszen az ex-rabok életminőségének pozitív alakulása visszatartó erő.

„Kilencévesen, amikor magamra maradtam (anyám a húgaim születése után hónapokig volt kórházban) kezdtem el csokit lopni, aztán biciklit, később autókat törtem fel. Tizennégy évesen vettem meg az első géppisztolyomat” – áll a megdöbbentő vallomás a Váltó-sáv Alapítvány egyik kutatási anyagában.

Tiszta erkölcsi bizonyítvány

Cikkünk előző részében bemutattuk a Váltó-sáv Alapítványt, amelynek célja és feladata a fogvatartottak és a szabadultak beilleszkedésének segítése. Az alapítvány egyik munkatársával, szakmai vezetőjével, Mészáros Mercédesszel beszélgettünk. Megkérdeztük, mennyire eredményes a diszkrimináció elleni küzdelem.

„A diszkrimináció elleni küzdelem elég újkeletű tevékenységünk, és mi is keressük ennek az útját-módját. Valószínűleg, ez egy nagyon hosszú folyamat, ennek eléggé az elején járunk. Itt is az az első kérdés, hogy mit tekintünk eredménynek. Kétségtelen, hogy jó eredmény lenne, ha a munkáltatók nem kérhetnék mindig és bármilyen munkakörben a tiszta erkölcsi bizonyítványt, mert ez szinte lehetetlenné teszi a célcsoport elhelyezkedését. De valószínűleg ilyen jogszabály módosítás nem várható a közeljövőben.”

Nem véd az erkölcsi bizonyítvány

Megtudtuk, hogy az alapítvány eddig már több munkáltatóval vette fel a kapcsolatot, és beszélgettek velük a munkafelvételi politikájukról, elképzeléseikről, lehetőségeikről. Arról is megkérdezték őket, alkalmaznának-e saját cégüknél a jövőben büntetett előéletűt. Vagy látnak-e erre bármilyen lehetőséget, erkölcsi bizonyítvány nélkül. „Többen elgondolkodtak, de sok helyen valahogy annyira evidencia az erkölcsi bizonyítvány, így fel sem merült, hogy esetleg felesleges: mert mitől is véd? Ahogy egyik interjúalanyom mondta: örül, hogy találkozott velünk, mert egyébként az életben nem gondolkodott volna azon, vajon mi lehet a szabadságvesztéses fogvatartásból szabadultakkal a munkaerő-piacon. Ezeket tartom én kis lépéseknek, lassú folyamatnak. Várhatóan márciusban kiállítást rendezünk fogvatartottak alkotásaiból, amelynek fő célja és üzenete az, hogy a célcsoport problémái, lehetőségei (vagy lehetetlenségei) bekerüljenek a közgondolkodásba, a közbeszédbe.”

Bűnözés, bűnelkövetés, bűncselekmény, bűnelkövető – olyan fogalmak, amelyek egyértelműen negatív jelentéstartalommal bírnak. E szubkultúra világa zárt, és a többségi társadalom tagjai kevés ismerettel rendelkeznek róla, azokat is a médiából nyerik – folytatja Mészáros Mercédesz, a Váltó-sáv Alapítvány szakmai vezetője. „A bűnelkövető ezekben a műsorokban harácsoló, motiváció nélküli gyilkológép: szinte személyisége sincs (legfeljebb a gonosz megtestesítője), cselekedetének motívumairól pedig vajmi keveset tudhatunk meg. Ez nemcsak a tömegkultúra alkotásaira, hanem többségében a tájékoztató műsorokra, híradókra is jellemző. A diszkrimináció elleni küzdelmünkkel egyrészt a szélesebb nyilvánosságot célozzuk, hiszen a felelősség életminőségünk alakulásáért, biztonságunkért közös. Másrészt szakmai érdekérvényesítést kívánunk elérni, illetve egy szakmai hálózatosságot működtetni.”

10 éves koromtól lopkodok

Tapasztalataik szerint a visszaesés megelőzéséhez biztos lakhatási körülményeket kell teremteni, ehhez álláslehetőséget, képzést kell biztosítani. Ehhez csatlakozna az emberi kapcsolatok kialakításának támogatása. Ezt a fogvatartottak szociális kompetencia fejlesztésével próbálják megvalósítani. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy szerintük, miért lép egy fiatal a bűn útjára. Mivel ez nagyon változó, íme néhány idézet az Alapítvány kutatási anyagaiból:

„12 évesen már loptunk az IKEÁ-ból, heti rendszerességgel különböző boltokból, pl. OBI, PRAKTIKER. Úgy, mint az összes többi lakótelepi gyerek. Az egészben az érdekes a bűncselekmény lefolytatásának technikai oldala volt, a részletekre való odafigyelés, nem az anyagi haszon. 15 évesen már szívtam, rendszeresen. Ezek a kezdőpontok.”

„Nálam korán kezdődött. 14 évesen már pártfogó felügyelőt kaptam – kirakatbetörés miatt. Ekkor még meg lehetett volna állni. 17 évesen csoportos rablásért kaptam ítéletet – valójában itt kezdődött minden. Nem voltam ráutalva ezekre, szinte nem is kellettek azok a dolgok, amiket elhoztunk... Tetszett, hogy velük (ti. haverok) mentem... megkértek, hogy csináljam meg a balhékat, mert ők nem merték vagy nem tudták megcsinálni... segítséget kértek, hogy én csináljam meg... Persze, tudták, ha ittam, bármit megcsináltam. (Mennyit kellett ehhez innod?) Keveset... elég volt 2 feles Hubertus.”

„Tizenéves koromban kezdtem el csavarogni, 2 év felfüggesztett fogházat kaptam garázdaságért és testi sértésért, majd bekerültem a fiatalkorúak javítóintézetébe 5 évre rablásért, később plusz 1 évet kaptam még lopásért, a fiatalkorú ítéleteimből meg még maradt 6 hónap.”

„10 éves koromtól lopkodok. Már alsó tagozatban elkezdtem a csavargást a nővéremmel. Iskolába is azért nem jártam, nem is tudtam befejezni a 8 általánost.”

„15 éves korom óta rablások, lopások, kocsi feltörések. Mivel nagyok voltak az igényeim, és munkából nem tudtam volna fedezni a költségeim, bűnöztem.”

A következő részben megismerkedünk a rizikó faktorokkal, amelyek egyike a nagyfokú a visszaesés, a másik pedig a család, a rokonok hiánya. Az Alapítvány ideális esetben már a fogvatartás alatt, jóval szabadulás előtt felveszi az elítélttel a kapcsolatot, és rendszeresen bejár hozzá. Az egyik fő probléma a klienscsoportnál a jövőorientáltság, valamint a tervezés hiánya. Tapasztalatuk szerint minél részletesebb és gondosabb ez a tervezés, annál kisebb a lehetősége a visszaesésnek. Sokszor nagy az elkeseredettség, a felelősséghárítás, a düh.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.03.07 07:30:31plasztikcsirke

  Na ne már, ez egy vicc. Ki akar olyan dolgozót felvenni, aki kilopja a munkáltató szemét is? Nem kap munkát, mert nem tiszta az erkölcsije? Gondolt volna erre akkor, mikor kocsikat tört fel 17 évesen, stb. Az agyam eldobom az ilyen cikkektől meg az ilyen Mészáros Mercédeszektől.

 • 2011.03.07 07:56:16Slaydo

  Az illusztrációként kitett kép teljesen életszerű gratulálok:) Kitűnően meg lehet nézni a börtönpopulációt ebben a dokumentumfilmben:[link]

  Amúgy én felvennék dolgozni egy embert aki fiatalkorában elkövetett egy hülyeséget, nem tagadja le, nem hazudozik összevissza és megbánta...Persze nem sorozatlopót, de egy fiatalkorban elkövetett lopás, testi sértés, kábítószerrel való visszaélés még belefér. Egy második esélyt mindenki megérdemel, harmadikat pedig senki. Szerintem...

 • 2011.03.07 08:36:41manókomment

  a cuccok fontosabbak, mint az emberek. persze nem elméletben, csak gyakorlatban. úgysem szólnak vissza, csak nyugodtan szapuljuk őket, repüljön a szar, végül is nem te buktál le, akkor odabaszhatsz a másiknak. fuj, kulturált emberek.

 • 2011.03.07 09:03:30magyar bucó

  A többszörös visszaeső fiatal bűnözőket be kellene költöztetni a jogvédőkhöz. Mindenki jól járna...

 • 2011.03.07 09:31:16Nancsi

  Hamarosan kiraknak utcára kb 100ezer _dolgozó_ családot mert nem tudják fizetni a hitelt. Mi meg ezekkel a hulladékokkal foglalkozzunk? Életfogytiglani kényszermunkát minden bűnözőnek, akár egy rúd szalámiért is (igen Bakáts, mehetnél uránbányába csákányozni míg meg nem döglesz). És akkor se a lakhatással, se a munkalehetőséggel nem lenne gond. Bónuszként a roma kérdés is megoldódna, mert a normálisan dolgozó, rendes romák maradnának, a bűnözők meg biztosan elmenekülnének valami toleránsabb országba.

 • 2011.03.07 10:37:22különvélemény

  "Tapasztalataik szerint a visszaesés megelőzéséhez biztos lakhatási körülményeket kell teremteni, ehhez álláslehetőséget, képzést kell biztosítani."

  Ezért mit is kell csinálni?
  Közértből lopni elég, vagy nagyobb érték kell?
  Csak mert akkor indulnék is...

 • 2011.03.07 10:56:56Robius77

  Nancsi: nagyon is igazad van!!

 • 2011.03.07 14:52:56jurisics

  @Nancsi:
  Azt gondolom igen beszukult gondolkodas azt mondani, hogy nem kell veluk foglalkozni, eletfogytiglant stb.
  1, kenyszermunkara kenyszermunkat nekik? nem lenne jobb, ha ugyanazt a kozmunkat inkab olyan valaki vegezne el aki szeretne dolgozni (de nem talal) es esetleg fizetest kapna erte, amibol meg tudna elni a segelyek helyett?
  2, persze lehet nem foglalkozni vele, de az eszedbe jut-e, hogy mig ezek az emberek bortonben vannak, Te fizeted a lakhatasukat, az orzesuket, az etkezesuket. Te tartod el oket. Mig ha sikerulne oket visszaterelni a tarsadalomba akkor esetleg tudna dolgozni, fizetest kapni, adot fizetni stb.
  Azt gondolom el lehet donteni, hogy Te akarod-e elete vegeig eltartani bortonlakokent vagy segelyen elokent, vagy el kell ismerni, hogy igenis ossztarsadalmi erdek, hogy visszakeruljon a tarsadalomba, es o is erteket termeljen.

  ui:bocsanat az ekezetek hianyaert, angol a klaviatura.

 • 2011.03.07 15:29:53Lord heckman

  Előbb a tisztességes becsületes dolgozó embereket kéne olyan helyzetbe hozni, hogy ne süllyedjenek ilyen szintre.. ha ez megvan, esetleg lehet foglalkozni velük is.

 • 2011.03.08 08:58:14Nancsi

  jurisics: Az hogy valaki libsi - előfordul. Az hogy buta mint a hó - magánügy. De az hogy ezek után még terjeszti a sötétséget, na az már gáz.

  A kényszermunka egy elfogadott, működő intézmény volt Nyugat-Európában is, még a 20. század elején is. A kényszermunka lényege hogy az elítélt megdolgozik az ellátásáért (esetleg termel valami hasznot is, amivel enyhítik az általa okozott károkat), vagy meghal. Egyszóval én nem fizetném a lakhatását, őrzését, étkezését, mert amelyik nem termeli meg ezt, az nem kap enni, és éhen hal.
  A közmunkáról, segélyekről, egyéb pénzbe kerülő úri huncutságról beszélni is bűn a jelenlegi helyzetben. Amíg a magyar _nettó_ átlag fizetés nem éri el a német _nettó_ átlagfizetés 2/3 részét addig minden szívfájdalom nélkül használhatunk múlt századi működő módszereket. Akinek nem tetszik (bűnözők), azoknak el lehet menni. Pusztítani kell a gyomot is, nem megpróbálni nemesíteni.

  Jelenleg van kb 1 millió románk, akik közül kb 900ezer lenne az, akit "nemesíteni" kellene (ezzel lehet alá is lőttem). Az átlagos szaporodási rátájuk kb 5-6 gyerek/nő, vagyis 2.5-3x ennyi roma lesz 20 év múlva. Ha maradunk a fehér kesztyűs módszernél, 5 millió bűnöző országa leszünk mire a gyerekünk felnő. Megy az utcán, és aki szembe jön 50% eséllyel bűnöző lesz. Napi 2-3000 gyilkosság, nemi erőszak, rablás 10ezer számra. Ez kell nekünk?

  Konkrétan a Titanicon vagyunk, a jéghegy már felhasította a hajó oldalát, te meg arról beszélsz hogy a zenekar csak játsszon tovább, mi meg táncikáljunk, mert aggodalomra semmi ok.

 • 2011.03.08 14:10:31kta

  Történészként mindig elgondolkozom, miért van az, hogy a nálunknál szerencsésebb geopolitikai helyzetű országokban jurisics álláspontja a népszerű, a Balkánon meg Nancsié...
  Az meg kiváltképp vicces, hogy Nancsi, miután hangzatos bevezetőjében lebutázta a jurisicsot, akkora baromságot írt, amitől pixelhibás lett a képernyőm.
  Nézzünk konkrét adatokat demagóg cigányozás helyett. Pl. a Váci Fegyház és Börtönben a rabok 46,7%-a dolgozott (2009-es adat) az alábbi megoszlásban:
  dolgozó: 285 fő, megtagadó: 58 fő, munkahiány miatt nem dolgozó: 265 fő.
  Szerinted?

 • 2011.03.08 23:16:09Nancsi

  kta: A fejlett Franciaország hogy hazazsuppolta a svéd bevándorlókat ugyebár... Pedig nekik nem milliószámra voltak romáik, csak pár 1000 főről volt szó, elfért az összes egy tucatnyi repülőn.

  Most hirtelen csak 2005-ös anyagot találtam, akkor csak a kormány 1.8Mrd Ft-ot költött parlagfű irtásra. Gondolom ezt nem 58 váci ministránsfiú tagadná meg, hanem 608. Ami persze nem gond, mert az én verziómban ennyivel kevesebb elítéltre kell költeni 1-2 héten belül.
  Persze a parlagfűirtás idénymunka, csak tavasztól őszig lehet csinálni, de hidd el: találnék elfoglaltságot az elítélteknek a maradék hónapokra is. Végső esetben meg lehet őket exportálni mondjuk Dél-Afrikába (ingyen, a kiutazást is fizethetjük mi), oda úgyis folyamatosan kell az emberanyag a gyémántbányákba.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta