#ÉLETEM

5 dolog, amit még nem tudtunk a csokiról

2010. november 17., szerda 07:47

A csokoládé afféle legális drog, nem hiába, már külön neve is van az effajta függőségnek: csokaholizmus. Vajon ez mitől alakul ki? Milyen mennyiség után káros, ha egyáltalán az? Lehetünk-e szerelmesek a csokoládéevés hatására? Dietetikusunk utánajárt a csokoládét övező városi legendáknak.

Nem vagyok csokoládéfüggő, és emiatt sokszor fura tekinteteket kapok. Hiszen sokak számára ez ismeretlen, hogy nem lehet mindennap csoki után sóvárogni? A családban is inkább afféle csokoládébank üzemmódban működöm néha. Édesapám odaadja az ajándékba kapott adagját, majd időnként odaszól, hogy bizony leesett az endorfinszintje, kér egy-két kockával. Annyi akkor éppen elég is neki.

Öt érzék és marketing

A csokoládé egy olyan luxuscikk, amit bárki megengedhet magának- tudtuk meg, amikor Szántó Tibor csokoládé kurzusán jártunk, ahol kiderült, hogy a csokoládét a borhoz hasonlóan kell kóstolni, csak előbb a szoba szellőztetése és a pattintás teszt jön.

A kóstolás előtt a csokoládé szépségiparban betöltött szerepére is kitértünk. Eszerint ez az édesség napozószer, öregedésgátló, zsírégető, ajzószer, energiabomba, vágyfokozó, és még boldogsághormont is termel. Virágzik new age csokimarketing.

Úgy vagyok vele, hogy ha nem eszem, nem hiányzik, de ha meg igen, akkor jólesik, és nincs bűntudatom. Gyerekként Mikulásra, húsvétra is inkább valami számomra értékesebb ajándékot kértem csoki helyett. Jócskán ismerek azonban ellenkező habitusú embereket is, akik bármikor képesek a csokoládét magukévá tenni. Jó esetben ők a sportosabb mezőnyből származnak, és hamar le is mozogják a felesleget.

A csokoládé az energiát adó fehérjén, zsíron, szénhidráton kívül számos olyan aktív hatóanyagot is tartalmaz, vagy ezek szintjét befolyásolja a testünkben, amelyeket az érzelmekre, hangulatra kifejtett hatásával hozhatók összefüggésbe.

Íme a városi legendák.

1. Van benne boldogsághormon?

A fenil-etilamin az amfetaminokhoz hasonló vegyület. Hatására gyorsul a pulzus, nő a vérnyomás és a vércukorszint. Javítja a hangulatunkat is, hiányában depressziós tünetek léphetnek fel. A fenil-etilamint az agy akkor termeli, amikor szerelmesek vagyunk. Szakemberek szerint a csokoládé utáni sóvárgás, illetve annak elfogyasztása éppen a fenil-etilamin-koncentráció szinten tartását szolgálja a kellemes közérzet fenntartása érdekében.

Ugyanakkor más élelmiszerek, például a sajtok és kolbászfélék is tartalmaznak fenil-etilamint, persze nem éppen ezek után nyúlnánk, ha a kellemes bódulatra vágyunk. Ráadásul olyan mennyiségű csokoládé hatása érne fel a szerelem mámoros érzetével, aminek elfogyasztása több hónapig tartana, annyi időnk márpedig nincsen Ámor nyilára várni.

2. Felébreszt?

A teobromin élénkíti a központi idegrendszert, de ezt követően álmatlanság vagy általános, netán helyi viszketés alakulhat ki, illetve depressziót és félelmet is okozhat. Egy szelet tejcsokoládé (kb. 45 gramm) 10 milligramm koffeint és körülbelül 92 milligramm teobromint tartalmaz. Összehasonlításul: egy csésze kávéban kb. 80-100 milligramm koffein található, míg teobrominből szinte semennyit.

A csokoládéevéskor a benne levő teobromin mennyisége csupán enyhe koffeinszerű hatást okoz, így a csokoládé a koffeinnel együtt sem rendelkezik egy csésze kávénak megfelelő élénkítő hatással. Persze a kávés kakaó élvezete azért néha felér egy kisebb szundikálással, de mégis jobban járunk, ha tényleg álomra hajtjuk fejünket.

3. Be lehet tőle állni?

A csokoládé tartalmaz még kannabinoidszerű zsírsavakat is. Ezek a zsírsavak az agy aktivált kannabinoidreceptoraihoz (kapcsoló pontjaihoz) kötődve okoznak eufóriát. Mennyisége a csokoládéban azonban nem éri el azt a koncentrációt, hogy emelkedett hangulatot váltson ki.

Figyelem! Legalább 50 darab 20 dekagrammos (vagyis két tábla) csokoládét kellene elmajszolnunk a drogok által okozotthoz keltett kábulat eléréséhez, azonban ezt már a májunk is megsínylené. Az alakunkról nem is beszélve.

4. Függőséget okoz?

Egyes kutatók úgy vélik, a nők azért szeretik jobban a csokoládét, mert a férfiaknál eleve kevesebb mennyiségű szerotonint termel a szervezetük, és ez okozza a gyakoribb kedélyingadozást és gerjeszti a csokoládé iránti vágyat. Amennyiben a szerotonin megfelelő mennyiségben képződik a szervezetben, kellemes hangulatot kelt és ettől kipihentnek, kiegyensúlyozottnak érezzük magunkat.

Nota bene: a szerotonin a szervezetünkben termelődik, a csokoládéban nincsen benne! A szerotonin szintjét még számos egyéb dolog, így a testedzés, a szerelmi aktus, a napfény, a vitamindús táplálkozás is fokozhatja.

5. Akkor miért jó érzés?

Az endorfinok (amelyet boldogsághormonnak is nevezünk néha) az agyban termelődő neurotranszmitterek (hírvivők), amelyek csökkentik a fájdalomérzetet a testben, és akár euforikus élményt is képesek kiváltani, emellett a szerelem kábulatában, mámorában is fontos szerepük van. Lám, milyen sok anyagnak van szerepe a romantikus érzelmek kialakulásában!

Csokoládéevéskor az agyban egy belső opioid peptid, az ún. béta-endorfin szabadul fel. Vagyis szintén megállapítható, hogy nem a csokoládéban van boldogsághormon, hanem a szervezetünkben keletkezik a csokievéskor.

Az előbb említett anyagok mellett a csokoládé édes íze és zsíros, lágyan olvadó állaga is hozzájárul a csokoládéevéssel járó kellemes, már-már addiktív érzés kialakulásához. Ízét akkor élvezhetjük leginkább, ha hagyjuk lassan szétolvadni a szánkban. Így már egy-két kocka – jó minőségű, nagy kakaótartalmú - is elegendő lehet az édességvágyunk kielégítésére. Az effajta türelemjátékot csokoládémeditációként is ismerhetjük.

A szénhidrátban gazdagabb élelmiszerek – így például a banán, teljes kiőrlésű tésztafélék, zabpehely – és az ezekből készült ételek is segíthetnek a hangulatunk javításában, feltéve, hogy nem esszük degeszre magunkat.

szerzőnk dietetikus.

Ne maradj le semmiről!

Kapcsolódó anyagok:

A csoki megszépít, megbolondít 
Napozószer, öregedésgátló, zsírégető, ajzószer, energiabomba, vágyfokozó, és még boldogsághormont is termel – tombol a csokoládélobbi. Bemutatjuk a legújabb vívmányokat.
Csokoládékóstolás: amit még nem tudtál a kedvenc édességedről 
Ha csokoládét kóstolunk, ne legyen a szobában ételszag és illatosító, és ne legyen rajtunk parfüm. Kóstolás előtt ne felejtsük a pattintástesztet. Csokoládékurzuson megtanultunk mesterien csokit enni.

KOMMENTEK

  • 2010.11.17 09:11:18anyahajókabinajtóhajtogató

    marha

  • 2010.11.17 09:18:47pannonfunk

    30 dkg étcsoki + egy púpozott teáskanál jó minőségű zöldteából készült tea zaccosan: a legrosszabb kedélyállapotot is elmulasztja. Bekem legalábbis kellemes eufóriát okoz, többre meg nem is vágyom :)

  • 2010.11.17 09:25:43viktor134

    no a fele olvasó csalódott. mindenki tutira a hasisra gondolt a címből. :)

  • 2010.11.17 10:25:01diabolica

    Lehet, hogy döbbenetesen hangzik, de én nem szeretem a csokit...

  • 2010.11.17 10:50:13puszinyuszi

    "..megállapítható, hogy nem a csokoládéban van boldogsághormon, hanem a szervezetünkben keletkezik a csokievéskor".

    Nem tok mindegy??? Lenyeg a hatasa, nem???

  • 2010.11.17 11:35:47Atomot az indexre!

    pannonfunk: nekem is komoly eufóriás rohamom lenne, ha ezt magamba tudnám tömni... Az étcsokit kifejezetten utálom és az eddig kipróbált zöldteákat sem tudtam meginni... :)))

  • 2010.11.17 13:06:28Wandál

    Atomot az indexre!
    a csokoládé az az étcsokoládé. tejcsokik 99%-a minimális kakaótartalmú, kakaóvaj helyett nagyrészt hidrogénezett növényi zsírral készülő valami

  • 2010.11.17 13:08:48Ronald

    .
    Na, ennek menjünk neki mégeccer:

    "Figyelem! Legalább 50 darab 20 dekagrammos (vagyis két tábla) csokoládét kellene elmajszolnunk"

    Hogy is van ez? 50 darab 20dekás = 2tábla?
    Mekkora egy tábla az, könyörgöm?
    Mert ahogy én számoltam, ez 5 kiló - táblánként.

    Vajon hol láthatott a szerző 5 kilós táblacsokit?
    .

  • 2010.11.17 13:42:33trey82

    Ronald:

    Mi olyan nehez ezen?

    Egy tabla 10 dekas: ez egy tized kilogram. Ez realis tomeg szerintem.

    Az 5 kilo pedig arra vonatkozott hogy ennyi csokit kellene enni a drogok által keltett kabulat eléréséhez. Magyarul biztosan nem ez az osszetevo okozza a boldogsagot hiszen ennyi csokit keptelenseg megenni.

    Erted?

  • 2010.11.17 13:45:02Atomot az indexre!

    Wandál: kevéssé izgat. Egyszerűen utálom a feketecsokit. :D

  • 2010.11.17 13:55:29acsa77

    A csokifüggők többsége szerintem is inkább csak cukor- és aromafüggő. A 85% fölötti csokik hamar okoznak íztelítettséget kakaó iránt, akár napokra, azaz nagyon kevesen válnak valóban függővé.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

FOODY A világ 10 leggazdasabb séfje

A világ leghíresebb séfjei sokkal többek, mint szakácsok, ôk már márkák. Na de ki vezeti azt a listát, ahol Nigella csak az utolsó helyet tudta megcsípni?

ZEM 8 tanács kezdő futóknak, hogy ne hagyd abba a harmadik héten

Bárki elkezdheti, majdnem bárhol végezhető, és egy jó cipőn kívül semmi sem kell hozzá. Adunk néhány tippet, hogyan találhatod meg benne az örömödet, azaz hogyan nem fogod abbahagyni a futást pár hét után.

GADGETSHOP Így válassz okoskarkötőt

Az értékesítési adatok alapján az okoskarkötők az idei év slágercikkei lehetnek. Én is az okoskarkötők szerelmese vagyok, így elárulok néhány titkot, hogy tudj választani a több száz elérhető fajtából.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta