#ÉLETEM

Az okostelefon megváltoztatja az életünket

2011. január 29., szombat 08:24

Az okostelefonokról szóló kerekasztal-beszélgetésén a szakértők eszmecseréje során megtudtuk, hogy ez az eszköz olyan forradalmat indíthat, mint az írásbeliség megjelenése, és alapjaiban változtathatja meg nem csak az egyes emberek, hanem a társadalom életét, a fogyasztást és a szolgáltatásokat is.

Kerekasztal-beszélgetést szervezett a T-Mobile Okostelefon – Az életmódreformer címmel, mely négy szakértő: Dr. Belső Nóra pszichiáter, Ságvári Bence szociológus, Dr. Nyíri Kristóf filozófus, és Király István, a Magyar Telekom marketing vezérigazgató-helyettesének részvételével zajlott le.

iPhone hisztéria kis csúszással

A beszélgetés során Winkler Nóra moderálásával két fő területet érintettek a résztvevők: először is, hogy hogyan hatnak az okostelefonok a magánéletre és a szabadidőre, másrészt pedig a munkára és a piacra. Főleg az eszköz pozitív hatásaira összpontosított mindenki, de természetesen problematikus vonatkozásokról is szó esett.

Talán sokan emlékeznek még, micsoda hisztéria előzte meg az iPhone megjelenését világszerte, bár nem is az volt az első okostelefon. Az internettel és számos más applikációval felszerelt mobilok sokáig csak a szakemberek és a kütyü-mániás kockák közt terjedtek.

Igazán széles körben hazánkban a tavalyi évben kezdték el vásárolni őket, a karácsonyi időszakban például az eladások 40%-át adták, de az igazi áttörésre idén kerülhet sor. A szakértők véleménye szerint 2011-ben, ha tetszik, ha nem, elképesztő kommunikációs forradalom előtt állunk, amit a az okostelefonok hétköznapjainkra gyakorolt hatásának köszönhetünk.

Olyan, mint amikor megjelent az írás vagy az óra

Nyíri Kristóf szerint azt a léptékű kommunikáció-technológiai változást, amit most az okostelefonok idéznek elő, talán csak az írásbeliség megjelenéséhez lehetne hasonlítani. Szerinte ez egy kommunikációs felszabadulást von majd magával, mivel azok, akik írásban nehezebben fejezték ki magukat, most újra visszakapják azt a kommunikációs formát, ami jobban illik hozzájuk.

Ráadásul az ember alapvetően vizuális lény, csak az írásbeliség leszoktatta erről, de napjainkban egy újfajta képi kultúra van kialakulóban, annak köszönhetően, hogy azonnal képesek vagyunk valamit megörökíteni és továbbítani.

Ságvári Bence a társadalmi egyenlőtlenségek felől közelítette meg a jelenséget. Ma még nagy a digitális szakadék a különböző társadalmi rétegek között, például a 18 év feletti magyar lakosságnak még mindig csak a fele fér hozzá az internethez. Az okostelefonok, mivel sok szempontból felveszik a versenyt a valódi számítógépekkel, viszont olcsóbbak, az internet szélesebb körű elterjedését teszik lehetővé, közvetve pedig a társadalmi egyenlőtlenségeket is csökkentheti idővel.

Király István hozzáfűzte, hogy az utolsó ilyen széles körben elterjedt használati tárgy a karóra volt, ami nélkül szintén nem mentek sehova az emberek. Az okostelefonokkal tovább erősödik a "mindig mindenhol elérhetőnek lenni" jelenség, arról nem is beszélve, hogy micsoda feltűnési és önkifejezési eszköz sokak számára.

Versenyelőnybe kerülni a mobillal

A munkában szintén számos előnyt jelenthet egy ilyen eszköz. Nem köt helyhez, és azzal, hogy az információ néhány kattintással megszerezhető, versenyelőnyhöz juthatunk nemcsak álláskereséskor, de már meglévő munkahelyen is, arról nem beszélve, hogy aki folyton elérhető, az megbízhatóbbnak is tűnik. Attól pedig, hogy már a mobilon is lehet emailezni, nem beszélünk kevesebbet, sőt: jellemző tapasztalat, hogy az emailre telefonhívásban válaszolunk, hiszen ha hosszabb lélegzetű dologról van szó, gyorsabb és egyszerűbb.

Ságvári Bence arra is felhívta a figyelmet, hogy az okostelefonok használata szegmentálhatja a szolgáltatóipart és hatással lehet a kereskedelemre is. Például, amelyik szerelő felismeri az ebben rejlő lehetőségeket, piaci előnyhöz juthat: ahelyett, hogy kétszer kell kimennie az ügyfélhez, talán már egy fénykép alapján is képes lesz hatékony megoldást találni a problémára. Másik oldalról pedig megváltoztathatja a centralizált fogyasztást: a vásárló egy boltban állva könnyedén összehasonlíthatja az árakat egy hasonló üzlet kínálatával, hiszen csak pár másodpercbe telik leellenőrizni az interneten.

Nyíri Kristóf rámutatott, hogy már nem attól mobil az ember, hogy mozog, hanem attól, hogy bárhol leülhet az eszközeivel dolgozni. Ezeknek az eszközöknek a használata az idő fogalmát is átformálja, hiszen a napjainkat folyamatosan újratervezzük a korábbi szigorú beosztások helyett. Belső Nóra hozzátette, hogy borzasztó sokat számít, hogy ki mikor találkozik a mobilkommunikációs eszközökkel: az idősebb korosztálynak sokkal nehezebb megszoknia ezt a gondolkodást, hogy már semmi sem fix.

Gúzsba köt vagy felszabadít?

A szakértők egyetértettek abban, hogy az okostelefonok valójában óriási szabadságot adnak az egyénnek: több tízezer applikáció áll rendelkezésre, ami megkönnyítheti az életünket. Az, hogy folyton nézik a közösségi oldalakat, csökkenti a magányérzetet, hiszen közelségben van a világ. A szórakozásban is sok hasznos pozitívuma van: pár perc alatt ki lehet találni, hova menjünk, az információ közelsége eldönthet egy vitát, vagy akár azonnal meg lehet nézni egy vicces videót, ha szóba kerül és ezáltal máris megosztottunk egy élményt. A megosztás vágya egyébként is annyira részévé vált a mindennapjainknak, hogy sokszor már offline is azon gondolkodunk, hogy az így szerzett élményeket hogyan fogjuk majd online frappáns formába önteni.

Egy közönségből érkező felvetésre, miszerint a mobilok nyomkodásának kis közösségekben elszigetelő hatása is lehet, Nyíri Kristóf elmondta: úgy látja, hogy ez inkább a véletlenszerűen kialakuló új ismeretségeket akadályozza meg. Ezen az alapon viszont régen is voltak könyvmolyok a vonaton, akikkel sehogy sem lehetett beszélgetésbe elegyedni.

A gyerekre sem csak veszélyt jelent

Belső Nóra szerint az okostelefon növelheti például a tinédzser korosztály és ezáltal a szülők biztonságérzetét is. És mivel nem köt helyhez, mint az asztali számítógép, a gyerek ki is mozdul. Másrészt pedig akár a tanulásban is segíthet, ha a szülő jól irányítja – persze ez nem pótolja teljes egészében a lexikális tudást, azt pedig egyáltalán nem, hogy az információrengetegben el tudjunk igazodni és rendszerezni.

Egy közönségből érkező kérdés során az is felmerült, hogy mi történik, ha a gyerek nem jól használja az eszközt, és például sextinggel vagy pornográf tartalmakkal találkozik? Sokszor ilyenkor a szülő hátrányból indul, mivel ügyetlenebb a digitális eszközök használatában, amit a gyerekek viszont már nem ritkán iskolás koruk előtt elkezdenek használni. Ilyenkor az lehet megoldás, ha a gyermeket időben figyelmeztetjük ezekre a veszélyekre, és a családi minták is nagyon fontosak. Nyíri Kristóf viszont fontosnak tartotta megjegyezni, hogy míg az anonim rágalmazás például kommentekben technológiai probléma, a szexuális és erőszakos tartalmak jelenléte általános társadalmi problémák, amelyek a technológián csapódnak le.

Sok szó esett arról is, hogy az állandó online lét miatt összecsúszik a munka és a szabadidő, és vajon hogyan lehet ezeket szétválasztani – egyáltalán kell-e? Egyhangúan úgy gondolják, hogy erre nincs egy abszolút megoldás: mindenkinek magának kell meghúznia a határokat, de nem győzték hangsúlyozni, hogy sosem szabad elfelejtenünk: az okostelefon is csak egy eszköz, amit ésszel, az értékrendünknek megfelelően kell használni.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.29 10:54:02$pi$

  Ismét sikerült összeszedni pár szakértőt. Nem semmi, a telefonokhoz egyik sem ért, de legalább semmi máshoz sem. Marketing vezérigazgató-helyettes?! No, az tényleg iszonyat nagy szekértő arc lehet, a szociológis és a filozófus után egetverő nagy okosságot nyomhatott a marketinges "szakértő".

 • 2011.01.29 12:23:05kultúrpesszimista

  $pi$,

  Eléggé korlátolt vagy szegénykém, ui. nem kell érteni valamely technikai eszközhöz akkor, ha róla mint jelenségről értekezik valamely szakember - az emberre, a létformára, a társadalmi vonatkozásokra való tekintettel. Szerinted fél évszázada tv-szerelőnek kellett lenni ahhoz, hogy valaki a tv előnyös és káros hatásairól értekezzen? A kérdésem költői.

  (Nyissad tágabbra a szellemi horizontod kapuit, meglátod, te is és a környezeted is gyarapodni fog ezáltal!)

 • 2011.01.29 12:47:04vettmalac

  Lehet valami ebben az okos telefonban, mert hogy az emberek egyre hülyébbek, az világosan látszik ebből a kerekasztal beszélgetésből is.
  Valószínűleg megdöntötték az egy óra alatt felsorolt ordenáré közhelyek Guinness rekordját.
  Barátaim az okos telefonban!
  Vásároljunk hülye telefont!
  Hátha akkor visszaokosodunk mi emberek.

 • 2011.01.29 12:50:23kultúrpesszimista

  vettmalac:

  nálam nem lehetsz pesszimistább, de hülye telefon mellett sem olvasnának többet az emberek, hülye telefon mellett sem lenne más (jobb) a kulturális és egyéb igényszintjük. 8-9 éve, amikor még sehol nem voltak az okostelefonok, nem egy emberként nézte az ország a valóságsókat? Az elmúlt két évtized nem egyértelmű csőd-e? Szerintem az. Okostelefonok nélkül is. Az okostelefon egy eszköz, egy lehetőség. Ahogyan az internet és annyi minden más. Az individuum szuverén felelőssége, hogy miképp él ezzel a lehetőséggel.

 • 2011.01.29 13:09:40Nancsi

  kultúrpesszimista: hülyetelefon mellett nem a fákbúkon tölti el a napját a dolgozó, hanem a munkájával foglalkozik. Nagyon nem mind1...

  A 21. század nem a mobilitásról kellene hogy szóljon, hanem arról, hogy nincs szükség otthagyni az otthonodat, ha dolgozni akarsz. Ahhoz meg nem okos telefon kell, hanem "vastag" kanóc mindenhová, illetve olyan cégek, akik megbíznak mondjuk egy 4096 bites titkosított adatcsatornában, és engedik a dolgozót otthonról termelni. Meg az, hogy ha bemész 1 tökmind1 hová ügyet intézni (akár multi, akár állami cég), akkor nem annyi papírt használjanak el, amiből egy hód család 1 évig megélt volna, ha nem vágják ki.

  Persze sokkal könnyebb megvenni fillérekért egy pár col átmérőjű LCD panelt gyártó üzemet, aki eddig egérmozit gyártott portable kütyükbe, most meg arra már nincs szükség mert a Nintendo éppen sz.pórolleren van. Berakni mellé azt a procit, ami laptopba már a kutyának se kell mert egy fejlesztési zsákutca. Meg felhasználni a szintén kihaló félen lévő pen-driveokból maradó memóriákat, összetúrni egy kupacba, és utána adni 2-300eFt-ért, mint okos telefont. Az meg hogy sajna csak 1 napot bír, vagy annyit se egy feltöltéssel az nem baj - majd 4 magos procival fog még kevesebbet is. De legalább kikapcsolt állapotban ébreszteni se tud, mert ahhoz túl okos.

  Okostelefon... p.csába... - mondaná Ford Fairlane. Ez nem fejlődés, csak a fölöslegessé vált gyártókapacitások lekötése.

 • 2011.01.29 13:21:17dibbler

  Ha valóban csak egy eszköz lenne, választhatna.
  De érezhető versenyelőny, divat stb. Az okostelefonhoz sok új üzleti modell, ügyintézési mód, szórakozási forma stb tartozik.

  Ha ezekről lemondasz, az nem "választás" hanem elmaradottság.

 • 2011.01.29 13:37:11lokkoLori

  a társadalom- és kultúrpesszimista megmondóemberek szerintem tehetnek a többieknek egy szívességet: ahelyett, hogy az improduktív és fölényeskedő nyavajgásukkal mások idegeire mennének, még időben keressenek egy gázcsövet és kössék föl magukat.

 • 2011.01.29 16:33:14Baranyai405

  Sziasztok!

  Lehet, hogy van abban valami, hogy az okos telefon a felesleges gyártó kapacitások lekötése, de ha mégis így van akkor miért ne? Miért ne használjuk azt az eszközt, aminek a kifejlesztéséhez esetlegesen több ezer munkaórára volt szükség és ténylegesen alkalmas még arra amire kitalálták. Ugyanígy felesleges gyártókapacitás lekötése a netbook, a táblagép, az akármi...
  Én a magam részéről használok okos telefont jobbára csak mp3 hallgatására, alkalmanként fotózásra is. Bár tudom, hogy ezt egy néhány ezer forintos telefon képes elvégezni mégsem ugyanaz az érzés. Az okos telefont lényegében kényszerűségből használom, mivel ez az az eszköz, amelyen már futtathatok képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftvert. Ok, nem Iphone-t vásároltam magamnak, bár megtehettem volna, mivel ez alapvetően magában hordozza azt a szoftvert és magyar beszédszintetizátort, amire szükségem lenne a használatához. De telefonért többet fizetni, mint asztali számítógépért még nekem sem szokásom. Az okos telefon számomra az az alternatíva, amellyel látássérültként ugyanúgy dolgozhatok, telefonálhatok, mint itt a komment írók közül bárki.
  A digitális szakadék meg tény, megvan a korosztályok között, de ez mindig is megvolt, legalábbis az ipari forradalom óta biztosan. a fiatalabbak mindig könnyebben megtudták tanulni a gépek kezelését, mint az idősebbek, és ez a szakadék mindig is meg lesz a jövőben, legalábbis mindaddig, amíg technikai fejlődésről lehet beszélni. Amióta megálmodták a grafikus kezelő felületet apám megtanulta használni a számítógépet. Én meg kénytelen voltam utánna menni, mert arra amire nekem gép kellett jó volt eleinte a DOS-is, de ma meg már elég kevés gép van, amit teljeskörűen DOS-ssal lehetne használni.

 • 2011.01.29 19:32:27kultúrpesszimista

  lokkoLori:

  Az egyszerre megrökönyítő és menthetetlen primitívséged, szellemi degenerációd szóra sem érdemes. Viszont velem lehet alkudni, kössünk üzletet. Az elsőbbség legyen a tied: ha a magadfajta, szellemiekben frusztrált véglény megteszi azt a végtelen szívességet a világnak, (de a társadalomnak mindenképp), hogy felköti és/vagy elgázosítja magát, én bizisten követem. Mered vagy nem mered?

 • 2011.01.29 19:38:01kultúrpesszimista

  Nancsi

  "kultúrpesszimista: hülyetelefon mellett nem a fákbúkon tölti el a napját a dolgozó, hanem a munkájával foglalkozik. Nagyon nem mind1..."

  Szemlátomást azt próbálod bebizonyítani, hogy neked miért nincs okostelefonod. Semmi baj, de átlátszó az önigazolásod és ez nagyon szánalmas. Ma már rengeteg munkához kell az, hogy online legyen az ember, bármikor szükség lehet egy olyan információra - akár munkához, akár privát ügyekhez -, ahol hasznos, ha azonnal megvan az info. Beleértve azt persze, hogy nem áll meg a világ akkor, ha az info csak fél vagy egy nappal később áll rendelkezésre. Mégis, az okostelefon hihetetlen lehetőségeket takar. Nem kell külön GPS. Külföldön, wifi hálózat megnézhetsz bármit, ami épp eszedbe jut (ahol általában nagyon drága a net). Turista infok, szállások, nevezetességek, akár a leveleid. Stb. Aki nem látja be ezeket az előnyöket, az sírnivalóan beszűkült, amit csak az idült magyar provincialitással tudok magyarázni.

 • 2011.01.29 19:43:35ergo

  kultúrpesszimista: de jó, hogy van itt egy ilyen zseni, mint te, aki mindenkinek meg tudja mondani a frankót. Már okosodtunk, pedig még telefont se vettünk a kezünkbe...

 • 2011.01.29 20:05:53Johnny Tinenbalm

  na ismét jól megreszelték a fingot a nagy szakértők. csak 1 eurót szeretnék minden eldörrentett bullshit után kapni..

  "talán csak az írásbeliség megjelenéséhez lehetne hasonlítani"

  o rly? mitől is olyan nagy szám? az eddigi mobilokban is volt net és digicam, használta is a nép, de a világot nem váltotta meg.

  "versenyelőnyhöz juthatunk [...] álláskereséskor"

  o rly? mégis hogyan?

  "akik írásban nehezebben fejezték ki magukat, most újra visszakapják azt a kommunikációs formát, ami jobban illik hozzájuk"

  miaf? és ezt így hogy? aki nem tud leírni egy mondatot a motivációs levelébe, az majd beküld egy fotót egy cicáról? vagymi?

  "aki folyton elérhető, az megbízhatóbbnak is tűnik"

  marhaság.

  "az internet szélesebb körű elterjedését teszik lehetővé, közvetve pedig a társadalmi egyenlőtlenségeket is csökkentheti idővel."

  ugyanez volt a szöveg 5 éve a netbookok bejövetelekor. előbb-utóbb csak bejön..

  "Például, amelyik szerelő felismeri az ebben rejlő lehetőségeket, piaci előnyhöz juthat: ahelyett, hogy kétszer kell kimennie az ügyfélhez, talán már egy fénykép alapján is képes lesz hatékony megoldást találni a problémára."

  ugyanez volt a szöveg a csodálatos mms hypeolásánál. előbb-utóbb csak bejön..  nevetséges, h milyen komolyan veszik magukat, pedig marhaságokat beszélnek, mindezt persze úgy h tudják h senki se kéri ezeket a jóslatokat rajtuk számon.

  ügyes, nagyon ügyes..

 • 2011.01.29 20:06:51kultúrpesszimista

  ergo: örülök, ha jó neked, drága frusztrált barátom. Ne félj az okulni, hátha van igazság abban, amit írok (vagy ír bárki más).

  végsőkig hiszterizált agyalágyult ámokfutó troll: nomen est omen. Köszi, hogy helyettem is elhelyezted magad az IQ skálán. Azért a helyesírást csiszold még, ehhez kívánok erőt, egészséget.

  Most pedig kis esti gyakorlat következik a számotokra.

  1. Tréningruhát felhúzni. Szügyig.

  2. A nejlontrikóról a marhapörkölt szaftját letörölni szalvettával. (A bajuszt szintén!)

  3. Imádkozni, hogy egyszer nektek is legyen okostelefonotok.

  Sok sikert!

 • 2011.01.29 20:07:08Johnny Tinenbalm

  ja, és ez az egész jajdejó-hogy-mindenhol-van-infó ésezmajd-megváltja-a-világot szöveg már a wapnál is el lett sütve. előbb-utóbb csak bejön..

 • 2011.01.29 20:07:50kultúrpesszimista

  Jav.:
  Ne félj okulni (az nélkül)

 • 2011.01.29 21:03:15kultúrpesszimista

  Külömben. Ó, igen. :-)

  Mondd még, még! Szeretem, ahogy futólépésben haladsz a szívinfarktus felé.

 • 2011.01.29 21:04:50kultúrpesszimista

  "fel foghatatlanul sötétt ember"

  HAHAHAHAHA!!!

 • 2011.01.29 21:13:32Nancsi

  kultúrpesszimista: Amikor nem alszom online vagyok. Reggel belerúgok az asztal alatti gépbe, elindul, és láss csodát: 20/10Mbit, 2500Ft/hóért, 2 msec pinggel teszi a dolgát, forgalmi és egyéb korlátozások nélkül. Mivel otthon dolgozok - mert én a 21. században élek, nem pedig az idióta fogyasztóknak felépített cukormázas, kortalan hazugságban -, így a munkámhoz kiválóan megfelel ez a net, és ez az online mód. De ha nem felelne meg, akkor rááldoznék még 2000Ft-ot, hogy valós 80/25Mbit legyen, ami okos telefonon úgy 2100 körül várható (2 msec ping akkor se).

  Külföldön meg biztos jó lehet a beépített GPS meg wifi meg lépésszámláló (lol), de:
  1. Amíg Magyarországon se láttam mindent, minek menjek külföldre?
  2. Ha kimegyek - mondjuk 2 hetet 1 évből - akkor arra a 2 hétre vegyek 200eFt-ért okos telefont? Vicces. Hadd ne soroljam, hogy hány kényelmesebb és költséghatékonyabb módja van a külföldön el nem veszésnek ennél.

 • 2011.01.29 21:15:50Nancsi

  Johnny Tinenbalm

  "nevetséges, h milyen komolyan veszik magukat, pedig marhaságokat beszélnek"
  Erre mindig azt szoktam mondani, hogy annyi pénzért amit ők kapnak én is szívesen lennék hülye, nagyon komoly pofával (becsszó nem röhögném el, tessék engem is alkalmazni, kedves multi-g.cik).

 • 2011.01.29 21:38:32kultúrpesszimista

  Nancsi:

  Értem, amit mondasz.
  A munkám nagy részét én is itthonról végzem. De sokat vagyok vidéken és szerencsére előfordulok külföldön is (mint magánember). Nagyon kényelmes dolog ez. Elhiszem, hogy sok embernek egyszerűen nincs szüksége rá, divatcikk. Ez tagadhatatlan. De itt most nem az a kérdés, hogy kinek mennyire van rá szüksége, hanem hogy mint egyre inkább terjedő jelenség/eszköz, mennyire káros/előnyös, miképp képes átalakítani az emberi létezés szféráját (egyéni és közösségi) szinten. És én - bár nagyon szkeptikus vagyok általában - inkább az előnyeit látom ennek, mint a hátrányát. Maga az otthoni internet pl. sokkal destruktívabb lehet egy párkapcsolatban, két ember közé áll. Az okostelefon abszolút magányos műfaj, nyilván nem akkor használja az ember, ha interakcióban van a másikkal.

  Ui: az otthon dolgozás vagy nem dolgozás azért nem választás kérdése, legalábbis nem Mo-n. Nem azért dolgoznak sokan irodában, mert ők "az idióta fogyasztóknak felépített cukormázas, kortalan hazugságban" akarnak élni és dolgozni, hanem mert nincs más reális választásuk. Falanszter? Az, de nem tudnak kilépni ebből. És talán nem is akarnak...

 • 2011.01.30 00:57:32Diplo-mata

  Szerencsétlen, vén, töppedt agyú kommentelők!
  kultúrpesszimistának tök igaza van!
  Az okostelefon az OKOSOKNAK való... Nem nektek. Ti maradjatok meg a szánalmas kis ósdi szokásaitoknál, a kis egyszerű telefonotoknál, és ennyi. Nem kell sokáig várnotok, amíg rájöttök, mit is hagytatok ki. A XXI. században élünk, rohamtempóban növekszik, fejlődik a világ. AKi jelen van, ott van. Aki nincs nincs. AZ lemarad. majd észreveszitek a saját károtokon. Addig meg lehet károgni itt, az legalább ingyen van.

 • 2011.01.30 07:23:35Nancsi

  kultúrpesszimista: Szépen fogalmazod a butaságokat. Aláírod hogy az okostelefon divatcikk és sokaknak nincs rá szüksége, majd kanyarítasz egyet a mondaton, és máris inkább az előnyeit látod, mint a hátrányait. Egy haszontalan, drága ipari hulladéknak inkább előnyei vannak mint hátrányai - jól van. Az otthoni internetet tartod destruktívnak - szokásos bla-bla-bla - de az okostelefon bezzeg, mert azt egyedül is _lehet_ használni (ebből szerinted következik az, hogy ha már ketten vagytok akkor nem is fogod használni). Ezzel szemben nekem az otthoni vezetékes internetre kötött gépem nem kezd el szirénázni este 9-kor mikor reszelem az asszonyt, hogy emailt kaptam... A telfonom ilyenkor meg kikapcsolom, mert ébreszteni kikapcsolt állapotban is tud (mire képes a fejlett technika - RTC-re kötött wake up mód - kb 2000-től elérhető mindenen, kivéve iPhone/Androidos telefonok)

  Én a telefont ott kezelem, ahol annak a helye van. Amikor arra volt szükség, akkor egy ma már nagyon butának számító, Sony Ericson P800-ból is munkaeszközt faragtunk. 2003-as modelről beszélünk. Nem szaros email kliens olvasás meg lépé számláló került bele, hanem egy fuvarozó cég minden sofőre ezt használta a küldemények leadásakor. A fuvarszervező meg a másik oldalon - egy vezetékes netre kötött gép előtt - látta, hogy kivel mi történt, hol nem fogadták el a teljesítést, hol sérült csomag (fotóval), és így tényleg versenyelőnyhöz jutott, mert azonnal tudott reagálni ezekre az eseményekre, és nem az - erre nem képzett - sofőrnek kellett vitás kérdésekben tárgyalnia.

 • 2011.01.30 07:24:20Nancsi

  Diplo-mata: menjél el gyúrni, hétvégén akciós a koksz...

 • 2011.01.30 15:11:17Johnny Tinenbalm

  Diplo-mata: gondolom te a wapra és mms-re is ezreket költöttél havonta anno, h stabilan meglegyen a kultúrfölény

 • 2011.01.30 17:58:35kultúrpesszimista

  Nancsi,

  Eddig próbáltam elkerülni a minősítést, de úgy látszik, nem úszom meg és "elegánstalannak" kell lennem. Nos, nemcsak szűklátókörű vagy, de ostoba is. Hogy miért? Mert az egyszerűen megfogalmazott mondataim sem tudod dekódolni. Azzal ugyanis, hogy elismerem az okostelefonok divatcikk-jellegét, nem tagadom annak érdemi hasznosságát, funkcióit. Hogy ezt a két dolgot te összemosod és úgy állítod be, mintha nem tudnék differenciálni köztük - ez a te sötétséged és/vagy rosszindulatod bizonyítja.

  Hogy nem látod be azt, merre megy a világ és milyen perspektívákat képes nyújtani, legyen a te nyomorod. Engem tényleg nem érdekel. Az okostelefon jó dolog, tucatnyi dologban megkönnyítheti az ember dolgát. Eszköz, aminek nem szabad a rabja lenni, ez persze tudatosságot kíván meg a felhasználótól. (Tehát nem a divatmajom kamaszokra gondolok, akik egész nap facebookoznak. Az tényleg egy időgyilkos baromság, nem is vagyok rajta fenn, nem is leszek.)

 • 2011.01.30 21:15:53Nancsi

  kultúrpesszimista: te egy fölényeskedő f.sz vagy. De nem ez az igazi baj, a nagyobb gond az, hogy nincs mire fölényeskedő f.sznak lenned. Az életed tragédiája meg az, hogy ezt sosem fogod belátni.

  A "divatcikk" és a "hasznos" megjelenés ellent mond egymásnak - legalábbis az emberiség 99%-a így gondolja. Persze te és a hozzád hasonló 1% ezt tagadja, és az egy irányú utcában is k.rvaanyázik, hogy mindenki szembe jön.

 • 2011.01.30 21:43:53kultúrpesszimista

  Szegény, szegény Nancsi... Istenem. Revideálnom kell magam megint. Te egyszerűen degenerált vagy, súlyosan értelmi fogyatékos. Divatcikk és hasznos, ellentmond egymásnak? Mint a táskarádió anno, igaz? Vagy a TV, mi? Ó, te szerencsétlen.

  Ezt neked:
  [link]

  Jó éjt.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

MENŐ LAKÁS Hangulatos nappalik fehér téglákkal

A fehérre festett téglafal olyan visszafogott dizájnelem, ami egyből érdekesebbé tesz bármilyen lakást. Mutatjuk a jó példákat: modern, szellős, világos.

KETTŐS MÉRCE Kinek járjanak a segélyek?

Aki megérdemli? Aki rászorul? Aki balszerencsés? Az igazságos újraelosztás rendszere nem is olyan egyszerű.

GADGET Menő mobil 26 ezer alatt

A Xiaomi Redmi 4A az egyik legkedveltebb telefon hazánkban a gyártó kínálatából. Nem is csoda, mert ilyen tudást ilyen áron kevesen adnak!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta