#ÉLETEM

Azt hitted, hogy a házimunka alakformáló? Íme a tények

2011. február 1., kedd 08:19

Nem is gondolnánk, mennyi kilokalóriát égetünk el a mindennapi házimunka alatt. Egy kutatás kimutatta, ha egy órán keresztül mosunk fel, akár 238 kcal-t is elégethetünk. A személyi edző viszont óva int attól, hogy a házimunka miatt hanyagoljuk a valódi edzést, hiszen elég körülnéznünk a környezetünkben, és kijelenthetjük, nincs egyetlen egy izmos, fitt főállású háziasszony sem.

Egy új kutatás szerint a házimunkák alakformáló ereje jelentősebb, mint gondolnánk. A FemaleFirst összegyűjtötte ezeket, mi pedig utánajártunk, mely házimunkák hogyan égetik a zsírt, és persze azt is megkérdeztük, mi erről egy edző véleménye.

A hólapátolás és a felmosás alakformáló

A padló felmosásával egy óra alatt 238 kcal-t égetünk el. Ha állva végezzük, a mély söpréssel járó nyújtó mozdulattal pedig egy tábla csokoládényi kalóriával végezhetünk. Ha egy órát nem is számolunk rá, de a hólapátolás is hasonló eredménnyel járhat, persze ez nagyban függ a járdaszakasz hosszától is. Legyünk rendesek: söpörjük el a szomszéd előtt is és maradjunk fittek. Nem is beszélve a hólapátolás közbeni emelés-dobás mozdulatsorról, amitől a váll és karizmaink is erősödnek. A felmosással és söpréssel járó verejtékezés legalább annyira méregtelenítő, mint egy komoly edzés. A ház körüli teendők könnyű kardió edzésnek számítanak, állítólag még a daganatos megbetegedések is megelőzhetők vele. Ahelyett, hogy pénzünket tornaterem-tagságra herdálnánk, csak takarítsunk ki otthon alaposan: tisztább ház, feszes vonalak - állítja a kutatás.

Karizmokat varázsolhatunk a vasalással

Egy 30 perces porszívózás mintegy 150 kcal-t éget el, egy 10 perces mosogatással pedig 20 kilokalória tudható le, és a vasárnapi ebéd sem fog leülepedni. Egy órás vasalással 130 kcal-tól szabadulhatunk meg, ráadásul feszessé varázsoljuk vele a karizmokat is.

Ha meguntad a bútorok jelenlegi elhelyezkedését és frissítenéd az enteriőrt, 280 kcal-t (kb. egy szál kolbásznyi mennyiség) égethetünk el egy 45 perces bútortologatással. Eddig folyamatosan halogattuk a kerti munkát is, pedig egy 20 perces gereblyézés, kocsimosás vagy fűnyírás 100 kilokalóriát éget el. Ha becsülettel csináljuk és kicsit sem csalunk, összesen 1118 kilokalóriától szabadulhatunk meg egy nap alatt.

A házimunkától izmos nő nincs

A cikk állításairól megkérdeztük Szalka Andreát is, aki aerobik-, és személyi edző. „Láttatok már kizárólag házimunkával foglalkozó izmos háziasszonyt? - kérdezett vissza csípőből, majd kiábrándító monológba kezdett. „Tény, hogy a negatív energiamérleg kialakításában segítségünkre lehet, hiszen minden fizikai aktivitás kalóriafelhasználással jár. Azonban a házimunka zsírégető hatásáról értekezni lelkiismeretük megnyugtatásra jó, egyébként más értelme nincs” - mondta.

„Mi az edzés? Célzott izom összehúzódások szisztematikus ismétlése, melyek a testben funkcionális és morfológiai változásokat eredményeznek - ezt írja a szakirodalom.” Szalka szerint nagyon fontos, hogyha edzünk, azt mindig megfelelő módon kell tennünk.

"Attól, hogy naponta nyolcszor felmosunk, nem leszünk izmosak. Maximum az adott - éppen - dolgozó izom állóképességének ereje lesz jobb, ha hozzászokik a feltörléshez. Persze, ha ennek fejlesztése a cél, akkor elég felmosni. Hiszen nem fog később annyira fájni a derék a hajlongástól, és megszokja a kar az adott típusú mozgást. És itt jön képbe az úgynevezett. SAID alapelv: vagyis egyszerű speciális alkalmazkodás az adott edzésingerhez. Viszont, ha formás izmokat szeretnénk, akkor súly, és ellenállás kell, mert a testet elsősorban ez formálja.”

Küszöb alatti inger

Szalka Andrea arra is kitért, hogy természetesen működik a saját testsúlyos torna is, de utána a test megszokja az adott edzésingert, és semmit nem tesz. Számára küszöb alattinak minősül az adott inger, így elengedhetetlen, hogy egy idő után a test belső és külső egyensúlyát megzavarjuk, hogy reagáljon, vagyis, beinduljon az alakformálás, fogyás, akármi.

"A testnek mindig többre és másra van szüksége, hogy fejlődni tudjon. Ez súlyzós edzés esetén megvalósítható azzal, ha emeljük az ellenállást (súlyt), majd ezt követően összetettebb gyakorlatokat végzünk, majd edzésmódszert váltunk. Például erő-állóképességi edzést követően, hipertrófiás (izomtömeg növelő) edzést végzünk. Mérhetőek, és láthatóak lesznek a változások. Egy felmosást viszont nem lehet összetettebbé változtatni."

A has-láb-popsi óra sem edzés

"Egy meglepő hasonlatot is tudok mondani: egy építkezésen dolgozó ember munkája szerintetek edzésnek számít? A házimunkához képest ezerszeres súlyt mozgat meg, többet dolgozik, nehéz, fizikai mozgást végez. A válasz: nem. Ő sem edzést végez, mert nem célzott, nincs benne szisztéma és tervszerűség. És még egy meglepőbb dolog. A tudományos megfogalmazás szerint a has-láb-popsi elnevezésű óra sem edzés. Egész egyszerűen mert egy idő után a terhelés nem emelhető. A házimunkával, kutyasétáltatással is energia használódik el, el is fáradunk, de nem edzés. Persze behatárolható hol, mikor, milyen izom dolgozik, de érdemi fejlődést mutatni nem, vagy csupán egy darabig fog a test."

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.02.01 08:43:40OkoskaTo:rp

  "Láttatok már kizárólag házimunkával foglalkozó izmos háziasszonyt?" - Igen, láttam. Igaz, akkoriban még nem is volt olyan foglalkozás, hogy személyi edző. Viszont a múlt század első felében nem az úriasszonyok voltak izmosak, hanem a cselédek, és főleg a parasztasszonyok.

 • 2011.02.01 09:40:34fumerin

  "A házimunkától izmos nő nincs"-DE!
  Nekem sikerült ezzel a módszerrel elérnem. Igaz, nem olyan trendi és szórakoztató, mint edzőtermekben mutogatni magunkat, viszont az eredmény a fontos, nem a körülmények:D

 • 2011.02.01 09:42:35grizzancs

  "280 kalóriát (kb. egy szál kolbásznyi mennyiség) "

  akkor ezentul kolbaszdietara fogom magam

 • 2011.02.01 09:46:05Merlin2

  Kedeves Szerző!
  Megfogva mondandód "lényegét" - amit rendkívül szinesnek és érdekesnek tartok - kérlek kalkuláld újra a kalória "cal" és a "kCal" kiló kalória hivatkozott értékeit.
  pl: kiemelt rész: " ...ha egy órán keresztül mosunk fel, akár 238 kcal-t is elégethetünk", maj néhány sorral lentebb: "A padló felmosásával egy óra alatt 238 kalóriát..." és a továbbiakban is "kalória"...
  Szőval, akkor mennyit? ezerszer többet, vagy ezerszer kevesebbet?

 • 2011.02.01 10:08:42magyar ember teli szájjal

  Szóval miattatok van hogy a csajom fitneszre jár takarítás helyett?????!!!!

 • 2011.02.01 10:09:47tumpara

  Tényleg vannak olyan ostobák, akik azt hitték, hogy a házimunka izmossá tesz? Röhög a vakbelem. Azért az emberek belegondolhatnának, hogy mennyire más fogalom az izom, az erő és az állóképesség. Talán akkor a nők végre nem fél kilós súlyokkal edzenének egy óráig, és még jobban is néznének ki...

 • 2011.02.01 10:36:59Bérgyilkos Bohóc

  Merlin2:
  Szerintem rajtad kívül mindenki érti miről van szó, tekintve, hogy a köznyelvben a "kalória" és a "kcal" szavak ugyanazt takarják.

 • 2011.02.01 10:44:44Timoteuss

  tumpara! Vegyél két fél literes vizes palackot a kezeidbe, nyújtsd ki oldalra, és körözz vele úgy 3 percig! Van egy sanda gyanúm, h könnybe lábad a szemed, és az még nagyon nem egy óra..
  ne becsülj le senkit, aki edz, és örülj neki, ha

 • 2011.02.01 10:45:30Timoteuss

  a barátnőd odafigyel az alakjára!

 • 2011.02.01 11:00:05halló figyel valaki?

  Oppá. Átírta valaki a kalóriát kCal-ra, és aki jelezte, azt meg kimoderálták??? Remek, a szakértelemmel párosult etika pregnáns megnyilvánulása.
  Időközben ugyanis kimoderálódott a hozzászólásom a kommentekből... Nyilván a sok trágárság miatt??? Egy sem volt benne, nem sajátom.
  Gratulálok. Ezt hívják cenzúrának. Ismét bedobom, mert alappal kritizáltam, és azért, mert ez az, ami felháboírító. Felelőtlenül irogatni, majd az ellenvéleményt kimoderálni. Mindeközben pedig észlelni, hogy igazat írt a beíró, és a cikkben kijavítani, hiszen tényleg tárgyi tévedések sorozata volt.
  Gratulálok, újságírói etika, gratulálok, él a cenzúra.
  És az eddig oda nem bejegyzett részt is bedobom, szedd ki, ha mered. Az ellenvéleményt kiirtani szabad volna, bár alappal mondják, és mivel igaz, annak tanácsait megfogadni, azt lehet???
  Katasztrofális, mondom.

 • 2011.02.01 11:01:48halló figyel valaki?

  Amit a blogbejegyzésbe nem írtam le: Kérek konzekvenciákat. Ellenőrizzék a tollnok cikkeit, és ne engedjék szabadon garázdálkodni a betűk között, amíg ilyen és hasonló alapossággal megírt cikkei vannak. Katasztrofális. Tényleg.
  Hólapátolás: Ha végzett volna már ilyet, (nem söprögetést, hanem ténylegesen lapátolást) anaerob edzés lehet, hiszen egy kiadós lapátolásba az ember kifullad.
  Viszont söpréssel verejtékezés??? Mekkora az a seprű???
  Daganatos betegségek házimunkával való megelőzése, persze, a körzeti orvosok ajánlásával...
  A felmosás annyira méregtelenítő, mint egy komoly edzés???? Most ez komoly???

  Már elnézést, ez egyetlen bekezdés agyréme, nem feladatom felvillantani a cikk valamennyi kutatási adatra és személyi edzőre hivatkozó tévedését.
  A következtetéseket vonják le maguk.
  És... Az milyen etika, hogy egy ilyen cikket még aláírásával sem bír valaki vállalni, hogy legközelebb keressem, vagy éppen elkerüljem a tollvonásait... Okés, billentyűzetkezelését.
  Számítógéppel elkövetett környezetszennyezés, és ez viszont komoly.
  Szép napot azoknak, akik megértik: Nem lehet teljes mértékben hülyének nézni az embereket, nem lehet, hogy összevissza irogatunk, és olyan halmazt adunk az olvasók kezébe, melynek nincsenek meg a tárgyi alapjai, és legfőképpen:
  „Ne fogjon senki könnyelműen / A húrok pengetésihez!"
  Név és cím a szerkesztőségben...

 • 2011.02.01 11:02:35halló figyel valaki?

  és ismét kimoderálta valaki, rendben, beküldöm harmadszor is:
  Kedves cikkíró,
  Elmeháborítónak tartom, hogy egy cikk megírására vetemedjen valaki olyan témában, amelyben kizárólagos módon hallomás útján szerez ismereteket, és arra sem figyel elegendően. Mindezt kiteszi az olvasóknak, hogy további tévképzeteket gyártson a témában.
  Nem megyek bele abba, hogy az energiát KJoule-ban kellene számolni, mert senki sem teszi. De az, hogy valaki ne tudja tollforgatóként, hogy a kCal és a Cal, a calória között ezreszeres különbség van, amikor e tárgyxban publikál, több, mint kínos. Ez felveti az újságírói felelősség, az etika kérdését, vajon ilyen cikket ki az, aki átolvas, kienged a kezéből, van-e ilyesmi mögött szerkesztő, szerkesztőség, felelősség, lektorúgy tűnik, nincs)kizárólag egy dolog van: Karakter és kattintásszám, reklámalap és nyereségvágy. Ez valahogy manapság kevésnek tűnik, tömegeknek meg elég.
  A cikk íróját ilyetén magasfokú képzetlenségéért, tájékozatlanságáért, tévhitek (nem, nem csak a calóriával van gond a cikkben...) képzéséért alkalmatlannak kell minősíteni, mely, ha nem a szerkesztőség feladata, akkor az olvasók feladata.
  Egészen pontosan tehát ki is írta a cikket??? Igen, még aláírás sincs. Dívány... Köszönjük Emese.
  Emailben is elküldöm, mert én viszont nem vagyok névtelen...

 • 2011.02.01 11:11:49Nűnű

  Attól is függ a házimunka zsírégető hatása, hogy mennyire pörgetjük föl a tempót.
  Ha egy óráig szöszmötölünk a sepréssel, az nem sokat ér. Ha ugyanazt megnyomjuk kb. 20 perc alatt, akkor mindjárt befigyel egy kis állóképességjavítási hatás.

 • 2011.02.01 11:16:27halló figyel valaki?

  Lehiggadva: Cikk címben "Ime a tények"
  Cikkben: tárgyi tévedések, nagyságrendi tévedések halmaza.
  Cikk vállalása névvel: negált.
  Hibákra való felhívásra két reakció:
  1: hibajavítás,
  2: moderálva a hibafeltárás. Kétszer.
  Ez így, nekem túl sok a jóból.

 • 2011.02.01 11:24:09fumerin

  halló figyel valaki?: Most szerinted megér ennyit foglalkozni vele?
  Én elolvastam, nem érdekelt tovább, mert nem érint:D

 • 2011.02.01 11:35:16guy2

  Kinek kell izmos nő? Ne legyen kövér, és kész.

 • 2011.02.01 11:41:43Advanced Flight

  guy2: jaja.

  Egyébként a melóhelyemen időnként megjelenő takarítónők mind 40 kilósak és elég szálkásnak is tűnnek, úgyhogy nagyon is jó edzés a házimunka.

 • 2011.02.01 12:28:51ilovecooking

  Lehet, h a házi-, mezei-, építkezésen végzett munkával nem növeszt senki mutogatni való bodybilder izmokat, de a töri könyvemben talált archív fotókon a félmeztelenül dolgozó kubikosnak meg bányásznak olyan szálkás izmai voltak, h ma élő emberen olyat még nem láttam...

 • 2011.02.01 18:15:10tumpara

  Timoteuss: pontosan, két fél kilós súlytól elfáradsz (még én is, három perc után is), nő az állóképességed, egy fél óráig még hetykébbek is az izomtónusaid, de izmosabb nem leszel. Ahogy a cikkben felszólaló hozzáértő is mondja, nagy terhelés kell az izomnak, attól fejlődik. És persze folyamatosan növelni kell a súlyokat.

  Attól ugyanis, hogy fél kilókat emelsz naphosszat, csak az állóképességed nő, hisz egy-két alkalom után hozzászokik a szervezeted, nincs mihez alkalmazkodjon (nöjön, fejlődjön). Az, hogy elfáradsz, nem jelent semmit. A söprögetésben és a hólapátolásban is elfáradsz, mégsem leszel izmosabb tőle. Kalóriát ugyan égetsz el, de azt például szex közben is csinálod, mégsem leszel tőle izmosabb. A fejlődéshez (fogyáshoz, izomnöveléshez) messze nagyobb - és ha lehet izomspecifikus - terhelés kell a szervezetnek, mint az ilyen piszlicsáré mozgások, legyen az sepregetés, hólapátolás, vagy éppen a fél kilós súlyok emelgetése.

  Az a baj, hogy a nők erre azt mondják, hogy hát ők nem akarnak nagy izmokat. Persze, mintha a nagy izom csak úgy pikk-pakk nőne, nem is értem, miért nem izompacsirta mindenki az országban. Az izmokért keményen meg kell dolgozni, hosszú hónapok, mire jönnek az eredmények, addig nyugodtan meg lehet találni a "nőiesen izmos" állapotot.

 • 2011.02.01 21:34:33max val birca man

  Én rakott tejfölös-tojásos-húsos rakott krumplit csináltam ma. Aztán ettem is két tányérral. Ezzel a házimunkával mennyit fogytam, mennyi kalóriát égettem?

 • 2011.02.01 21:36:13max val birca man

  Merlin2:

  Magyarul a kcal KÖZNAPI neve "kalória". A helyes "kilókalória" szinte sosem használatos a főzésben, fogyókúrában.

  Magyarul tehát a kalória szónak két jelentése van: a tudományos és a köznapi. A kettő között 1000-szeres az eltérés.

 • 2011.02.02 01:31:56FAQlyás Menyét

  @max val birca man: Ha sokan rosszul (ezerszeresen rosszul) használják, attól még nem válik igazzá, hogy "kilókalória = kalória". Abszurd is lenne.

 • 2011.02.02 09:57:19mosolygós arc

  [link]
  és most már szálljatok le a témáról

 • 2011.02.02 09:58:01mosolygós arc

  hu.wikipedia.org/wiki/Kal%C3%B3ria

  nem enged linkelni?

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta