#ÉLETEM

A kertet rendben tartani mocsok sok munka - Megéri elhagyni a fővárost?

2011. február 17., csütörtök 13:59 |

Napi másfél óra utazás, és az emésztőgödör sem csábító. Viszont találkozhatsz békával, akár őzzel is, mindig jó a levegő, és nyáron akár minden nap főzhetsz a kertben. Olyan fiatalokat kérdeztünk a vidéki élet előnyeiről és hátrányairól, akik önként mondtak le a városi életről.

Mostanában több helyen olvasható, hogy sokan költöznek vissza Budapestre az agglomerációból. A kilencvenes évek kiköltözési hulláma csillapodni látszik: mi történt? Megunták a kertet? Túl drága lett az élet? Vagy csak a statisztika csalóka.

Fotó: D. Sharon Pruitt
Fotó: D. Sharon Pruitt

A sok szám, a közlekedési adatok és a foglalkoztatottsági statisztikák mellett, mi első kézből próbáltunk információt szerezni. A pest-megyei településekre nemrégiben (max. 5 évvel ezelőtt) költözött férfiaknak és nőknek tettük fel ugyanazokat a kérdéseket, és meglepő módon az utolsóra, amelynél arra vártunk választ, megbánták-e, hogy elhagyták a várost, kivétel nélkül mindenki nemmel felelt. Persze arrafelé sem fenékig tejfel az élet, pláne, ha világéletükben városban élő arcok találkoznak olyan - addig csak tévében látott - dolgokkal, mint a szippantós kocsi, vagy az extrém méretű pók, szélsőséges esetben a kertet túró vaddisznó.

A kertes háznak van kertje

Lássuk be, van benne romantika: a harmincas pár összedugja a fejét, és kitalálják, hogy ezentúl kertes házban élnek, maguk termesztik a paradicsomot, a lány már látja is magát valami csodás, virágmintás szettben, ahogy a rózsáit metszi, a férfi pedig arról képzeleg, napégette, megizmosodott karjaival vágja fel a téli tűzifára valót az udvarban. A kertes ház csodálatos álomnak tűnik, pláne, ha a XI. kerületi lakásunk áráért simán szerezhetünk egyet az agglomerációban. Azonban ahogy a IX. kerületből kicuccolt, most Érden élő Péter mondja, a nevében is benne van: az ilyen háznak kertje van.

"Két szó: idő vagy pénz. Valamelyik legyen, ha kertes házban akarsz lakni, különben egy retkes/mocskos szemétdomb lesz, amit te is utálni fogsz. Ez persze egy budapesti kertes házra is igaz. Olyan tök evidens dolgok meg sem fordulnak az ember fejében, hogy mondjuk, ha végre felépítetted vagy felújítottad a csodaszép kis házadat, azt várhatólag egy kert veszi körül, ami, ha használhatatlan (rosszabb esetben még ott állnak a sitthalmok), ugyanúgy elrontja a kedvedet, ha ránézel. A kert, az mocsok sok munka, megcsinálni és állagmegóvni egyaránt, ha csináltatod, akkor meg elég szép pénz. Egyszeri mindenképpen, de utána is le kell nyírni a füvet, tetves a bokor, sárgul a tuja, metszeni kell a fát, levágni a száraz ágat, meg még mit tudom én mit. Viszont, ha van pénzed vagy időd, akkor egy nyári estén hazaérni a saját kertedbe (vagy inkább a bankéba, de ez akkor nem jut eszedbe), felpattintani egy sört, és elnézegetni a kölykeidet, ahogy a golfgyepen(!!!) ugrándoznak, megfizethetetlen. És zseniális, hogy nincs sem korrupt közös képviselőd, sem gigászi közös költséged, és a lakógyűlés nevű óriáspolippal sem kell többé megküzdened. "

Péter véleményét Edina is osztja, aki párjával Piliscsabán épített házat. A fantasztikus panoráma, az erdő szélén fekvő telek, a tiszta levegő és a nagy ház elhomályosította éleslátását.

"Nagyon élvezem a csendet, és hogy nem lakik senki se felettünk, se alattunk. Imádom, hogy naponta tanúja vagyok valamilyen természeti csodának. Akár minden nap főzhetek a kertben, ha úgy tartja kedvem, ez is jó. Ugyanakkor úgy terveztem, hogy egy röpke év alatt befejezzük a házat, és minden csodás lesz. (Álmodj, királylány!) Na, ez nem így van. Azóta is, azaz négy éve építgetjük, formázgatjuk, javítgatjuk, ahogy a pénzünk engedi, és még finoman szólva sem vagyunk még a közelében sem annak, hogy kész legyen. Kert helyett például még mindig csak puszta van."

A bográcsozás az egyik legjobb dolog
A bográcsozás az egyik legjobb dolog

A budapesti agglomeráció

A jelenlegi szabályozás szerint a 2538 km2 területen fekvő budapesti agglomeráció a 2007. január 1-jei beosztás alapján 80 település gyűrűjéből áll. Lakossága 725 ezer fő. Az itt élők között az ország más területeihez képest magasabb a foglalkoztatottak és a felsőfokú képesítéssel rendelkezők aránya. Korábban az egyik legfőbb vonzerejének számítottak az alacsony ingatlanárak, mára ez több településen változott, Vecsés például az egyik legdrágább ebből a szempontból, főleg azért, mert nagyon közel van a fővároshoz, illetve a kiépített infrastruktúra miatt. Az infrastruktúra sok más településen nem megfelelő, és a fejlődés mértéke sem tart lépést a kiköltözők számával és igényeivel. A másik nagy probléma a közlekedés, a Budapestre bevezető utak túlterheltek, ráadásul mivel más településeken is keresztül mennek, az ott élők életminőségét is rontják.

Új közösség

Azzal is számot kell vetni, hogy egy teljesen új közösségbe kell beilleszkedni. Ez egyrészt mázli kérdése, másrészt sok múlik a mi attitűdünkön is. Amiről szintén könnyű elfeledkezni: nemcsak az őslakosokkal, de a többi frissen kiköltözött szomszéddal is együtt élünk ezentúl.

"Imádom, hogy (magyar viszonylatban) udvariasak és türelmesek egymással az emberek, nem kell embert ölni ahhoz, hogy besoroljak egy sávba, vagy nem lőnek le, mert parkolok, és feltartom a forgalmat. Tök jó, hogy az emberek beszélgetnek egymással, nem néznek hülyének, ha beszélgetni kezdesz, mondjuk a buszon vagy a boltban. Minden sokkal emberléptékűbb, mert kisebb, barátságosabbak az orvosnál, az állomáson, mindenhol" - meséli lelkesen Eszter az érdi lakosokról. Edina viszont kicsit többet várt az új szomszédoktól:

"Azt gondoltam, hogy itt olyanok az emberek, mint a „hú, de happy minden” amerikai filmekben. Ez nem jött be, itt is vannak vérbunkók, akik szemetelnek, nincsenek tekintettel másokra, előadják a kiskirályt. Azt hiszem, ez volt az első csalódásom."

Erre nem voltunk felkészülve

Aszfalt itt még van, busz nincs
Aszfalt itt még van, busz nincs

Rácsodálkozások

"Emésztő! A jó kis csatornázotthoz szokott családunknál mindig az utcára folyik a szar, mire rájövünk, hogy csinálni kéne valamit."

A leghosszabb választ arra a kérdésre kaptuk: mire nem voltál felkészülve? Zsolt csodálatosan részletes listát állított össze a naivabb álmodozók számára:

"Tősgyökeres belvárosi a következőkkel szembesülhet (különösképp, ha vette a házát, és nem építette):

- Ház körüli munkák, azaz villany-, víz,- gáz- és csatornaszerelés, mivel nem lehet/nem éri meg minden kis szar melóhoz mestert hívni.

- Kóbor kutyák kukatartalom szétszóró bajnoksága: a jobbak egy teljes utcafronton szét tudnak teríteni egy mellényzsebnyi szemetet

- Kukaszállítás heti egyszer: ez mondjuk rendre nevel, mivel, ha nem jut eszedbe kivinni, szagolhatod még egy hétig.

- Hulló falevél eltakarítása: ez reménytelen. Mindig mindenhova visszafújja a szél.

- Bogarak, pókok, muslicák, zsizsikek, hangyák. Ellenszer nincs, meg kell tanulni szimbiózisban élni velük.

- A macskák által levadászott és dicsekvésképp a nappali/konyha/hálószoba közepére kiterített egér/pocok/sáska/lótetű tetemek. Rosszabb esetben az áldozat még él, és akkor be is mutatja a kis dög, hogy is kapta el az imént.

- Zajok éjszaka: kezdetben paranoid hajlamokat váltanak ki az éjszaka süket csendjében pattogó ajtók, szélben eldőlő seprűk, macska által az asztalról levert dísz bádogvödör."

Az új lakóhely abszolút nyertese
Az új lakóhely abszolút nyertese

Minden messze van

A legnagyobb probléma mindig a távolság. Sokan nem készültek fel a napi ingázásra, ami nem csak rengeteg időt és pénzt emészt fel, de minden reggel és este a dugóban idegeskedni hosszú távon elég idegölő lehet. Ráadásul a településen belül sem olyan egyszerű eljutni ából bébe. Péter arra is felhívta a figyelmünket, hogy a tél és a gyerekek nehezítő körülménynek számítanak.

Napi rutin a 10-es úton
Napi rutin a 10-es úton

"Akármilyen közel van, az messze van. Általában mindentől, de a civilizációtól mindenképp. Persze ki lehet fogni szerencsés fekvésű telkeket, de az általános az, hogy az utcád nem aszfaltos, a közértig csak sárga busszal jutsz el, az orvosi rendelő, a gyógyszertár, a bármi is kocsis téma. Pest után ez nagyon furcsa volt. Ott kiteszed a lábad, megbotlasz egy boltban, és beesel egy kocsmába, onnan meg az sztk-ba. Két gyerekkel camel trophy a sárga busz is: hátul fér fel a babakocsi, de elől fizetsz a sofőrnek. A kettő között ki fogja a gyerekeidet? Ráadásul ez télen még jobban kijön, nehézkesebb a kijárás, közlekedés, pláne kisgyerekkel, eléggé be lehet szorulni a négy fal közé."

Nála is nehezebben élte meg az új helyzetet Edina: "Akkor fogott el a düh és a kétségbeesés, amikor néhány nap után rájöttem, hogy innentől kezdve mindig hatalmas dugóban tudjuk csak megközelíteni a melóhelyet. Az egyébként 40 perces út sokszor másfél, sőt, volt, hogy két órát jelentett. Ez naponta átlagosan oda-vissza három óra utazás. Ezt még mindig gyűlölöm. Próbálkoztam a vonattal is, és az sem jobb sajnos."

Edina ingázás miatti dühét csökkentik az olyan pillanatok, amikor ezt látja az ablakából
Edina ingázás miatti dühét csökkentik az olyan pillanatok, amikor ezt látja az ablakából

Ingatlanárak

Akár már 10 millióért is vehetünk jó állapotban lévő, 70 nm2-es házat Zsámbékon, ugyanennyiért 90 nm2-eset Tárnokon. Érden 150 nm2-es házat kínálnak 24 millióért, de Maglódon vagy Gyömrőn új építésű lakóparkokban vehetünk 50-70 nm2-es házat 13 millió körüli áron. A legdrágább települések közé tartozik Üröm, Szentendre, Budakalász, egyre drágább Vecsés, de nőttek az árak Dunaharasztiban és Szigetszentmiklóson is.

Írjátok meg nekünk ti is a történeteteket, hogy megbántátok-e vagy sem a kiköltözést, illetve milyen nem várt nehézségekbe ütköztetek. A válaszadók között egy könyvet sorsolunk ki, amelyet a nyertes a bookline.hu-ról választhat ki 5000 Ft értékben. A leveleket a divany@divany.hu címre várjuk.

Fotó: Garancsvidék

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.17 17:40:26bájgúnár

  epeficam
  Aztán az ápolók szépen befektettek az ágyadba!

 • 2011.02.17 17:42:29American History X

  Epeficam nekem pont ez volt...bementem pestre, lementem egy aluljáróba, majd hajléktalanokon lépkedtem át, térerőm nem volt, mert elvették a szolizott tezsvíreink, volt szarszag, keveredve a metróból áradó bűzből, közömbös emberek rohanása össze-vissza.. Majd amikor visszamentem a kocsimhoz..hmmm..nem volt meg..vagy eltulajdonította valaki, vagy lejárt a parkolójegyem és a rendőrök vitték el...

  és ami a traktorokat illeti..nem tudom te mit zabálnál ha Mr John Deer nem szántaná fel neked..betonkockát vagy galamot?:)

 • 2011.02.17 17:44:00djuiceRobin

  Sok igazság van pro és kontra. De Budapest nem minden lakótelepe (értsd itt panel) élhetetlen. Lassan 20 éve élek Békásmegyeren, de a mi házunk nem koszos, nincs összeköpködve, és csak igen kevés ember viselkedik tahó módra, de szerencsére velük sem kell gyakran találkoznom - igy ez minimális. Kb. 50 km-re a várostól van egy kis kertem, mert szeretek füvet nyírni és fát gondozni, no és nyáridőben kiülni a kertbe és olvasni, vagy csak szunyókálni. A kert méretét meg lehet úgy is választani, hogy ne teher legyen, hanem öröm. Tartósan viszont nehéz ott élni nekem (ez eddig 3 hét volt folyamatosan), mert megszoktam, hogy a boltban nagy a választék, de ha ott nincs ami kell, legalább 3 másik van kb 10 perc séta közelségben. Nincs minden nap orvos a faluban (hogy fogorvosról már ne is beszéljek), a közszórakozás elég korlátozott - farsang, búcsú, szüret, Mikulás, esetleg a falu saját ünnepe, és a focimeccsek.
  Nincs bajom sem a budapesti, sem a falusi szomszédaimmal, bár nem járok össze vele, de szinte mindegyikükkel beszélgetünk. Valóban hallani a fűnyírót, láncfűrészt a faluban, és felújítási hangokat a budapestiben, de olyan nincs, hogy csak jó dolgok történnek. Ezzel a kettősséggel viszont mindkettőből élvezhetem a jót. Lehet ezt igy is.

 • 2011.02.17 17:44:57trocadero

  Én sok helyen laktam itthon és külföldön is, és egyértelmű tapasztalatom, hogy Budapesten a legnagyobb a beképzelt emberek aránya, ahogy az itt a blogban is látszik.

 • 2011.02.17 17:52:44Kismac

  Imádom a vidéket, de megörjít a pénteki égetés.
  Egyébként Budakalászon lakom, mindenhez közel, Cora, Metro, Aldi, minden a számban, kocsival 5 perc a Dunakeszi-i Auchan-Decathlon, nem sorolom, minden van.

  Itt is tervezek majd lakást venni, mert ha belegondolok, hogy bemenni minden alkalommal autóval a belvárosba, majd, ha haza akarok menni hétvégére Nyíregyházára, vergődjek át a városon, hát, ahogy egy angol mondaná: no fucking way. Most körülbelül 2 óra hazamenni. Úgy meg...?? És ha hozzáveszem, hogy a bevásárlóközpontok meg kinn vannak, még gázabb a helyzet.

  Egyébként mindkettőnek megvan az előnye és hátránya, nem kell egymást győzködni.

 • 2011.02.17 17:53:15bájgúnár

  Más életforma,életfelfogás és stilus.Közlöm a vidéki gyerekekközött kevesebb allergiás gyereket találsz mint a városiaknál!
  Jobban ismeri a természetet mint egy városi.Bár már vidéken is lassan fényképről látnak tehenet,lovat,sertést.Szerintem nyugodtab,kiegyensúlyozottab kiszámíthatób az élet vidéken.Leszoksz a naponkénti TESCÓ zásról.Havi,heti bevásárlásokat csinálsz.Kenyér ,tej sokhelyen már házhoz szállitják.Megtanúlsz saját lábadon állni gondoskodni az éves tüzelődről.éshamég nemvagy bunkó,bezárkózós tipus szomszédaid meglepnek saját boraikkal és disznóvágáskor kóstolóval!Nálunk még beköszönnek ha látnak az udvarban.Hogyvan szomszéd?Ez nem formális a megszokott hogyvagy? Bocsde sietekkel!
  Mindamellett mindenki lakjon ott ahol jólérzi magát.Hál istennek nálunk nincs semilyen felvonulás,utlezárás,elterelés!És szerencsére még erődötsem kellett csinálni a lakásomból!

 • 2011.02.17 17:54:10jeannouvel

  jók:
  -nyári naplementében üldögélni az ámbituson
  -vannak megkülönböztethető évszakok
  -alulról senki nem zörög föl a seprűnyéllel
  -szomszéd Erzsike fánkot süt és rád is gondol
  -növényeid kezed nyomán fejlődnek
  -tágasság van
  -kutyát lehet normálisan tartani
  -reggeli a kertben
  -vacsora a kertben
  -bármelyik pillanatban az anyatermészetbe lépsz ki
  rosszak:
  -szembeszomszédok: jobb §asz és bal §asz ikerháziak összesen öt kiskorúval, ez nyáron tizenhárom-húsz közé is emelkedik, kerti medencével, reggel kilenctől este nyolcig tartó egyenletes visítással
  este nyolc után teraszsörözés ugyanitt, sűrű b.megezzéssel öblös röhögéssel,éles asszonyi visítással egybekötve
  -csendes hétköznap délután váratlanul lecsapó fűnyírás, flexezés, optimális öt szomszéd esetén mindenki más időpontban nyír, amikor rájön a nyírhatnék
  -ősszel permetezések: biozöldségednak annyi
  -gyakorlatilag mindenki azt épít,amit akar,látszatengedélyezések után,de esővízelnyelőt soha, és a kapun kívül semmit
  -ha minden szomszéd kiül a kertbe, akkor menekülni kell valahova(pl. a városba)
  -égetések pet,gumi,lomb,és minden háztartási hulla
  -szelektív hulladékgyűjtő sziget=lomtalanító, szemétlerakó

  ha viszont be kell menned a városba, visszafelé már félúton megnyomod a gázpedált,mert de jó lesz végre itthon és nem érted, hogy emberek (köztük valaha te is )hogy képesek lakni azokban az egymásra rakott ketrecekben

 • 2011.02.17 17:55:25tüke_

  djuiceRobin: Békás az jó hely, én is ott lakom. Nyáron, hétköznap meló után még van, hogy cangára föl, és letekerek a Duna partra és csak "döglök", kipihenem a nap fáradalmait. Nézem a folyót, vagy a kacsák életét tanulmányozom :D Nem a belvárosi zsúfolt szakasz, piknikelni, futni oda is kijárnak a panellakók. Na meg ott már vannak vállalati nyaralók is, azt hiszem az OTP-seké is ott van, és nem messze van egy strand is, aminek nem jut eszembe a neve. Olcsóbb mint a belvárosi helyek. Békás az "Kisváros/nagyfalu a nagyvárosban" érzet :)

 • 2011.02.17 17:59:52tüke_

  Mármint ha valakinek nem lenne egyértelmű, Békás alatt én Budapest III. kerületében lévő, Békásmegyert értem, nem egyéb települést :)

 • 2011.02.17 18:02:04balazst

  Hmmm. Mi Fótra költöztünk, bejárni Pestre dolgozni 30 perc (haza meg 15, mert kisebb a forgalom), amíg Pesten laktunk, tíz perc volt az út. Kéthetente lenyírom a füvet, meg néha virágot locsolok, szerintem ugyanúgy ki lehet kapcsolni közben, mintha jógáznék.

  És simán van parkolóhelyem, nincs klthavonta csőtörés, stb.

  Persze flexelős szomszédom nekem is van. :)

 • 2011.02.17 18:08:37bájgúnár

  Az én apósom azért vett lakást kórház mellett mert azthiszi ha valami baja lesz azonnal kezelésbe veszik.Bizony piszok szar lehet ha elfogy a cukor a lisz és nekem nincs otthon.Leugrom a Teszibe éjjel nappal nyitva.Bocs de megáll az eszem amikor jön egy kétnapos ünnep és az emberek mint a birkák egymást tapossák a bevásárloközpontokban.Bevannak pánikolva hogy megáll most az élet.Világvége!Régen pénteken bezártak a boltok.Csak közlöm akkoris volt élet és mindenki degeszre tömte magát nemhaltak éhen mert tudtak előre gondoskodni magukról.De ma rászoktattak hogy mások gondoskodjanak rólad.Nos vidéken újra megtanúlhatsz önnálló lenni!Hidd el nemrossz!A városi élet elszakit a természettől,eltunyit,kiszolgáltatottá tesz.Megszüsz mint egyén tömeg leszel.

 • 2011.02.17 18:11:07Alfi75

  "Álmom egy tanya,állatok hada."

 • 2011.02.17 18:14:25...Ahoj...

  Én is tanyára mennék ott nincs flex meg fűnyíró :)

 • 2011.02.17 18:25:31Kőmíves Kelemen

  ennyi irigy fővárosit bakker...

  Megfelelően kiválasztva a helyet sokkal jobb életkörülményeket lehet teremteni a város közeli településeken...
  Aki pedig a fűnyirástól, meg a hz körüli munkától 30(!) évesen meg akar halni, azt lelökném a Taigetoszról.

 • 2011.02.17 18:26:57Ingrid

  Nos, ez a cikk elég extrém eseteket említ.
  Nálunk van aszfalt, közmű, nem állunk órákat a dugóban munkába menet (mindketten dolgozunk, én ráadásul a város másik végében).
  Sokat kapunk a vidéki élettől, csodás esténként nézni a városi panorámát és ülni a friss levegős teraszon.
  Éppen ma beszéltünk arról, hogy várjuk a nyarat, a fűnyírást "kapirgálást", kerti tevékenységeket és a beszélgetéseket a kerítés mellett a szomszéddal...
  A kertes ház minden pénzt megér! Vidéken többet, mert a levegő is friss.

 • 2011.02.17 18:28:27pincze

  Van akit nem zavar a napi két órás busszozás éveken át , vidáman száll le a buszról este hétkor , neki való a kiköltözés . Vidéken a központban lévő régi utcák nyugisabbak , csendesebbek .

 • 2011.02.17 18:30:39Buci-Bigyo

  Szerintem az agglomeráció csak kisgyerekekkel jó, amíg az anya otthon van velük és ha már nyugdíjas vagy és azért ülsz otthon.Egyéb esetekben a civilizációra szavazok.:) Mi is vacilláltunk, hogy Pest vagy agglomeráció, de visszariasztott az a sok "üresjárat" ami az utazásra megy el és az,hogy akármit akarsz, akár egy liter tejet venni,autóhoz vagy kötve.Sőt két autóhoz.
  A lakásunk árából most is vehetnénk akár egy jó helyen fekvő, agglomerációban lévő házat.
  Amikor valaki azt írja, hogy "30 perc alatt otthon vagyok autóval", én már tudom, hogy ez csak kedd hajnal 2-3 között-re igaz! :D
  Egyébként pedig mindenki döntse el,neki mi a fontosabb, ill. mire van kerete.

 • 2011.02.17 18:35:25Buci-Bigyo

  El ne felejtsem: az agglomeráció nem a magyar vidék (csak valamennyire infrastruktúra szempontjából), ezt csak a kiköltözött pestiek gondolják :D, akik szintén pestiek szomszédságában élnek.Ma már egyébként Pest megye jó részén kiköltözött pestiek élnek.
  Én vidéken születtem, házban és lakásban is éltünk, éltem/élek külföldön és belföldön is.
  Csóró sem vagyok.

 • 2011.02.17 18:37:19Gekko

  Bocs, de aki a belvárosban / panelrengetegben nőtt fell, annak ez chamel thropy, valóban.

  Nekem viszont vidéki srácként a kruppos gyerek, kutyaszaros járda, üvöltő szomszédok lenne a kihívás, ha nem Bp mellett, erdő szélén laknék. Ja, és motor vagy robogó, a dugó ellen.

  Ja, és ez persze ugyan úgy egysíkú:-)

 • 2011.02.17 18:41:387vZdhz

  Én is vidéken élek és mondhatom, hogy nagyon élvezem bár a bejárás kényelmetlen.Itt nagyon sok Pestről kiköltözött ember él.Fő szórakozásuk éjjel 10 után a kutyasétáltatás.Amit nem bírok megérteni, mert mindenütt nagy a kert és kedvükre rohangálhatnak egész nap.Szóval amíg ők komótosan sétáltatják az ebjüket a kerítésen belüliek ugatnak, csaholnak, őrjöngenek olyan cirkuszt csinálnak, hogy képtelenség aludni, tv-t nézni.Ráadásul mindenki rohan ki, hátha illetéktelenek látogattak a tyúkólba.Azután ha elült a lárma mindenki nyugodtan visszafekszik áá csak a hülyepesti vót.Szóval kiköltözött, de életmódja pesti maradt.

 • 2011.02.17 18:44:02epeficam

  Az agglomerációban lakom és látom nem jött át az irónia.

 • 2011.02.17 20:15:51gbalas

  A nyócker király lehet, csak gratulálni tudok hozzá....

 • 2011.02.17 22:07:10retinax

  Agglomerációban lakni totál lúzerség. Nem tudsz elszakadni a fővárostól, szívsz az utazással, a nappalok ugyanolyan zsúfoltak és stresszesek, és még az az utazásra elcseszett három óra is hiányzik. Közben bulizni persze nem tudsz bemenni Pestre, mert hogy jutsz haza, moziba is csak autóval, nem ihatsz meg utána egy pohár bort, és persze küzdesz a házzal, ahova szinte csak aludni jársz. Értelmetlen. Szerintem le kell tenni a garast, Budapest, vagy vidék. És ha Bp, akkor be kell költözni, ha vidék, akkor el kell menni jó messzire vidékre, ott élni és dolgozni, és nem a pesti csöcsön lógni. Az agglomerációban élni és Pestre járni dolgozni beszari félmegoldás, ami egyesíti a főváros és a vidék összes hátrányát, előnye pedig alig van.
  A cikkben megszólalók meg hülyék. Azt mondta már nekik valaki, hogy a krumpli nem a hipermarketben terem zacskóban, hanem a földben, vagy azt is most hallják először?

 • 2011.02.17 22:13:13bastian

  Szerintem alapvető, hogy először megpróbál az ember egy ilyen döntés előtt bérelni egy szállást vagy egy ismerősnél megszállni azon a településen amit kinézett magának, pár hétig. Azaz kipróbálja mit is jelent ez a valóságban.

  Aztán ehhez még összeadja a költségeket és dönt. Szerintem sokan elállnának az ötlettől...

 • 2011.02.17 22:15:04tris

  Meglepő, hogy nem bánták meg????
  Senki nem ismeri az embereket? :)
  Inkább leharapják a nyelvüket, minthogy beismerjék (akár csak önmaguk előtt is) hogy tévedtek...

 • 2011.02.17 22:25:58tris

  hát én biztos nem lapátolnék a szomszéd előtt és nem kérdezném meg, hogy kell-e valami a boltból. Elég köszönni. Semmi több köszönöm szépen. Én nagyon jó szomszéd vagyok - már ha valaki olyanra vágyik aki nem zavar vizet de kihívja a tűzoltót ha ég a ház.

  viszont megőrülök a bratyizástól. Annyi szart ami a konyhámban kötött ki kevesen láttak ahhoz képest, hogy én aztán sose viszek sehová semmit. Minek hozzák?
  Mindent kidobok!!!! Lehet haver valaki csak ne lakjunk egy utcában

 • 2011.02.17 22:40:58tris

  7vZdhz
  ebbe bele sem gondoltam. A pestiek nagyon kutyabolondok - ami nem baj, csak sajnos nincsenek tekintettel a másikra. Itt Pesten bárkivel előfordulhat, hogy beszagol neki egy kutya (amelyik előtte egy szart szagolgatott.. ) és a gazdája nevetve csak ennyit mond "nem harap"

  kösz b.meg akkor se nyaljon máááááá meg. Hiába a pesti is paraszt.
  elég sok szar ember van sajnos.

 • 2011.02.17 22:44:51moonshadow

  Tartalékok: Legnagyobb előnyének azt tartom, hogy ebben a válságos világban lehetőséget ad előre tartalékolni. Fával fűtünk, egy évi tüzifa betárolva. Panelba nem tudnák semmit tárolni, ha nincs két hónapi kaja a spájzban-kertben, már hiányérzetem van.
  Ha netán nincs meló egy-két hónapig, oda se neki, molyolunk a kertben, annyit mindenképpen hoz amit megeszünk.
  Magad uram, ha szolgád nincs:
  Ez egy életforma, egy kertes ház sose készül el teljesen, mindig van mit fejleszteni, jobbá tenni, de magától érthetődő, hogy gondját viseljük.
  Macska, kutya van.
  Barkács:A kertes családi háznak van kis műhelye, berendezve alap barkács gépekkel, amit kell itthon megcsinál az ember, ezzel is pénzt spórol. Kertes házban kiválthatsz egy csomó munkahelyen töltött időt azzal, ha magadnak megcsinálod azokat a dolgokat amikért egy lakásnál mestert hívnál és meg kéne keresned rávalót

 • 2011.02.17 22:46:04moonshadow

  Meg tudom érteni a városi lakás lakót, és a falusit is. Mindkettőnek megvan a maga előnye és hátránya, szerintem nagyban befolyásolja, hogy ki hol nőtt fel. Nekem idegen a társasházi kecó, egyszerűen nem tudnék olyan kis területen élni, klausztrofóbiám lenne, másrészt megőrülnék, hogy nincs egy talpalattnyi földem sem, de ettől még el tudom képzelni, hogy aki lakásban nőtt fel, az ezt észre se veszi, megszokta. Kisvárosban Cegléd mellett lakom kertes házban, szép fél hektáros kertecskénk van. Meló: Ugyanúgy másfél óra beérni innen Pestre reggeli csúcsforgalomban, mint Pilissabáról, csak itt nem alapjáraton araszolsz.
  Telek ára: Másfél millából vettem fél hektár telket, házak is negyedannyiba kerülnek, bár mi építettünk.
  Infrastruktúra: Szélessávú kábelnet, csatorna, vezetékes víz, villany, gáz, boltokban alap cuccok, 30 km-en belül 2 nagyobb város, mindenhova el lehet jutni autóval max 15 perc alatt. Aszfaltos utak.
  Csendes környék: Amit leginkább szeretek benne, az az éjszakai síri csend.
  Kert: Díszkerten kívül konyhakert, zöldséget termelünk magunknak már 2 éve, idén építek tyúkólat is.

 • 2011.02.18 02:53:23igenember

  Nagyban befolyásolja a dolgot, hogy ki mit melózik. Nekem már a 40 perc is elég sok és csak húzom a pofám. Volt olyan hely, amit azért hagytam ott mert messzebbre költöztek. Nem mennék ki a városból az biztos. Az ember élete amúgy is a melóról szól.

 • 2011.02.18 08:33:06knetta

  A cikkben véleményt mondók tényleg furcsák. Vagy nagyon nem gondolták át, vagy a divatos, de rossz közlekedésű helyekre költöztek.

  Mi is kiköltöztünk, mégsem volt meglepetés. Valójában az a meglátásunk, hogy tudni kell jó helyre költözni. Néha egy falu messzebb van mint egy másik, de a közlekedés sokkal jobb. Autópálya mellett van a falunk, fél óra a Petőfi híd a reggeli csúcsban is, vonattal 20 perc a Déli. Ennél többet tömegközlekedtünk amíg Bp-en laktunk. A munkába járás nehezebb volt, hacsak nem laksz kifejezetten közel a munkádhoz.
  Most csak fél városnyit araszolunk, ha autózunk, míg Pesten át kellett menni az egész városon. Az kb. másfél óra volt.

  Nehézségek: tényleg jó, ha van autód (de ez Budapesten is, mert babakocsival ott sem egyszerűbb tömegközlekedni), illetve egy esti buli után nehezebb hazajutni, hisz nincs éjszakai járat.
  De mivel mi már nagyon ritkán bulizunk ezt kibírjuk. Viszont olcsóbb a taxi vidékre, mint fővároson belül. Ez sem utolsó. Most sem fizetünk többet, holott jóval messzebb lakunk.

  A szomszédok hasonló gondolkodásúak, és tegnap este is náluk pálinkáztunk családostól gyerekestől.

  Semmiért nem cserélném el ezt a vidéki életet!

  Bár, mi fél évig kerestük a megfelelő települést. Többször kiautóztuk, kivonatoztuk, hogy lássuk jó lesz-e.
  Ezt megéri előre kipróbálni, és nincs meglepetés.

 • 2011.02.18 09:27:42Kísérletinyúl

  hát ez egy nagyon aranyos kis cikk ::)))
  nekem annyival könnyebb volt,hogy a férjem a faluban nőt fel és gyerekkoromban nekünk is volt kertünk
  szeretek is piszmogni a kis fákkal meg növényekkel
  gyorsan kiszúrtam a falu legnagyobb pletykafészkét és pár szívesség árán megbarátkoztam vele
  azóta a szóbeszédtől is védve vagyok :P

 • 2011.02.18 09:57:45elfmage

  tökjó hogy nem megy el amit írtam sehogy

 • 2011.02.18 09:58:29elfmage

  Költöztünk már pestről pestre és pestről aglomerációba is.

  Amikor pestről pestre költöztünk akkor a leendő lakást nullára lebontottuk és újraépítettük az egészet belül. Kert ugye nem volt így azzal nem volt gond.
  Gyerekekkel állandó nyűg elmenni a játszótérig, ha bográcsozni támadt kedvünk az egy napos program, ha pingpongozni az is.
  Ellenben parkolóhelyet naponta 10 percig kerestem otthon is (meg ha mentem valahova ott is).
  Kutyaszar mindenhol, idegesítő hülye szomszédok, leszarom a világot bérlők főleg.
  Úgy általában minden a szánkban volt bolt, orvos, de a szomszéd is, meg a hajléktalan is...

 • 2011.02.18 09:59:21elfmage

  Amikor kiköltöztünk akkor alig kellett felújítani, annyira olyat választottunk ami megfelelt. Viszont a kerten van mit csinálni, az első év alatt (még nem telt le) csináltunk kocsibeállót, felmurváztuk a földutakat ahol közlekedünk, kiirtottunk pár cserjét hogy legyen tér a kertben, csináltunk egy épített homokozót a gyerkőcöknek.
  Harapni lehet a csendet, ha néha valaki fűnyír vagy fát vág vagy flexel az nem egész nap teszi és mi is szoktunk élni vele...
  Friss levegő, senki sincs a szánkban. Ennek ellenére gyalog elérhető távolságban van a bolt, ovoda, iskola. Orvosi rendelő 4 buszmegálló, kocsival kb 10 perc max. Bevásárlóközpont (madaras tesco, decatlon, most épül egy bauhaus) kb szintén 10 perc, penny lidl szintén 15 percre kocsival.
  Be pestre kb 40 perc alatt bent vagyok a M0 és M3 felé (inkább újpesten keresztül megyek elkerülve az M3 dugókat), haza is ugyanennyi.
  Ez pont elég átgondolni hogy mi dolgom is van aznap, illetve napzárásként is. (szeretek vezetni)
  Ha pesten belül kellett mennem valahova az is általában igényelt egy 20 percet minimum így nem érzem annyira nagy gondnak. Szerencsémre nem kell mindennap bemennem, így költségben és időben sem sok a dolog.
  Kertben kutyák macskák vannak, gyerekeknek megannyi játéklehetőség, érdekesség, jönnek velünk ha fát vágunk vagy ha barkácsolunk vagy kertet rendezünk.

 • 2011.02.18 10:10:51elfmage

  költségeket illetve nem drágább a ház fenntartása mint egy hasonló alapterületű lakásé.

  A lakásunk költségei: 10eFt közös költség, 12eFt villany, 20eFt gáz, kéthavonta kb 25eFt víz-csatorna. (összesen kb 55eFt/hó)

  Ezzel szemben a kb duplaakkora alapterületre a villany kb 7eFt (sokkal kevesebb világítás kell), a víz az ugyanannyi viszont csatornadíj nincs, az emésztő szippantás meg jóval kevesebb mint amennyit fizettünk a csatornáért. kb 10eFt/hó
  gáz az gáz :), de szinte azonnal átálltunk vegyestüzelésre és munkám melléktermékeként ingyen van a tüzelő egyébként itt havi 40eFt körül lenne a fűtés/hó éves átalányban.
  Összesen így kevesebb a dolog, a közös költséget meg én költöm a saját házamra nem egy közös képviselő lopja el :)
  (Összesen kb 20-25eFt és valamennyi élőmunka a fűtés meg a barkácsolás)

  Az ingázás meg nem vesz el sokkal több pénzt, mert a kocsihasználatom kb 20%-kal növekedhetett.

  Természetesen látom hogy jópár százezret fogok még költeni mindenféle kerti dologra, de ezek mind valamilyen kényelmet is jelentenek másik oldalon. (terasz, medence, játszótér, gyümölcsös, stb)

 • 2011.02.18 12:26:31mocc

  elfmage: én pl. nagyon élvezem, hogy a tavaly, tavalyelőtt még közös költségre költött pénzemet most facsemetékre, virághagymákra, vetőmagra, kerti kiülő, szabadtéri konyha építésére fordíthatom :)

 • 2011.02.18 13:09:23zurka

  Vidéken nőttem fel, és nagyon szerettem. A vidék nNEM az agglomeráció, hanem egy falu, kisváros Budapesttől legalább 100 km-re. A legtöbb agglomerációs településen minden van, csak csend, nyugalom nincs...
  Ami pedig a vidéki életet illeti: én is sokáig visszavágytam, de most már azt vettem észre magamon, hogy amikor hazalátogatok, zavar a túlzott nyugalom. Délután nincs senki az utcán, az egyetlen szórakozási lehetőség a kocsma, és valahogy ellustulnak az emberek, nincs is kedvük menni...és azt sem szabad elfelejteni, hogy sokan megélhetési okokból élnek falun, költöznek faluba. Mert ott egy fizetésből vagy éppen segélyből is eltengődnek valahogy. Munka nincs, előrelépés nincs. A mobilitás nulla, ha be kellene menni a 30km-re lévő városba dolgozni, az már messze van. Ha van is egy kereső a családban, anyuka otthon ül a gyerekekkel, pedig a megélhetéshez kellene a másik kereset is. Senki ne értsen félre, nem ítélem el a vidéki életformát, sőt,csak éppen nem látom a fenntarthatóságát. És ismétlem,itt most nem az agglomerációról van szó, bár az tényleg minden,bár valaki nagyon jól megírta: ott kiköltözött pestiek élnek.

 • 2011.02.18 13:31:28moonshadow

  Részemről pont ellentétesen látom, fenntarthatóbbnak tűnik számomra a kertes ház, főleg egy gazdasági válságban.
  Heti pár óra kertészkedéssel a kaja tulajdonképen ingyen van, csak kávé, cukor stb élvezeti cikkeket kell vásárolnunk.
  Ha nincs meló, nincs bevétel, nagyon jól jön az otthon termesztett kaja és tartalék tüzifa rezsicsökkentő hatása.
  Melegvizet - fűtést fatüzeléssel oldjuk meg, ez előre betárolható, ellenben a gázt vagy távfűtést nem tudod tartalékolni, ráadásul ha netán kikapcsolják, nagy szívás visszaköttetni, a kandallót meg nem köti ki senki ha nem tüzelsz benne.
  A fővárosba simán be lehet járni 80-100 km-es körzetből autóval, vonattal melózni.

 • 2011.02.18 13:53:01zurka

  Moonshadow, ebben igazad van, csak a mai világban egyre kevesebb otthon előállított élelmiszert fogyasztunk, és ez a vidéki emberre is igaz. És igen, be lehetne járni, csak a legtöbben nem ezt teszik. Ezért a 40%os munkanélküliség...A vidéki szüleim pedig azt mondták, hogy ha nem lenne saját fájuk, akkor a családi ház fűtése megfizethetetlen lenne. De persze örülök, hogy nálatok jól működik a dolog, és nem akarok általánosítani :)

 • 2011.02.18 14:19:36enigma1940

  költözne a faszom a pesti szarba

 • 2011.02.18 14:45:34anox

  Szerintem ha jól választ az ember lakhelyet, akkor kertes házban lakni páratlan. Mi 2 éve költözünk be a házunkba, amit előtte felújítottunk, ill még folyamatban van a felújít(gat)ás.
  Mielőtt megvettük nagyon leharcolt állapotban volt - a ház majdnem lakhatatlan volt, a kertbe padig Johny Rambo sem mert volna egyedül bemenni. Akkor kicsit aggódtam a felújítás miatt, de vártam már, hogy nekiálhassak.
  Azóta ez a ház és kertje lett a hobbim.

  Jó hazamenni és hátrasétálni a kertbe, két szót váltani a szomszéd nénivel, vagy lenyírni a füvet - heti egy alkalom, max 1,5 óra -, vagy csak kiülni a diófa alá, bökni egy sört és nézelődni. Hetente legalább egyszer összejövünk a két másik szomszéddal egy beszélgetésre 1-2-3 sör/pohárbor/kupicapálinka erejéig és jókat röhögünk. Ha kell segítünk egymásnak. Jó vasárnap reggel hátrasétálni köntösben a konyhakertig és szedni friss hagymát a bundáskenyér mellé.
  A szabadban sütés-főzés nyáron mindennapos.
  Télen a meleg kandalló mellől nézegetem a kertet és azon gondolkodom, mivel fogom kezdeni tavasszal a kinti dolgokat, milyen szerszámot, növényt, építőanyagot kell beszereznem stb. (Ehez is jól jön egy-egy sör :) )
  Bolt, kocsma és buszmegálló 50 m -en belül, kórház, áruház, orvosi rendelő, óvoda, iskola autóval 3 perc, gyalog 15-20 perc.

  Biztosan vannak akik nagyvárosban érzik jól magukat, és tudom ott is vannak kitűnő helyek (Budapesten csak rövid ideig, azonban más nagyvárosokban éltem - nőttem fel), de én soha nem adnám ezt az életet egy nagyvárosi lakótelepiért, vagy belvárosiért.

  Mondjuk ami igaz az igaz: ha a környékbeli kutyák éjjel nekikezdenek, attól meg lehet őrülni, de szerencsére ez igen ritka.

 • 2011.02.18 16:21:35északi szél

  Nem mindegy hogy az ember falusias vagy kertvárosias környezetbe költözik ki.
  Én az utóbbit választottam, és nem bántam meg:
  Boltok: 200 méterre (5 perc), bevásárló park (tesco és tsai.) kb. 1 - 1.5 km
  Busz: 250m (5 perc) BKV, és éjszaka is jár (nap közben pár percenként, éjszaka csak óránként)
  Doki: kb. 1 km, (15 perc gyalog), vagy busszal 2 megálló
  Erdő: kettő is van, egyik 5 percre, a másik bő 15 perce
  )túristautak, hegyek, nagyon klassz)
  Ami nincs: zaj, szmog, flexelő szomszéd (a környéket jellemzően olyan emberek lakják, akiknek a kezében furán állna a flex)
  Összefoglalva: városias infrastruktúra a természet közelében.
  Nem értem miért lenne lúzerség ilyen helyen lakni?

 • 2011.02.19 11:56:44tris

  nekem tetszik a vidéki élet, csak ez a szomszédolás, ez nagyon gáz.
  Ha valaki túl közel lakik az kényelemből is minden szarra meg fog kérni. Kevesen veszik észre magukat. és akkor a nagy bratyizás miatt már nem is szólhatsz semmiért. Remélem, ha sikerül kiköltözni békénhagynak, majd jó mogorva fejeket fogok vágni. Anyám nagyon szomszédolós volt - végén nem is volt olyan lakó a házunkban akivel ne lett volna konfliktusa. Én pont az ellenkezője akarok lenni - senkivel semmi bratyi és semmi konfliktus.

 • 2011.02.20 19:48:36antiszociális exlúzer

  joha

  "Budapest élhetetlen, ha csak nem vagy olyan jómódú, hogy egy normális helyen lévő budai lakást"

  Ugyan már, családi házak nem csak ott vannak elviselhető környezetben - persze, hogy Budán megfizethetetlen, de ott vannak még egyes külsőbb kerületek, amelyek nem csak panelrengetegből állnak, és még a közlekedés is sem egy szál buszból áll reggel, és egyből este.
  Nem annyira természetközeli, mint egy kis erdőszéli faluban, és nem olyan nyüzsgő és központi, mint a belváros, hanem a kettő között valahol - szerintem vállalható kompromisszum.

 • 2011.02.20 19:50:45antiszociális exlúzer

  moonshadow

  "Heti pár óra kertészkedéssel a kaja tulajdonképen ingyen van, csak kávé, cukor stb élvezeti cikkeket kell vásárolnunk."

  Hát akkor a mi kis telkünk lehet szar helyen, mert ott bizony nem terem meg semmi heti pár órás kerti munka árán.

 • 2011.02.20 19:55:33antiszociális exlúzer

  Kőmíves Kelemen

  "Aki pedig a fűnyirástól, meg a hz körüli munkától 30(!) évesen meg akar halni, azt lelökném a Taigetoszról."

  Nos, én szoktam füvet nyírni és egyéb munkákat végezni, igaz, csak nyáron, a telken.
  Az, hogy nem élnék falun, nem azt jelenti, hogy satnya vagyok a kerti munkához, hanem azt, hogy nem _akarom_ csinálni, ha lehet választani. Vili?

 • 2011.02.20 20:06:45antiszociális exlúzer

  mykonos

  "nem tudják milyen fantasztikus egy marha bogrács ,- is ........"

  Miért, szerinted egy városi nem tud elmenni kirándulni, baráti társasággal telekre sütögetni...?
  De igen, csak valamivel több utat tesz meg érte, mint te a kert végéig.
  Nekünk például ott a Tisza, melynek a partján rendszeresen bográcsozgatnak a _városi_ emberek. Mik vannak!

  Egyébként magam is vágyom néha a természetközeli életre, de tudom, hogy hosszú távon nem ez az ideális választás.

 • 2011.02.20 22:59:42moonshadow

  Jó helyen lévő kert se terem, ha nincs kedve a tulajnak foglalkozni vele.
  Részemről örülök a kertészkedéssel töltött óráknak, kikapcsol, afféle aktív pihenés.
  Tele a fagyasztó borsóval, répával, laskával, zöldbabbal, van még cékla, krumpli, sárga és fehérrépa is tavalyról.
  Idén beindul végre a csirkeól is, 60-70 db csirkével, egész kis házi gazdaság formája lesz lassan...

 • 2011.02.21 00:25:11antiszociális exlúzer

  moonshadow

  Nagyapám parasztgyerek volt, aki felnővén is szenvedéllyel végezte a kerti munkákat, de még neki is rengeteg fáradságába került, hogy megteremjen valami. A föld minőségén sok múlik.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta