Azt hitted, hogy a házimunka alakformáló? Íme a tények

Nem is gondolnánk, mennyi kilokalóriát égetünk el a mindennapi házimunka alatt. Egy kutatás kimutatta, ha egy órán keresztül mosunk fel, akár 238 kcal-t is elégethetünk. A személyi edző viszont óva int attól, hogy a házimunka miatt hanyagoljuk a valódi edzést, hiszen elég körülnéznünk a környezetünkben, és kijelenthetjük, nincs egyetlen egy izmos, fitt főállású háziasszony sem.

Egy új kutatás szerint a házimunkák alakformáló ereje jelentősebb, mint gondolnánk. A FemaleFirst összegyűjtötte ezeket, mi pedig utánajártunk, mely házimunkák hogyan égetik a zsírt, és persze azt is megkérdeztük, mi erről egy edző véleménye.

A hólapátolás és a felmosás alakformáló

A padló felmosásával egy óra alatt 238 kcal-t égetünk el. Ha állva végezzük, a mély söpréssel járó nyújtó mozdulattal pedig egy tábla csokoládényi kalóriával végezhetünk. Ha egy órát nem is számolunk rá, de a hólapátolás is hasonló eredménnyel járhat, persze ez nagyban függ a járdaszakasz hosszától is. Legyünk rendesek: söpörjük el a szomszéd előtt is és maradjunk fittek. Nem is beszélve a hólapátolás közbeni emelés-dobás mozdulatsorról, amitől a váll és karizmaink is erősödnek. A felmosással és söpréssel járó verejtékezés legalább annyira méregtelenítő, mint egy komoly edzés. A ház körüli teendők könnyű kardió edzésnek számítanak, állítólag még a daganatos megbetegedések is megelőzhetők vele. Ahelyett, hogy pénzünket tornaterem-tagságra herdálnánk, csak takarítsunk ki otthon alaposan: tisztább ház, feszes vonalak - állítja a kutatás.

Karizmokat varázsolhatunk a vasalással

Egy 30 perces porszívózás mintegy 150 kcal-t éget el, egy 10 perces mosogatással pedig 20 kilokalória tudható le, és a vasárnapi ebéd sem fog leülepedni. Egy órás vasalással 130 kcal-tól szabadulhatunk meg, ráadásul feszessé varázsoljuk vele a karizmokat is.

Ha meguntad a bútorok jelenlegi elhelyezkedését és frissítenéd az enteriőrt, 280 kcal-t (kb. egy szál kolbásznyi mennyiség) égethetünk el egy 45 perces bútortologatással. Eddig folyamatosan halogattuk a kerti munkát is, pedig egy 20 perces gereblyézés, kocsimosás vagy fűnyírás 100 kilokalóriát éget el. Ha becsülettel csináljuk és kicsit sem csalunk, összesen 1118 kilokalóriától szabadulhatunk meg egy nap alatt.

A házimunkától izmos nő nincs

A cikk állításairól megkérdeztük Szalka Andreát is, aki aerobik-, és személyi edző. „Láttatok már kizárólag házimunkával foglalkozó izmos háziasszonyt? - kérdezett vissza csípőből, majd kiábrándító monológba kezdett. „Tény, hogy a negatív energiamérleg kialakításában segítségünkre lehet, hiszen minden fizikai aktivitás kalóriafelhasználással jár. Azonban a házimunka zsírégető hatásáról értekezni lelkiismeretük megnyugtatásra jó, egyébként más értelme nincs” - mondta.

„Mi az edzés? Célzott izom összehúzódások szisztematikus ismétlése, melyek a testben funkcionális és morfológiai változásokat eredményeznek - ezt írja a szakirodalom.” Szalka szerint nagyon fontos, hogyha edzünk, azt mindig megfelelő módon kell tennünk.

"Attól, hogy naponta nyolcszor felmosunk, nem leszünk izmosak. Maximum az adott - éppen - dolgozó izom állóképességének ereje lesz jobb, ha hozzászokik a feltörléshez. Persze, ha ennek fejlesztése a cél, akkor elég felmosni. Hiszen nem fog később annyira fájni a derék a hajlongástól, és megszokja a kar az adott típusú mozgást. És itt jön képbe az úgynevezett. SAID alapelv: vagyis egyszerű speciális alkalmazkodás az adott edzésingerhez. Viszont, ha formás izmokat szeretnénk, akkor súly, és ellenállás kell, mert a testet elsősorban ez formálja.”

Küszöb alatti inger

Szalka Andrea arra is kitért, hogy természetesen működik a saját testsúlyos torna is, de utána a test megszokja az adott edzésingert, és semmit nem tesz. Számára küszöb alattinak minősül az adott inger, így elengedhetetlen, hogy egy idő után a test belső és külső egyensúlyát megzavarjuk, hogy reagáljon, vagyis, beinduljon az alakformálás, fogyás, akármi.

"A testnek mindig többre és másra van szüksége, hogy fejlődni tudjon. Ez súlyzós edzés esetén megvalósítható azzal, ha emeljük az ellenállást (súlyt), majd ezt követően összetettebb gyakorlatokat végzünk, majd edzésmódszert váltunk. Például erő-állóképességi edzést követően, hipertrófiás (izomtömeg növelő) edzést végzünk. Mérhetőek, és láthatóak lesznek a változások. Egy felmosást viszont nem lehet összetettebbé változtatni."

A has-láb-popsi óra sem edzés

"Egy meglepő hasonlatot is tudok mondani: egy építkezésen dolgozó ember munkája szerintetek edzésnek számít? A házimunkához képest ezerszeres súlyt mozgat meg, többet dolgozik, nehéz, fizikai mozgást végez. A válasz: nem. Ő sem edzést végez, mert nem célzott, nincs benne szisztéma és tervszerűség. És még egy meglepőbb dolog. A tudományos megfogalmazás szerint a has-láb-popsi elnevezésű óra sem edzés. Egész egyszerűen mert egy idő után a terhelés nem emelhető. A házimunkával, kutyasétáltatással is energia használódik el, el is fáradunk, de nem edzés. Persze behatárolható hol, mikor, milyen izom dolgozik, de érdemi fejlődést mutatni nem, vagy csupán egy darabig fog a test."

Oszd meg másokkal is!
Mustra