4 ok, amiért megbukhat a randevúd

Sokan szakítás után egy nappal már fent vannak az online társkeresőkön, pedig még le sem zárták az előző kapcsolatukat magukban. A randevúkat sokszor banális okok teszik tönkre. A Társkereső Kalauz.hu megtalálta a társkeresés 4 akadályát, mi pedig hozzátettünk néhány saját tapasztalatot.

Ha egy-két hónap, esetleg fél-egy év telik el eredménytelenül még nem ad okot arra, hogy mindent feladjunk. A gondok igazából ott kezdődhetnek, ha valaki már több mint két éve van egyedül. Természetesen a szerencsefaktor is jelentős szerepet játszik a társkeresésben.

A Társkereső kalauz közzétette az összeállítását arról, melyek azok a tényezők, amelyek miatt befuccsolhat a randevú, mi pedig hozzátettünk néhány saját tapasztalatot.

1. Lezáratlan múlt

Az új kapcsolat első akadálya a lezáratlan múlt: sokan már azelőtt elkezdenének társat keresni, mielőtt még túltették volna magukat az előző kapcsolataikon. Rengetegen vannak, akik szakítás után egy nappal már fent vannak az online társkeresőkön, pedig még le sem zárták az előző kapcsolatukat magukban. A szakítást, válást belső gyászmunka követi, amit nem lehet megúszni.

Amíg még nem zártuk le az előző kapcsolatot, meg fogja keseríteni az újakat. Nem lehetünk egyszerre szerelmesek az exbe és az új partnerbe. Zsákutcába kerülünk, ha bosszúból, vagy csakazértis ismerkedünk.

Fotó: Stepan Radibog
Fotó: Stepan Radibog

„Fél évig voltam egyedül, pedig lett volna jelentkező – kezdi Anita (29). Tudtam, hogy minden férfiben az exemet kerestem. 3 évig voltunk együtt, ami nem kis idő. Szakításunk nem volt viharos, nem volt okom rá, hogy gyűlöljem őt. Közös megegyezéssel szakítottunk, és azt hittem, ez így jó. Nem dobtam ki semmit, amit tőle kaptam, a közös fotóink a mai napig a gépemen vannak. Lassan kezdem őt lezárni magamban, mert ez így nem állapot. Ennek legalább tudatában vagyok, ami fontos lépés. Mások eddig sem jutnak el.”

2. Minden férfi disznó - és más előítéletek

A második korlátozó tényező különböző hiedelmeink - ez az egyik legproblémásabb terület. Nagyon nehéz ugyanis a berögzült gondolkodási sémáktól és sztereotípiáktól szabadulni. Ha azt gondoljuk, hogy minden férfi disznó és minden nő csak a pénzre hajt, az vajon segít a társkeresésben, vagy akadályoz?

Szintén jellemző korlátozó hiedelem, hogy “nem vagyok elég jó”, vagy “nem akarok megint érzelmileg sérülni”. Ezek a gondolatok roncsolják a kisugárzást, és elriasztják a lehetséges jelölteket. A belső meggyőződéseket, korlátozó hiedelmeket, belső blokkokat feloldani és átalakítani hatalmas, napról napra elvégzendő munka, amelyhez rengeteg gyakorlat létezik. Ha komolyabb akadályokat építettünk magunkban, érdemes szakemberhez fordulni.

”Sokat ismerkedem neten, sajnos fele-fele sikerrel – kezdi Dániel (34). Sajnos olyan típus vagyok, akiben az ismerkedés első lépéseitől kezdve elindul a videó, egy forgatókönyv, amik mindent kivetítenek. Leginkább a vágyaimat. Mint ahogy azt is, hogy 'tényleg kell nekem ez a nő?'. Így akárki is érkezik az első randira, mindig találok rajta kifogásolnivalót. Ez nagy hiba. Hogyan lehet ezt leküzdeni? Csak egyféleképpen: nem kell előrevetíteni semmit, mert nem építő jellegű. Gyakran megfordul a fejemben az a gonosz gondolat is, hogy az illető hölgy mikor kérdezi már meg, hogy kocsival jöttem-e? Mikor kérdez rá nyíltan a szándékaimra és mit feleljek rá?? Ilyenkor lassan kifújom a levegőt és elképzelem, hogy minden előítéletem távozik belőlem. Hagyni kell a dolgokat történni, és nem majrézni olyasmi miatt, ami még be sem következett.”

3. Nem tudunk kikapcsolódni

Tipikus probléma vezető beosztású társkereső nőknél, hogy ha van is idejük egy randira, rendszerint a munkahelyükről esnek be rá. A munkahelyi üzemmód pedig nem alkalmas egy randihelyzetre. A munkahelyen teljesíteni kell, gyerünk és csináljuk hozzáállás a jellemző, egy randevún nem.

"Határozott, vezető beosztású, a harmincas éveiben járó, kifejezetten csinos hölgy keresett fel a problémáival. Magas képzettsége, kitartása és szorgalma révén elérte, hogy kitűnő állása, kocsija, lakása legyen, sőt a saját maga által kialakított életvitelből nem hiányzik a sport és a szórakozás sem. A munkahelyi sikerek az ő esetében magánéleti kudarcokkal párosultak. Évek óta nem volt tartósabb kapcsolata, és amikor végre megismerkedett egy-egy neki is szimpatikus férfival, az néhány nap múlva valósággal „elmenekült” tőle"- írta néhány hete a Díványon Jankulár László életvezetési tanácsadó, éppen a harmincas egyedülálló nők társkeresési problémáit elemezve.

A munka és a randevú üzemmódot élesen szét kell választani. A randi lazításra, beszélgetésre, szórakozásra való, meghallgatni a másikat és jól érezni magunkat. Az első randi nem interjú szituáció, márpedig sok férfi panaszkodik, hogy úgy érzi, vallatáson vett részt. Ez a társkeresés harmadik akadálya: nem vagyunk szinkronban a másik nemmel.

4. Nincs meg a rutinunk

A flört 3 szabálya

1. Szemkontaktus

2. Pozitív visszajelzés a másik felé

3. Mosolygás

Bővebben itt.

A négyes számú akadály a randikészség hiánya. Amikor át kell lépni a rettegett komfortzónát. Amikor rádöbbenünk, hogy sok-sok éve egyetlen randink sem volt, illetve csak az online társkeresés maradt, hiszen a baráti körben nincsen senki. Jó hír, hogy a randikészségek szerencsére fejleszthetőek.

„Nehezen ismerkedem. Gyakran szedtem az első randik előtt nyugtatót, mert nagyon ideges voltam – kezdi Csilla (35). Aztán nagyon sokáig kényszerszüneten voltam, mert egyszerűen nem láttam értelmét a dolognak és féltem is tőle. Hibáztattam magam és a világot. Jobban éreztem magam a barátnőimmel, amikor elmentünk egy-egy teaházba és szépen, békében elvoltunk. Valaki azt mondta, hogy azért félek a randiktól, mert már nagyon hiányzik az életemből egy férfi és a normál izgalom feletti érzés a szervezet segélykiáltása. Nem vagyok már 20 éves és félek attól, hogy teljesítenem kell, és félek attól is, hogy miközben teljesíteni próbálok, erőlködés lesz belőle, és azzal rontok el mindent.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek