#ÉLETEM

Vágó István életben maradt

2011. február 5., szombat 19:32

A Szkeptikus Társaság, Vágó Istvánnal az élén, csatlakozott ahhoz a kampányhoz, amely az európai és nemzetközi törvényhozók figyelmét akarja felhívni arra, hogy a homeopatikus szerekkel kivételeznek. Kivételeznek, hiszen nem kell azokat bevizsgáltatni, és valamiért annyival is megelégednek, hogy nem károsak az egészségre. Vágót se vitte el a mentő, de az édesanyja aggódott az egészségéért.

Nincs benne semmi!” – mondta egyszerre két tucat férfi és nő, miután egy csoportkép erejéig öt négyzetméteren összezsúfolódtak. Emlékeim szerint az osztályfényképeim is így készültek, csak akkor nem feszítettünk egyenpólóban, és nem volt szlogenünk.

Budapesten az Országos Gyógyszerészeti Intézet előtt 10 óra 23 perckor, körülbelül ötven ember verődött össze, egyik fele azért, hogy csatlakozzon egy nemzetközi kampányhoz, a másik fele pedig azért, hogy rögzítse a történteket. A cél annyi volt, hogy egyszerre 25 ország 60 városában parádézzanak a résztvevők annak érdekében, hogy az európai és nemzetközi törvényhozók ne tegyenek kivételt a homeopátiás szerek gyártóival, vagyis a hatásosságukat klinikailag is tesztelni kelljen, mert önmagában nem elég az, hogy nem károsak az egészségre.

Ennek a kampánynak a celebarca nem más volt, mint Vágó István, aki korábban bejelentette a sajtónak, hogy ő és a Szkeptikus Társaság néhány tagja túladagolja magát homeopátiás szerrel. Pontban 10 óra 23 perckor le is döntötték az első dobozka tartalmát a torkukon, és szinte egyszerre konstatálták: édes az íze. „Ettől le fog törni a fogam” – mondta egy résztvevő közvetlen mögöttem, de nem tört le neki, felesleges volt aggódni miatta.

Néha csempésznek bele hatóanyagot

Mentő nem volt a környéken. Miért is lett volna? Vágóék a kampány előtt bevizsgáltatták azt a szert, amiből iszonyatos mennyiséget kívántak elfogyasztani a performance alatt. „Nincs benne semmi hatóanyag” – magyarázta Vágó egy riporternek, aki arról kérdezte, a honlapjukon miért nem ajánlják másoknak, hogy otthon gerillaakciózzanak. „A többi homeopátiás készítménynél előfordul, hogy hatóanyagot csempésznek bele, ezért figyelmeztettük az embereket arra, hogy ne utánozzanak minket.”

Vágó Istvánt utoljára akkor láttam a sajtóban, amikor Bárdos Szomorú Andrással együtt kesergett az élet igazságtalanságain. Biztos sok embert felvillanyoz, amikor meglett férfiak vallanak az életükről, a harcaikról, és Vágó elmondja milyen a viszonya a többi celebbel, de nekem pont annyira tűnik érdekesnek, mint Hajas László haja. Az, hogy egy ideje a CreditHill arca, talán valamennyire ellensúlyozza, hogy eltűnt a képernyőről. Ez persze csak azoknak nyújt vigaszt, akik Vágó-addiktívvá váltak a hosszú évek alatt.

Viszont mindennél jobban érdekelt, vajon Vágó mit tervez a jövőben, hol és milyen körülmények között láthatom viszont, mi fogja kiverni nála és a Szkeptikus Társaságánál a biztosítékot, ezért sorba álltam, hogy beszélhessek a mesterrel. Amikor már közel voltam a célomhoz, vagyis csak egy riporter állt előttem - aki operatőrt is hozott magával, hátha -, megcsörrent Vágó telefonja. Nem a kedves felesége, hanem a mamája kereste, hogy megtudja, hogy van. Mindezt onnan tudtuk, hogy be is jelentette: ezt a telefont fel kell venni, mert az édesanyja akarja tudni, mi lett vele. Miután megnyugtatta a mamát, én is válthattam vele néhány szót. „Nem tudom még mi lesz a következő akció, de le fogunk ülni beszélgetni róla” – mondta a mester.

In God We Trust

Annyit hangsúlyozták a performance alatt, hogy a homeopatikus szereknek csupán placebo hatása van, hogy a hit kérdése megkerülhetetlenné vált számomra. Meg is kérdeztem Vágót, miért nem Istennek mennek neki. Még az egydollárosra is rá van írva az Amerikai Egyesült Államok nemzeti mottója: In God We Trust – Bízunk Istenben -. Ennél magasabb labdát nem is lehetne lecsapni a szkeptikusoknak. „A Szkeptikus Társaság alapító okiratában a valláskritika nincs benne. Így döntöttünk. Azt gondoljuk, az egy másik terület. A vallásosság nem azon az alapon működik, hogy konkrétan megveszek valamit pénzért, aminek következtében nekem, fizikailag kimutathatóan jobb lesz.”

Ha ezt korábban tudtam volna, akkor megmondtam volna a nagyapámnak is, aki minden bizonnyal belátta volna, nem lehet súlyos pénzért a mennyországban jó telket venni, és a bűnei sem forintosíthatóak. Ezen szerencsére már nincs értelme keseregnem. Inkább csak azon gondolkodom, vajon Vágóéknak később se volt-e mondjuk hányingere a placebótól.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.06 09:54:13wmiki

  így van, a tudományban tények vannak, amik bizonyítékokra támaszkodnak, vagyis sose tévednek ^^

  ezért is jó, hogy be kell magolni a tévedhetetlen tanokat, és fikáznak mindenkit, aki kételkedni merészel ezekben

  megtértem, halleluja testvérek!

 • 2011.02.06 10:11:40dfgvrb

  Egyetértek incognita-val aki ezt írta: "Ez a pasi tényleg pont olyan ostoba, mint ahogy feltételeztem róla. A homeopátiás szerekből hiába vesz be egyszerre egy maréknyit. Szedje mondjuk ugyanazt a szert huzamosabb ideig, kisebb adagban. Kíváncsi lennék a véleményére egy ilyen kísérlet után :)."
  A képen úgy látom, hogy C15-ös Gelsemiumból fogyasztottak egy doboznyit. A C15-ös hígításban már valóban nincs értékelhető mennyiségű hatóanyag, így materiális túladagolási kockázat nem volt, kivéve talán a cukorbetegeket:-)
  Vágó úr tesztjét akkor tartanám hitelesnek, ha egy a személyéhez meghatározott homeopátiás szerből egy hónapon keresztül minden nap egyetlen golyócskát elszopogatna. A homeopátiás szert így lehet túladagolni. Tehát két dolog szükségeltetik a túladagoláshoz: személyes fogékonyság az adott szerre, és rendszeres ismétlés hosszabb időn keresztül. Jó eséllyel akkor sem halna meg, de megbetegedhetne.

 • 2011.02.06 10:24:10kifli

  de kár, hogy életben maradt

 • 2011.02.06 10:38:16Gera

  Wmiki - A tudósok sosem állítják, hogy tévedhetetlenek lennének. Ezt a homeopátiát művelő kuruzslók teszik, amikor nyomatják ezt a baromságot, amire zéró bizonyíték van és a tanai a mindennapos tapasztalatainkkal is totálisan ellenkeznek, nemcsak a tudománnyal, amit te semmibe nézel. Röhej, hogy te valamiféle vallásháborúként tekintesz erre a dologra, holott a homeopaták kőkemény állításokat fogalmaznak meg, amiket problémamentesen bizonyítani lehetne, csak hát nem sikerül. Azt hadd kérdezzem már meg, hogy egy ennyire nyitott gondolkodású embernek, mint te, lehet egyáltalán akkora hülyeséget mondani, amire kapásból rávágja, hogy baromság? Mert én úgy érzem, hogy Hahnemann hígítási elve egy ilyen dolog, csak sajnos a homeopátia hívők 90%-a sosem hallott róla. Mondjuk én meg tudom érteni, miért nem reklámozzák különösebben :)

  Egy konkrét kérdésem lenne még, hogy akkor te most elveted az anyag atomos felépítését, vagy nem? Mert a homeopátia csilliószoros hígításaival sajna nem fér össze ez az egyszerű dolog sem, pedig elég kézzelfogható bizonyítékok vannak rá és mindennapi használati tárgyaink ezreinek gyártása épül rá.

 • 2011.02.06 10:54:09sapiens

  Kifli, de kár, hogy megszülettél.

 • 2011.02.06 11:27:40algi

  Én tavaly télen pl. megfáztam. Nem szedtem rá se gyógyszert, se homeopátiás készítményt, mégis meggyógyultam. Vitathatatlan, hogy volt valami a levegőben, meg a csapvízben, amitől meggyógyultam.

 • 2011.02.06 11:39:18sapiens

  Nyugtassatok meg: azért nem minden homeopata orvos ilyen:

  "drzsoo1: Vágót meg remélem elviszi hamarosan a kaszás...
  Jómagam mint homeopata szakorvos..."

  Vagy a homeopátia egyet jelent a hippokráteszi eskü megtagadásával és megalázásával?

 • 2011.02.06 11:40:21Gera

  Most nézem, hogy ezek a kretének már bevezették az M jelölést is a hígításaikra, ami 1000-t jelent. És természetesen az 1M "erősebb", mint a 200CH :) Rejtély, hogy miért. Mármint az ő elveik szerint rejtély. Meg érdekelne még, hogy mi a különbség a 15CH és a 10M között, ami ugye egyforma hígítás, de az utóbbi valamiért sokkal erősebb. Pedig a 15CHt többször potenciálták és szerintük az számít, pl a 10X simán helyettesíthető 10Cvel, most olvastam. Egyre nagyobb a kavar. Mit össze röhöghetnek ezek, mikor kitalálják ezeket a dolgokat.

  Wmiki, remélem szívbetegség esetén csak konyhasó 30CHt fogsz szedni (van ilyen). De komolyan, az nem gyanús senkinek, ha valaki konyhasót akar vele etetni csilliószoros hígításban, miközben tele van a pofánk sóval?

 • 2011.02.06 11:42:59Gera

  algi - Ne felejtsük el, hogy a legnagyobb hígítás az, ha nem veszel be semmit. Ezért gyógyultál meg. De csak óvatosan ezzel a túladagolással, veszélyes lehet :)

 • 2011.02.06 12:16:50drzsoo1

  Én mint homeopata, nem tartom feladatomnak hogy a homeopátiát reklámozzam. Semmi közöm, hogy a sok félművelt szerencsétlen sorsú ember hisz e benne vagy sem. Pár kérdésem azért lenne a szkeptikusokhoz:
  -Mikor volt a tudomány "jelenlegi" állása statikus? Amiről ma még nem tudunk, pár év mulva ekzakt tudomány lehet, és itt most nem a homeopátiáról beszélek. Az hogy ma még nem tudjuk bizonyítani, nem jeleni azt hogy nincs.
  -Miből gondolja bárki is, hogy a homeopátia ellavírozhatott több mint kétszáz évet úgy hogy egyáltalán semminemű hatása nincs és nem is volt. Ennyire hülyének hisszük magunkat és embertársainkat? Nem lehet hogy mégis előfordult olyan ezalatt a kétszáz év alatt, hogy valaki vagy valakik ennek valamiféle hatását vették észre?
  -Hogy lehet az hogy Indiában ma is kb 30 000 hivatásos homeopata orvos van, és mégse akarnak kihalni?

  Vágó István kilométerekről dögszagot áraszt magából, amiben az ő keze benne van (ld "liberalizmus, demokrácia") az nekünk hihetetlen károkat okoz. A globalizáció egyik hazai követe, rosszabb a legelvetemültebb bűnözőknél, csak a legrosszabbakat kívánom neki.

 • 2011.02.06 12:29:41wmiki

  azt azért jól megfigyelhetjük ebben a topikban is, hogy a fanatikus tudományhívők a mocskolódáshoz értenek a legjobban :x

  én nem kívánok leszállni ebbe a mocsárba, jó szórakozást trollok

 • 2011.02.06 12:40:06medgyesi

  Magyarázza már meg nekem valaki: az a sok gyógyító orvos miért jár templomba? Miért hisz a lélekben?
  Pedig már annyi emberbe belenéztek, mégsem találták meg.
  Az pedig nem lehet, hogy az a rengeteg ember aki valamilyen vallás megalkotójában hisz, mind férevezetés áldozata. Isten létezését sem bizonyította be senki kézelfoghatóan, pedig mennyien igazolják, hogy rajtuk segített.
  Ki tudja mennyi minden derül még ki a jövőben, amit ma butaságnak gondolunk!

 • 2011.02.06 12:45:46Gera

  drzsoo1 - Akkor egy szakmai kérdésem lenne. Teljesen őszintén érdekel a szakmai magyarázata annak, hogy mitől erősebb az egy ezrelékes oldat a 200Csnél, amikor a koncentrációja is jóval nagyobb és kevesebbszer is potenciálták.

 • 2011.02.06 12:53:06Gera

  Egyébként Indiában kb 700.000 orvos van, úgyhogy elég rossz az arány.

 • 2011.02.06 13:00:27GRÁLKERESŐ

  JÓ A CÍM! ;) :)

  A gyógyszerektől viszont aligha maradtak volna életben a "szeptikusok" ;) :) (vagy legalábbis nem nem úszták volna meg baj nélkül.)

  A fegyver után a gyógyszer a legnagyobb üzlet a világon, érdemes utánajárni a számoknak.

  Annyira kapálóznak a szeptikusaink az "ezó" ellen (már mindenre szeptikusok = antiszeptikusok), vajon mi jöhet még?

  Esetleg Vágó felfedezhetné végre a kereskedelmi média romboló hatását, amiből ő degeszre keresi magát! ;) :)

  Hja, nehéz a "bejegyzett, elismert gyógyhatású készítménnyé " válás útja: jól tudjuk min ment keresztül a Béres-csepp és Celladam is ;) :) Azt is tesztelik majd a szeptikusok? :))

 • 2011.02.06 14:36:15kifli

  sapiens: István, te vagy az?

 • 2011.02.06 14:37:55Viner Spicli

  köszönöm, hogy kiszedtétek a kommentemet. gondolom fáj az igazság és benneteket is a karvaly gyógyszerlobby pénzel

  gratulálok

 • 2011.02.06 14:38:22Taligamajom

  Drága grafithuszár

  Az emberek akik alkalmazzák viszont önteltek. Mondom, magával a tudománnyal semmi baj, azonban az emberi faktort még ők sem tudják kiküszöbölni. És máris esendő lesz az egész.

  Az objektivitásnál, tudod, mindig is ott volt az alap probléma, hogy egy megfigyelt dolog ugyanugy viselkedik-e ha nem figyeljük éppen. Ez sosem derül ki mert hogy figyeljük, érted? ;) Nem tudjuk hogy az emberi beavatkozás (már a megfigyelés is az!) nem befolyásolja-e a megfigyelt rendszert.

  Példáid ütösek, meg is fogtál vele. ;) De sajna vannak határok, ahol már nem ennyire egyértelmű hogy lefelé esne az az alma a 10. emeletről...

 • 2011.02.06 15:12:01canis

  Nagyon haragszom a kuruzslókra. Visszaélnek súlyos betegek bizalmával, áltatják az embereket, és akkor még jó, ha ki nem forgatják mindenéből...
  Csak azt hiszem el, amit tételesen be lehet bizonyítani. A világ tényekre és nem megérzésekre épül.

 • 2011.02.06 16:04:22VUVUZELLANÉNI

  az osszes homeopatikus "gyogyszereket" ajanlo orvost sulyos buntetesre itelnem. Aki ilyet akar, huzzon a szemelyes kuruzslojahoz, es dogoljon meg csendben, ha nem hat a raolvasas. Azt meg, aki a rabizott donteskeptelent (vo gyermeket, idos embert) "gyogyit" ezzel a szarral ahelyett hogy a megfelelo orvosi ellatasban reszesitene, kemenyen birsagolnam, es ha bizonyithato a hulyesege miatt az egeszsegkarositas, akkor annak fugvenyeben akar gyilkossagert vadolnam, es itelnem el. Mert aki elmulasztja a segitsegnyujtast a tole fuggo raszorultnak, es az meghal, az gyilkos. a tudatlansaga nem mentesito korulmeny. Masok karara nem alkotmanyos jog a hulyeseg!

 • 2011.02.06 16:11:51VUVUZELLANÉNI

  aki meg a kuruzslasert penzt fogad el, az szerintem siman csalo. Ugyanugy elmeszelnem, mint aki elveszi az aldozattol a penzt az "uj autora", es aztan se penz se auto. Merthogy itt meg aztan se penz, se gyugyulas. A csalas meg ugye buntetendo, csak annyi a kulonbseg, hogy az elobbi peldanal csak az auto arat bukja az aldozat, a kuruzslo meg az egeszseget is tonkreteheti, ami neki is, es a tarsadalomnak is kar.
  Aki meg homeopatias vackokkal kezelve magat tartosan munkakeptelenne valik, vagy bizonyithatoan ez miatt kell koltseges kezelesekben reszesulnie (mert nem ment idejeben orvoshoz), attol megvonnam a tarsadalombiztositasat. gyugyuljon a barma a sajat koltsegen.

 • 2011.02.06 16:16:28VUVUZELLANÉNI

  csak az a baj, hogy az "ezoterian" hizlalt, es maunikasooval turbozott emberi hulyeseg mar ott tart, hogy senkit nem erdekel a hazugsag, csak szepen be legyen csomagolva. Zabaljatok a bifidusz eszenziszt, kenitek magatokra a selyemproteint, meg az inteligens liposzomat. Kiveszett a ma emberebol az egeszseges ketelkedes. Lustak vagytok gondolkodni, mert ecccerubb benyalni mindent amit a media, a bulvarmocsok, a picsaujsagok tolnak a szuk kis agyacskatokba.

 • 2011.02.06 16:27:55VUVUZELLANÉNI

  fel kene mar ebredni, ez az orszag elhulyult. Emberek szazezrei vettek fel peldaul ugy hitelt hogy szinte semmi fedezettel nem rendelkeztek, es egy felmondas, vagy alacsonyabb ber, inflacio, es hasonlok miat hamarosan hajlektalanna fognak valni csaladostul. Csak mert szepen mosolygott a reklamban a puncimokus. Vagora is haragszom, a kredthilles manirja miatt.
  Es igen, szerintem a mindenkori kormany felelosege, hogy az embereket megtanitsa az ilyen csapdak felismeresere, es uldozze az atveroket. Az, hogy ezt elmulasztottak oda vezetett, hogy a csalok mekkajava valtunk. Semmi nem az, aminek latszik, vagy aminek lattatni akarjak. Szemfenyvesztes, es kozmetika. Nincs olyan termek lassan, ami hasonlit arra, ami a csomagolasara van rajzolva, nincs olyan reklam, ami ne hazugsagokkal amitana a vasarlot. Nem csak a homeopatiaval van itt gond. Ezer sebbol verzik a realitaserzekunk.

 • 2011.02.06 16:51:21soproni1

  VUVUZELLANÉNI

  Én még használt autót mindig öreg pap feleségétől vettem. Olyan eladóval még nem találkoztam, aki elmondta volna, hogy milyen valós állapotban van az autó. Mindegy, hogy fiataltól vagy időstől vettem .
  Ezért meg a hitelt/rezsit nemfizető parasztért nem a hatalom a felelős, hanem maga az idióta polgár.
  A homeopátia és a szar orvosi ellátás sem lenne, ha nem lenne rá igény. Ez igaz a maunika show-ra is.

 • 2011.02.06 19:03:29Husi_Laci

  Supreme Chancellor Han Organa

  nekem 5000 ért adtak homeo szart amivel az orvos átvert. a normál gyógyszer mellé írta fel, elmondta mit fogok érezni ha szedem. jó kis hipnózis csak nem vagyok erre fogékony, nem is használt semmit. kereshettem új orvost, hagyományos orvosi módszert és már semmilyen gyógyszer sem kell

 • 2011.02.06 19:06:27Viner Spicli

  Amúgy meg ha placebo, akkor is jó, mert legalább nem mérgezi magát a nép a gyógyszerekkel...

 • 2011.02.06 19:14:39Husi_Laci

  drzsoo1
  atz már kiderült hogy erkölcstelen vagy orvosnak (nem azt alkalmazod amitől szerinted gyógyul a beteg, halálát kívánod másnak), ehhez az csak egy apróság hogy rossz is vagy a szakmádban ezért varázsolsz

 • 2011.02.06 19:33:17VUVUZELLANÉNI

  soproni, ninxcs igazad.
  torvenyekkel es oktatassal kell a mindenkori hatalomnak kiszoritania a csalokat, es a hazugsagot.
  a peldamutatast nem emlitem, mert arkot rohogtok (jogosan) korem...

 • 2011.02.06 20:01:50drzsoo1

  Husi_Laci rossz hírem van, téged is én kezellek. :-)

  A homeopátiával olyan szemléletet kaptam amit az orvosi egyetemeken soha nem tanítanak. Az például hogy a szervezet egy és oszthatatlan, nincs külön pulmonológia meg gastroenterologia. Az orvosok sajnos szerveket akarnak kezelni, ebből lesz az hogy a végén a májparaméterek javultak csak a beteg halt meg. Mondom, nem tisztem, hogy bárkit a homeopátiáról meggyőzzek, én se így születtem. Annyi volt a különbség, hogy én nyitott vagyok a számomra ismeretlen új dolgokra. Vágónak nem kívántam a halálát, ilyet én nem írtam. A legrosszabbakat kívántam neki azért amit művel ebben az országban. Nem vagyok a kezelőorvosa, ehhez jogom van. Nem kell magyaráznom, de van a halálnál is rosszabb dolog.

 • 2011.02.06 20:10:59soproni1

  VUVUZELLANÉNI

  A mindenkori hatalom a mindenkori lakosságból van. Ha engem szavaznának be a Parlamentbe, azt mondanám:

  Ti is csaltok, ha van rá lehetőségetek, Én is csalok. Aki azt mondja, hogy sosem csalt, nem csapott be senkit, az hazudik ( elsősorban magának).
  Ez a népi átverő szokás jellemző az elmaradottabb nemzetekre, hatalmi szóval nem lehet ellene tenni. Talán, ha külföldről sok évtizeden keresztül beszivárog egy kis kultúra, nemcsak a selejt. Addig viszont jó halászni a zavarosban.
  Ahogy Hofi mondta : Én gyártom az ágytálat, Te meg a belevalót.

 • 2011.02.06 20:18:01Husi_Laci

  drzsoo1
  engem nem kezelsz. ez biztos. az, hogy a homeopátiát a holisztikus szemlélettel zagyválod mutatja mekkora retardált vagy.

 • 2011.02.06 20:18:24drzsoo1

  GERA ha indiában 700 0000 orvos van akkor nagyon jól állnak, mert kb 1500 emberre jut egy orvos, feltételezve hogy 1,1 miliárdan vannak. Ez jobb mint a magyar átlag, te se gondolhatod komolyan. Az hogy ebből fals számból hány praktizáló a klasszikus, ugyanis náluk az ajurvédikus gyógymód az elfogadott.Egyébként az ha igaz lenne a 700 000 abból 5 % homeopata nem kevés.

 • 2011.02.06 20:19:58Husi_Laci

  drzsoo1
  tehát ártani szeretnél ha tudnál és halálnál rosszabbat kívánsz neki a nézeteiért. egy ilyen ember minek megy orvosnak? arra esküdtél fel hogy származástól és világnézettől függetlenül akarsz gyógyítani. te barom.

 • 2011.02.06 20:29:12drzsoo1

  Te zagyválsz itt mindent te kretén. A klasszikus orvoslásnak nincs holisztikus szemlélete, a homeopatának van.

  "A homeopátia olyan holisztikus módszer, melynek egyik alapvetése, hogy szervezetünk öngyógyító -feltéve, hogy megfelelő ellátásban részesül- így a homeopátiás kezelés célja az öngyógyító képességünk serkentése és erősítése.."-íme egy rövid definíció, nem én írtam.

 • 2011.02.06 20:35:55drzsoo1

  Látszik hogy te aztán nagyon inteligens vagy.

  Medicus curat, naturas sanat.

  A legnagyobb jószándékkal is tudnak ártani orvosok, nem kell ehhez más csak fel kell írni a gyógyszeripar legújabb csodaszereit. Arra válaszolj, hány ismerősödet gyógyították meg pl a szénanáthából, Zirtec v Claritine segítségével.

 • 2011.02.06 20:44:21Gera

  drzsoo1 - Magyarországon kb 3 praktizáló orvos jut 1000 emberre, ez 5x annyi, mint Indiában. Mi olyan elképzelhetetlen ebben?

 • 2011.02.06 20:49:20Gera

  Ha valaki mások inteLigenciáját emlegeti, az mindig nagyon vicces tud lenni. A kultÚráltság emlegetése ilyen még.

 • 2011.02.06 20:51:46soproni1

  drzsoo1

  Igazad van, teljesen. Ha egy betegséggel három külön szakterületű orvoshoz mész, mindegyik a saját területén látná el a beteget. Az onkológus kezdődő cisztát sejt, a sebész kivenné, a belgyógyász felír valamit, amiért wellness hétvége jár.

  Amúgy az orvos-fétisisztáknak érdemes átgondolnia, hogy a gyógyszer ellenőrzésben kompetens közalkalmazottak gyerekei miből tanulnak ösztöndíjjal külföldi egyetemeken.

 • 2011.02.06 20:53:47Husi_Laci

  drzsoo1
  a holizmust nem a homeopátia találta ki és nincs ehhez köze (szégyen hogy ennél találkoztál ezzel, műveletlenség). semmivel kezel valamit, analógiás gondolkodáson keresztül, ez nem holizmus. ezért jó nektek az oldott berlini fal :).

 • 2011.02.06 20:55:01Husi_Laci

  drzsoo1
  nincsenek szénanáthás ismerőseim ó orvosok szégyene, bunkók bunkója :)

 • 2011.02.06 20:57:39Husi_Laci

  "A holisztika az elemzés, rendszerértelmezés módszere illetve szemléleti módja. A tudományos elemzésben egy rendszernek vagy vetületének egészét vizsgálja, hasonlítja, vagy azonosítja. A holisztikus gyógyítás során az alternatív gyógyász a pácienst nem a szervei alapján vizsgálja és gyógyítja, hanem a fizikai és pszichikai, esetleg a spirituális környezet és a vele együttműködő emberi lény közös működésének problémáit kívánja feltárni és megoldani."

  = létezik pszichoszomatika, neuroimmunológia is te gyökér. ez ma már egy jobb orvosnak alap

 • 2011.02.06 21:00:06Husi_Laci

  In the latter half of the 20th century, holism led to systems thinking and its derivatives, like the sciences of chaos and complexity. Systems in biology, psychology, or sociology are frequently so complex that their behavior is, or appears, "new" or "emergent": it cannot be deduced from the properties of the elements alone.
  Holism has thus been used as a catchword. This contributed to the resistance encountered by the scientific interpretation of holism, which insists that there are ontological reasons that prevent reductive models in principle from providing efficient algorithms for prediction of system behavior in certain classes of systems.


  Holism appears in psychosomatic medicine. In the 1970s the holistic approach was considered one possible way to conceptualize psychosomatic phenomena. Instead of charting one-way causal links from psyche to soma, or vice-versa, it aimed at a systemic model, where multiple biological, psychological and social factors were seen as interlinked. Other, alternative approaches at that time were psychosomatic and somatopsychic approaches, which concentrated on causal links only from psyche to soma, or from soma to psyche, respectively. At present it is commonplace in psychosomatic medicine to state that psyche and soma cannot really be separated for practical or theoretical purposes. A disturbance on any level - somatic, psychic, or social - will radiate to all the other levels, too. In this sense, psychosomatic thinking is similar to the biopsychosocial model of medicine.

 • 2011.02.06 21:55:31drzsoo1

  A homeopátia IS holisztikus gyógymód, ki mondta hogy ezt a homeopátia talált a ki? TE, te kevered a fogalmakat. Holizmus nem egyenlő holisztikus gyógymód. Egy orvost azért kérdezz meg arról, hogy a neuroimmunológia terápiás aspektusból hol is tart?!

 • 2011.02.06 22:39:21Husi_Laci

  drzsoo1
  a homeopátia csak azt terjeszti hogy holisztikus gyógymód. a hasonszenvi gyógymód nem az egészet akarja látni, hanem kitalál helyette nem létező összefüggéseket analógiás alapon. így lesz a berlini falból homeopátiás gyógyszer a hozzád hasonló kóklerek kezében :D

 • 2011.02.06 22:40:21Husi_Laci

  ha szar a képzésetek képezd magad. adtak már ki a tanáraitok erről jó könyveket magyar nyelven is ha angolul nehéz.

 • 2011.02.06 23:21:52flugi_

  Almandin: az orvosok azért írnak fel homeopata szereket azoknak, akik hisznek benne, mert rábízzák a placeboeffektusra a dolgot. A konkrét esetekben az erkölcsi mérlegelés eredménye ez, csak nagy léptékben és rossz értelmezés mellett van veszélye, amit valóban hangsúlyozni kell, hogy ismét egyetértsek Vágóékkal.

  Szerintem elég egyértelmű az orvosi álláspont: náthára meg rejtélyes krónikus fájásokra mehet a placebo, ismert, igazi betegségekre meg igazi gyógyszerek.

 • 2011.02.06 23:27:21flugi_

  "Mert, hogy kis hazánkban homeopátiával csak diplomás orvos gyógyíthat. Homeopátiás szert csak orvos természetgyógyász írhat fel, sima természetgyógyászati képzéssel nem lehet senki homeopata gyógyító."

  Pontosan, és nagyon helyesen. Egy orvostól azt várjuk, hogy az igazi, kezelendő betegséget megkülönböztesse. A gyógyszer nélkül is boldoguló emberekhez való hozzáállás meg fakultatív: van aki homeopátiát ír fel, mások friss levegőt és mozgást javasolnak, rosszabbja meg antibiót, biztos ami biztos alapon.

 • 2011.02.06 23:37:23flugi_

  "Annyi volt a különbség, hogy én nyitott vagyok a számomra ismeretlen új dolgokra"

  Feltéve, hogy ez így is maradjon :) A rizsa az megy, de ugye a működési elv szigorúan nefoglalkozzálvele alapú, amit úgy lehet garantálni, hogy értelmetlenségeket mond az ember (frekvenciákról, és nem létező fizikai jelenségekről hadovál pl.)

  Vicces dolog, hogy a placebohatáshoz még a homeopátiának is arra van szüksége, hogy imitálja a tudományt érvelés alakú támasztékokkal.

 • 2011.02.07 12:48:33Almandin

  @flugi: Rejtélyes, krónikus fájásokat ki kell vizsgáltatni. Nekem aztán felírhatnák a placebót, én azonnal kitanulmányozom, milyen hatóanyag van a gyógyszerben, és rájönnék az orvosi csalásra. A rejtélyes, krónikus fájásoknak gyakran pszichoszomatikus oka van, így fájdalomcsillapítóval csillapíthatóak, mert valódi fájdalmak. Náthára meg felesleges placebót szedni, anélkül is elmúlik többnyire. Bár van egy betegcsoport, amelyik nem akarja elhinni, hogy bizonyos enyhébb betegségek pár nap alatt spontán gyógyulnak, és csalódottak, ha recept nélkül kell távozniuk az orvostól. A másik véglet meg az, ha valaki indokolt esetben sem hajlandó gyógyszert szedni (esetleg csak homeopata bigyókat).

 • 2011.02.07 14:18:10don brada

  Most tessék savazni!
  Engem nem érdekel sem a tébolyult elvtelen homeopata, sem Vágó "semmibenemhiszekmagamonkívül" István.
  Rövid hozzáfűznivalóm a következő: 2 éves kislányomon pár hónapos kora óta percek alatt segít, a chamomilla vulgaris nevű homeopata bogyóka. Lázat és fájdalmat csillapít. Ha valaki beszól, hogy placebó, megkérem, hogy magyarázza el a kislányomnak mindezt személyesen!
  (és ugye jobb, mint egy lóadag ibuprofén 4 óránként a popsiba?)

  A képlet egyszerű, tessenek gondolkodni, probálkozni, kinek-kinek személyes beállítottsága szerint. Nem kell mindent benyalni ész nélkül, pro és kontra.
  Hajam égnek áll a totumfaktum, megmondom a frankót ami mindenkire vonatkozik embereket.

  Kösz

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta