#ÉLETEM

Csöndben kutyát kukázni tilos!

2011. január 2., vasárnap 09:12

2010-ben rengeteg új rendelet került elfogadásra, így nem volt egyszerű dolgunk, hogy összegyűjtsük a legfelháborítóbbakat. Csak az lebegett a szemünk előtt, mely rendeletek gyakorolhatnak hatást a mindennapjainkra. Keressük a legek legjét, amely a legtöbb embert bosszantja. Szavazzatok: a legmagasabb pontszám a legborzasztóbb.

Csitt!

Erzsébetvárosra nyáron sújtott le a csendrendelet, amely decemberre addig fajult, hogy az is felmerült, hatályon kívül helyezik. Vattamány Zsolt, a VII. kerület polgármestere bevallotta, az erről szóló határozatot egyelőre nem látta, de teljesen új szabályozást szeretne elfogadni jövő tavasszal, amit széles körű egyeztetés előz meg majd. Az kiderült, hogy Vattamány olvasta az Élő Erzsébetvárosért Egyesület (AZÉRT) közleményét, hiszen majdnem szó szerint ugyanazt állítja, mint amit az egyesület korábban közzétett. „A rendelet alkotmányellenes és törvénysértő, illetve nem oldja meg a kerületi lakosok és a szórakozóhelyek között fennálló érdekellentétet, hanem elmélyíti azt” – áll az AZÉRT közleményében. Vattamány pedig így reagált: a nyáron elfogadott csendrendelet nem oldotta meg sem a lakók, sem a vendéglátósok problémáját, inkább csak PR-értéke volt. Ha szerinted a csendrendelet a világ legnagyobb vicce, mindenképp maximális ponttal jutalmazd!

Koldulni tilos!

Pécs Európa Kulturális Fővárosa volt 2010-ben. A csodás utcaképért cserébe az önkormányzat úgy döntött, márciusban megtiltja a koldulást a városban. Bár a néma koldulást a törvény engedi, Pécs a turistákra való tekintettel ebben sem volt kegyes a kéregetőkhöz. Pintér Sándor folyamatos hatósági jelenléttel biztosította, hogy belváros koldusmentes övezet legyen, így a koldusok a kertvárosi részekre települtek át. Természetesen a tettenérést pénzbírsággal büntették, de állítólag behajtani senkin nem tudták. Ha szerinted ez volt az év legnagyobb mellélövése, jó magas pontszámmal adományozd ezt a rendeletet!

Kukázni tilos!

Joggal pályázhat talán az első helyre az a józsefvárosi rendelet, amely 2011. január 1-től hatályos. A városrész képviselőtestülete arról döntött, hogy a fent említett időponttól a VIII. kerületben tilos kukázni. Kocsis Máté polgármester előterjesztése szerint a szeméttárolók tartalmának kiszórása köztisztasági és közegészségügyi szempontból is kifogásolható, ezért döntöttek a tilalom bevezetése mellett. Aki megszegi a rendeletet, 50 ezer forint pénzbírságra számíthat – adta hírül novemberben a Független Hírügynökség. A rendeletet azért fogadta el a képviselőtestület, mert a lakók részéről állítólag rengeteg panasz érkezett arra, hogy ismeretlenek kiborítják a kukákat. A kérdés csupán az, hogy a vélt elkövetőnek, szociális és lakhatási helyzetére való tekintettel, hova fogja kiküldeni a csekket, és tényleg visszatartó erejű lesz-e egy ekkora összegű büntetés azok számára, akik a szemétből próbálnak hasznosítható dolgokra szert tenni.

Kutyákat csak szájkosárral, pórázon

Készült egy lista a XII. kerületben arról, hogy mely kutyatípusokat lehet csak szájkosárral, pórázon sétáltatni. „A belga juhászkutyák közül a malinois és a lakenois, akita inu, amerikai bulldog, amerikai staffordshire terrier, angol bullterrier, angol mastiff, argentin dog, berger de beauce (boszeron), bordeaux-i dog, cane corso, dobermann, fila brasileiro, flandriai bouvierre, kanári-szigeteki mastiff, kaukázusi juhászkutya, komondor, közép-ázsiai juhászkutya, kuvasz, leonbergi, mastino napoletano, moszkvai őrkutya, német boxer, német dog, német juhászkutya, óriás schnauzer, orosz fekete terrier, pireneusi hegyi kutya, pitbull terrier, rottweiler, sarplaninac és a felsorolt fajták keverékei.” A lista összeállításánál állítólag azt vették figyelembe, mely fajták mérete ijesztheti meg a gyerekeket. Szeptember óta nem hallani a már hatályba lépett szabályról, nem tudni, betartják-e, vagy egyáltalán büntetik-e azt, aki megszegi. Mivel póráz nélkül már egyáltalán nem lehet a Hegyvidéken jószágot sétáltatni, és még társasházi kertben sem lehet elengedni, a kutyaparadicsom címet biztosan nem a kerület nyeri el. Ha szerinted ez a szabály a tavalyi év egyetlen jó döntése volt, figyelj arra, hogy alacsony ponttal jutalmazd a kitalálóit!

Navracsis Lehetőleg Tibor

Meghozta a börtönök túlzsúfoltságát szépítő rendeletét Navracsics Tibor igazságügyi miniszter. A miniszter az eredeti, 1996-os rendeletet írta, fogalmazta át egy picikét. Az európai normákhoz igazodva, egy magyar zárkában elhelyezhető rablétszámot úgy kell meghatározni, hogy minden elítéltre legalább hat köbméter légtér, férfi elítéltek esetén három négyzetméter, fiatalkorú és női elítéltek esetén pedig három és fél négyzetméter mozgástér jusson. Navracsics ebbe a paragrafusba nyomta bele a “lehetőleg” és a “lehetőség szerint” kifejezéseket. Bár az eredeti rendelet már fiatalkorú lett, még sosem sikerült betartani, mert idén például 130-134 százalékos volt a hazai büntetés-végrehajtási intézmények telítettsége. Ha úgy látod, ennél a rendeletmódosításnál nincs szebb a földkerekségen, jutalmazd tíz ponttal!


KOMMENTEK

 • 2011.01.02 10:31:10Roy

  Már előre gondolnak Navracsicsék a jövőjükre.
  A rendelet nem tartalmazza, hogy minden cellába full HD-s plazmatévét, és ékezéseknél lazac, kaviár is legyen. Remélhetőleg ezt is beleveszik a rendeletbe.

 • 2011.01.02 11:26:09magyar ember teli szájjal

  A csendrendeleten kívül szvsz szükséges a többi.

 • 2011.01.02 11:56:33Cigiző

  igazuk is van, ne legyenek az utcán koldusok, hajléktalanok meg kukázó arcok, tessék őket szépen kiirtani a városból - mi vagyunk az EU elnöke, nehogymá a sok diplomata azt lássa, mi folyik itt...rend, fegyelem, egyéni higiénia van mindenhol. éljen a szép új, kirakat-valóság!

 • 2011.01.02 12:00:30Don Bandi

  persze, engedjük csak meg a csöveseknek, hogy minden nap kiborítsák a szemetet az utcára. olyan kuka kellene, amibe csak bejuttatni lehet a cuccot, kifelé pedig csak a főkefe munkásai tudják olyan eszközzel, amit csak ők használhatnak. a csöves pedig fáradjon be a hajléktalanszállóra, és törődjön bele hogy ott nincs piálás és mosakodni kell. ha meg ki akarják ott rabolni, nyugodtan törje el a tolvaj kezét, én biztos nem haragszom meg érte.

 • 2011.01.02 12:02:54Scaramella va alla guerra

  Lehet, hogy én vagyok az ostoba, de az itt felsorolt rendeletek nagy részénél nem értem, mi a probléma.

  1. Miért baj az erzsébetvárosi csendrendelet ? Szerintem tök normális, hogy ha valaki éjjel aludni akar, az fontosabb, mint a ki tudja honnan odavetődők "bulizási" jogai. ( Egyébként 2bulizni" is lehet, de ahhoz hangszigetelni kell, amely nyilván pénzbe kerül. )

  2. Miért baj az, hogy tilos kukázni ? Vagy a cikk szarzője szeret bokáig a szemétbe gázolni ?

  3. A kutyás rendelet kissé evetséges, mégpedig azért, mert nem lehet exakt módon ellenőrizni és betartatni.

  4. Navracsics törvénypuhitása tényleg nem a legjobb, mert ebben is egyfajta kormányzati "kreativitás" érhető tetten, abból a fajtából, amit nem igazán szeretnék látni.

 • 2011.01.02 12:11:37Répatorta

  Egy kutya nem mérete vagy fajtája alapján lesz agresszív vagy veszélyes, hanem neveltetése, tartása szerint.
  De ha már méretezünk: a kistestű kutyák között sokkal több az ideges, félős és éppen ezért agresszívabb, mint a nagytestűek között.

 • 2011.01.02 12:20:21usernev

  Kedves Scaramella va alla guerra.
  Alapvetően ezen rendeleteknek nem az alapvető célja a probléma, hanem a megvalósítás. Az a törvény ugyanis amit nem lehet betartatni az rossz és felesleges is. Ez a helyzet pl. a kukázós meg a koldulós rendelettel is. Koldust. hajléktalant pénzbüntetésre ítélni egy vicc.
  A csendrendelet pedig azért nem az igazi, mert nem oldja meg a problémát, csak az érintett felek fogják jobban utalni egymást. Ez pont olyan mint az alkohol tilalom a főváros nagy részén, amit azzal indokoltak, hogy sok részeg lármázik hazafelé este. Most attól mert nem lehet árusítani alkoholt, azért az emberek fognak inni, csak meszebbre kell menni vagy hamarabb kell megvenni. Ha meszebbre mennek inni, sokkal több helyen fognak lármázni és ott ahol laknak ott semmi nem fog változni. Ugyanez a helyzet a csrendelettel is. A belvárosban, ahol rengeteg szórakozóhely van, ez kivitelezhetetlen, az csak akkor lehet, ha kiviszik a szórakozóhelyeket onnan.

 • 2011.01.02 12:30:56oncogito

  A kutyás rendelet azért hibás, mert ha betartják, akkor elvadult kutyákat termelnek, ha nem akkor met nincs értelme. És ebből több baj lesz, mint haszon.

  A csendrendeletet meg úgy kellene megtartani, hogy több rendőr az utcán éjjel is és aki lármázik, azt elzárni reggelig.

  A koldulást megtiltani pedig embertelen.

 • 2011.01.02 12:36:39mildi

  a szavazás mostani eredményét elnézve kirajzolódik, hogy mennyire önző a társadalmunk, mennyire csak magára gondol. kukázók, koldusok ne zavarják a kényes ízlését, de engedjék szabadon bulizni, és kutyát futtatni. kettős mérce?
  mindegyik rendelet hülyeség.

 • 2011.01.02 12:49:44Doryyka

  A kutyás rendelet a fent már elhangzottak miatt, és amiatt hülyeség, mert ki az, aki meg tudja monmdani, a kevés hozzáértőn kívül, hogy az én belga juhászom tervueren vagy malinois mondjuk.

 • 2011.01.02 13:30:24nehogymáneszójjakbe

  Répatorta
  teljesen igazad van!
  Ez is tipikus példája annak,hogy nem hozzáértő emberek vannak a vezető pozíciókban.
  Miért méret alapján? Mert 1 pincsi kisebbet harap?

  A börtön kérdés is megoldható lenne pl.halálbüntetéssel...

  Jó poén az is, hogy 1 kéregetésre,kukázásra szorulót pénzbüntetéssel sújtunk...

  És azt meghatározták,hogy ki fogja betartatni?
  Mert pl.egész télen azt hallani,hogy ne sózzunk étkezésisóval,a környezetszennyezés miatt,de még ellenőrzés vagy büntetést nem láttam...

 • 2011.01.02 13:38:05?Illetékeselvtárs?

  Kedves Scaramella va alla guerra.

  Te tényleg nem érted mi a rossz ezekben a rendeletekben???
  Kár. Na akkor sorban.
  A csendrendelet önmagában nem lenne gond. De nem a belvárosban. V.VI.VII. kerületekben évek óta komoly fejlesztés folyik azért, hogy egy kulturált, külföldiek számára is közkedvelt nagyvárosi szórakozási lehetőséget tudjanak biztosítani. Ezen belül mivel volt szerencsém itt lakni (VII.) tudom azt, hogy akkor amikor kezdet felkúszni a csillagos ég felé az ingatlan ár (lásd Pl. Liszt Ferenc tér, ugyan ezek a lakosok nagy nagy kussban voltak és dörzsölték a markukat. Most, hogy már a csúcson van az ingatlan értéke amit a környezetének köszönhet menjen el a "környezete" Fura de abszolút magyar mentalitás.
  A kukázás te szende lélek, nem az úriemberek sportja. Ezért 50 000 forintra büntetni őket ugyan olyan botorság mint megtanítani a kutyákat bilibe vizelni.
  A kutyás rendeletre már te magad is azt írod "kissé evetséges" szerintem is.
  A Navracsics ügyet meg már nem is részletezném.

 • 2011.01.02 13:42:11nehogymáneszójjakbe

  agi02

  :) még jó,hogy ŐK értünk dolgoznak és nem magukért, maguknak...

 • 2011.01.02 14:10:38lionking

  Pokorni úr?? na ez a hét vicce :))))
  Amúgy valóban a kutyák nem amiatt lesznek támadók hogy nagy a méretük, sőt.. Engem eddig csak a földszintes aprócirkálók haraptak meg vagy próbáltak megmarni. A méretük miatt nagyobb a félelmük ezért inkább támadnak.
  De pl mit szólnának a XII. kerületben a rendelet okos megalkotói pl egy oroszagárhoz, amelyik a 2. legnagyobb méretű kutya és SOHA nem kell rá szájkosár, max ha versenyen fut.

 • 2011.01.02 14:16:50oncogito

  Sajnálatos, hogy akik rendeleteket hoznak, nem tájékozódnak, nem kérik ki szakemberek véleményét.
  Az a trendi, hogy szabad tévedni, legfeljebb módosítanak.
  Ha egy átlagember így dolgozna, élhetetlen lenne a világ!

 • 2011.01.02 15:16:55nehogymáneszójjakbe

  háháhá

  most néztem utána ilyen rendelet nálunk is van...
  sosem volt még a kutyán szájkosár és sosem szólt senki...

 • 2011.01.02 15:45:25xhris

  Kis kötözködés. Ez a cikk ugyanúgy értelmetlen, mint a témát adó rendeletek. Mégpedig azért, mert normális ember nem 1-10 skálázásban gondolkodik a véleményét illetően, nem is értem honnan jött ez az ötlet. Sokkal ésszerűbb lenne különböző - értelmes - módosítási javaslatokra szavazni, és abból meg lehetne állapítani melyik a legértelmetlenebb rendelet, mégpedig úgy, hogy amelyik módosításra a legegyhangúbb a szavazat, azzal van a legalapvetőbb hiba. Mondok egy példát. Koldulni tilos rendeletre lehetnének a következő lehetőségek: a.szabályozni a kéregetés módját (hely, idő, stb.), b. közmunkával büntetni, c. egyéb módon büntetni, d. a rendeletet teljesen eltörölni, e. rendeletet meghagyni így ahogy van.

 • 2011.01.02 17:30:56oncogito

  Koldulást büntetni közmunkával büntetni?
  Mondjuk akinek mindkét lába hiányzik, végül is még a kezeit használhatja az ingyenmunkánál.
  Enni meg nem muszáj -- főleg az véli így, akinek tele a hasa és más nyomoráról mond véleményt... :-/

 • 2011.01.02 18:03:44xhris

  A koldulók többségének minden végtagja megvan, de szólj, ha másképp tudod, különben meg légy szíves ne vetíts bele nem létező általánosságot!

 • 2011.01.02 23:57:53oncogito

  Van kolduló, akinek mindkét lába hiányzik. Nomost ha törvényt hoznak arra, hogy a koldulás bűntett, akkor az MINDEN koldulóra vonatkozik, mert törvény nem egyes ember ellen hoznak.
  Aztán ha meg is van minden végtagja, attól még igencsak lehet beteg, mondjuk TBC-s, mert az bizony sok van köztük.
  És aki hidegben nem tud enni, melegedni, az vajon milyen munkára képes szerinted?
  És ha már arra célzol, hogy menjen dolgozni - a munkalehetőség olyan sok, hogy azonnal tárt karokkal fogadják mindenütt?
  Legfeljebb rabszolgatartók karmaiba kerülhet - de szólj ha nem hallottál még ilyenről, néhány linket tudok adni a témában!
  Elhiszem, hogy téged zavar más nyomora, de azt nem hiszem, hogy pl. te még soha senkitől nem kértél kölcsön - akár magánszemélytől, akár banktól. Ez is koldulás ám! Főleg annak, aki nem törleszti a kölcsöneit!

 • 2011.01.03 11:49:03tejcsokoládé

  hát, szerintem nem csak a törvény/rendelet alkotójának gyereke fél a kutyáktól, hanem sok kisgyerek. bőven hallunk precedenst arra, hogy megharapta, megkergette, széttépte...

  a csendrendelet pedig: nem a bulizással van baj, hanem azzal, hogy budapest központját azért látogatják a külföldiek, hogy tajtrészegre igyák magukat, és utána telehányják az utcákat....

 • 2011.01.03 14:56:16?Illetékeselvtárs?

  Tejcsoki.

  Képzeld el a világ majd minden pontján (persze Kínában, esetleg Venezuelában persze nem biztos) minden 100 hülye turistára jut kb. 10 aki valóban telehányja az utcát a szórakozó negyedben. Mert ez a lényeg a szórakozó negyed. Ezek a "tajrészegre" ivott barmok hagynak itt annyi pénzt amiből ki lehet takarítani az egész utcát. És még egyszer mondom szép lassan, hogy megértsed ez majd mindenhol így van! Én hála a szerencsémnek voltam pár nagyvárosban a világon. Sehol nem korlátozzák a szórakozási lehetőséget a belvárosokban 24:00 órai végzéssel. Thaiföldön pár éve szigorítottak 05:00-ról 03:00-ra, de azt te valószínűleg el sem tudod képzelni, hogy ott mik mentek éjszakánként ahol 10- ezrek özönlenek az utcákon. De mesélhetnék Londonról, Funchalról, Madridról, Lisa bonról, stb.stb. Ezeken a helyeken hogyan oldják meg a hányó részegek problémáját? És még is működik!

 • 2011.01.03 19:15:20oncogito

  Az, hogy egy gyerek fél a kutyától, a szülei hibája.
  Nekem is van kutyám.
  Volt olyan esetem, hogy piros lámpánál vártunk az ebemmel, aki nyugodtan ült mellettem pórázon. Mellénk ért egy tíz éves forma kisfiú az anyjával. Megkérdezte tőlem a gyerek, hogy szabad-e megsimogatni a kutyát. Mondtam neki, hogy nem.
  Erre pimaszul visszakérdez: miért, mi lesz akkor?
  És már nyúlt is a kutyám feje felé.
  Ha nem rántom el az ebemet, csuklóból leeszi a kezét.
  Sok gyerek heccel kutyát és viselkedik úgy, hogy hergeli. Aztán a kutya hibája, ha megharapja.
  Nem lehet mindenre rácsot tenni. Ahogy azt is meg kell tanítani a gyereknek, hogy konnektorba nyúlkáljon, azt is meg kell tanítani, hogy idegen kutyát hagyjon békén.
  És azt is, hogy nem a kutya termete jelent veszélyt, hanem a szituáció.

  És nem győzöm ismételni, hogy láncon tartott eb, meg akit állandó szájkosárra köteleznek rengeteg visszaélésnek alanya és aztán ha egyszer törleszthet, bizony törleszteni fog. És bár a kutyát rendszerint kiirtják, a kárvallottnak sem lesz sétagalopp. És ráadásul az utóbbi meg is érdemli!
  Érdemes megnézni ezt a kis vicces, ámde nagyon tanulságos videót:
  [link]

 • 2011.01.03 22:40:16belebeszélek

  A szájkosaras rendelet azért is marhaság, mert az én kis 65 kg-os, döntően német juhász jellegü kis korcs kutyám szájkosárral is földre visz egy-két ereje teljében lévő csavargót, ha kell (már bizonyított a kutyuska!!!)

  Viszont... valamit tényleg kell tenni. Én is látom, hogy az utca, a játszóterek (!!!) tele vannak kutyával. És a gyerekek félnek. Nem az én kutyámtól, "ő" képzett, fegyelmezett. Mégis joggal félnek a gyerekek, mert senki nem tanította nekik (meg a kutyáknak sem) a békés együttélés szabályait.

 • 2011.01.04 17:48:59oncogito

  Igen, sok a kutya - de ha már vannak, vinni kell valahova őket. Mert kiirtani mégsem lehet.
  Igen, a kulturált kutyatartást is tanulni kell, de a kutyával való együttélést is.
  Pusztán a látvány ha valakit zavar, attól még a kutyát nem kell szájkosárral ellátni.
  Én is félek pl. a punk-féléktől, mégsem lehet pusztán csak ezért megtiltani, hogy közterületen legyen...

 • 2011.01.04 17:51:03oncogito

  Még valami.
  Nekem a kistestű foxi kereverék kutyámnak van szüksége szájkosárra, mert minden idegennek (ember és állat) nekimenne. Mégis, a tapasztalatom szerint az olyan kutyától sokkal jobban félnek, amelyiken szájkosár van.
  Pl. vizslás ismerősünk azért tesz rá szájkosarat sétakor, mert a kutya mindent felzabál. Sokan még a járdán is átmennek a túloldalra, ha látják, hogy szájkosaras.
  Tehát akár van kutyán szájkosár, akár nincs, aki alapból fél, az félni fog eztán is.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta