#ÉLETEM

Megígértem a barátomnak, hogy nem halok meg - sorsfordító utazások

2010. december 13., hétfő 07:53

Bori három hónapos utazása során bejárta Chillét, Bolíviát, Argentínát, Perut, sok élménnyel gazdagodott és sok ismerőst szerzett. Mostani beszélgetésünk alkalmával a Machu Picchu kalandjára tért ki. Januárban volt egy földcsuszamlás Peruban, ezért mire ők odaértek, le volt zárva a hegy, de úgy döntöttek, beszöknek. 4.rész.

Egy utazás, ami megváltoztatta az életem - Piros, aki Lappföldön találta meg új céljait

32 évesen rájöttem, mit is akarok - Anita frissdiplomásként Máltára ment dolgozni

Úgy éreztem, túl jól ismer, ezért elmenekültem - Szilvi Granadán töltötte a nyarat, és kitágult a horizontja

Kapott egy térképet

Vigh Bori 25 éves és marketinges területen dolgozik. “Amikor 11 éves voltam, láttam egy dokumentumfilmet a tévében, ahol tangóztak. Nagyon megtetszett, amilyen szenvedéllyel táncoltak az idős emberek. Akkor megfogadtam, kimegyek Argentínába, mielőtt betöltöm a 25. életévemet.” Boriban az évek során nem homályosodott el a vágy, tavaly egy kapcsolati válság az út megvalósításához vezetett.

Mint sokaknak, nekem is az volt az első kérdésem Borihoz: anyagilag ezt hogy tudta kivitelezni. Mint mondta, kezébe került a Kérd és megadatik című könyv, ebben pedig azt írták, képzeljük el az álmunkat, és ne arra koncentráljunk, hogy ezt hogyan fogjuk elérni, hanem arra, hogy már elértük. “Persze, és csak úgy megérkezik a megvalósításhoz szükséges összeg a számlámra, mi”- gondolta Bori először szkeptikusan. Másnap kiderült, hiba történt adóbevallásának készítése során, így 150 ezer forintot vissza kell kapnia. Ezt nem lehetett nem jelnek venni, így nyitott egy számlát Buenos Aires néven, és még három hónapig gyűjtögetett. Megvette a repülőjegyeket, és kinézett néhány önkéntes munka lehetőséget a neten. Később Buenos Airesben egy árvaházban dolgozott.

A három hónapos utazása során bejárta Chillét, Bolíviát, Argentínát, Perut, sok élménnyel gazdagodott és rengeteg ismerőst szerzett. Mostani beszélgetésünk alkalmával a Machu Picchu kalandra tért ki.

Januárban volt egy földcsuszamlás Peruban, ezért amikor márciusban odaértek, már le volt zárva a hegy, de úgy döntöttek, beszöknek. “Már Cuscóban hallottuk, hogy vannak, akik bemásztak. Itt találkoztam egy francia sráccal, Anthony-val, aki kapott egy térképet négy amerikai lánytól, akik pár napja bemásztak. A komolynak hitt térkép olyan instrukciókat tartalmazott, hogy 30 kilométer után, a kék konténernél fordulj jobbra. Hárman indultunk neki: a francia, egy argentin sráccal és én. Red bullal, kajával megpakolva."

Sziklák és szakadékok közt

Egy nyolcszemélyes busszal kezdtük a túrát, amibe tizenhat embert zsúfoltak be. - Tudni kell, hogy Peruban szinte minden hónapban két busz lezuhan, mert részegek a sofőrök, és olyan utak vannak, amik sziklák és szakadékok közt mennek, és ha ez nem lenne elég, még vízesés csapkodja a szélüket. - Reggel indultunk, három lerobbanás után este 11-re érkeztünk meg, és tudtuk, hogy reggel 7-ig kell bemásznunk, mert fél 7 és 7 között volt őrségváltás. A térképre rá volt írva, hogy keresd Antoniót egy adott kocsmában.

Egy kihalt, westernfilmre emlékeztető, nyugodt városra számítottunk, de Santa Tereza tele volt bepánikolt turistákkal, akik mind a Machu Picchura készültek illegálisan. Megtaláltuk Antoniót, aki elkeserítő hírekkel szolgált, miszerint a sárömlés teljesen elmosta a hídhoz vezető utat, illetve hogy megduplázták az őrséget.

Hétszáz forintért kaptunk éjszakára szállást a városban. Nekem 40 fokos lázam lett, de a fiúk napközben megismerkedtek egy perui nővel, akinek volt egy kisebb utazási irodája. Rajta keresztül eljutottak a polgármester feleségéhez, majd magához a polgármesterhez. Az újdonsült perui segítőnk társaságában délután találkoztunk a polgármesterrel. Itt előálltunk egy kamu tervvel, azaz, hogy olyan új utakat tervezünk, hogy Santa Terezán keresztül vinnénk a turistákat a Machu Picchura. Én a cég kelet-európai képviselőjeként vettem részt a megbeszélésen. Végül a polgármester adott nekünk egy belépési engedélyt a lezárt területre Aguas Calientesig, és két vezetőt is kaptunk tőle.

Katasztrófavédelmi terület

Sokáig olyan volt az út, mintha a Bükkben sétáltam volna, és szépen lassan kezdett dzsungelesedni az egész. 3600 méterről indultunk, onnan mentünk fölfelé, és eléggé lihegtünk, mert érezhetően kevesebb volt az oxigén. Onnan 12 km-t tettünk meg Aguas Calientesig, ami Machu Picchu turisztikai központja. Innentől katasztrófavédelmi területen voltunk, ahova a helyieken kívül csak helikopterrel lehetett behatolni. Gyorsan beültünk egy helyi étterembe, ahol leöltek nekünk egy lámát, majd nekiindultunk egy négy órás túrának, amit a vasúti síneken kellett megtennünk. Olyan volt, mint egy számítógépes játék. A pallókon kell lépkedni, alattunk a gyorsan áramló folyó, és a pallók alatt 100-200 méter a távolság. Köztük pedig semmi, csak a mélység. Én fejlámpával mentem, és már húsz perc után beleszédültem.

4 óra múlva megérkeztünk, és a polgármester volt olyan kedves, hogy kinyittatott nekünk egy hostelt, ahol 24 óra után le tudtam zuhanyozni. Itt Aguas Alientesben is bementünk a polgármesterhez, hogy engedélyt kérjünk a tovább induláshoz, de kiderült, hogy a Machu Picchu nem állami, hanem magánkézben van, ezért vissza kellett fordulnunk.

A srácok elkezdtek üvölteni: run!

Amikor visszafelé a szikla mentén, a szakadék fölött sétáltam, észrevettem, remeg a föld. Láttam, ahogy a kis kavicsok ugrálnak mellettem. Átnéztem a szakadék túloldalára, és azt láttam, hogy egy hasonló út, mint amin én vagyok, elkezd belecsúszni a folyóba. Ez a mozgás elindított még egyet, mögöttem körülbelül 20 méterre. A mögöttem lévő srácok elkezdtek üvölteni: run! Én elkezdtem futni, és előttem az egyik vezető egy hatalmas sziklát próbált ott tartani az úton, és sarat pakolt alá. A szikla mögött nem volt semmi, azért kellett megtartani, hogy majd erre tudjunk lépni. Mikor odaértem hozzá, mondta, hogy még ne lépjek rá, mert még túl instabil, de mögöttem azt üvöltötték, hogy szaladjak. Hirtelen átugrottam a sziklát a vezetővel együtt. Akkor azt éreztem, hogy megígértem a barátomnak, hogy vissza fogok menni, ezért nem halhatok meg.

A földcsuszamlás miatt nagyon porhanyós volt a föld, ezért a következő útszakaszon átlósan kellett lépkednünk, miközben a vezetők alánk rakták az övüket. A folyón egy két csiga közé kifeszített dróton kellett a levegőben átlendülnünk, és akkor voltunk csak túl a kalandos részen."

Bori végül tehát nem jutott fel a Machu Picchura, de túlélte a kalandot. A Machu Picchu pedig egy héttel később kinyitott, de neki tovább kellett indulnia körútja újabb állomására, a  Nazca vonalakhoz.

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.12.13 11:45:58gregorik

  hozzáteszem, hogy a magyar tájakat is nagyon csípem; Bakony, Alpokalja, Balaton és a többi csak itt van.

 • 2010.12.13 11:46:30TH

  gregorik
  Szerintem bentről kifele érdemes menni, először megismerni a saját hazádat, aztán a kontinenst, ahol élsz, és aztán menni messzebb. Ha valaki nem tudja, hogy milyen életreszóló élmények várják az embert szűkebb környezetében, akkor hogy tudja értékelni a távolabbi helyek élményeit?

  Ishiseven
  Ja, önkéntes munkával pénzt keresni. :-D az pont arról szól, mi? ;-)

 • 2010.12.13 11:47:26TH

  gregorik
  Ettől függetlenül nem baj, ha vki fiatalon indul messzire, de akkor - ha már ír -, akkor írjon róla normálisan, ne egy ilyen cikket, aminek minden mondatába bele tudok kötni...

 • 2010.12.13 11:50:38gregorik

  "Ha valaki nem tudja, hogy milyen életreszóló élmények várják az embert szűkebb környezetében, akkor hogy tudja értékelni a távolabbi helyek élményeit?"

  ez igaz, majdnem hozzátettem valami hasonlót. :)

 • 2010.12.13 11:57:07Szarazinda

  Én, bevallom őszintén, nagyvonalúan átugrottam a nyelvi és logikai inkonzisztenciák felett, nem azért, mert nem tűntek fel (pl. 2-300 méteres ugrások), hanem mert elfogadtam, hogy sok élménybeszámoló küzd azzal a kihívással, hogy annak, aki megélte, egyértelmű, hogy mi történt, pl. a sziklákkal, meg az övekkel, de arra már nem figyel, hogy ezt úgy fogalmazza meg, hogy azok is értsék, akik nem voltak ott, így konkrét eseményekhez nem tudják kötni az infót.

  Engem is érdekelt volna, hogy mi volt az a buenos airesi önkéntes meló. Nyilván sok részlet kicsit dramatizálva van a hatás kedvéért, a 40 fokos lázat én sem értettem. Mi lett vele, elmúlt? Kapott lázcsillapítót? Tipikusan olyan dramatizálásnak tűnik, hogy rosszul volt, lett egy hőemelkedése, de összeszedte magát, továbbment, és ebből lett a 40 fokos láz a visszaemlékezésben. 40 fokos láz az irdatlan magas, azzal az ágyból nem tudsz kikelni.

  Szóval ezek mind ilyen freitamásos túlzások, színesítik a történetet, de ettől még a csaj valóban elment három hónapra Dél Amerikába, és ez a lényeg. És kalandokat élt meg, valódiakat.

  Az eddigi, mindenféles erasmusos bullshitelséből kinövő spirituális egotripes nyávogásokhoz, meg egyéb ezoterikus szarokhoz képest így is felüdülés volt olvasni. Ráadásul sima útleírás volt, nem tetszeleg ebben a megtaláltam önmagam, perspektívában látom az életemet, sorsfordító utazáson voltam, amely után átrtékeltem az addigi életmemet típusú agyament new age pózban. Éppen ezért volt üdítő olvasni.

 • 2010.12.13 12:13:35Johnny Tinenbalm

  catshannon: összekevered a "hülyeségre beszólok" és a "besavanyodottan mindenre beszólok" kategóriákat. marketinges-e vagy? :D

 • 2010.12.13 12:17:11Ishiseven

  gregorik :-)
  értem én mire gondolsz Malajzia engem is érdekel, de azt nagyon szomorúnak tartom, hogy mostanában egyre több olyan ember van aki el sem tudja képzelni, hogy itthon is sok szép látnivaló és rengeteg kaland van... Persze nyilván óriási a különbség, hogy egy csirkét vagy egy lámát ölnek le a kedvemért :) és, hát a mi utazónk marketinges úgyhogy kellően átérzi :)

 • 2010.12.13 12:38:19TH

  Komoly lehet, amint leölik és elkészítik "gyorsan" a lámát, és ezt gyorsan meg is eszik hárman.

  Szarazinda
  A korábbiakat nem olvastam, most belenéztem a lappföldesbe, hát az tényleg gáz.

  Az meg, hogy valaki nem összeszedetten adja elő a út leírását, szóban elmegy, írásban viszont nem.

 • 2010.12.13 12:59:53chr(27)

  sunaznam. mar amikor nincs 40 fokos laza

 • 2010.12.13 13:00:19Grafogirl

  A legolcsóbb jegy Buenos Airesbe olyan 230 ezer ft. Onnan Peru igen messze van :) Buenos Airesből -santiago de chilei átszállással-Lima na az minimum 150 ezer ft, ha szerencséje van, de inkább több! de akkor Chilében csak átszállt és csak a repülőteret látta, mert Chilében bizony nem 700 ft-ért megy a szállás, nem az a "tipikus" dél-amerikai ország, jóval fejlettebb és gazdagabb mint a környezőek és a ft alacsony árfolyama miatt, olyan 30%-kal drágább mint Magyarország! A sztori már csak azért is furcsa mert ha önkéntes munkát végzett Buenos Airesbe miért nem ment át Uruguayba, Montevideoba, ami 200 km-re van. és mi a francot keresett Boliviában!
  De az a jó, hogy az apehes 150 ezer ft után elég volt 3 hónapig spórolni és több hónapot külföldön tölthetett, milyen szerencsés! :):):)
  Kár hogy ilyen értelmetlen sztorik megjelenhetnek .. tele volt elírással, értelmetlen mondatokkal!

 • 2010.12.13 13:03:18catshannon

  Johnny Tinenbalm: nem lenni marketinges, fúj!:) Ellenben kicsit érzékenyebb voltam reggel arra, ha rögtön fikázást találok kommentben.

 • 2010.12.13 13:14:26antiszociális exlúzer

  TH

  "akkor hogy tudja értékelni a távolabbi helyek élményeit?"

  Nem egészen értem a kérdést.

 • 2010.12.13 13:21:00Inimma79

  Nagyon tetszik...
  Kar hogy nemhiszem, hogy a fele is igaz.
  Szerintem az alkotonak konyveket kellene irnia.
  Biztosan lenne piaca.

 • 2010.12.13 13:31:27vagye1

  Arany Bogaram !

  Messziről jött ember azt mond amit akar, de néhány látványelemmel telepakolt élménybeszámolód több ponton hiteltelen.
  Az elmúlt 5 évben hétszer jártam az említett területen. Soha nem találkoztam részeg sofőrrel, igen vastagon a mesékbe tartozik az is, hogy havonta két busz zuhan le. Mondom ezt én akinek volt szerencséje 4000 méteres hágón földúton átmenni egy kancsal sofőrrel aki közben mobiltelefonált.
  Másik dolog: a földcsuszamlás általában az Urubamba völgyében van. ha valaki felülről az inka ösvényen közelíti meg a Macchut bármely földcsuszamlásnál simán megteheti. Ollyantajtambotól négynapos az út, hivatalos kaland végig a gerincen és nem is kell Aguas Calientesbe lemenni. nem létezik, hogy erről a módról ne hallott volna az aki akár csak 1 napot is cuzcóban tölt, hiszen minden iroda ( a kb 200-ból ) hírdeti mindenütt + szállodák, vendéglők..
  Grafogirl ! van olyan légitársaság ahol nem kell ugyanott visszautazni, de így sem olcsóbb a repjegy illetékekkel együtt 400.000-nél és akkor még ott vannak a helyi illetékek, transzferek.
  Szóval kajával szállással egyedül 480.000 alatt nehezen hozható ki a dolog és akkor még nem beszéltünk a belépőjegyekről. A nazca is csak kisrepülő gépekről látható pl.

 • 2010.12.13 13:37:44TH

  antiszociális exlúzer
  Úgy értem, hogy nem árt, ha az embernek van összehasonlítási alapja. Nem árt, ha ismeri saját hazájának és közelebbi környezetének tájait és embereit valamilyen szinten, mielőtt elmegy - mondjuk - Dél-Amerikába.

 • 2010.12.13 13:40:25TH

  Inimma79
  Ne írjon könyvet, mert egy értelmes mondatot sem képes megfogalmazni. Bele sem merek gondolni, hogy milyen marketing munkát végezhet így...

 • 2010.12.13 13:43:04TH

  vagye1
  Maradjunk abban, h. a 150ezres apeh visszatérítésből csak egy élménybeszámolóra futotta, az útra már nem...;-)

 • 2010.12.13 13:48:27Közbiztonság Szilárd?

  Ennyi helyesírási hiba egy cikkben nagyon ciki.

  Chille = Chile
  Cusco = Cuzco
  Anthony-val = Antyhonyval (bár ha francia, akkor Antoin)

  A történet meg akkora kamu, mint egy ház.

 • 2010.12.13 14:00:28vagye1

  Én is erre gondoltam TH, bár a sivatag szörfös kép alapján tényleg járhatott arrafelé ( már ha ő van aképen ) Csak tudod, ha valaki nehezen kuporgatja össze a pénzét egy ilyen útra, akkor csodálkozom, hogy pénzt öl ilyenekbe, amikor nem tudhatja mi mindenre kell még fizetnie
  Szilárd ! Cuzcót írják úgy is, meg Aguas Calientest és a Macchut is többféleképpen.

 • 2010.12.13 14:06:49TH

  vagye1,
  és szerinted mit jelenthet a "Katasztrófavédelmi terület"?
  Én nem tudom értelmezni, de te ismered a helyet, hátha érted, mit akart írni. :D

 • 2010.12.13 14:22:02romaniarulez!

  Grafogirl: egyetértek, a posztoló annyira irreális árakat ad meg, hogy csak na. Már csak azért is nyilvánvaló, mert jómagam is Dél-Amerikába készülök, és a Lonely Planet "Dél-Amerika olcsón" kiadása szerint is három hónapra azért kell 4-5000 dollár (+ repjegy), ráadásul az önkéntes melók rendszerint olyanok, hogy neked kell fizetned, hogy dolgozhass valami nemes ügyért. Szóval az csak viszi a pénzt. Az már csak mellékes, hogy ha nem tudnék jól spanyolul, tuti nem vágnék neki Dél-Amerikának, mer nehezen hiszem, hogy arrafelé az angol vagy a francia a helyiek körében általában beszélt nyelv lenne, inkább a kecsua :) (bár ez csak feltételezés, majd meglátom, ha ott vagyok). Mindenesetre én a fél évre, amit kint akarok tölteni, két millát számolok úgy, hogy sátorozni fogok, ahol csak lehet. De arra nem három hónapot kell gyűjteni és nem is az APEH-től várom a pénzeket :)

 • 2010.12.13 14:24:19Közbiztonság Szilárd?

  Mármint Anthonyval persze.

  TH:
  Szerintem ez pont helyes magyarul, olyan terület, amit katsztrófavédelem alá helyeztek (mert ott épp természeti katasztrófák zajlanak).

  A magyar már csak ilyen fura nyelv, a tűzvédelem sem a tüzet védi.

 • 2010.12.13 14:25:15Szarazinda

  Én soha nem értettem a Magyarország szépségeinek a szembeállítását a távoli, egzotikus utazásokkal. Ez az “addig ne menjünk messzire, amíg meg nem ismertük gyönyörű kis hazánkat” duma egy közhely, azok szajkózzák, akik vagy nem engedhetik meg maguknak, vagy más ok miatt nem tudnak, vagy nem akarnak távolra utazni (pl. szoronganak a vélt kihívások, nehézségek, nyelvtudés hiánya miattt, ilyesmi).

  Több okból is hülyeség. Egyfelől aki szeret utazni, az szeret mindenhová, és éppoly gyönyörűnek tartja a Gemenci-erdőt, mint a malajziai dzsungelt, én is ilyen vagyok és számos ismerősöm is.

  Vannak akik nem szeretnek, azok a gyönyörű itthoni tájakra sem mennek el, ilyeneket is ismerek.

  Aki sokat utazik távolra, az az itteni látnivalókat is még jobban tudja értékelni, ez megint csak saját tapasztalat.

  És végül az is igaz, amire már céloztak itt, hogy tényleg vannak indokok, amiért érdemes a fiatalságot kihasználni a távoli, kalandos utazásokra. Ráadásul Magyarországon belül hétvégékre is el lehet menni, hosszú hétvégékről nem is beszélve, semmi szükség arra, hogy 3-4 heteket, uram bocsá 3 hónapot, mint a cikkíró, “utazgassunk” fel, s alá Magyarországon.

 • 2010.12.13 14:26:30Közbiztonság Szilárd?

  romaniarulez!:
  Még a spanyoltudásoddal is meg fogsz lepődni.
  ÉS egyes helyeken tényleg a kecsua és az ajmara megy, a spanyolt sem beszélik.

 • 2010.12.13 14:35:54TH

  Szarazinda
  Semmi gond azzal, ha az ember messzire utazik, csak sok olyan embert ismerek, aki előbb járt Thaiföldön, mint hogy a saját országáról tudna bármit. És akkor nem tudja értékelni a gemenci erdőt vagy bármi mást, mert azt sem tudja, hogy van olyan. Szerintem fontos, hogy sokat utazzon az ember - de nem CSAK a távoli célpontok a fontosak...

 • 2010.12.13 14:38:12kimjongil

  A sztori nem kamu.

  A szöveget nem az utazó lány írta, hanem aki cikkíróként fel van tüntetve a poszt fejléce alatt.

  Irigylem a TH-féléket, meg azokat, akik mindenkinél okosabbak, és minden mögött meglátják a tutit, és még idejük is van szavanként belekötni a cikkekbe.

  Tapsot nekik. A Holdra sem szálltunk ám le, mert lobog a képen a zászló ...

 • 2010.12.13 14:43:14TH

  Közbiztonság Szilárd?
  Nem mondtam, h. helytelen, de én soha életemben nem hallottam ilyen kifejezést, és nem tudtam/tudom értelmezni.
  De igazad van, ahogy van tűzvédelmi terület, úgy valóban lehet katasztrófavédelmi is...

 • 2010.12.13 14:47:33TH

  kimjongil
  Irigyelhetsz, de nem értelek. Nem volt jogos, amibe belekötöttem? Nem totális baromság a mondatok fele?

 • 2010.12.13 14:48:24TH

  kimjongil
  Csak ezért regisztráltál? Akkor te vagy Bori vagy valami közeli barátnője, ugye?

 • 2010.12.13 14:50:06Piros Mogyoros

  En nem ertem mi a gond ezzel. Amikor fiatal voltam es boho, penzem alig, idom meg sok, ugyanigy felvettem a hatizsakomat, felultem a buszra, es maszkaltam a vilagban. Es ugyanilyen lelkesedessel meseltem mindenkinek, hogy milyen utolerhetetlen dolog az Andokban sikloernyozni, Burmaban illegalisan belopakodni a Shen teruletekre, Kubaban legurulni a szerpentinrol kocsirol, mert hulyen mentem, Aceh-be bekeverni, amikor minden uton vedooltas papir ellenorzes volt a tsunami utan vagy Kashmirban kajtatni a srinagari robbantas napjan. Egy csomo hulyeseg volt, egy csomot biztos tulozva meseltem el, de negy ev vilagjaras egy teljesen mas emberre valtoztatott. Most nem csinalnek meg egy csomo mindent, es most nyugodt es boldog vagyok siman a munkahelyemen is, de ezen a koron es szakaszon at kell esni. Szoval en megertem oket, es ha mindenki elmehetne egy kicsit mas kulturakban mas elmenyekkel gazdagodni, sokkal nyitottabban, vidamabban es erettebben allna hozza a napi problemaihoz is.

 • 2010.12.13 14:52:01Közbiztonság Szilárd?

  kimjongil:
  Hát leleht, hogy nem kamu, csak sima hazugság.
  Esetleg mese.

 • 2010.12.13 14:57:51TH

  "pénzem alig"
  a repjegy önmagában nem olcsó...hónapokat munka nélkül eltölteni, nem kerül kevésbe...

 • 2010.12.13 14:58:53romaniarulez!

  Közbiztonság Szilárd:
  biztos igazad van, én is olvastam, hogy a kecsuát nagyon nyomják arrafelé, kecsua nyelvű rádió már van, és talán már tv is, szóval pár szót mindenképp érdemes megtanulni. (Ha más nem, azért, hogy könnyebben találj 700 forintos szállást :)

 • 2010.12.13 15:10:50romaniarulez!

  Piros Mogyoros:
  Pénzem alig??? Ez azért vicces. Én még most, harminc évesen is fiatal vagyok és bohó viszont mostanra már kissé jobban el vagyok eresztve, mint mondjuk öt éve, kezdő öltönyösként. Szóval, ha pénzed alig, és csak bohón vetted a hátizsákodat (és a szüleid nem utalgatták a zöldhasút a bankszámládra Kasmírban), gondolom, Délkelet-Ázsiába is gyalog jutottál el (vagy max. szamárháton). Én két hónap múlva megyek (egy hátizsákkal) Indiába három hétre, de még úgy is 400e a költség (költőpénz nélkül), hogy a legputribb - még európaiak számára is elfogadható - szállásokat foglaltam le bagóért. Repjegy, vízum, oltások, biztosítás, helyi vonatjegyek, stb.
  Szóval egy biztos: az utazgatás nagyon jó hobbi, és viszonylag olcsón ki lehet hozni, de vannak olyan fix költségek, amelyektől nem lehet eltekinteni (leginkább a repjegy, biztosítás, oltások, vízum). És, ha azt veszem, hogy azért Dél-Amerika nem olyan csóró hely, mint India, oda majd arányosan több lóvéra is lesz majd szükségem.

 • 2010.12.13 15:11:44Szarazinda

  TH Én is ismerek mindenféle embert, olyat, aki előbb járt Liechtensteinben, de utána kiflit lopott a boltból. Sőt biztos olyan is van, aki járt Zambiában, de megölte az anyját. Na jó, blöfföltem, konkrétan se ilyet, se olyat nem ismerek.

  Csak érzékeltetni akartam az összefüggést, pontosabban annak hiányát: nincs ilyen összefüggés ugyanis. Az, aki előbb jár Thaiföldön, mint a Gemenci-erőben (vagy más szép helyen Magyarországon), az itt is csak a Balatonra utazik el, és ugyanúgy sütteti a hasát, mint Pattayán. Az igénytelen újgazdag szbob az igénytelen újgazdag sznob és annyi az ő esetében az összefüggés Thaiföld és a Gemenci-erdő között, mint az ízléses lakberendezés (ami lakóhelyét nem jellemzi) és a gicccses gipszstukkó (ami viszont igen) között.

  De a távoli utazás szemeállítása Magyarország szépségeivel akkor is csak egy elcsépelt klisé, aminek mindehhez semmi köze.

 • 2010.12.13 15:14:43TH

  "De a távoli utazás szemeállítása Magyarország szépségeivel akkor is csak egy elcsépelt klisé, aminek mindehhez semmi köze."
  Nem ezt akartam kihozni belőle.

 • 2010.12.13 15:18:33vagye1

  Romaniarulez !
  Én csak Peru-Bolívia specialista vagyok mindkét országban gyakorlatilag minden fontos helyen ( taxi, szálloda, idegenforgalmi hivatal, vasútállomás stb. angolul is beszélnek, mondhatom a nép 70 %-a abszulut beszéli az angolt.
  Kimjongil !
  ( csak mellékesen kétszer jártam anno Észak-Koreában is )
  A sztorit senki nem vonta kétségbe, de engem pl. roppant idegesít amikor valaki olyan dolgokat ír le ami alapjában nem igaz ( kéthetente zuhanó buszok pl. ) vagy amikor valaki túloz a vele történtekról ( csak nekik levágott Láma- hogy a nyavajában esznek meg hárman minimálisan 40 kg húst, vagy amikor valaki teljesen feleslegesen átélt kalandjával dicsekszik, akkor meg különösen ha nem a realitások talaján áll. Ennyi.
  TH- valaki már írta a választ, katasztrófa súlytotta területre gondolhatott, de úgy látszik a marketingeseknek kicsi a szókincse.

 • 2010.12.13 15:21:11kimjongil

  TH:
  most olvastam a cikket, szerintem idő közben már javítottak a dolgokon (pl. pallók alatti 100-200 méter, nem közöttük lévő távolság), de a cikk nyelvezete nem az utazó hibája, nem őt kéne savazni miatta.

  Ja, csak ezért regisztráltam. Ennek kevesebb értelme van, mint azért regisztrálni, hogy fikázhass? :) Nem, nem vagyok Bori, és nem vagyok a legjobb barátnője, de akkor Bori most mégis létezik? :)

  Na hagyjuk.

 • 2010.12.13 15:26:09Szarazinda

  "Nem ezt akartam kihozni belőle."

  De én igen :-) meg, hát nem csak te kommenteltél ebben a szellemben. Létezik ez a fajta duma és én falra mászok tőle, mert pontosan tudom, hogy többnyire olyanok írják, akik valamiért nem tudnak, vagy nem akarnak utazni, de a lelkük mélyén szeretnének. És akkor ez az ultima ráció.

  Vannak, akik csak ilyen nyelvi, gondolati panelnek használják, mert látszólag jól hangzik, mindenki úgy adhatja elő, mint ha az ő eredeti véleménye volna. Van csomó ilyen, szinte minden témában. "Én csak olyan kínai kajáldában eszem, ahol sok a kínai, az az autentikus". "Ha külföldön járok, mindig elmegyek a piacra, ott lehet megismerni az ország igazi arcát", mindenki úgy adja elő, mintha az autonóm meggyőződése volna, pedig csak egy hülye közhely.

  Amelyek meg burkolt erkölcsi állásfoglalásokat is tartalmaznak, mint ez Magyarország szépségei vs. külföld, azok meg jellemzően csak frusztáció leveztésre szolgálnak. És ezt itt csomóan előadták.

 • 2010.12.13 15:26:17TH

  A pallók (amik talán vasúti talpfák?) alatt MÉLYSÉG van, és nem távolság. Ha az utazó E/1-ben írt szövegére reagálok, az az utazó vagy a cikkíró hibája? esetleg mindkettőé?

  Hogy te milyen okos vagy! Mondtam, hogy "Bori nem létezik"? Azt sem mondtam, hogy nem volt ott, csak felvetettem, de nem kizárólagos lehetőségként.
  Mi motivált a regisztrációra, ha sem a cikkíró, sem Bori barátnője/barátja nem vagy?

 • 2010.12.13 15:29:02TH

  Szarazinda

  Ok, ebben egyetértek veled, de én nem így értettem a dolgot. És én nagyon szeretek utazni. :-)

 • 2010.12.13 15:32:32TH

  "Ennek kevesebb értelme van, mint azért regisztrálni, hogy fikázhass?"
  őőő, ez egy komoly, és megalapozott hozzászólás volt...

 • 2010.12.13 15:41:04Piros Mogyoros

  @ TH & Romaniarulez1

  Nem elofeltetele a szulokre szorulas, lehet egyetemen demonstratorkodni, kutatosegednek lenni, onalloan kutatni es ahhoz osztondijat nyerni, hetvegen dolgozni es jol tanulni, kozben pedig kenyeren es vizen elni 40 nm-en harman. A szunetekben pedig igy belefer a kirandulas.

 • 2010.12.13 15:55:04TH

  Piros Mogyoros
  Igen, akkor maradjunk abban, hogy mindenki úgy osztja be a pénzét, ahogy neki jobb.

 • 2010.12.13 19:36:59Ishiseven

  Szarazinda, örülök, hogy csak a lényeget nem érted :) Légy boldog és ostorozd a "gondolati paneleseket" mert azt nem is remélem, hogy a sajátjaidat felismered.
  TH rulez!

 • 2010.12.13 22:50:19Grafogirl

  vagye1, Romaniarulez
  Amit írtam igaz, Buenos Airesig el lehet jutni 230 ezer körüli jeggyel,de csak ha akciós és éjjel kell keresni! de az még csk BA. onnan jó drága a jegy Peruba.
  Az a baj, hogy mindenki úgy gondolkodik hogy Dél-Amerikában ez és ez van! De kérem, Dél-Amerika kurva nagy! Ami igaz a Magellán-szorosra, nem igaz, Peru északi részére, Kolumbiára stb! Nem élnek mindenütt kecsuák, aymarák.. indiánok! De élnek olasz, német, horvát, szerb spanyol stb. leszármazottak! Nem lehet áltanosítani, egészen más az északi rész és a déli vagy a középső!
  Peru olcsóbb, Chile talán a legdrágább, de mivel Chile is 4500 km hosszú ezért egy részére ez igaz, másrészére nem! Ugyanez Brazília! Attól függ Sao Paulotol északra v. délre akarunk utazni!
  Az angolt nem nagyon ajánlom, lehet hogy neked szerencséd volt, de általában nem beszélnek angolul vagy ha mégis úgy minden drágább, mert te vagy a "gringo"! Spanyol és a portugál ezt a kettőt kell beszélni! Feltéve, ha Brazília is uticél. De spanyolból nem a pösze madridi akcentust mert körberöhögnek!
  Braziliában a spanyol is sokkal hasznosabb mint az angol, megérthető a portugál a spanyol alapján és ők is megértik a spanyolt a legtöbben tanultak spanyolul az iskolában, persze nem fognak válaszolni spanyolul!
  Aki úgy gondolja hogy jól beszél spanyolul az az első hetekben Chilében sírva fakad..
  Ám általánosságban elmondtható, hogy már az első Hola-ból rájönnek ki a "gringo" és ki a perui, chilei, argentin, kolumbiai stb. Ez van!

 • 2010.12.13 23:07:26Szarazinda

  Ishiseven: akkor magyarázd el a lényeget, légszíves.

 • 2010.12.14 10:02:26vagye1

  Grafogirl !
  Alighanem a nicked is onnan van, hogy mindegy, hogy mit csak írsz.
  Én egyetlen pillanatig sem voltam kétségbe, hogy Buenos Airesig el lehet jutni 230.000-ből, gyakorlatilag amikor 400 körülire tettem a repjegykérdést neked atam igazat , erre jössz és kioktatsz újra BA-ről.
  Pusztán azt kívántam még megemlíteni, hogy van olyan légitársaság, amelynél nem kell ugyan azon az úton visszamenni, érkezhetsz például Limába Madridból és repülhetsz vissza BA-ből Madridba.
  Kedves vagy, hogy nem ajánlod az angolt. Perui útjaiman összesen alig fél évnyit töltöttem peruban és Bolíviában , az ország minden tájegységét bejárva az Amazonas vidékétől Limán, Nazcán, Cuzcón, Arequipa, Puno, Chivay, Copacabanán keresztül egészem az Apurimac völgyig mindenütt szinte mindenki és kiválóabn beszélte az angolt, de ha Te ezt jobban tudod, ígérem legközelebb meg sem szólalok angolul és inkább tökéletesítem a spanyol tudásomat.

 • 2010.12.14 14:26:22Grafogirl

  Vagye1
  Kioktatásnak tűnt amit írtam? Nem annak szántam! igen 400 körüli az jó tipp mivel ha eleve 230 BA akkor onnan ahogy írtam is íííígen messze van még Lima. Egy több állomásos dél-amerikai út üti a fél millát is.
  Azt írtam, nem ajánlom az angolt, mert ugy minden drágább és nem azt hogy ne próbálkozz vele. Te Peruban voltál... de dél-amerika tényleg nagy.. A népszerű helyeken nyilván meg tudod magad értetni mert belőled élnek.. :) De a spanyol el hasznosabb! Főleg ha olyan helyre tévedsz, ahol nem értik az angolt.
  Jól tudom, hogyan lehet eljutni Dél-Amerikába Türelem kell a keresgetéshez, vettem én már 600 euroert is jegyet (Bp-Frankfurt-Chile-London).
  Csak örülök, hogy jó tapasztalatod volt az angolal ez is azt mutatja, hogy fejlődnek errefelé is, ja lehet hogy nem említettem, de amúgy Dél-Amerikában élek :):)
  De nem volt szándékomban kioktatni! De otthon valahogy mindig mindenki nagyon sértődékeny mostanság..

 • 2010.12.14 18:54:07vagye1

  Én nem sértődtem, csak nem értettem, miért nekem adresszálod azt amit egyébként én mondtam a Te mondanivalód alátámasztására.
  Továbbá én is tudom, hogy Dél Amerika nagy, ezért is írtam én CSAK a perui és bolíviai tapasztalatokról. Levenni nem igen tudnak, mert mindkettő elég piacorientált ország, addig lehet alkudni és ők is addig engednek amíg megéri nekik. Úgyhogy nem a nyelv számít arra felé, hanem az üzleti érzéked.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta