#ÉLETEM

Olyan, mint a kakaó, csak nem annyira hízlal

2011. január 11., kedd 13:09

Ha már unnád a kakaót, válts karobra! Nincs benne koffein, theobromin, így hatásai enyhébbek. Édesítésre, sűrítésre egyaránt alkalmas, még a lisztérzékenyek étrendjében is. Reformsütikbe ajánlott, ráadásul még energiaszegényebb is a kakaónál. Dietetikusunk összegyűjtötte a karob előnyeit.

Soványabb a kakaónál

A karob energiatartalma (222 kcal/100 g) és zsírtartalma (1 g/100 g) is jóval kisebb a kakaóénál. Szénhidráttartalma (89 g/100 g) ellenben nagyobb, ezért hozzáadott édesítőszert a felhasználás során nem igényel. Kisebb fehérjetartalma (5 g/100 g) révén az allergiások is jobban tűrik.

Mivel gluténmentes, ezért cöliákiásoknak bátran ajánlható. Nem tartalmaz koffeint sem, így a gyerekeknek is kiváló, akár este is. Theobromint sem találunk (a koffeinhez hasonló szer, azonban nem a központi idegrendszeren keresztül fejti ki hatását: a sima izomszövetek ellazulását váltja ki), így adható kutyáknak is. Ráadásul nem áll fenn az a veszély sem, hogy rosszat teszünk a házi kedvencnek, mivel ez az anyag a rájuk nézve mérgező kakaóból, csokoládéból viszont nem marad ki.

Mesterséges adalékanyagoktól mentes

A kakaó fiatalon tart

Alexander von Humboldt német kutató mondta egyszer a kakaóról, hogy sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben. A legjobb élettani hatásait nemrég összegeztük.

A karob szárítás és őrlés után kerül forgalomba, minden nemű egyéb anyag hozzáadása, felhasználása nélkül. Többféle pörkölési szintű is kapható, főleg Nyugat-Európában. Állítólag a világos a legjobb minőségű. Pirítva nagyon hasonlít a kakaóporhoz, így annak helyettesítésére is használhatjuk hidegen és melegen egyaránt, de jól illik sütemények, krémek, sodók, tejes italok, fagylaltok, parfék ízesítéséhez is. Kevésbé édes, ezért kb. másfélszeres mennyiség szükséges belőle.

Alkalmas még gyümölcslevek, gyümölcskészítményeksűrítésre és ízesítésre is. Nagyobb gyermekeknek tápszer helyett is kínálható, mivel viszkózusabbá teszi a vele sűrített ételeket, így bukás, vagyis reflux ellen is beválik. Magjainak csíraszövetéből a cukorbetegeknek lisztet készítenek.

Méz helyett is remek

Sajtolással kapott édes nedvét cukor és méz helyett gyümölcsök befőzésére, ételek ízesítésére használják. Sűrű levével, a kaftan-mézzel például a különleges ciprusi borokat édesítették. Görögországban ma is főznek belőle pálinkát, bár nem nagyon kifizetődő, mert legalább 100 kilogrammnyi gyümölcsből lesz 20-25 liter pálinka. Dalmáciában ma már csak néhány helyen készítenek édes gyümölcslikőrt belőle.

A szentjánoskenyérliszt enyhe hasfogó hatása miatt hasmenés, gyomor- és bélhurut kezelésére is javasolható, mivel a benne található tanninok megkötik és ezáltal közömbösítik a különféle toxinokat. Egyes vidékeken köhögés, rekedtség ellen gyógyszerként is fogyasztották. Kalciumtartalma révén a csontritkulás megelőzésére is alkalmas.

Hol kapható?

Elsősorban a bio- és reformélelmiszereket árusító boltokban kapható karobpor, és a belőle készített termékek (például karobkrém, karobos csokokoládé vagy éppen karobbal ízesített buláta). Rendelhetünk akár webáruházakból is, az interneten hamar rábukkanhatunk a számunkra megfelelőre.

Honnan való?

A jánoskenyérfák családjába tartozó szentjánoskenyérfa (Ceratonia siliqua) Kis-Ázsia területén őshonos, de előfordul az egész mediterrán térségben, Dél-Európában szinte mindenhol. Az örökzöld fa akár négy-tíz méter magasra is megnő, és akár száz évig is terem. Angolul nem valami biztatóan sáska fának (locust tree), míg a törököknél pedig kecskeszarvnak nevezik szarvra emlékeztető termése miatt. Nevét Keresztelő Szent Jánosról kapta, akinek a Biblia szerint sokáig ez a növény szolgált eledeléül. Termésén kívül a nedve is értékes: szirup és szesz is készülhet belőle.

Termése a szentjánoskenyér, más néven a karob, amely barna, fényes, kemény húsú, héjas termésben terem. Ezek kiszárítva egyforma méretűek, ez a megbízható méret az oka, hogy az ókortól a karob magja az ékszerek és arany mérőegységeként terjedt el a Közel-Keleten. Egyezményes megállapodás szerint egy mag súlya éppen egy karát volt. A keraton görög szó minden bizonnyal a ma is használt karát szavunk elődje, amely napjainkban is a drágaköveknél használt tömegegység, illetve az aranyötvözet finomsági fokának mértéke.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

  • 2011.01.11 13:45:24Dev Null

    Azért a "nagyon hasonlít" az inkább a külalakjára vonatkozik nálam (bolti por-alakról beszélek). A gyerekek nyomokban alkalmazva is kiszúrják sajnos, és menekülnek, amerre látnak! A kakaóval szerencsére semmi baj nincs, "csak" a mellé tett cukrot kell kiváltani valamivel.

  • 2011.01.11 14:08:08Pista bá

    a karobot olyanok tolják, mint akik a gabonafelvágottat, nem?

    fából vaskarika

  • 2011.01.11 14:25:32Süket Elek

    Még hogy nem kifizetődő pálinkát főzni belőle! Gyümölcsből ha jól tudom 100 kilóból úgy 10 liter pálesz lesz. (persze gyümölcse válogatja)

  • 2011.01.11 14:46:47ekat

    Egyszer pár éve vettem, és csináltam belőle recept alapján holmi édességet. Ment is az egész rögtön a kukába... iszonyú íze volt.

  • 2011.01.11 14:55:15Uva

    Őőőőh... A kakaó miért hízlalna? Abban a formában, ahogy mi felhasználjuk, nagyon kicsi a zsírtartalma. Inkább a sok cukor hízlal, amit általában melléteszünk.

  • 2011.01.11 15:03:27groover

    'Kevésbé édes, ezért kb. másfélszeres mennyiség szükséges belőle.' a kakaó mióta édes? gondolom nem a nesquik és társaira gondoltatok...

  • 2011.01.11 15:14:00hangaagi

    Az utolsó bekezdés alapján sima szentjánoskenyér őrleményről volna szó besűrítésekhez, pirítva kakaó helyett etc. nem?
    Azt meg patikában is lehet kapni, és ha karobként kérném, lehet, hülyének néznének.
    szent- já- nos- ke - nyér.

  • 2011.01.11 15:44:47kultúrpesszimista

    Nekem mindegy, csak lehessen spacecake-et készíteni belőle. A cucc mindenhogy finom, még nyersen is.

  • 2011.01.11 15:58:45tomango

    A www.veganet.hu oldalról rendelni is lehet.

  • 2011.01.11 21:04:45Ezt Nóra mondja:

    Csak én látok ellentmondást? "Alexander von Humboldt német kutató mondta egyszer a kakaóról, hogy sehol másutt a természetben nincs annyi értékes tápanyag olyan kis helyen felhalmozva, mint a kakaóbabszemekben." vs "Kevesen fedezték még fel maguknak a karobot, pedig olyan, mint a kakaó, csak egészségesebb."... És miért kell a karobot állandóan kakaóhelyettesítőként nyomatni? A kakaó az kakaó, a karob meg karob. Más.

  • 2011.01.12 00:51:49pasinda

    Igen, más, valóban. Egyszer egy újságíró megkérdezte a PAL rendszer megalkotóját, hogy mi a különbség a PAL és a SECAM rendszer között...A válasz: " A PAL jobb..." - Velős, nem? A kakaóporban lévő hasznot tökéletesen elpusztítják a hozzáadott cukorral és tejszármazékokkal. Ettől kezdve a karob jobb. Tudomásul kell venni, hogy más az íze.

  • 2011.01.12 05:19:01Mészáros Laci

    a PAL tényleg jobb :-)

  • 2011.01.12 05:24:50Mészáros Laci

    a veganeten húsz deka bio karob-por 360ft, nem is drága.

    A gyerekej ízlése meg többnyire konzervatív. Százezer éve ez még evolúciós előny volt :-)

  • 2011.01.12 18:30:42Ezt Nóra mondja:

    @pasinda: Ezért kell jó minőségű kakaóbabból készülő, magas kakaótartalmú étcsokoládét enni... Meg kakaóport használni, nem csokoládé néven árult, adalékokkal tömött izéket... Nekem a karob íze kifejezetten kellemetlen, a kakaó valódi íze viszont (ha nem nyomják agyon cukorral, stb-vel) - mennyei! Én azt gondolom, hogy ha a karob lenne a jobb, akkor az terjedt volna el az elmúlt pár ezer év során - de talán nem véletlen, hogy a csokoládé vált kultusszá, nem a pirított szentjánoskenyérmag-őrlemény...

  • 2017.01.11 21:46:50Bogika78

    Hát nem tudom, én gyerekkoromban is imádtam a karobot! És most is, nekem nagyon ízlik az íze. A kakaót nem szeretem a hatása miatt (kegyetlenül "megfog", azaz szörnyű szorulást okoz) - a karob viszont nem, és finom is.

  • 2017.01.11 21:48:52Bogika78

    érdekes, egyébként tényleg mondják, hogy a gyerekek viszolyognak az újfajta ételektől. Hát akkor én pont az ellenkezője voltam, mert minden ízlett, ami ínyencség, és imádtam az egzotikus kajákat - inkább pont a hagyományos ételekben voltam válogatós. Pl. a palacsintát utáltam, bezzeg mikor kaviárt kóstoltam 5 évesen életemben először, az első reagálásom is az volt, hogy: mmmmm, de finom… és megettem majdnem az egész doboz kaviárt, szüleim ijedtségére :) :) :)

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta