#ÉLETEM

Az instant kávé erősebb, mint gondolnád

2011. január 26., szerda 07:54 |

Bár a lakosság közel kétharmada naponta fogyaszt kávét idehaza, mégis néhány dologban tévedünk, amikor az instant kávéról esik szó. A Nescafé felméréséből kiderült, hogy az instant kávét gyakran megalapozatlan vádak érik az kávé eredetét, készítését, hatásait illetően.

A Nestlé Hungária Kft. Nescafé Kutatás címmel 2010 októberében országos és reprezentatívnak minősülő kérdőíves felmérés végzett, amelyben több mint ezer (összesen 1207) 15-49 éves magyar internetezőt kérdeztek a kávéról, kávézási szokásaikról. Az eredmények azt mutatják, bizony, van még mit tanulnunk a kávéról, különösen az instantról.

Az alábbiakban igyekszünk eloszlatni az instant kávéval kapcsolatos tévhiteket.

1. tévhit: Az instant kávé mesterséges

Tény: Az instant kávé 100% valódi kávéból készül.

A megkérdezettek közel harmada tévesen úgy véli, hogy az instant kávéba mesterséges anyagok kerülnek a készítéskor, ráadásul egyharmaduk egyáltalán nem is tudja, hogyan és miből készül ez a fajta fekete. Pedig az instant teljes mértékben valódi kávé, az Arabica és a Robusta fajták keveréke. A két fajta keverésének aránya adja meg a különböző instant kávékra jellemző ízt. A granulátum összetételével kapcsolatban is változóak a vélemények: a válaszadók 38 százaléka tartja pótkávénak az instantot. Valójában a pótkávé összetevői a gabonafélék lehetnek, mint például a kávéra valamelyest hasonlító ízű cikória, addig az instant termékek csak és kizárólag valódi kávéból készülnek.

2. tévhit: Az instant kávé adalékanyagokat tartalmaz

Tény: Az egyetlen adalék a forró víz, amelyet mi magunk öntünk hozzá!

Az instantról csak minden második megkérdezett tudja, hogy valódi kávébabból lefőzött kávéból készül. Az őrölt pörkölt kávé lefőzését követően vízelvonással készítik a granulátumot. Ezt a vízelvonást pótoljuk, amikor az instanthoz öntjük hozzá a kívánt mennyiségű forró vizet. Így lényegében az eredeti lefőzött kávét nyerjük vissza. „Sem tartósítószerre, sem adalékanyagokra nincs szükség ahhoz, hogy a kávégranulátum megőrizze frissességét.” – mondja Tóth Tímea, a Nestlé dietetikusa.

3. tévhit: A főzött kávé jobb, mint az instant

Tény: Az instant ereje és íze ugyanolyan, mint a főzött kávéé.

A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött változatát. Mivel az instant kávé egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre készítjük. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz (és persze, hogy mennyi kávéport használunk mindehhez). Jó hír, hogy az instant kávé antioxidáns hatású polifenoltartalma sem tér el a főzöttétől, sőt, mára az is ismert, hogy a kávéhoz hozzáadott tej sem ront az egészségvédő hatáson. Így napi 2-3 csésze - akár instant, akár főzött - kávé elfogyasztása hozzájárulhat egészségünk megőrzéséhez.

4. tévhit : A kávé vízhajtó

Tény: A sejten belüli folyadékmennyiségre nincs hatással.

A kávéról a válaszadók harmada azt gondolja, hogy dehidratálja (kiszárítja) a szervezetet, pedig valójában nincs hatással a sejten belüli folyadékmennyiségre, sőt, részét képezheti a napi folyadékbevitelnek (természetesen a túlzásokat kerülve). A feketéhez számos egyéb tévhit is kötődik, például, hogy csontritkulást okoz, emeli a koleszterinszintet és a szívritmuszavar kockázatát. Ezzel szemben a legfrissebb kutatások szerint a normális vagy már beállított vérnyomással rendelkezők is nyugodtan elfogyaszthatnak napi 1-3 csészével.

A kávézni vágyó kismamák is kicsit hátra dőlhetnek, a magzat élénkségét szem előtt tartva 1-2 csésze kávé még számukra is megengedett lehet.

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

Fekete mámor erős függőséggel 
Ha már se felébredni, se koncentrálni nem tudsz nélküle, akkor koffeinfüggővé váltál és számíthatsz a megvonás minden tünetére – neked a leszokást, másnak a mértékletességet ajánlom. Dietetikusunk tanácsai a legális, fekete drog fogyasztásához.
A tejeskávé lassítja az öregedést 
A tejeskávé lassítja az öregedést.
Kávéval megelőzhető a májbetegség 
A hírek – vagy ügyes kávélobbi – szerint a kávéfogyasztásnak számos jótékony hatása van: csökkenti a cukorbetegség kialakulásának az esélyét, a Parkinson-kór és a májzsugor is megelőzhető vele.

KOMMENTEK

 • 2011.01.26 09:35:30szellemnyulszellem

  Ez a cikk maga a tévhit. Az illóolajaknak megvan az a rossz tulajdonságuk, hogy illékonyak. Még nem éreztem kávéillatú instant kávét, az illat valahol a gyártási folyamatban elillant.

 • 2011.01.26 10:34:23SoulSeer

  Miért lenne az egész cikk tévhit? - azért, mert nem érzed a hagyományos kv illatát? és ha először lett volna az instant, és ahhoz szoktál volna hozzá, akkor a hagyományos kv-nál éreznél "mást"... Nem?

 • 2011.01.26 11:13:58blackflowerblossom

  óó, te jó ég, ez a cikk.:o
  "A kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 60 százaléka nem tartja olyan erősnek az instant kávét, mint főzött változatát. Mivel az instant kávé egy előfőzött kávé, rajtunk múlik, hogy milyen erősre és ízesre készítjük. Mindez attól függ, mennyi forró vizet vagy tejet öntünk a granulátumhoz (és persze, hogy mennyi kávéport használunk mindehhez)."
  Mert a főzött kávénál a tej és víz mennyiségét ki határozza meg?
  Instant kávé egy dologra jó, frappénak.

 • 2011.01.26 11:56:40Péter 2

  Az ilyet nem cikknek hívjuk, hanem szemérmetlen reklámnak. Természetesen az instantnak nincs sok köze a valódi kávéhoz, pláne nem az eszpresszóhoz, ami egészen más műfaj. Silány minőségű utánzat. Az pedig, hogy nincs benne kávén kívül más, hát azt hiszi a piszi. A boltban kapható darált kávé sem csak kávé, mint jól tudjuk... Egyedül a szemes kávéval nem lehet csalni, persze, silány minőségű az is lehet, de legalább ránézésre is kávé.

  SoulSeer felvetése meg butaság, hiszen már hogyan lehet fordítva, mint ahogy megterem az alapanyag? Az illóolajok eredetileg benne voltak, de elillannak. Fordítva nehéz elképzelni, gondolatkísérletnek is értelmetlen...

  Egyébként aki instant akármit iszik, akár kávét, akár mást, az meg is érdemli azt a vackot, amit kap.

 • 2011.01.26 12:26:19Macaroon

  Kedves Dívány ez iszonyatosan ciki és téves információkat tartalmazó reklámcikk.
  A kávét nem főzzük hanem készítjük, ez csak egy apróság. Presszókávét (megfelelő gép, megfelelő és típusú őrlemény + szakértelem) összehasonlítani egy ipari hulladékkal minimális hozzáértést sem mutat. A kávé vízhajtó hatása pedig köztudott orvosi tény, mert a koffein hatása hogy kitágítja a veseereket így nő a vesén átáramló vér de csökken csökken a víz visszaszívódása. Én levenném ahogy van.

 • 2011.01.26 12:27:31Macaroon

  SoulSeer erre szokták mondani bölcsebb maradtál volna...:-)

 • 2011.01.26 12:28:12chuck_norris

  Nyilvan az emberek tobbsege akkor iszik instant kavet, ha nincs lehetosege kavefozovel lefozni a kavet, de mondjuk tud vizet forralni valahogy.

 • 2011.01.26 13:05:17Macaroon

  Ja és a kávé meg a napi folyadék tételeteket is mutassátok már meg egy dietetikusnak:-)

 • 2011.01.26 13:49:23Balogh Ádám Software

  Instant kávéból is létezik bio változat, az tényleg semmilyen adalékanyagot nem tartalmazhat, és biztosan nem ipari hulladék. A fő probléma az instant kávéval az ára, legalábbis ugyanolyan márkájú fair trade bio instant és hagyományos (őrölt vagy szemes) kávé közül az instant lényegesen drágább.

 • 2011.01.26 13:59:14Janovszki Zsolt

  Húamindenit...
  Reggel instant kávét iszom, mert a valódi kávéfőző akkora zajt csapna, hogy minden gyermekem arra ébredne.
  Aztán az irodámban meg illy-t.
  Azt mondani, hogy a főzött kávé íze, ereje nem jobb, mint az instant, nem fér bele az erős túlzás kategóriába, inkább vicc...

 • 2011.01.26 15:11:44csupati

  Én meg egyszerűen csak utálom, ha lakosságnak hívnak...

 • 2011.01.26 15:17:36hegyilany

  A sima (nem 2 in 1 vagy 3 in 1) instant kávé tényleg nem tartalmaz adalékot, liofillizált (fagyasztva szárított) kávéból készül, ez tény.

  Viszont azt állítani, hogy ugyanolyan, mint a frissen főzött, butaság. Éppúgy nem ugyanolyan, mint ahogy nem ugyanolyan a savanykás bótikávéból főzött kávé, mint a frissen pörkölt, frissen őrölt minőségiből készített.

 • 2011.01.26 15:19:22hegyilany

  Azt nem is említi a cikk, hogy milyen különbség van instant kávé és instant kávé között a felhasznált alapkávétól függően.
  Hát nagy. :)))

 • 2011.01.26 15:27:48alte trottel

  Az az apróság nem tűnt fel senkinek, hogy a húdeművelt reklámszövegíró a gabonákhoz sorolta az egyébként fészkes virágzatú cikóriát (mezei katáng - Cichorium intybus)?

 • 2011.01.26 16:21:02Szarazinda

  OK, ez a Nestlé reklámcikke, illett volna beleírni. Amúgy minden állításával (azaz tévhit-cáfolatával egyetértek), egyet kivéve, azt az egyet kivéve, hogy az íze ugyanolyan, mint a főzött kávénak, minden a hozzáadott víz és granulátum mennyiségétől függ.

  Ez konkrétan nem igaz, az instant kávénak totál más íze van, akárhogyan is mixeljük, mint a főzöttnek. Ráadásul ez a totál más íz nagyon jellegzetes, jól megkülönböztethetővé teszi az instant kávét a főzöttől.

  Ez az állítás így aztán az egész cikket hiteltelenné teszi, annak ellenére, hogy a többi állítás nagyjából helytálló.

 • 2011.01.26 16:50:12whehe

  asszem,amint haza ertem munkabol, iszunk a parommal egy Dolce gusto-s latte macchiatot:P

 • 2011.01.27 14:42:45Péter 2

  Janovszki Zsolt: Illy helyett egyszer megpróbálhatnál valami jobbat is... Nem annyira rossz, persze, erős középkategória, csak nagyon drága a minőségéhez képest.

  hegyilany: Erős mérget - mondjuk, méregerős kávét :-))) - ne vegyél rá. Mindenfélével kipótolják a kávét, ahogy a bolti daráltat is, mert úgy olcsóbbra jön ki, és többet keresnek rajta (még jól jársz, ha nem mással, csak sokkal olcsóbb és silányabb kávéval). A nagy nevek is.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta