#ÉLETEM

Csecsenföldön csak HIV-negatív párokat engednének házasodni

2011. január 19., szerda 14:47

Óriási felháborodást keltett a csecsen vallási vezetők új javaslata, mely csak akkor engedélyezné a házasságot, ha a pár mindkét tagja igazolná, hogy nem fertőzött. Az orosz törvényekben szó sincs ilyen korlátozásról.

A csecsenföldi muszlim vallási vezetők közleményben tudatták, hogy házasságkötés előtt ezentúl a vőlegénynek és a menyasszonynak is orvosi igazolást kell felmutatnia arról, hogy nem HIV pozítívak. Az imám ennek hiányában nem áldja meg az ifjú párt.

Oroszországban - az egyre több heroinfüggő miatt - már előre rettegnek a HIV fertőzöttek számának rohamos emelkedésétől. Erre viszont nem igazán hivatkozhatnak a csecsen vallási vezetők, mert Csecsenföld alig érintett ez ügyben. Ugyanakkor nem ez az első szélsőséges megnyilvánulásuk: tavaly azt követelték, hogy a ramadán idején minden étkezőhely zárjon be, a fegyveres csoportokat pedig arra bátorították, hogy tanítsanak móresre minden olyan nőt, aki nem visel a fején kendőt.

Bár a döntés nem hivatalos, mégis van súlya. A csecsenek nagy tiszteletben tartják a muszlim vezetőket, és a mufti jó kapcsolatban áll Csecsenföld vezérével, Ramzan Kadyrovval is, aki állítja, ez csak javaslat, nem akarnak szembemenni az orosz törvényekkel.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta