no

Reggaeton: az érzékiség egyértelmű

Ez a tánc leginkább egy latin életérzéshez hasonlít, amelynek az elsajátítása során a nők igen nagy százalékban találják meg az elveszett nőiségüket. Ez az intenzív műfaj arra is képes, hogy segítségével a súlytöbbletünktől megszabaduljunk.

Szorgent Viktor tánctanár szerint, a Reggaetonnal kapcsolatban mindenkinek más elképzelései vannak arról, hogy mi fér bele a táncba, és mi nem. „Ez a tánc leginkább a latin életérzéshez, a szexualitás explicit módon történő kifejezéséhez kötődik. Szigorú megkötések helyett itt az a fontos, hogy kiszabaduljon belőlünk a dög, és gátlásainkat ledobva élvezzük a tánc felszabadító erejét. Bár ebben a táncban a szexualitás valóban elég egyértelműen nyilvánul meg - hiszen sok erotikus csípőmozgás és rázás van benne - a határok ugyanúgy megvannak, mint bármilyen más latin tánc esetében. Az érzékiséget és a közönségességet csak egy vékony határvonal választja el, mi inkább igyekszünk az előbbi oldalán maradni.”

Finomra hangolt mozdulatok

Elmélet:

A Reggaeton latin gyökerekkel rendelkezik, egyben zenei- és táncműfajt is jelent, eredetét sokan vitatják, egyesek szerint Panamából, mások szerint Puerto Rico-ból, illetve Dominikából indult világhódító útjára. Alapjait a jamaikai reggae és dancehall, valamint a hip-hop keveredése adja, illetve több más latin stílus együttese, mint a merengue, a salsa vagy a bachata. Jellemzőek a zene ritmusára végzett, erőteljes rázó mozdulatok, illetve a csípőmozgások. Jóval szabadabb, ösztönösebb műfaj, mint a salsa, hiszen nincsenek kötelező formai elemek, így a Reggaeton-t minden oktató a saját ízlésvilága szerint értelmezi és oktathatja, illetve egészítheti ki az általa kedvelt táncos elemekkel.

A Reggaeton foglalkozások felszabadult hangulatban zajlanak, ottjártunkkor a SalsAmor tánciskola óráján a nemek aránya is éppen kiegyenlített volt. A Reggaetont lehet egyedül és párosan is táncolni, és mindenképpen jó alapot ad arra, hogy az ember meg merjen mozdulni egy latin buliban. Mivel a koreográfia nemek szerint általában kissé eltérő, az óra egy részében a fiúk és lányok külön csapatban dolgoznak egy-egy férfi, illetve női instruktor segítségével, időnként pedig az egész csapat együtt vagy egymással táncol.

„Mindig arra törekszünk, hogy a tanítványok ne csak leutánozzanak valahogy egy-egy lépést, hanem komoly izolációs gyakorlatokkal építsük fel azt, hogy az ember képes legyen külön mozgatni a vállát vagy éppen a csípőjét" – magyarázta Szorgent. „Ez sokszor nem egyszerű feladat, mert sajnos sok embernek nincs meg a szükséges testtudata, ráadásul türelmetlenek is, és ha nem tapasztalnak azonnal látványos fejlődést, akkor könnyen feladják. Pedig a mozdulatok finomra csiszolásához nemcsak a Reggaeton-ban, hanem minden táncban alapvető lenne a kitartó munka.”

Fenékrázás és ébredező nőiesség

A Reggaeton nagyon intenzív műfaj, a másfél órás foglalkozások alatt mindenki rendesen megizzad. Emiatt kifejezetten ajánlott a fogyókúrázóknak, ráadásul nem igényel semmilyen előképzettséget, hiszen a tánc karakterét nem a bonyolult koreográfia, hanem a fülledt latin hangulat, illetve a test érzéki játék adja meg. „Azok a nők, akik elmerészkednek egy ilyen órára, és velünk maradnak néhány alkalommal, szinte mindig hihetetlen változáson mennek keresztül” – véli Gercsényi Nikolett oktató. „Akinek nincs különösebb problémája magával, és szeret táncolni, annak nem lesz gondja a Reggaeton-val. De különösen azoknak a lányoknak lenne érdemes eljönni, akik gátlásosak, hadilábon állnak a nőiességükkel, hiszen mindenkiből ki lehet hozni a nőt. Persze nem mindenkinek való ez a műfaj, de törekszünk rá, hogy olyan elfogadó közegben táncolhassanak a tanítványaink, ahol fel tudnak szabadulni a hétköznapi gondok alól, és mernek igazán tüzesek lenni. Ilyenkor egy nő teljes önképe képes megváltozni, ahogy lassan kezdi felfedezni a tánc nyújtotta testi és lelki örömöt, úgy a hétköznapokban is egyre felszabadultabbá válik. Volt olyan két gyermekes anyukánk, aki néhány hónap alatt húsz kilót fogyott, levágatta a haját, lecserélte az egész ruhatárát, a szülés után így talált vissza saját nőiességéhez.”

Olyan nincs, hogy valaki csak úgy alád nyúl

Azt gondolhatnánk, hogy a Reggaeton kifejezetten a fiatalok műfaja, pedig a vendégkör széles spektrumon mozog. Ez a tánc alapvetően a húsz és harminc év közöttieket célozza meg, de több bevállalós, idősebb vendég is akad. „Sokan kezdenek táncolni azért, hogy új embereket ismerjenek meg, vagy párt találjanak, hiszen ide a legtöbben partner nélkül érkeznek. A táncóráknak eleve van egy szuper atmoszférája, ahol mindenki jól érzi magát” – tette hozzá Szorgent. A Reggaeton-ban is vannak mindenkire nézve kötelező elvek, és sajátos etikai szabályok, így a szexuális energiákat normális keretek között, irányítottan lehet levezetni. Ráadásul a tánc azon kevés területek egyike, ahol a hagyományos férfi-női szerepek még élnek, ennek köszönhetően a táncos lábú fiatalok könnyebben teremtenek kapcsolatot a másik nemmel, felszabadultabban, ugyanakkor tisztelettudóbban képesek közeledni egymáshoz.

„Egy tánciskolának rendkívül összetartó közössége van, és az egész miliő olyan, hogy egyszerűen nem engedi azt meg, hogy bármelyik fiú is visszaéljen a helyzetével, vagy zaklasson egy lányt, tűnjön az adott tánc bármilyen pikánsnak vagy akár erkölcstelennek is” – hangsúlyozta Szorgent. „A Reggaeton bulikban a lányok rendesen rázzák a feneküket, de olyan sosem fordulhat elő, mint mondjuk egy mezei diszkóban, hogy valaki csak úgy alád nyúljon. Ehhez persze az is hozzátartozik, hogy nálunk az emberek többsége józanul bulizik. Mivel ez is egyfajta sport, az egészséges életmód és az arra való nevelés az életünk szerves része.”

Gyakorlat:

A foglalkozások alapos bemelegítéssel kezdődnek, majd a lányok a terem egyik felében, a fiúk a másikban helyezkednek el, és elkezdődnek a rávezető, izolációs gyakorlatok. Van egy folyamatosan épülő koreográfia, amit minden órán átismételnek a résztvevők, és vagy a már megtanult mozdulatok csiszolása, vagy az újak betanulása történik. Az óra egy jó részében a lányok és a fiúk a saját oktatójukat követik, majd a vége felé keverednek, és sorban vagy párosával táncolnak. Az órát nyújtás zárja, illetve ilyenkor lehetőség van feltenni a kérdéseinket is.

A Reggaeton tanulással az emberek átlagosan kb. fél évet töltenek, de természetesen lehetőség van mélyebb ismeretek megszerzésére is. A zenei alapot az erre a táncra speciálisan alkalmazott Reggaeton vagy Kubaton adja. Az órára kényelmes nadrágot, pólót és sportcipőt vigyél magaddal.

Szerző: Sudár Györgyi

Fotó: Kováts Dániel
Oszd meg másokkal is!
no
Mustra