#ÉLETEM

Kardashian-mosoly 30 perc alatt: 5 módszer házi fogfehérítésre

2011. január 18., kedd 15:41

Judit sok módszert kipróbált, hogy fehérek legyenek a fogai. Első körben még ő is próbálkozott a drogériákban kínált fehérítő fogkrémekkel, de belátta, olcsónak olcsó, de semmi értelme pénzt áldozni rá. A leghatásosabbnak a fogfehérítő matrica bizonyult, ami négy-öt árnyalattal tette fehérebbé a fogait. Kálvária az otthoni fogfehérítésben.

Manapság egyre nagyobb az érdeklődés a fogfehérítés iránt, négy módszerről van saját tapasztalatom, ezeket foglalom össze. Nem vagyok fogorvos, csak egy egyszerű fogyasztó. Körülbelül négy hónapja egy amerikai weboldalon megakadt a szemem egy reklámon. Az USA-ban igen népszerű Kardashian testvérek mosolyogtak rám, és a szöveg szerint a hófehér fogaikat egy úgynevezett fogfehérítő tollnak köszönhetik. A fogaim akkor elég sárgák voltak, de mivel a fogorvosi fogfehérítés elég drága, így eleinte a hipermarketben fehérítős fogkrémeket teszteltem.

Biztonság

A fogfehérítés kapcsán az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy ugyanazt az anyagot használják az otthoni és a rendelői eljárásoknál is. A fogfehérítés során ezek a peroxidok a fog pórusain keresztül bejutnak a fogba, és ott lebomlanak oxigénre és vízre, az oxigén pedig kioldja az ott található szennyeződéseket. Röviden így működik a fogfehérítés. A hatóanyag összetevője általában a hidrogén peroxid, vagy a karbamid peroxid. A közhiedelemmel ellentétben ezek az anyagok nem marják le a fogzománcot. Meglepetésemre még fogtechnikustól is hallottam ilyen véleményt. Mivel az USA-ban legalább 20 éve van orvosi, és több mint 10 éve otthoni fogfehérítés - ez alatt az idő alatt több millióan estek át ilyen eljárásokon - már rég kiderült volna, ha károsítja a fogakat. Különösen egy olyan országban ahol azért is kártérítési pert indítanak, ha hajszál van a hamburgerben. Egy tönkrement fogsorért biztos perelnének

Fogfehérítő toll, vagy ecset

Kiderült, hogy az USA-ban létezik egy olyan toll - inkább filcnek vagy ecsetelőnek mondanám -, amivel egyszerűen csak bekeni az ember a fogát, majd fél perc múlva lemossa, mindezt napi kétszer. Ha így tesz, egy hét múlva hófehérek lesznek a fogai. Ez túl jól hangzott, hogy igaz legyen, ezért kezdtem el külföldi fórumokat olvasni. Kiderült, hogy az oldal, ahol a Kardashian testvérek reklámozták a tollat egyszerűen átverés. További kutakodás után végül ráakadtam olyan oldalra is ahol tényleg árultak ilyen tollat, sőt, rájöttem, hogy itthon is lehet kapni. Nekem külföldről hoztak egyet, amit ki is próbáltam a párommal együtt.

Sajnos a használata nem olyan egyszerű, mint ahogy azt a honlapok állítják. Miután az ember próbál igen szélesen vigyorogni, bekeni a fogait és vár, de nem fél percet, hanem elméletileg legalább 15 percig kell így maradnia, ami roppant kényelmetlen, sőt, számomra kivitelezhetetlen volt. Így az ajkaim a 15. perc végére gyakorlatilag letörölték az anyagot a fogamról. Az állandó vigyorgástól pedig folyik az ember nyála is, szóval nem túl kényelmes. Ami nagyobb baj, hogy a fogfehérítés ezen módszere sem nekem sem a páromnak nem használt. Egy hétig erőltettem ezt az eljárást, de nem tapasztaltam fehéredést. A külföldi fórumok szerint is többen jártak így, bár volt olyan is, akinek használt.

Fogfehérítő matríca

Több fórumon is olvastam egy úgynevezett fogfehérítő csíkról, amit én inkább fogfehérítő matricának neveznék. Mindenki áradozott róla, hogy milyen egyszerű a használata, és legalább olyan hatásos, mint az orvosi fogfehérítés. Kis kutakodás után találtam egy magyar oldalt, ahol lehet ilyet kapni. Megrendeltem, és kipróbáltam. Egy nagyon vékony és rugalmas műanyag fóliát kellett felragasztani a fogsorra. Az alsó fogakra kicsit nehezebb felrakni, de nem volt vészes. Nem is látszik, hogy fent van az ember fogán, és még beszélni is lehetett közben.

Persze egy nagymonológot nem bírtam végigmondani, de ha csörgött a telefon, annyit bele lehetett mondani: visszahívom. Szóval felragasztja az ember, majd 30 perc múlva leveszi és eldobja, közben akár ülhet a kocsiban vagy az irodában is. Az első változást és kb. 4 nap múlva láttam, 7 nap múlva határozottan fehérebb volt a fogam, a 10 napos kúra végén pedig körülbelül 4-5 árnyalattal fehérebb lett a fogsorom. A párom is kipróbálta, a hatás nála sem maradt el, sőt, több ismerősöm is hasonlóan sikeres eredményt tapasztalt.

Műanyag sín

Ha az otthoni eljárásokról beszélünk, akkor meg kell említeni a legrégibb módszert: amikor egy műanyag sínt kell a fogakra helyezni, amibe előzőleg a fogfehérítő gélt bele kell fecskendezni. Ez a módszer szintén hatásosan fehérít, de meglehetősen kényelmetlen és macerás eljárás. A műanyag sínt forró vízbe kell tenni, és ráharapni, hogy felvegye a fogsor formáját. Majd bele kell fecskendezni a gélt, és feltenni a fogakra. Van, akinek közben folyamatosan folyik a nyála, és beszélni közben természetesen nem lehet. Mivel nem próbáltam ezt a módszert, csak azt tudom elmondani, amit olyantól hallottam, aki kipróbálta.

A sínes technikának van egy másik változata, amikor a sínben már egy előre géllel töltött szivacsot helyeznek el, és arra kell ráharapni. Egy barátnőm használt ilyet, azt mondta, nem tudta végig csinálni a kúrát, annyira kényelmetlen volt. A sínes technológia harmadik változata, amikor a sínt UV fénnyel megvilágítják, és így aktiválódik a fehérítő anyag. Erről csak annyit tudok, amennyit a külföldi tesztoldalakon olvastam. Meglepő módon ezek a rendszerek nem teljesítenek olyan jól, mint ahogyan azt várnánk, pedig szinte ugyanúgy működnek, mint az orvosi fogfehérítés. Ahogy az egyik oldalon olvastam, a gond az, hogy az otthoni szájba helyezhető UV ledes lámpák fénye túl gyenge ahhoz, hogy aktiválja az anyagot. Egy amerikai magazin „Fogfehérítés otthon” című tesztjén ez a módszer teljesített a leggyengébben.

Természetes módszerek

Vannak gyümölcsök, amik állítólag fehérítik a fogakat, nem próbáltam, de abból, amit olvastam róla, azt szűrtem le, hogy van olyan, aki szerint használ és van, aki szerint nem. A másik elterjedt módszer a szódabikarbónás fogmosás. Érdekes, hogy miközben rengetegen félnek a fogfehérítés káros hatásaitól addig a szódabikarbónás módszert sokan kipróbálják. Pedig ez az, ami egyértelműen károsítja a fogzománcot, hiszen a szódabikarbóna szemcséi össze-vissza karcolják azt.

Összefoglalás:

Az 5 legnépszerűbb otthoni fogfehérítés módszerei, előnyei és hátrányai.A lista természetesen szubjektív, amit saját tapasztalataim, az ismerőseim által elmondott vélemények, valamint az interneten olvasott tanulmányok, tapasztalatok alapján állítottam össze:

Fogfehérítő matrica

Ára. 4990-7490 Ft Előny: olcsó, hatékonyan fehérít, nagyon kényelmes a használata, gyakorlatilag bárhol használhatod. Hátrány: nagyon csámpás fogakon nem fekszik fel rendesen. Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat. Honlap: www.smilestrips.hu

Fogfehérítő sín géllel vagy szivaccsal

Ára: 4000-25000 Ft Előny: olcsó, hatékonyan fehérít. Hátrány: nagyon csámpás fogakra nem formázható meg rendesen a sín, elég kényelmetlen, macerás a használata. Fogfehérítő hatás: 4-5 árnyalat Honlap, márka: Opalescence, Tréswhite

Fogfehérítő toll, ecsetelő

Ára: 3200 Ft Előny: bárhol használható hordozható. Hátrány: kicsit kényelmetlen, nem hatékony. Fogfehérítő hatás: Max 1-2 árnyalat Honlap, márka: www.hellerdent.hu

UV fényes sínes rendszer

Ára: 6000-8000 Ft Előny: olcsó. Hátrány: kényelmetlen. Fogfehérítő hatás: ? Honlap, márka: Iwhite

Fogfehérítő fogkrém

Ára: 300-700 Ft Előny: olcsó. Hátrány: nem hatékony. Fogfehérítő hatás: max. 1 árnyalat. Honlap, márka: az ismert fogkrém márkák, pl.:www.blendamed.hu

Szerző: Tóth Judit

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

KOMMENTEK

 • 2011.01.18 18:30:42zanzibar

  Fogfehérítés ügyben célszerű fogorvoshoz fordulni.
  Ez az ő szakmájuk. Pontosan tudják meddig lehet elmenni.
  Mivel mindenkinél más a kiinduló szín, az alá nem szabad menni.
  A fogak nem nőnek újra, ezért nem árt az óvatosság!

 • 2011.01.18 18:40:06zanzibar

  A kiinduló alap természetesen a rendbentartott / rendbehozott fogsor (amibe a fogkő rendszeres eltávolítása is beletartozik), és a fogorvosi profi fogtisztítás (a felülvizsgálatok során, vagyis fél évente elegendő). Ha valaki e mellett nem dohányzik, rendszeresen és helyes technikával mossa a fogait, valószínűleg nem is lesz szüksége fogfehérítésre. A fog természetes állapotában nem hófehér. A csontfehér árnyalatot, ha az étkezésben nincs nagy gáz (rendszeres vörösborfogysztás) a fentiekkel fent lehet tartani. Ja és a vöröses árnyalatú rúzsok optikailag fehérítenek, a rózsaszínes / kékes árnyalatúak pedig sárgítanak. Aki nem hiszi, próbálja ki egyszer! :)

 • 2011.01.19 01:03:33Sck:

  A kávé is sajnos sárgít a fogakon, nem iszom napi 4-5-öt, mint mások, de minimum az 1, vagy akár 2 kávét naponta megiszom. Az évek alatt azt vettem észre, hogy bizony sárgultak tőle a fogaim, na nem dohányos szintre(szerencsére nem dohányzom),de azért sárgábbak. Lehet kipróbálom ezt a matricás megoldást.

 • 2011.01.19 05:35:35Shermes Hollock

  A fogfeherites kicsit nagyobb falatnak tunik, mint pl. a hajvagas, asszem ebben egyeterthetunk (meg akkor is ha csak a muveletre koncentralunk es eltekintunk attol, hogy ez egy ORVOSI BEAVATKOZAS).
  Akkor mar csak az nem tiszta, hogy ha hajat nem otthon vag TJ, akkor a fogfeheritest miert akarja hazilag megoldani.
  Arrol nem is beszelve, hogy 10-16ezer korul meg igen nivos helyen is teljes dentalhigenes kezelest kap az ember, amibe beletartozik egy konzultacio, fogkoleszedes, tisztitas es meg a feherites is. Raadasul 15 perc alatt megvan.
  Innentol (meg amugy is) a suftni fognyuves mar kimondottan baromsagnak tunik...

 • 2011.01.19 07:20:52wendytesztaburger

  basszki, már megint valami PR cikk

  "Mivel az USA-ban legalább 20 éve van orvosi, és több mint 10 éve otthoni fogfehérítés - ez alatt az idő alatt több millióan estek át ilyen eljárásokon - már rég kiderült volna, ha károsítja a fogakat. Különösen egy olyan országban ahol azért is kártérítési pert indítanak, ha hajszál van a hamburgerben. Egy tönkrement fogsorért biztos perelnének"  TÉNYEKET, BIZONYÍTÉKOT, KONKRÉTUMOKAT!

  Ez így egyelőre csak egy feltételezés. Bemondásra hadd ne higyjem már el,hogy a hidrogén-peroxid nem káros!

 • 2011.01.19 11:40:52CSÉ

  A szódabikarbóna egyáltalán nem károsítja a fogzománcot, mivel kémiai és nem fizikai hatása révén tisztít.
  Én fogporba szoktam keverni szódabikarbónát és azzal kb 2 árnyalattal lesz világosabb a fogam.
  Amúgy jó lenne, ha magyarosabban fogalmaznál: fogak, ajkaim helyett az egyesszámú alakok is tökéletesen érthetőek, sőt szebben hangzanak.

 • 2011.01.19 13:00:54zanzibar

  A fenti árösszehasonlítás alapján tényleg nagy hülye, aki otthon barkácsol hetekig, a helyett, hogy szakemberre bízná a dolgot, aki sec-pec megoldja.
  A fogorvosok jelentős része egyébként nem igazán érti a apcienseit: az, hogy rohad szét a fogsora, sok sembert nem zavar, fő, hogy fehér legyen.
  Akinek a tea / kávé problémát okoz, plakk van a fogain. Nem jól mos fogat, illetve a nyálösszetétele miatt szájvizet kellene használni (abból sem mindegy, melyiket).
  A felnőttek nagy része nem tudja, hogy kell helyesen fogat mosni. Egy fogorvosi vizit során ezt is megtanulja az ember, és ajánl a fogorvos fogkrémet, fogselymet, szájvizet is, egyénre szabottan.

  Szóval érdemes szakemberhez fordulni.

 • 2013.05.14 22:04:36Carlsbad

  Nekem egy teljesen jó kis rendszerem épült ki. Fehérítő matrica (6%) és a sínbe való gél (30%). Csámpás fogaim vannak, de simán felrakom a géllel is bekent matricát. Én megúsztam kb 10ezer Forintból és úgy látom kb 5 évre elegendő a munícióm. Én arra figyelek, hogy a fogvégeim ne legyenek átlátszóak, ezért a matricákat félbevágom és a fogtövemet fehérítem ki. Sokan megjegyzik, hogy milyen szépek a fogaim, de senki nem mondta még a csempefehér jelzőt. Így soha nem fehéríted ki mással. Nekem ezek jöttek be. A sínes, fogorvosi, stb módszer szerintem drága és nem tudhatod az orvosnak milyen ízlése van, én nem szeretnék üvegszerű fogakat, se sokat fizetni a majdnem semmiért. A filc, fehérítőfogkrém, stb nem ér semmit, Tapasztalatból mondom. Inkább elmexet vegyetek az legalább nem csak duma amit ígérnek.

 • 2013.05.14 22:11:45Carlsbad

  Szakemberek:) Nekem ne ajánljon fogkrémet, nem vagyok hülye. Ne fehérítsen 70 ezerért, amit itthon teljesen jól elvégzek és nem parázok, hogy elrontják. Zanzibar csak lököd a közhelyeket. Ha valakinek nem épek a fogai, nem akarhat egyből hófehér fogakat. 1, beszarik úgy fáj, ha a lyukba kerül a h/o. 2, nem várhatja, hogy a barna, de rohadás miatt olyan fogat kifehéríti. 3, a fogkövet, ha nem túl vastag, simán leszedi a fehérítő anyag. A 70 ezret arra költsétek, hogy minden fogatok normálisan legyen kezelve, tömés, fogkő leszedés, stb. Fehéríteni pedig otthon, semmi veszélye nincs. Annyira fehéríted amennyire akarod.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

JEGYZETLAP Posztnyár szindróma

Ha csak sóhajtozunk, és utáljuk, hogy vége, egyre nyomorultabbul érezzük magunkat. Négy lépés, hogy a szeptembert is élvezni tudd!

STÍLER Netes szépségdilik: ezeknek ne dőlj be

Ha nem akarsz úgy kinézni, mint egy cirkuszból szabadult bohóc, ne a csodatévő appok képeinek higgy, hanem a tükörnek. Az ugyanis nem halványítja el a bőrhibákkal együtt a sminkedet is.

HOMÁR Fifikás, de bebukott parkolóteszt budán

Jó napot, miért büntetnek meg, ha még a fizetőövezet kezdetét jelző tábla előtt parkolok, a nem fizető zónában? Csak. Parkolócég, 12. kerületi módra.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta