#ÉLETEM

10 ok, hogy elkerüld az edzőtermet

2011. január 27., csütörtök 13:55

Sok pénzt takaríthatunk meg, ha drága edzőtermek helyett otthon maradunk a díványon. Nem beszélve az izzasztó szenvedésről, a balesetek kockázatáról vagy egy esetleges bakteriális fertőzésről. Íme tíz ok, hogy miért kerüld az edzőtermeket (természetesen egyik paragrafust sem kötelező túl komolyan venni).

Edzőterembe járni alapvetően jó. A közösségi nyomás jó hatással van a teljesítményre, együtt könnyebb aerob és kardio-gyakorlatokat végezni, már csak azért is, mert úgy kevésbé unalmas.

Ezért is kattintottunk érdeklődve arra az összeállításra, hogy miért is rossz edzőterembe járni. Néhány felvetéssel egyetértettünk, azokat idézzük mi is, néhányat elvetettünk, és helyette saját, magyar viszonylatokra jobban jellemző pontokat fogalmaztunk meg.

1. Nem túl higiénikus berendezések

Mikrobiológusok megállapították, hogy az edzőteremben kiválóan terjednek a különféle betegségek, hiszen egy légtérben történnek az emberi kipárolgások, nem is elhanyagolható mennyiségben. A konditermek berendezésit sem fertőtleníti az utolsó izzadt használója, így bátran hátrahagyhatja nedves névjegyét, akár megfázás és influenza vírusok formájában.

Baktériumok leselkednek az ott maradt verejtékfoltokban, a használt felszereléseken, nem beszélve az öltözőkről, szaunákról, gőzkabinokról és forrókádakról. Ha biztonságos, tiszta berendezéseket szeretnénk - illetve tisztaságmániások vagyunk - az edzés előtt antibakteriális törlőkendővel törölgessünk át mindent, amit megérintünk.

2. Nem túl higiénikus edzőtársak

Sokan gondolhatják, hogy aki edzőterembe jár, fejlett testápolási szokásokkal bír, sportolni  biztosan igényes, magukra adó emberek szoktak. Ez azonban nem teljesen igaz. Valószínűleg mindenkinek voltak már sokkoló élményei edzőtársairól, vagy épp arról, a nagyüzemi állattartást idéző állapotról, amelyet a zuhanyzóban és öltözőben néha maguk után hagynak.

Az egyik legundorítóbb - valószínűleg jellegzetesen magyar - szokás például az, hogy a fitnesztermekben a belépéskor kapott törölközőt egyes nők a zuhanyzás után lábtörlőnek használják, a földre dobják és tapossák, amíg meg nem szárad a lábuk.  Ajánlatos tehát saját felszereléssel érkezni.

3. Az edzőteremi bérlet sokba kerül

A britek évente 37 millió fontnyi fel nem használt tornaterem tagságot birtokolnak. A hazai bérletek sem olcsók. Ne áltassuk magunkat, ha úgyis tudjuk: nem mindig sikerül kihasználni, hogy bérletünk van. Az erre szánt pénzt tehetjük a nyaralási alapba, vagy saját, otthoni gépekre is gyűjthetünk. 

4. Serkentő gyakorlatok

A legtöbb gyakorlat felgyorsítja keringésünket, ezáltal serkenti az idegrendszer bizonyos részeit, melyek a kiválasztó mirigyek működéséért is felelősek - beleértve a nyál-és orrváladék termelést. A tudósok úgy vélik, hogy a tejtermékek is fokozzák mindezt, ezért ajánlatos elkerülni őket, az edzés előtt legalább két órával.

5. Fülpattogás

Aki már ült repülőn, ismeri a jelenséget, de annak is lehet valami fogalma róla, aki már gurult autóval hegymenetbe. A jelenség nem egy betegség tünete,légnyomásváltozáskor lép fel, és a normális fülkürtműködés jele. A kattanás, a pattanó hang nyeléskor megszűnik. Bizonyos edzőtermi gyakorlatoknál is felléphet a jelenség. Kezelése a szokásos módon (nyelés), kiegészítve alapos hidratálással.

6. Terhelés a hallójáratokra

Különösen a fitneszórákra jellemző, hogy az edzők csutkára tekerik a hangerőt abban a hitben, hogy a hangos zene ösztönzőleg hat az emberekre. Ezt a megoldást főleg intervall gyakorlatoknál alkalmazzák.  "Ha egy órán hangos a zene, a fiatalokat jobban magával ragadja az egész hangulat, úgy érzik, mintha bulin lennének"- indokolta egyszer egy edző, aki a zsírégetést a halláscsökkentéssel kötötte össze komplex edzéstervében.

Ha megfelelő a hangerő, akkor is fennáll a veszélye annak, hogy az edző zenei ízlése rettenetes, és az összeállított válogatásánál még a Nóta tévé kínálata is csábítóbb.

7. Az inkontinencia kellemetlen

A köhögés, tüsszentés, nevetés és az intenzív testmozgás sajnos képes véletlen szivárgásokhoz vezetni. Ebből a szempontból kivételesen veszélyeztetettek a terhes és idős nők. Ha tudjuk, hogy hajlamosak vagyunk szivárgásra, hagyjunk ki bizonyos gyakorlatokat, melyek a fenék vagy medencetáj erősítését szorgalmazzák. Bizonyos mozdulatokat a jógában vagy a pilates-ben is érdemes tiltólistára rakni.

8. Amikor nem kifogásból fáj a fej

Az edzések során kitágulnak az erek a fejben, mely lüktető érzés formájában jelentkezik. Ez ellen védekezhetünk vízivással.

9. Sok idő eltelik utazással

Ha csak nem lakunk közel az edzőteremhez, az utazásra sok időt kell szánni. Ez azt jelenti, hogy évente a munka mellett körülbelül 70 óra telik el életünkből, amit a tornaterem megközelítésére fordítunk. Ha mégis ellenállhatatlan vágyat érzünk a futásra, menjünk a szabadba és töltsük az időt a családdal, barátokkal.

10. Gyomorégés, szívfájdalom

Bizonyos fajta testmozgás, különösen a futás és a felülés, meg tudja nyomni úgy a gyomrot, hogy annak tartalma felköszön a nyelőcsövön - mindez súlyosabb esetekben égő érzést okoz a mellkasban. Aki tudja, hogy reflux-ban szenved, nyugodtan hagyja ki a hasprést. A reflux a tápcsatorna felső szakaszának összetett működési zavara, eredményeképpen a gyomorsavakkal és emésztőnedvekkel elkeveredett gyomor- és nyombél-tartalom, normális haladási iránnyal ellentétesen, felfelé visszajut a nyelőcsőbe, ahol kellemetlen tüneteket és végső esetben szervi elváltozásokat, nyálkahártya-gyulladást okoz.


A reflux jelensége, azaz a gyomortartalom visszaáramlása, időnként egészségesekben is előfordulhat: kiadós étkezés, előrehajlás, szoros ruházat is okozhatja a hasűri nyomás fokozódását, ugyancsak emiatt okozhat átmeneti kellemetlenséget a várandós anyáknak is. Aki nem szenved reflux-ban, annak is ajánlott nem enni semmit, az edzést megelőző két órában.
Ám a mellkasi fájdalomnak más oka is lehet, ami inkább szívproblémákra utalhat – ebben az esetben a kardioedzést ajánlják a szakértők.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2011.01.27 14:29:57Roltii

  1.: jobb helyeken van fertőtlenítő, és mindenki lefújja/törli utána a gépeket...ettől se lesz tiszta, de legalább valami...
  2.: nem csak a nők sajna:(
  3.: bérlet egyáltalán nem olyan drága, egy gép otthonra sokkal többe kerül. A 20 rugós szobakerékpár semmire se jó, legalább 1 éves bérlet árába belekerül...
  5-ösnél levő képen elég szarul ül a lány a spinneren...

 • 2011.01.27 15:22:37nyaci

  Mutass egy termet ahol 1600ért kapok bérletet :D

  3. Angliában bevett szokás, hogy éves bérletet vehetsz és így jóval olcsóbb, mintha havonta vennéd. Így persze nagyon sok a nem teljesen felhasznált bérlet. (Csak érdekesség)

 • 2011.01.27 15:36:43【ツ】AniCica007【ツ】

  @Roltii: az nem spinner... tecnogym Group Cycle, csak hogy pontosak legyünk :P

 • 2011.01.27 15:39:39Luthien_

  Ez a cikk pont arra jó, hogy már azelőtt elmenjen valakinek a kedve az edzőteremtől, mielőtt elhatározta volna, hogy időnként eljár. Inkább arról kellene írni, hogy miért jó az edzőterem!

  Én például akármennyire is győzködtem magam arról, hogy otthon is lehet tornázni, sokadik próbálkozás után rájöttem, hogy sokkal rosszabb. Egyrészt, aerobicon van edző, aki 3D-ben bemutatja a gyakorlatokat és kijavít, ha rosszul csinálnod. Másrészt, ő tudja, hogy milyen gyakorlatokat milyen sorrendben érdemes végrehajtani. Tehát ezzel kapásból sokkal kisebb az esélye egy esetleges sérülés elszenvedésének vagy rossz mozdulatnak. Egy másik fontos pont pedig a közösség okozta motiváció. Itthon akármennyire is elszántan indulok neki, igen hamar eljön az a pillanat, amikor belustulok, elmegy a kedvem, elfáradok, elegem van. A közös tornán meg hiába érzed úgy, hogy menten leszakad a lábad, ha egyel többet csinálsz a gyakorlatból, akkor sem hagyod abba (vagy csak pár másodpercre), mert az edző közli, hogy még 32 van hátra és nincs leállás!

  Az ellenérvek közül egyedül a 3-as pont elfogadható, az összes többi mondvacsinált baromság. Kit érdekel, hogy bedugul a füle mondjuk ugrálás közben? Az inkontinencia vagy a gyomorégés pedig szintén ócska kifogás. Szerintem az ember úgy válasszon mozgásformát, hogy tudja magáról, milyen betegségei vannak, vagy mik a gyengéi. Ha például gyenge a könyököm, nem emelgetek súlyzót vagy könnyebbet és hordok izületvédőt...

  A gépek biztos nem tiszták és biztos tényleg sok a bacillus a levegőben, de hát ez igaz bármelyik tömegközlekedési eszközre is.

 • 2011.01.27 15:45:18VLajos

  Áh igen ,tényleg pont egy ilyen cikk kell a sok lusta ,kövér, kifogásokat kereső magyar embereknek.

 • 2011.01.27 15:50:03Nadiposzi

  A sport öl.

 • 2011.01.27 15:52:49Roltii

  【ツ】AniCica007【ツ】
  jogos:D de akkor is szarul ül:D

  nyaci:
  itthon is olcsóbb az éves bérlet... Viszont szerintem 150-200 alatt nem kapsz rendes kardió gépet, kivéve ha 50kg vagy vasággyal:D Én több mint a duplája, alattam széttörik az összes gagyi, de még a közepes konditermek középprofi gépei is nyaklanak:(((

 • 2011.01.27 15:53:09MTFUN

  A barátaim fele elhízott, 100 kiló feletti,30-40 éves.Itt fáj, ott fáj sztorik, epe, vese, vérkép problémák.Mindegyiknek van egy baromi jó kifogása,hogy miért felesleges az edzés!Folyamatosan nyomják a "90 napos","vércsoport", "lúgosító" diétákat, és évente híznak 3-5 kilót fejenként!

 • 2011.01.27 16:04:15ivanolsen

  Járjatok inkább kocsmába! Ott minden kör után elmossák a poharakat, légzőszerveidet meg fertőtlenítheted a cigarettafüsttel. Büdös emberek sincsenek.

 • 2011.01.27 16:14:12【ツ】AniCica007【ツ】

  @Roltii:
  jaja, valóban sz*rul ül, bár csak egy kis hátbavágás kellene neki,h ne görnyedjen annyira :D egyébként csak nem egy szakavatott emberhez van szerencsém? :)
  amúgy én lassan indulok is a büdös, bacis edzőterembe dupla spinning órára :D

 • 2011.01.27 16:40:07Wannabe

  Ott a leadben, hogyaszondja:
  (természetesen egyik paragrafust sem kötelező túl komolyan venni)

  Olvasni esetleg valaki?

 • 2011.01.27 16:46:42nyaci

  Roltii: jogos, csak nem sok helyen lehet kapni (vagy én nem tudok róla). Kint meg azt nyomatják orrba szájba.

 • 2011.01.27 16:48:56Sasafitness

  Eddig egész jó cikkek is voltak itt! Az a gáz, hogy hiába van odaírva, hogy "nem kell túl komolyan venni" sajna az emberek, főleg a lusták és kövérek olyanok, hogy kifogásokat keresnek! Ez inkább csak segít abba, hogy lustaságra ösztönözze az embereket, ahelyett, hogy arra adna alternatívákat, hogyan is lehetne egészségesebben élni!

  Hogy a hangos zene buli feelinget okoz, lehet, hogy én mondtam:)) bárki bármit mond, a hangos zene odavonzza az embereket és hangos zenére jobb edzeni, viszont, ha valakit zavar a hangos zene, akkor a gyógyszertárban lehet venni füldugót! 30 embernél nem számít az az egy kettő, akit zavar. Sokan azt hiszik, hogy csak a fiatal csajok szeretik a hangos zenét, de ez így nem teljesen igaz, sok idősebb vendég is szereti és kéri is, hogy legyen feltekerve! sasafitness.hu

 • 2011.01.27 16:53:49OstOr71

  Én most tényleg nem értem, mi ez a hiszti!
  Ez egy poénos írás ami kifigurázza a kifogásokat ennyi, ne lihegjétek már túl!

 • 2011.01.27 17:04:06Kynsi

  Hiába van oda írva, hogy nem kell komolyan venni ha ez ironikus vagy vicces akart lennni elég bénán sikerült, viszont tipikusan komolyan vehető írás a sok alapból amugy is lusta mozdíthatatlan embernek...szal se igy se ugy nem nevezném valami komoly írásnak.

 • 2011.01.27 17:11:46Sasafitness

  Itt a válasz bejegyzés: :))
  [link]

 • 2011.01.27 17:56:23Brekky

  Szuper én adok még 10 tanácsot!

  Ne csinájjá semmit mert így legalább:
  1. kövér, dagadt és büdös leszel
  2. idő előtt tönkremegy a szíved, keringésed, tüdöd
  3. sokkal többet kell orvoshoz járnod, mert immunrendszered nincs
  4. Rugalmatlan ráncos lesz a bőröd már fiatalon.
  5. Tönkremennek az izületeid, ínszalagjaid ami sok sok mozgásszervi gondot fog okozni.
  6. szellemi képességeid is gyengülnek mert nincs mi stimulálja az agyad - nézzed a valósvilágost vazze'
  7. csökken a nemzőképességed, a mozgáshiány következtében
  8. Ne igyá' tejet igyá' pájinkát osz legalább tönkremegy a májad meg a veséd meg a gypmrod
  9. mozgás helyett vegyé be fogyasztószereket ami szart se ér de mink árujuk!
  10. Egyébként semmi egészségeset -ne sétálj ne tegyél mert agyógyszergyáraknak is meg kell élni valamiből.
  Ha már íratnak ilyen barom cikkeket!

  Brekk!

 • 2011.01.27 17:58:00Brekky

  (természetese a gyomrod megy tönkre -vak gépelés miatti hiba)

 • 2011.01.27 18:05:51cveki

  jaj mekkora buzerantyú volt a cikkszerző.

  az edzésnek összesen egy ellensége van, úgyhívják: Kifogás.

 • 2011.01.27 18:10:34cveki

  és egy durva bónusz videó:[link]

 • 2011.01.27 18:19:01aretap

  A megoldás a "Roland" módszer. Kis súllyal, keveset, hosszú szünetekkel... :-)

 • 2011.01.27 18:35:26WinG

  várom a "10 ok, hogy ne egyél gyümölcsöt", illetve "10 ok, hogy ne legyél a szabadban" írásokat

 • 2011.01.27 18:40:13magyar bucó

  Látom, egyikőtök sem agyra gyúr. :(

  "természetesen egyik paragrafust sem kötelező túl komolyan venni"

 • 2011.01.27 18:40:52HaNa

  Igen, így is van! Ne járjon senki edzőterembe!
  Takarodjatok ki a szabadba sportolni: egészségesebb és olcsóbb.

 • 2011.01.27 18:41:32magyar bucó

  "First of all: No sports."

  (Sir Winston Churchill)

  :)

 • 2011.01.27 19:16:45bastian

  Egy biztos. Aki ezt írta, soha életében nem edzett. Azt nem vitatom, hogy beszélgetni lejárhatott, mint a legtöbb cég által fizetett bérletes majom.

 • 2011.01.27 19:17:27con

  Ilyen hülye cikket: 10 ok, hogy elkerüld az edzőtermet, erre százat és ezret tudok felhozni magamnak, most is a gép előtt ülök, inkább azt kellene sulykolni, hogy menjünk mozogni, mindegy hova, edzőterembe vagy a szabadba csak induljunk már!

 • 2011.01.27 21:53:33fraki

  Pontosan, én is tudok még húszezer okot: mert helyette nem tudsz moziban lenni stb.

 • 2011.01.28 09:59:10Frankieboy

  "aki már gurult autóval hegymenetbe" az biztosan tud valamit. Én úgy tudtam, hogy gurulni csak völgymenetbe lehet... bocsánat az offért, de itt adtam fel a cikk olvasását.
  (Huh, és ha belegondolok, az ilyen kommenteknél szoktam bezárni az oldalt. :)

 • 2011.01.28 20:33:29Henkmúdi

  Ekkora baromságot évek óta nem olvastam.
  "Ne menj az utcára, a fejedre esik egy tégla!" - jellegű kifogások.
  Az nem gáz, hogy Magyarországon rekordszámú elhízott ember van?
  Bátorítsátok őket, hogy otthon ülni és chipset zabálni tényleg egészségesebb, mint egy edzőteremben "betegedni".

 • 2011.01.29 15:12:42Animacs (a Tyne folyó déli partja)

  Luthien_
  na meg, otthon sokkal inkább hajlamos az ember elbliccelni, ilyen-olyan indokokra hivatkozva. (mondjuk, ez az edzőteremre is igaz lehet, ott is elüldögélhet az ember egy órát). az órán viszont utasítást követsz, és igyekszel végigcsinálni a gyakorlatokat, nehogy már a nálad harminc évvel idősebb sporttárs röhögve megcsinálja a gyakorlatot, te meg kettő után kidőlj:)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta