A majonéz szépít - a legjobb kozmetikumok a hűtőből

A drága kozmetikumokban sosem hiszünk eléggé. Ezért megnéztük, mi van otthon, a kamra polcán és a hűtőszekrény mélyén. Vitaminos, liposzómás krémek vásárlása helyett otthoni pepecselésre buzdítunk. Újabb vagy ősrégi Dívány praktikák egy csokorban az uborkapakoláson kívül.

A kinti fagyos hideg, és a szobában, irodában a fűtés miatti száraz levegő érezhetően kiszívja a nedvességet a bőrünkből. Feszül, viszket, kipirosodik, olykor enyhén hámlik, jelzi, hogy kiéhezett az ápolásra. Mivel az ünnepek elteltével a január soha nem a bőség hónapja, ezért megnéztük, milyen olcsó, egyszerű, otthon is elkészíthető pakolásokkal nyújthatunk gyorssegélyt a bőrnek. Arra jutottunk, hogy mindent, amit egyébként is megennénk, nyugodtan magunkra is kenhetünk.

Fotó: Oleg Fadeev
Fotó: Oleg Fadeev

Azért, hogy véletlenül se nyugtassuk meg magunkat az 'erre úgysincs időnk' szállóigével, szigorúan olyan pakolásokat állítottunk össze, melyeket főzés, takarítás vagy a napi szöszölések alatt és/vagy között is feltehetünk néhány percre. A kicsit folyékonyabb állagú kencéknél pedig lelkifurdalás nélkül jutalmaztuk meg magunkat egy kád illatos fürdővel.

Mielőtt belekezdenél:

- Javasoljuk, hogy használat előtt végezz bőrpróbát az alkarod belső részén.

- A gyümölcsöket, zöldségeket használat előtt alaposan mosd meg! A kikeverésre használt tálka, edény, és a felvitelre szánt spatula vagy eszköz legyen tiszta. Legjobb, ha porcelán vagy üvegtálat használsz. A maradékot ne tárold!

- Külön-külön nem írtuk le, de a pakolásoknak akkor van értelme, s akkor tudják kifejteni hatásukat, ha használat előtt alaposan megtisztíjuk a bőrt, leradírozzuk az elhalt hámsejteket (kézről, lábfejről, talpról, az egész testről, ügyelve az arc-nyak-dekoltázs vékony bőrrétegeire).

- Ha tudod, hogy allergiás vagy bármelyik összetevőre, akkor külsőleg se használd!

- A pakolást mindig alaposan öblítsd le a bőrödről és a hajadról!

Cukor, só

Nem titok, minden bőrápolásnak az elhalt hámsejtek eltávolítása az alapja, hiszen enélkül a hatóanyagok sem jutnak a bőrbe. Ezektől a már élettelen hámsejtektől érezzük durvának, érdesnek a bőr felületét, látjuk sápadtnak, fakónak a színét, és olykor a hámló pikkelyek jelzik, hogy "finomcsiszolásra" van szüksége. Ilyen jelzés lehet, ha a szokásos krémezésnél arcunkról apró darabokba csomósodva válik le a krém. Eljött tehát az alapos radírozás ideje. A kozmetikusok mechanikai peelingnek nevezik az olyan készítményeket, amelyek dörzsöléssel fejtik ki hatásukat. A különböző magok őrleményeit, a tengeri homokot, a korpákat vagy egész egyszerűen a cukrot használják alapanyagként.

Ilyen bőrradírt te is elkészíthetsz egyszerűen. Keverj össze egy marék cukrot annyi olajjal, hogy az kenhető állagú legyen. Ha arcon alkalmazod, nagyon óvatos, apró, a fül irányában (homloknál vízsintesen kifelé, állon felfelé és kifelé irányuló) körkörös mozdulatokkal vidd fel, vigyázva, hogy a szemkörnyék kimaradjon, majd finoman kezdd el dörzsölni. Ha nem érzékeny a bőröd a cukrot frissen csavart gyümölcslével is keverheted.

Méregtelenítő hatású lehet, ha a sót (pláne a tengerit) összekevered joghurttal és egy evőkanál mézzel, ezt a masszát rajta hagyod a bőrödön 4-5 percig, majd zuhanyozás közben vízzel higítva átdözsölöd vele a tested. Amíg a só a dörzsöléshez szükséges, addig a méz segít a méregtelenítésben, a tejtermékek pedig a tejsavnak köszönhetően a hámsejteket lazítják. Egy masszázskesztyű vagy luffaszivacs segítségével még inkább beindíthatod az egész tested vérkeringését.

Tejföl és élesztő

A kicset érő zugpakolások origója is a vitaminokban és zsírban gazdag tejföl önmagában vagy élesztővel kombinálva. A tejfölt egyszerűen kézzel vagy kozmetikai vattával vigyük fel az arcra, és egészen addig hagyjuk rajta, amíg szinte teljesen be nem ivódik a bőrbe. Ha B-vitaminokban gazdag élesztővel keverjük, akkor vegyünk belőle 5 dkg-ot és annyi annyi tejföllel vagy joghurttal keverjük el, hogy kenhető masszát kapjunk. (Az élesztőt hosszú idő óta pattanások elleni természetes csodaszerként tarják számon.) Arcunk érezhetően sima, selymes tapintású lesz tőle.

A tejes pakolások egyébként is mindig jól jönnek a bőrnek, nyugtatják és kisimítják azt. Egy pamutkendőt meríts meg meleg tejben, helyezd az arcodra, majd fedd be egy száraz  törölközővel. 10-12 perc után leöblítheted a tejet az arcodról.

Fokhagyma

Amellett, hogy az egyik legszélesebb spektrumú természetes antibiotikum, és nyersen, szétrágva fejti ki igazán hatását, külsőleg is alkalmazható. A népgyógyászat évszázadok óta nagyobb mennyiségben gomba kezelésére dunsztkötésben használja láb- és körömgomba esetén.

Akiket nem zavar a fokhagyma sajátos illata, kisebb mennyiségben akár arcbőrre is kenhetik. Antibakteriális, fertőtlenítő hatása miatt ugyanis akné ellen is nagyszerű. Ehhez nyomj össze 3 gerezd fokhagymát, helyezd a pattanásokra, majd negyed óra után öblítsd le. A fokhagymával ráadásul a már meglévő herpesz is gyorsan kezelhető. A legjobb persze, ha amint érzed, hogy már szinte bújna elő, egy félbevágott gerezddel bedörzsölöd a területet.

Citromlé

A citrom levét külső használatra leginkább őszi-téli szezon idején ajánlják, hiszen könnyen napérzékennyé teheti a bőrt. Minden pattanásos vagy mitesszer elleni pakolásba beletehetjük, mert antibakteriális, fertőtlenítő hatású, de használhatod akár ráncosodás ellen is, ha hetente 1-2 alkalommal átitatod bőrödet egy citrom levével. Zsíros, fénylő bőrre is nagyon jó, ha reggel és este citromlével átáztatott vattával kenjük át bőrünket. Hagyjuk rajta 20 percig, majd következhet a szokásos ápolókrém.

Mivel a téli időszakban a szokottnál jobban töredezik a körmünk, ezért célszerű egy héten keresztül reggel vagy este bedörzsölni a körmeinket egy félbevágott citrommal, majd száradás után sima vízzel leöblíteni.

Nem árt tudni, hogy a citrom minden pakolásba keverve halványít (nyáron például a megszerzett barnaságot is jelentősen képes csökkenteni). Ezért ajánlják a szódabikarbóna mellett fogfehérítésre is: ha minden héten nem is (fogzománcot károsíthatja), de havonta egyszer citrom levével átmoshatjuk a fogakat.

Banán, kivi

A banánt külsőleg regeneráló hatása miatt szeretjük, a bőrt érezhetően bársonyossá teszi. Száraz arcbőrre banánból készítsünk pakolást. Két evőkanál banánpépet, egy evőkanál tejszínt vagy tejfölt, néhány csepp citromlevet, egy mokkáskanál mézet keverjünk össze, és a szokásos módon kenjük fel az arcbőrünkre. Kb. 10-15 percig hagyjuk rajta, majd langyos vízzel öblítsük le.

A kivi energizálja, tisztítja és ápolja az arcbőrt. Kb. ötször annyi C-vitamint tartalmaz, mint egy szem citrom. Egyetlen meghámozott, és összepréselt kiviből és egy kávéskanál mézből készíts masszát, és lehetőleg az egészet vidd fel az arcodra. 20-25 perc után lemosva, illatos, friss és életteli lesz arcbőröd.

Túró és méz

A kettő valahogy vagy mindig együtt jár, vagy valamely pakolásnak a bázisa. Száraz, vízhiányos bőrre igazi tápláló és nyugtató recept, ha 3 evőkanál túrót 2 evőkanál mézzel keverünk össze, s ezt visszük fel arcra. 10-12 perc után mossuk le. Ez nem csöpög, nem folyik, lefeküdni akkor érdemes, ha nyakra és dekoltázsra felkenjük. Zsírosbőrre a túróhóz és a mézhez még két evőkanál citromot is tehetünk.

A túró és a méz igazi jolly joker alap, akár sárgarépa levével, összenyomott banánnal vagy tojássárgával keverjük össze. Ha nagyon száraznak érezzük a masszát, adjunk hozzá pár csepp növényi olajat, és az egészet keverjük pépesre, s így kenjük fel az előtte már felgőzölt arcbőrre. A hatóidő 20 perc, ezzel viszont jobb feküdni.

A méz nem csak puhítja, de a halovány, sápadt ajkakat is színezi. Ha rendszeresen mézzel masszírozzuk ajkunkat, néhány kezelés után szép pirosas árnyalatot kap. Ugyanakkor teljes arcon töményen, önmagában soha ne alkalmazzuk a mézet pakolásként, mert nagy a vízfelszívó képessége, így könnyen kiszárítja a bőrt.

Majonéz

A majonéz nemcsak a legnagyszerűbb hidratáló a haj számára, de az arcbőrt is látványosan ápolja, táplálja és kisimítja. Ha száraz és vízhiányos a bőröd egy tojás sárgáját keverj el 3-4 csepp citromlével és egy teáskanál oívaolajjal. Száradás után langyos vízzel mosd le. Ezt a keveréket a száraz, könnyen töredező haj pakolására is sokan használják. Elég havonta egyszer megcsinálni, de legalább egy órát érdemes a hajon hagyni, addig is egy törölközőbe betekerni, végül samponos mosás, balzsamos öblítés.

Kávé

Egész testre való, de különösen a narancsbőrös területet célzó egyszerű peelinget készíthetsz 2 evőkanál durvára őrölt kávé, 1 evőkanál cukor (mégjobb, ha barna) és 1 fél deci olívaolaj keverékéből. Alaposan dörzsöld át vele a bőröd jobbról-balra irányú körkörös, és lentről a szív irányába mutató keringésserkentő mozdulatokkal, majd öblítsd le hideg-meleg váltózuhannyal.

Egy koffeines, bőrpírt és izzadást megszüntető, lábfürdővel egybekötött hámlasztó ceremónia, még a legszürkébb téli napodat is feldobhatja. Egy evőkanál őrölt kávét fél kávéscsésze sóval (a tengeri a legjobb, de ha nincs, konyhasó) és egy kanál olívaolajjal keverj össze, és tedd félre. Majd kb. 3-4 deci lefőzött, de már hideg kávét ugyanennyi tejszínnel elegyíts, és öntsd egy kisebb mosdótálba, úgy, hogy lábfejedet épp ellepje. (Tejszínnel vagy vízzel növelheted a mennyiséget. ) 8-10 perc után a sós kávémasszával jól masszírozd át a lábad, öblítsd le, töröld szárazra, és krémezd be hidratálóval ügyelve a sarkakra és a lábujjakra. Húzz rá cérnazoknit, így bíztosítod az ápoló krém folyamatos felszívódást, és a lábon lévő apróbb bőrkeményedések is könnyebben felpuhulnak.

Olívaolaj

A téli hidegtől kiszáradt, berepedezett, kipirosodott kézfejet, a lábon a sarok és a talp párnás részét, lefekvés előtt masszírozzuk át olívaolajjal, és éjszakára húzzunk zoknit vagy kesztyűt. (A körmeink tízszer gyorsabban száradnak ki, mint a bőrünk, ezért kézkrém vásárlásakor figyelj arra, hogy tartalmazzon körömápolót is!) Az olívaolaj hidegen sajtolt változata számtalan vitamint rejt a bőr számára. Pakolásokban használva, megakadályozza, hogy bőrünk vizet veszítsen, s így megőrzi az arcbőr teltségét.

Ha nincs otthon olívaolajad, kirpróbálhatod a fürdőszobában már régóta kallódó masszázsolajos vagy a konyhából egy teljesen hagyományos növényi olajos kézfürdőt is: egy kisebb tál meleg vízbe önts fél deci olajat, s ebbe áztasd a kezed 10 percig. A hatás garantált! Az olajos fürdő pillanatok alatt simává varázsolja a bőrt.

A dekoltázs mellett a nyakon is arcunkhoz hasonló vékonyságú a bőr, s ezen a területen nagyon kevés faggyúmirigy található. A sálak ráadásul a bőr felszínét borító zsírból még egy keveset magukba is szívnak. Ezért érezhetjük néha, hogy a korábban puha pamut vagy kasmír sál viselése a téli időszak végére már szúró, viszkető, kellemetlen érzés. Ezt elkerülhetjük, ha hetente egyszer a nap végén nagyon kevés olívaolajjal átitatjuk a bőrt (hosszú hajúak éjszakára gumizzák össze a hajukat), és így még az öregedésse ellen is tettünk valamit.

Burgonya, sárgarépa

Szintén ősrégi, ám nagyon hatásos recept fáradt arcra, karikás szemkörnyékre. Reszelj le egy közepes szemű nyers krumplit, kend be vele az arcod, a szemed környékét, egy egy egészen vékony karikát pedig a szemhéjadra helyezhetsz. Nagyon látványos, hidratáló, (szem)gyulladás-csökkentő és bőrnyugtató.

A barnás bőrszínre vágyó vállalkozókedvűek pedig kipróbálhatják a reszelt sárgarépás tejszínnel kevert pakolást, ami nem csak hámosít, fertőtlenít, nyugtat és táplál, de enyhén színezi is a bőrt, ha hosszabb ideig rajta hagyjuk.

3 perces szabály

Továbbra is használhatjuk ugyanúgy a mindennapokban kedvenc hidratálónkat, de tartsuk be a három perc szabályát. Minden krémet arcmosás vagy fürdés után 3 percen belül vigyünk fel bőrünkre, mielőtt még a nedvesség elpárologna a bőr felszínéről. Az AHA-savas ápolókra kiemelten igaz, hiszen ez a kombináció a bőrön lévő vízpárát megköti, így ha a mélyebb rétegekbe nem is, de a bőrfelszínbe egy kicsivel több nedvesség jut.
Oszd meg másokkal is!
Mustra