#ÉLETEM

Cseréljünk otthont – ingyen van a szállás, csak utazz!

2010. október 18., hétfő 07:23

Lett otthonunk Párizs közepén ingyen, főzhettünk és moshattunk szabadon, és hamarosan ismert minket a sarki fűszeres is – meséli egy gyakorlott otthoncserélő. Ha valaki nem akar költeni a szállásra, de mégis kényelmesen szeretné érezni magát a nyaralása alatt, ideális megoldás számára ez. Ma már a világ több tízezer otthona közül lehet választani.

Olcsó utazások: Aludj a kanapémon, semmibe nem kerül: couch surfing

Maradsz, vagy továbbállsz? Utazz stoppal!

Fotó: Stephen McLeod
Fotó: Stephen McLeod

Ha nyitott vagy és szeretnél kipróbálni egy olyan költséghatékony utazási módot, amellyel szállásköltség nélkül bármilyen messze eljuthatsz, és mégis otthonosan szeretnéd érezni magad, akkor felkeresheted az otthoncserére szakosodott weboldalakat. Ennek a trükknek a lényege, hogy a regisztrált tagok részletes megállapodás után elcserélik a pihenésük idejére az otthonukat. A vállalkozó kedvű turisták így tehát egy időben utaznak, és egymás házában töltik a vakációt. Ennek az utazási formának az előnye, hogy az idegen országban nem csak turisták lehetünk, de helyi lakosként élvezhetjük a mindennapokat. Több weboldal foglalkozik otthoncserével, az egyik legismertebb és legnagyobb oldal a www.homeexchange.com, amely 1992 óta működik. A weboldalnak jelenleg több mint 36 000 regisztrált tagja van a világ 130 országában.

Hamarosan Párizsban kötöttem ki, egy tetőtéri lakásban

Az ötlet régi

Állítólag az 1950-es években született meg a nyaralásnak ez az alternatív formája. Holland és svájci tanárok elhatározták, hogy a hosszú nyári szünidőket egymás otthonaiban töltik el. Az elhatározást tett követte, ezzel útjára indult az utazás e rendkívül költségkímélő és barátságos formájának karrierje.

A Homeexchange magyar változata a www.csereotthon.com oldal, melynek képviselője András maga is rengetegszer cserélte el a lakását. "Az egész egy filmmel kezdődött - Kanapé New Yorkban - amiben egy francia nő és egy amerikai pszichológus cserél lakást, szeretőik illetve klienseik elől menekülve. Tetszett az ötlet, az interneten át hamar akadt cserepartner, így hamarosan Párizsban kötöttem ki, egy akkora tetőtéri lakásban, mint a saját konyhám. Viszont volt otthonunk a város közepén ingyen, főzhettünk és moshattunk szabadon, és hamarosan ismert minket a sarki fűszeres is - szóval nem tébláboló turisták voltunk”- mesélte.

„Akkoriban nem sok érték volt a lakásomban, nem féltettem az idegenektől, és a bizalmamat csak erősítette, hogy mindig kedves, nyitott emberekkel akadtam össze a cserék során. Tanárok, parfüm-készítők, újságírók, pszichológusok jártak nálam. A cseréket általában rövid levelezés előzte meg, aminek hangvételéből számomra mindig átjött a bizalom és a megbízhatóság. Milánóban, Londonban vagy Lisszabonban járva kedves levelek, helyi térképek fogadtak, többször egy napra való elemózsia is várt rám.”

The Times és friss tej várt minden reggel az ajtóm előtt Londonban
The Times és friss tej várt minden reggel az ajtóm előtt Londonban

Nem hittem, hogy a nyolcadik kerületi lakásomat szeretni fogják

Az otthoncserék a következőképpen zajlanak: vagy a vendég érkezik meg előbb, és kapja meg a kulcsot, vagy az otthoncserélők egyszerre indulnak, s a szomszéd vagy a házmester fogadja őket.

„Autót is lehetett volna cserélni, de ezzel saját autó, és jogosítvány hiányában nem éltem - de kerékpárt többször is használhattunk. Habár a cserepartnerekkel jellemzően első és utolsó alkalommal találkoztunk, mindig régi jó ismerősként figyeltünk egymásra. Kezdetben nem hittem, hogy sokan fognak érdeklődni az oldalon meghirdetett lakásomra, a nyolcadik kerületben, de meglepően sokan, és sokféle helyről keresnek meg. Dél- Afrikából, Ausztráliából, Amerikából is érdeklődtek - habár ilyen messzire még nem utaztam cserével. Más otthonában lakni furán jó érzés is - kicsit olyan, mintha életet is cseréltünk volna.”

„Én könnyen megszoktam az eltérő környezetet, és szinte mindig ellestem lakberendezési, életviteli ötleteket, de többször zenéket is a házigazdáktól. Az utóbbi időben konferenciákra utazva is jó előre megszervezett csereotthonokban laktam, és mindig maradtam még jó pár napot a munka végeztével. Az év elején pedig megkeresett a cég, amely a cserékhez használt oldalt üzemelteti, mint régi magyarországi tagot, hogy legyek képviselőjük itthon - így lett ez a főállásom." – osztotta meg velünk történetét András.

Volt, hogy macska is járt a szobához
Volt, hogy macska is járt a szobához

Évente 250 ezer csere zajlik

A legnépszerűbb otthoncserés oldalak a www.homeexchange.com magyar változata a www.csereotthon.com, és a  www.digsville.com. Az Egyesült Államokban néhány száz dolláros tagdíjjal dolgoznak, ehhez csak angoltudás és internet elérhetőség szükséges. A magyar csereotthon nevű oldalon havi ezer forint alatt van a tagdíj. Elsősorban bizalom kell ahhoz, hogy valaki regisztrálja magát az oldalon, hiszen mindenki idegenkedik attól, hogy az otthonát kölcsön adja egy számára ismeretlen embernek.

Nos, manapság évente több mint 250 ezer sikeres csere zajlik le, így vélhetően a megfelelő biztonsági intézkedések után, te sem jársz majd pórul. Ennek az utazási formának a használatával közelebb kerülhetünk más kultúrákhoz, a cserékből barátságok is kialakulhatnak, és amíg te a csereotthonban laksz, valaki más vigyáz a tiédre.

Otthon főzhetsz, és akkor jössz-mész, amikor akarsz, zavartalan lehet a magánéleted, és nem utolsó sorban ingyen van a szállásod is. Az otthoncserélők között találhatunk tanárokat, üzletembereket, kisvállalkozókat, orvosokat, jogászokat, ők tehát többnyire diplomás emberek, akik kalandvágyóak, és érdeklődőek. Egyedülállóak, párok és családok egyaránt érdeklődnek az otthoncserélés iránt.

Mire vágynak az izraeli nyár nyomasztó hőségében?

Shacham Avri izraeli szerző magyar nyelvű blogján így ír az otthoncserés tapasztalatairól:  „Húsz éve egy kedves kétgyermekes házaspárral ismerkedtem meg Svájcban. Meghívtak a házukba és megbarátkoztunk. (...) Terjedelmes házuk egy magas hegy lábánál terült el, és valószínűleg ez volt az oka odaköltözésüknek is. A svájciak a gyalog-túrák bolondjai. Hétvégeken több a túrázó az erdőkben, mint a fa. Leparkolják az autót a hegy tövénél, kiveszik a poggyászból a túracipőt és az egész család – nagyi, papi, szülők, kisded gyerekek – menetelni kezd. Épp azért, amikor barátaink megkérdezték, akarunk-e lakást cserélni, tudtuk, hogy három szobás kis lakásunk Tel Aviv egy forgalmas lakónegyedében, nem fog megfelelni szükségleteiknek.

Azokban az években feleségem nénijének szép, narancsligetekkel körülölelt háza volt vidéken, és neki javasoltuk, cserélje el házát svájci barátainkkal. A néninek és férjének kapóra jött javaslatunk. A svájci hegyek tiszta és hűvös levegője pont az volt, amire vágyakoztak az izraeli nyár nyomasztó hőségében. (...)Az izraeliek élvezték az elkábító tájat, az örökzöld erdőket, mezőket, a kellemes időjárást, de miután dolgos emberek voltak és nem szerették a tétlenséget, a háziak beleegyezésével, egy kis tatarozást is végeztek barátaink házában. A svájci család pompásan érezte magát a számukra szokatlan lángoló napsütésben, tetszett nekik, hogy hirtelen zivatarveszély nem fojthatja vízbe kirándulási terveiket, habzsolták a sok olcsó zöldséget, gyümölcsöt. Rövidnadrágban, szandálban végigcserkészték a környéket és szombatonként, amikor szünetel a tömegközlekedés, gyalog mentek a tengerpartra – kb. egy órás út minden irányban.”

Mire figyelj?

Ha regisztrálsz valamelyik otthoncserés honlapra, és találsz neked tetsző csereotthont, megkezdődhet a levelezés. Ha a másik fél szimpatikus, és vélhetően létre fog jönni az otthoncsere, gondosan készítsd elő az utazást. Írj részletes megállapodást arról, pontosan mit ajánlasz fel a partnerednek, és, hogy kár esetén kölcsönösen vállaljátok a helyreállítási költségeket. Kérjél fényképeket és minél több adatot a házról, például, hogy hány szoba van benne, milyen messze van a ház városközponttól, milyenek a parkolási lehetőségek vagy a tömegközlekedés. Írásban kell előre megállapodni arról is, hogy mit szabad használni a házban és mit nem. Mielőtt elutazol, nem árt, ha a telefonon zárolod a nemzetközi hívásokat, és a szomszédot is beavatod a csere részleteibe. Az ügyes és érthető kommunikáció segítségével elkerülheted a félreértéseket és a későbbi kellemetlenségeket.

Sokan azért aggódnak, hogy vajon tényleg olyan kényelmes és tiszta lesz-e a cserelakás, mint amilyennek a képeken tűnt? Sokan pedig saját lakásuk épségét, vagyontárgyaikat féltik a levelezés alapján egyébként nagyon szimpatikusnak tűnő házaspártól. A tapasztalat szerint lopások vagy károkozás nem szokott előfordulni a csereüdülések során. A különleges értékeket persze elzárhatjuk, elvihetjük biztonságos helyre, de azért ne pakoljuk ki a lakást! Bízzunk a megérzéseinkben: ha valaki az előzetes kapcsolatfelvétel során nem tűnik szimpatikusnak, inkább keressünk más lakást, más helyet. Jó otthoncserét kívánunk!

Ne maradj le semmiről!

KOMMENTEK

 • 2010.10.18 10:40:05r0dg3cc

  probaltam angliaban mukodott, aztan nekunk is volt 3 vendeg 3 csaj: 1 orosz, 1 litvan , 1 japan. nem panaszkodtam :)

 • 2010.10.18 10:48:02mosolygós arc

  Nem feltétlenül kell felajánlanod saját lakásod. Olyan is van, hogy csak te mész el más lakásába, a tiédet soha nem adod ki.

 • 2010.10.18 11:29:44Csigorin

  Hat nem tudom, ehhez azert tenyleg nem keves bizalom kell. Mert ha akarmid eltunik... vagy pl ugy elnek vele vissza, hogy lelakjak stb... hogy hajtod be utana kulfoldieken?

 • 2010.10.18 11:29:49Mikrobi

  Nem létezik, hogy odaadnám egy idegennek a lakásomat. Ez naivitás a köbön.

 • 2010.10.18 11:33:33kyanzes

  Mikrobi: nem értem, hogy miért aggódsz. Legfeljebb az történhet, hogy visszajössz, a kéró kipaoklva, lelakva, és egy (harmadik) idegen közli, hogy nemrég vette meg egy kedves embertől. Semmi gáz, pár év pereskedéssel valszeg vissza tudod szerezni.

  :)

  Hát, nem tudom. Ha nagyon komoly biztosítékok vannak, akkor lehet benne fantázia, de csak úgy ötletszerűen ez nagyon veszélyesnek tűnik így elsőre.

 • 2010.10.18 11:37:14Mikrobi

  Tudom már! A hippikorszakból ismerős ez a móka!

 • 2010.10.18 11:55:51welmi

  COUCHsurfing!

 • 2010.10.18 12:42:32Tibi bácsi

  Csak azon csodálkozom, hogy az Intervac hogy maradhatott ki... (www.intervac.com) Mi kétszer voltunk így nyaralni, mindkétszer remek volt (egyszer Spanyolo., egyszer Franciao.). Kedves emberek voltak a cserepartnerek és valóban nem a luxuskörülmények fontosak senkinek (általában), hanem hogy nem kell szállodába menni.

 • 2010.10.18 12:48:15pilis

  Kevés pénzből eljutsz pl. Bécsbe. De ott lakni, még pár napra is?
  Ha igy nézem akkor klassz.
  Klassz, az első csalódásig!
  De én azért utána nézek, mert csak bizom benne.
  74 évesen én már eszt is megtehetem.

 • 2010.10.18 13:10:10yczimi

  Asszem ki fogjuk próbálni :)

 • 2010.10.18 13:20:14Májkül

  Az otthoncsere a kölcsönös bizalomra épül. Te nem teszel kárt más lakásában, ô nem tesz kárt a tiédben.

  Pl. a Balcsi-parton évente több ezren adják ki a nyaralójukat, irodán keresztül, olyan vadidegen embereknek, akiknek a nevét sem tudják. Még sem hallottam olyat, hogy valakit kipakkoltak volna. Igaz, ez egy kicsit más, de mégis sok a hasonlóság.

 • 2010.10.18 13:38:27jani_a_hegyről

  és mi van, ha a külföldi hozza az esztergapadját és csinál egy jó kis villanyszámlát?
  honnan tudjuk, hogy a külföldi a valódi adatait adta meg?
  ez tulajdonképp András cégének a reklámja volt?
  mikor találják ki, hogy szeretőt, feleséget, gyereket, szerveket cseréljenek, ez annyira móka és ha a megérzéseidre hallgatsz nem lehet baj...

  szerintem ne nézzetek ennyi győzit!

 • 2010.10.18 13:45:40jani_a_hegyről

  FAQ:
  ha valakinek a lakása a földbe van ásva mondjuk Afrikában és onnan bejelentkezik, akkor ő is beregisztrálhat, vagy diszkriminálják?
  mi van, ha kijön a behajtó az uzsora-credit zéertétől a svájci frank hiteles lakásra felvett plussz pénzek miatt?

 • 2010.10.18 14:54:43Billy Pilgrim

  Ennyi balfasz trollt és kicsinyes hülyét csak ebben az országban találni, de meg is érdemlitek. Jó szórakozást nektek a kőbányai panelban, őrizzétek, mint egy oroszlán, nehogy aztán a svéd irodalomtanár-maffia egy tagja idejöjjön és jól eladja a fejetek fölül.

 • 2010.10.18 15:31:57bjuli

  @welmi
  igazad van, bocs és köszi, javítottuk

 • 2010.10.18 16:01:44Májkül

  Szelid sunmalac-Elmeny designer:
  De, én ott lakok nyaranta a nyaralóban és megnézem, hogy kinek adom ki. Ismerôseim közt van aki egyenesen ebbôl él és nem rosszul, úgyhogy ismerem a helyzetet.
  Sajnállak, ha Te igy jártál. Utoljára az oroszok viselkedtek igy amikor 65 éve elfoglalták az országot, de az tényleg más téma.

SZÓLJON HOZZÁ!

Blogok, amiket olvasunk

SZUBKULT 3 világhírű márka, amit migránsok virágoztattak fel

Három olyan világhírű márka pálfordulását mutatom be, amelyeket a közelmúltban bevándorló tervezők keltettek újra életre.

PSZICHOLIGHT Így állj neki a befejezetlen dolgaidnak

Sok befejezetlen és abbamaradt dolgunk van az életben. Nekem is van vagy féltucat. Egy személyes példán keresztül mutatom be, hogyan gyűrhetjük le ezeket, ha ismerjük az útközben felmerülő buktatókat.

LINGOHOLIC Két szuper trükk német (vagy más) névelőkhöz

Ha sosem értetted, hogyan lehetséges megtanulni minden egyes főnévről, hogy milyen nemű, most mutatok két olyan módszert, ami sokszorosára növeli az esélyeidet!
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés

Bookline - Szívünk rajta